idézet:
Ezt írta Mumia:
HDTV STB-k hol vannak? Majdogynem sehol itt európában, de magyarországon főleg.[/quote]
Hogy tovabbra is offtopicok legyunk
Igaz nem Europa, de mukodne itt is (ha lenne vele mit venni):
[url="http://"http://www.australiandigitaltv.com/toshiba/tech.php"]http://www.australia...oshiba/tech.php[/url]
[ 2004. január 06.: max-pain szerkesztette a hozzászólást ]
Mi lesz veled, PC?
Elküldve: 2004. 01. 06. 00:25
Elküldve: 2004. 01. 06. 00:34
idézet:
Ezt írta Fiery:
Megint nem ertelek... Az Intel mar 25 eve ki tudja fizettetni a felhasznalokkal a fejlesztes koltsegeit (boven, megjegyzem), a fejlodes uteme pedig kotve hiszem, hogy gyorsulna a mostanihoz kepest. Mindig lesznek ujabb procik, mindig lesz gyorsabb PC, jatektol fuggetlenul is.
[/quote]
Csakhogy könnyen lehet, 8-10 év múlva megint előáll az a helyzet, hogy az egyik szegmensnek nagyságrendekkel nagyobb számítási teljesítmény kell, mint a másiknak. Most nem így van. (Ezért veszélyezteti most a pc a server/ws piacot)
Az elmúlt 25 évben pedig a tömegpiac is úgy érezte, hogy egyre csak nagyobb teljesítményre van szüksége. És ha ez a lufi kidurran?
A többihez:
Az is fontos érv volt (szerintem), hogy amint egyforma erősségű piacot jelenthet a konzol és a PC (mert nem lesz muszáj PC-t vennie annak, aki a játék mellett csupán videot nézni, zenét hallgatni, netezni akar), onnantól irtó sok múlik a JÁTÉKKIADÓKON. Márpedig pc-n ott a warez - azaz konzolról biztosabban bejön a beleölt pénz.
Innetől kezdve pedig hiába akarsz PC-n játszani, ha egyszer nem lesz játék... (persze relatíve. Mint tudjuk, ma is vannak amiga-fanatikusok...)
Amúgy szerintem egy "házi szórakoztató központhoz" is kell billentyűzet (hiszen ha internet, akkor email IS, azt meg billentyűzet nélkül nehéz), nem hinném hogy ez alapjaiban fúrná meg a konzol-filozófiát. És akkor már ugyanazokat a játékokat lehet nyomni konzolon IS. Majd szépen átszoknak konzolra a stratégák is... (főleg amikor CSAK ott lesz, hehe...)
Na ebbe persze ugyanúgy bele lehet kötni, de részemről már csak holnap, nekem hosszú volt a mai nap, a holnapi meg méginkább az lesz...![]()
Elküldve: 2004. 01. 06. 00:46
idézet:
Ezt írta d n . r:
Amúgy szerintem egy "házi szórakoztató központhoz" is kell billentyűzet (hiszen ha internet, akkor email IS, azt meg billentyűzet nélkül nehéz), nem hinném hogy ez alapjaiban fúrná meg a konzol-filozófiát. És akkor már ugyanazokat a játékokat lehet nyomni konzolon IS. Majd szépen átszoknak konzolra a stratégák is... (főleg amikor CSAK ott lesz, hehe...)[/quote]
Az a baj, hogy ha a konzol egy multifunkcios allatka lesz, akkor SZVSZ sokan nem feltetlen a jatek miatt fogjak megvenni (lasd kezdeti japan PS2 szoftvereladasok), tehat nem eri meg vesztesegesen adni a cuccot, ergo, visa vi, concordantly dragabb lesz kezdetben a cucc. Tehat kell egy olyan verzio is belole ami csak jatekra jo, kulonben akkor buknak vele mint a 3DO es csatlosai.
