HWSW Informatikai Kerekasztal: Mi lesz veled, PC? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mi lesz veled, PC? Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 11. 10:22

idézet:
Ezt írta special:

Erről én még nem hallottam...3D chip mobilban? Nem kevered a notebookoba szánt mobile chipekkel?
[/quote]

Nem.
Bár jórészt még csak PDA-kba építik be, de a Goforcenál kifejezetten írják a cell phonest is.

[url="http://"http://www.google.com/search?q=ati+imageon&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8"]Ati Imageon[/url]

[url="http://"http://www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=utf-8&q=nvidia+goforce&btnG=Google+Search"]NVidia Goforce[/url]
while (!sleep) sheep++;

#302 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 10:36

/OFF no nézd csak, kaptam egy TG-t. :) milyen jó is az, főleg, ha nem csinálsz semmit.
while (!sleep) sheep++;

#303 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 15:17

Újabb konzol a láthatáron. ApeXtreme a neve. VIA C3 1,4 GHz, S3 Delta Chrome, 20Gb HDD. Legalábbis ennyi maradt meg. Na ennyit a konzolok harcáról, nekem nagyon úgy tűnik, mintha egyre több lenne :D
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#304 Felhasználó inaktív   Fiery 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 11. 15:24

idézet:
Ezt írta special:
Erről én még nem hallottam...3D chip mobilban? Nem kevered a notebookoba szánt mobile chipekkel?[/quote]

[url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=24080"]https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=24080[/url]

Fiery

#305 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 01. 11. 16:14

idézet:
Ezt írta Emvy:
/OFF no nézd csak, kaptam egy TG-t. :) milyen jó is az, főleg, ha nem csinálsz semmit.[/quote]

Lehet, hogy azért. :D

#306 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 17:48

Átlag PC felhasználóként van néhány megjegyzésem, mert volt néhány megjegyzés arról, hogy mit használ, nem használ, tanul meg, mire van szüksége az átlag felhasználónak. Én ilyen átlagnak tartom magam, leírom, hogy nekem mi kell.

Napi 8-9 órát is ülök a gép előtt, és ezen végzem az összes munkámat, olyan programokat használok, mint office, e-mail, explorer, szótárak, rajzoló progik, kép szerkesztő, money, stb.

Megy arról a vita, hogy a sebesség mennyire lesz fontos, vagy nem fontos. Nekem elsősorban nem a sebességgel van a bajom, az kb. megfelel, a PIII 1400 cerka + 512 MB ram az asztali gépben korrekt, a PIII 750 + 256 MB ram a laptopomban éppen elfogadható, de néha morgok, hogy lehetne gyorsabb is. Ami nekem hiányzik:
- csendes üzem (bazira idegesítő egész nap a zúgása)
- instant on/off (a standby a PC-n 3-4 másodperc, a laptopon kb. annyi idő alatt éled fel, mint hibernálásból), ez az Apple iBookomon anno nagyon tuti volt
- könnyű súly (1,5 kg a laptopom, elvileg ez könnyű, de a Psion S7 volt az, amit tényleg mindenhova vittem magammal)

Nekem irodai használatra egy olyan PC lenne szimpatikus, ami amolyan "konzol jellegű PC" lenne, vagyis előre gyártott doboz, minden előre telepíve és flottul megy, és akárhol ülök le egy ilyen gép elé, ugyanúgy v. nagyon hasonlóan megkapom. Fontos lenne az egyszerűség és a kompatibilitás, szabványosság.

Star Office-t/Open Office-t próbáltam nagyon sokat használni. Szerintem alkalmi, otthoni levélírogatásra, egyszerű dolgokra tökéletes. Vállalati környezetben viszont használhatatlan. Főleg a kompatibilitás miatt, olyan nekem nincs, hogy 95%-ban kompatibilis. Vagy megnyit egy doksit, amit kapok, és minden megjelenik, vagy nem. Ha nem, le van érdekelve. Mivel egész nap ezen dolgozom, és rengeteg office doksi jön-megy, inkább fizetek az Office-ért. Persze, a word .doc sem mindig ugyanúgy jelenik meg, de az valahogy mégsem jelent problémát.

Ugyanígy van a Power Pointtal is. Elmegyek egy konferenciára, akkor azon a laptopon, ami a kivetíőre van téve Power Point van. Persze, vihetem a saját laptopom, de nem szokták megengedni, hogy használjam a projektorral. A helyzet annyira gagyi, hogy USB memóriát sem érdemes használni, mivel ezeken a gépeken W98 szokott futni, amin nincs alapból USB Pendrive driver. Floppy és CD, ez biztos megy.

Szóval, munkahelyi használatra nekem és a kollégáknak egy tökre leszabványosított tömeg cucc lenne jó, nem akarunk benne semmit cserélgetni, legyen egyszerű és működjön. Ahogy beteszek egy CD-t a konzolba, és lekezdek játszani, kb. olyan szintű működés kéne itt is nekem.