Elküldve: 2004. 01. 06. 02:28
DISCover PC game console
[url="http://"http://www.discoverconsole.com"]http://www.discoverconsole.com[/url]

Elküldve: 2004. 01. 06. 10:13
idézet:
Ezt írta d n . r:
(1) MI. Én ebben nemnagyon hiszek, 8-10 éves távlatokban. Azért nem megyek bele, miért, mert nagyon hamar totál offtopic filozófiai vita lenne/lehetne belőle
[/quote]
Erre írtam már tegnap is, hogy tévedsz, mert az MI már itt van. Ne olyan MI-re gondolj, amivel beszélgethetsz, meg ami összeszedi a newz-t neked - ebben ugyanúgy fokozatok vannak, mint a táblázatkezelő funkciókban vagy a 3D grafikában. A Halótól a Wordig rengeteg példa van arra, hogy az alkalmazásokba folyamatosan kerülnek bele ilyen képességek - de most is simán lehetne többet, jobbat implementálni, ha a user bírná számítási kapacitással.
Feltételezem, hogy itt is fogalommeghatározási probléma lehet amúgy, sajnos az iparág sokkal tágabb körben értelmezi az MI-t mint te (mert gyanítom hogy neked csak a turing-tesztet teljesítő MI az MI, holott lehet hogy ilyet soha nem is tudunk majd csinálni).
Elküldve: 2004. 01. 06. 10:22
idézet:
Ezt írta Fiery:
Tovabbviszem a gondolatmenetet: mi van, ha a konzolok fele PC alapu lesz/marad? (Xbox 2, Xbox 3) A fejlesztes/portolas me'g konnyebb lesz, mint a PS2-es idokben, vagyis siman lehet PC-re es konzolra is megirni egy jatekot -- oke, mar valszleg most sem olyan kunszt, de ha ebbol rutin lesz, me'g egyszerubb es magatol ertetodo lesz ez.[/quote]
Az Xbox2 már nem PC-alapú, IBM CPU lesz benne és még az MS tudja mi. Az első generációnál az infrastrukturális kockázatok vs. időkorlát miatt döntöttek a már létező, bejáratott komponensek mellett, így lett kész 2001 elejére a hardver a novemberi rajthoz. Most viszont nekik is sok évük van az architektúra megtervezésére, és az eddigiek alapján biztosan nem PC-derivált gépet akarnak.
Ugyanígy a "portolás" sem egyszerű dolog; ahogy már írtam, a multiplatform megjelenéshez előre erre kell készülni, mert az egyes architektúrák között túl nagyok a különbségek. Meg lehet nézni a sírást a Halo PC változat körül, ami bizony nem a Gearbox miatt ilyen lassú - csak egy pár olyan megoldás van benne, ami PC-n sokszorta lassabban valósítható meg. És a Halo1-2 közötti különbség mutatja, hogy mennyi tartalék volt még a konzol hardverben; sejthető, hogy a folytatásnak mik az esélyei egy konverzióra.
Szóval ez egy tudatos kompromisszum a fejlesztőknek, multiplatform játék, vagy egy adott hardvert alaposan kihasználó játék. És ahogy a platformok divergenciája erősödik (pl. a következő generációnál), úgy lesz egyre egyértelműbb ez a kettősség.
Elküldve: 2004. 01. 06. 10:30
idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
... de most is simán lehetne többet, jobbat implementálni, ha a user bírná számítási kapacitással.[/quote]
Van egy komoly gond: az MI-inplementációk jelenlegi trendje azt mutatja, hogy az MI szubjektíven érzékelt fejlettségével exponenciális arányban áll a bonyolultsága és erőforrás-igénye.
Azaz, a jelenlegi keretek között se átlátására, se futtatására nen ismert hosszú távú lehetőség. Csak esetleg a téma jelentős ujraértékelése után...
[ 2004. január 06.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 06. 10:59
idézet:
Ezt írta Rive:
Van egy komoly gond: az MI-inplementációk jelenlegi trendje azt mutatja, hogy az MI szubjektíven érzékelt fejlettségével exponenciális arányban áll a bonyolultsága és erőforrás-igénye.
Azaz, a jelenlegi keretek között se átlátására, se futtatására nen ismert hosszú távú lehetőség. Csak esetleg a téma jelentős ujraértékelése után...
[/quote]
A mesterséges intelligenciával kapcsolatban a legnagyobb félreértést abban látom, hogy a semmiből azonnal magas szintű intelligánciát próbálnak megvalósítani ahelyett, hogy a feladatra alkalmas intelligenciát evolúcionális fejlesztéssl, azaz tenyésztéssel érnék el. Egyesek szerint ez már AI helyett AL-nek kellene hívni, azaz artificial life.
Elküldve: 2004. 01. 06. 11:00
Elküldve: 2004. 01. 06. 11:14
idézet:
Ezt írta d n . r:
Csakhogy könnyen lehet, 8-10 év múlva megint előáll az a helyzet, hogy az egyik szegmensnek nagyságrendekkel nagyobb számítási teljesítmény kell, mint a másiknak. Most nem így van. (Ezért veszélyezteti most a pc a server/ws piacot)
Az elmúlt 25 évben pedig a tömegpiac is úgy érezte, hogy egyre csak nagyobb teljesítményre van szüksége. És ha ez a lufi kidurran?
A többihez:
Az is fontos érv volt (szerintem), hogy amint egyforma erősségű piacot jelenthet a konzol és a PC (mert nem lesz muszáj PC-t vennie annak, aki a játék mellett csupán videot nézni, zenét hallgatni, netezni akar), onnantól irtó sok múlik a JÁTÉKKIADÓKON. Márpedig pc-n ott a warez - azaz konzolról biztosabban bejön a beleölt pénz.
Innetől kezdve pedig hiába akarsz PC-n játszani, ha egyszer nem lesz játék... (persze relatíve. Mint tudjuk, ma is vannak amiga-fanatikusok...)
Amúgy szerintem egy "házi szórakoztató központhoz" is kell billentyűzet (hiszen ha internet, akkor email IS, azt meg billentyűzet nélkül nehéz), nem hinném hogy ez alapjaiban fúrná meg a konzol-filozófiát. És akkor már ugyanazokat a játékokat lehet nyomni konzolon IS. Majd szépen átszoknak konzolra a stratégák is... (főleg amikor CSAK ott lesz, hehe...)
Na ebbe persze ugyanúgy bele lehet kötni, de részemről már csak holnap, nekem hosszú volt a mai nap, a holnapi meg méginkább az lesz...[/quote]
Szerintem itt egy tévedés van. A WS piac teljesítmény-éhsége most is végtelen, azonban X pénzért annyi van, amennyi, márpedig a PC-k azért eszik meg a belépő szintű WS-ek piacát, mert az árukhoz képest magas a teljesítményük. Sőt, megint felvetődik a kérdés, hogy mi határozza meg, hogy mi a PC, és mi a WS. Meg lehet közelíteni a gyártó oldaláról: mit milyen néven ad el, hova pozícionál. Aztán meg lehet próbálni közelíteni a hardware-software komponensekkel, de leginkább szerintem a funkció szerint lenne a helyes, viszont ekkor elvonatkoztatunk a vastól. Ezért dn .r, neked is pontosítani kellene mit értesz PC alatt: architekúrát vagy funkcionalitást? Előbbi azért is bajos, mert mondjuk egyszer eljutunk oda (15-20 év), hogy semmi nem fog maradni a régi IMB PC szabványból.
Tehát én helyesebbnek tartom a felhasználás szempontjából meghatározni a PC-k mibenlétét: egy olyan általános célú számítógép, melyet egy időben egy felhasználó (a jövőben lehet, hogy ez kevésre fog módosulni) használ.
A WS: olya általános célú számítógép, melyet egy időben egy felhasználó jól behatorhaltó, nagy teljesítmény-igényű alkalamzásokat futtat.
Ebből kiindulva a konzolokat sem architektúrálisan kellene közelíteni, hanem a felhasználás szempontjából. Ezek után adja magát a kérdés, hogy a jelenlegi és jövőbeni IBM PC-arhitektúrára épülhet-e konzol. Technikailag igen. Piaci szempontokat figyelembe véve kevésbé valószínű, mituán az MS is más merre nézett. Új, komoly súlyú belépő egyelőre pedig nincs a láthatáron.