Mi az, ami nekem kéne? Hát, elég korlátolt a fantáziám ilyen téren, a jelenlegi helyzetből csak kicsit látok ki előre, hogy mi lenne még jó.

A jelenlegi munkámban az egyetlen dolog, ahol kéne egy kis kakaó, az .pdf. Imádunk itt mindent beszkennelni, és feldobni a merevlemezre. Tők jó dolog a külső merevlemezen szobányi cuccot vinni .pdf-ben magammal, külföldre, konferenciára, akárhova. Ami kell, kikeresem, kinyomtatom, vagy a képernyőn megnézem. A beolvasás úgy néz ki, hogy betöltöm a fénymásolóba a cuccost, bállítom, hogy scan, és szépen bedarálja, akár kétoldalast is, és elmenti a Novell hálózati könyvtáramba. Kb. úgy állunk hozzá - "gyerekek, sok itt a papapír, selejtezni kéne - jó, de mégis, hátha kell majd - oké, akkor megy .pdf-be, a papít meg kidobjuk".
A gond az, hogy a 200 dpi-vel nem annyira szép, szeretnénk 300, de inkább 600 dpi-vel szkennelni. És a 600 dpi-s 100 oldalas doksik kezelhetetlenek a PIII 750+256MB-os laptopomon. A PIII1400+512 MB már jobb, de nem tudok benne ide-oda lapozgatni, mint a html fájlokban, vagy egy könyvben.

Nekem nagyon hasznos lenne, ha hallott szöveget át lehetne alakítani írottra gépelés nélkül. Rámondom a diktafonra, és a pc-n átfordítja gépelt szövegre. Angolul már van ilyen, Philips Pocket Memo 9400i diktafon, csak magyarul nincs sajnos.

Aztán nagyon kéne mindez zsebre tehető méretben, az, hogy fogok egy Office doksit, és beleszerkesztek a kézigépemen. Elvileg lehet, a Palm DocumentsToGo egészen elfogadhatóan kezeli a formázásokat, de hiába, ha kép van benne, egyenlet, vagy egy belinkelt Excel grafikon, behalt az egész, másrészt a Palm kijelzője vagy nagyon kevés részt mutat a doksiból, vagy nagyítóval kell nézni. Egy ideig lelkesen csináltam, de aztán hagytam a csudába, több macera, mint haszon.

Játékra nekem a konzol sokkal szimpatikusabban hangzik, mint a PC. Legfeljebb olyat tudok elképzelni, hogy van egy külön PC-m játékra, azon a gépen kívül, amin egész nap dolgozom, de ha az is annyi karbantartást igényel, mint az a PC-n, amin dolgozom, akkor köszönöm, inkább nem, akkor inkább kozol, amit összedugok, és megy.
Konzolom most nincs, de csak azért, mert az ára még mindig nem annyira alacsony, hogy megvenném - és ez valószínű így is marad, amíg összemérhető az ára a havi fizetésemmel. Egy Nintendo GC-t esetleg megkockázatnék, de a PS2 és az XBOX ára túl soknak hangzik, valahogy luxus.

A kedvenceim a kalandjátékok (Curse of Monkey Island, Syberia), de egyszerűen nincs időm ezekkel játszani. Arra van energiám, hogy este, pl. tévénézés helyett fél órát nyomom a konzolt. Ehhez az kell, hogy rögtön induljon, és én is rögtön indulhassak. Riasztanak az olyan játékok, amikkel először 9-10 órát azzal kell tölteni, hogy megtanulom kezelni.

A szebb grafika a játékoknál vonzó, de nem minden. Annak idején a C64-gyel nagyon sokat játszottunk, és nem volt ász, vagy ma a mobilon is sokat nyomjuk, pedig gagyi az egész kinézete. Van amit nem értek - a Nokia N-Gage-nek a grafikája sokkal jobb, mint egy fekete-fehér pixeles mobil kijelzőnek, mégis, valahogy szívesebben játszom az utóbbin, mint az N-Gage-en. Hogy miért, azt nem tudom, a MediaMarkt-ban rengetegszer kipróbáltam az N-Gage-et, és valahogy nem.

Aztán szívesen rippelnék filmeket (nekem tök mindegy, hogy milyen formátumban), olyan koncepcióban, mint hogy berakok egy cd-t, és valamiben kirippelem, és utána a Palmon hallgatom. Ugyanez filmmel is jó lenne, meg hogy tv műsort is real time tudjak felvenni. Persze, ezeket most is lehet, de ha lefoglalja a gépemet 6-8 órára, akkor ezt ezzel be is fejeztem.