A WS témára visszatérve, minden szempontból teljesen ésszerű az a feltételezés, hogy a gyártók, jelen esetben elsősorban az Intel, megpróbálnak minél több és nagyobb piacot lefedni egy fejlesztés különböző mutációival, amennyiben lehetséges. Én úgy látom, hogy a server és high-end ws piac ismét hatalmas léptékben kezd elszakadni a konzumpiactól, gondolok itt elsősorban a több magra egy lapkán, ami nyilvánvaló gazdaságossági és software-támogatottsági okok miatt a desktop piacon egy ideig még életképtelen. Igaz, 2 mag még elképzelhető, de az Itanium 2007-ben megjelenő, régen Tanglewood kódnéven fejlesztett változata várhatóan 8 magot fog tartalmazni. Ezzel egy DP WS-be rakva, SMT-vel 32 szimultán threadet kapunk. Ennek még jó ideig semmi köze nem lesz a PC-hez... Tehát a PC, WS és server architektúrák között lesz átfedés, de a belép szint felett a midrange és high-end architektúráknak "önállóan" megtérlülő befektetést kell biztosítaniuk.
Ismét hangsúlyoznám: a konzolok kizárólag az otthoni PC-k piacát darálják be, és ez a folyamt is még legalább 10 évig eltart. Az on-line játékok, a stílus és a táborok játékkulturális különbségei még jó ideig biztosítani fogják mindkét vonal létét.
Elküldve: 2004. 01. 06. 12:38
Elküldve: 2004. 01. 06. 12:44
idézet:
Ezt írta Mumia:
Még 1 dolog eszembe jutott: Mi lesz a szimulátorokkal? És elsősorban nem az ipari szimulátorokra gondolok, hanem a játékokra (pl ms Simulator sorozata Train, Flight...), mert én konzolon még meg kell mondjam nem láttam olyat, és nem is nagyon tartom elképzelhetőnek. De lehetne említeni a pilóták, repülő, vonat, hajó, képzésére használt szimulátorokat, tudtommal azok jó része is pc alapú :confused:[/quote]
Gran Turismo 3 elég jó szimulátor.Igaz, többről nem tudok.
![]()
Elküldve: 2004. 01. 06. 12:47
idézet:
Ezt írta Mumia:
Még 1 dolog eszembe jutott: Mi lesz a szimulátorokkal? És elsősorban nem az ipari szimulátorokra gondolok, hanem a játékokra (pl ms Simulator sorozata Train, Flight...), mert én konzolon még meg kell mondjam nem láttam olyat, és nem is nagyon tartom elképzelhetőnek. De lehetne említeni a pilóták, repülő, vonat, hajó, képzésére használt szimulátorokat, tudtommal azok jó része is pc alapú :confused:[/quote]
SZVSZ szimulatorokhoz van/lesz a konzolokhoz speci kiegeszito controller.
Fiery
Elküldve: 2004. 01. 06. 18:59
Elküldve: 2004. 01. 06. 19:02
idézet:
Ezt írta Mumia:
Az F355 Challenge DC-re szimulator (majd kesobb PS2-re is megjelent).
Elküldve: 2004. 01. 06. 19:06
Jelenleg pl több szimulátornak ígért autós program is készülőben van. pl: Race Driver2 (esküdöznek, hogy az eggyel ellentétben ez tényleg szimulátor lesz) De ha konzolra is megjelenik akkor megint jön az átok, hogy akkor kontrollerrer is játszhatónak kell lennie. De külön irányítást nem írunk hozzá mert az +költség, így csak 1 butított marad.
Úgyhogy ha visszaszorulóban is van a PC szimulátor piac akkor arról is a konzolok tehetnek.
Elküldve: 2004. 01. 06. 19:47
idézet:
Ezt írta Mumia:
Úgyhogy ha visszaszorulóban is van a PC szimulátor piac akkor arról is a konzolok tehetnek.[/quote]
Ebben van valami, bar az NFS3-nal erdekes volt, hogy a PC-s verzio sokkal arcade-osabb volt mint a PSX-es.
Mindenesetre nincs Grand Prix Legends 2 se, gondolom nem veletlenul...
Egyebkent szerintem PC-s repszimulatorbol is egyre kevesebb van. Gondolom erre se nagyon van mar igeny... (Vagy ez csak valami atmeneti allapot.)
Elküldve: 2004. 01. 06. 20:13
idézet:
Ezt írta max-pain:
Ebben van valami, bar az NFS3-nal erdekes volt, hogy a PC-s verzio sokkal arcade-osabb volt mint a PSX-es.
[/quote]
Lehet, hogy a HP2-höz hasonlóan, valami ócska sufni bandának adták a pc verzió fejlesztését. Mert a HP2-re is igaz, hogy a PC verzió árnyéka sem volt a PS2-esnek.
De szvsz ha valóban átmegy a játék konzolokra, akkor szerintem a PC-n meg megmaradnak a szimulátorok.
Nagy igény valóban nincs rájuk, elég megnézni, hogy egy NFSU topik pár hét alatt annyi oldal lett, mint az Autószim/vagy akár repszim téma évek alatt.
[ 2004. január 06.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 08. 00:50
idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
SZVSZ a szolgáltatás a tuti... meglássuk mi lesz. Hotmailjük mán van egy ideje[/quote]
kicsit OFF:
Sőt, van már Hotmail Extra Storage, MSN 8 (pár napon belül MSN 9) subscription - a Messenger igazán killer szolgáltatásai már most is csak MSN8-accountot igényel, meg hát ugye az MSN internetszolgáltatása, ami egyre jobban fenyegeti az AOL TW-t. Tehát erősen nyomulnak a fizetős szolgáltatások irányába. Amit szvsz az egész piac követni fog, ami azt is jelenti, hogy hamarosan végleg vége lehet az "ingyenes" internettartalom korszakának is. Aki minőségi, és jól használható információkat, extra szonláltatásokat akar elérni, az nyúljon a zsebébe mélyen. The dream is over.
ON
A témához visszakanyarodva:
Azért ne feledjük: az M$ továbbra is két vasat tart a tűzben, és még nem világos, hogy mit is szán az otthoni szórakoztatóközpontnak, az XBOX-ot, avagy a PC-s Media Center-t ? Az első MCE mérsékelt sikere ellenére a fejlesztés gőzerővel folyik, a CES-en várhatóan újab verzióit fogja bemutatni a MS. A hírek szerint az egyik ezek közül egy XBox MCE lesz... Csak, hogy nagyobb legyen a káosz.
Úgyhogy egyelőre láthatóan a MS-nál sem körvonalazódott a stratégiai terv. Egy biztos, ha a MS egyszer halálra ítéli a PC-t , akkor annak vége. De ez csak akkor fog bekövetkezni, ha sikerült a redmondi óriásnak a célhardverek (illetve elsősorban azok szoftverei - bár szoftver és hardver között hamarosan elmosódik a határ)területére átmenteni piaci dominanciáját. Csak olyan apróbb cégecskéket kell lenymnia, mint a Sony (konzolok és egyebek), a Nokia, a Palm (kézi kütyük), az AOL (broadband set-top boxok), Apple (MP3 lejátszók, fizetős zeneletöltési szolgáltatások), és még sorolhatnám ...Hatalmas előnye a software-cégnek, hogy a másodvonalbeli gyártókat és szolgáltatókat, akik az említett piacvezetők meggyengítése érdekében akár a sátánnal is szövetkeznének, könnyen magukhoz csábíthatja a szoftveróriás.
Jó példa erre a Symbian "oszd meg és uralkodj" módszerrel való szétzúzása. Az első "áruló" a Motorola, aki pár hónapja lépett ki, és már megjelent első Windows-os készülékével. A pletykák szerint a Samsung következhet, aki noha viszonylag új tag, de magasabb bebérokra tör, és egyre jobban szúrja a szemét a Nokia túlsúlya a Symbianon belül.
Hasonló folyamat indulhat el szerintem a konzolok piacán is, ezért nem kizárt, hogy a Nintendo új konzolja és az XBox 2 képesek lesznek egymás játékait futtatni. Amit akár más gyártók is követhetnek a későbbiekben. Persze nagy kérdés, hogy ki milyen mértékben részesülnie a licenszekből?

Súgó
A téma zárva.