Nekem a legnagyobb "bajom" a mostani számítógépekkel, hogy valahogy "foglalkozni kell velük". Hol ez van, hol az, mindig valami van. Olyasmire vágyom, mint a tv - bekapcsolom, nyomom rajta a gombot, és 20 éven keresztül ugyanúgy csinálja. Számítógépen is valami ilyen letisztult, nem változó, működö dolog kéne nekem nagyon. A változást nem szeretem ezen a téren, nekem már az akkora fellélegzés, hogy a Windows XP mostmár több éve megy, és lassan minden gépen a Windows XP van, akárhova megyek, és örömmel hallom, hogy még sokáig ez lesz.

A titkárnő betanítás terén nekem (nekünk itt) az a tapasztalatunk, hogy aki hobbi szinten nem foglalkozik ezzel, az szívesebben dolgozik egy már ismert rendszerrel, még ha régebbi és lassú is, minthogy egy napot is azzal kelljen megint eltölteni, hogy újat tanul. Körülöttem itt az összes kutató 386-os és 486-os laptopokkal dolgozik, mert ezt egyszer megtanulta, ide kattint, itt megjelenik és kész. Az asztali gépeken itt a Win XP grafikus új felülete minden gépen ki van kapcsolva, mert egy kicsit más. És nincs arra időm energiám, hogy megnézzem, hogy ez ami 5 éve ugyanott volt és működött, most hova a csudába került. Így a Linuxról azt gondolom, hogy ha pontosan - az utolsó pixelig - ugyanúgy néz ki, ami előttem van, mint a másik gépen, amin Windows fut, akkor engem nem érdekel, hogy Linux van benne vagy Windows. Ha másképp néz ki, akkor más a helyzet. Ha nincs pénzem, akkor hajlandó vagyok egy kicsit tanulni ennek érdekében, de lehet, hogy hagyom a csudába. Ha van pénzem, akkor inkább megveszem azt, amit már ismerek.

A hugom szintén egyetemen kutatóként dolgozik, és Psion gépet használ X éve már PDA-nak. Próbáltam rávenni Palm-ra és Pocket PC-re, mert a Psion már eléggé a végét járja. Nem érdekli, egyszerűen fél új rendszert megtanulni, foglalkozni vele, időt és energiát tölteni vele. Inkább toldozzuk-foldozzuk az 5mx-ét minden alkalommal, ha valami van vele, mert azt már ismeri, az úgy valahogy bejáratódott az évek alatt olyanra, ahogy ő azt használja, és együtt tud dolgozni vele. A linuxnak én itt látom azt az óriási hátrányát, hogy pl. én Windows-zal dolgozom idestova 8 éve, tudom, hogy mi hol van, mikor milyen gond lehet és akkor mit kell csinálni. Linux alatt szerintem legalább 1-2 év, mire olyanra bejáratódik az olee+Linux együttes, hogy ugyanolyan hatásfokkal tudok dolgozni, ami a mostanival legalább összemérhető.

Szóval, hogy mi lesz a PC-vel? Én annak örülnék, ha olcsó, szabványos "buta" gépekkel lennének tele a munkahelyek, amik mindenhol ugyanúgy néznek ki, és ugyanúgy működnek: ha beteszem a doksimat a gépbe, akkor azt kvázi ugyanúgy "lejátssza", ahogy a föld bármelyik VHS videomagnója a kazetátt ugyanúgy lejátssza (persze PAL/NTSC tudom, hogy van), és instant, "gombnyomásra" működik.
Játszani én nem ezen a gépen szeretnék, erre inkább egy "játékgépet" akarnék, ami nekem édesmindegy, hogy belül egy pc alapú vagy egyedi hardware. Igazándiból nem is akarnék ezzel foglalkozni.

#307 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 21:32

Nagyon érdekes és jó gondolatok, és sok jó ötletet meríthetne belőle az MS - meg a Linuxozók. Nekem pl. nagyon tetszik az egyszerűsített számítógép - jól jönne egy magasabb szintű absztrakció a file-ok, könyvtárak kezeléséhez, menedzseléséhez. Szóval köszi hogy beírtad! :)
LY

#308 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 22:08

Szerintem ezeket az un. "buta" gépek viszont nem pc-k lennének, hanem valami új dolog. Mint egy számológép, csak ez nem számol, hanem egy works szintű valami megy rajta. Amit ha bekapcsolok azonnal működik, nem kell állítgatni rajta semmit, nagyon is jó dolog lenne. De nem PC.

A PC, nekem olyan eszközt jelent, ami bármire képes, a megfelelő szoftver segítségével.

#309 Felhasználó inaktív   azopi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 21. 23:45

idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
... Nekem pl. nagyon tetszik az egyszerűsített számítógép - jól jönne egy magasabb szintű absztrakció a file-ok, könyvtárak kezeléséhez, menedzseléséhez....[/quote]

Jön... jön ... jön...

[url="http://"http://msdn.microsoft.com/msdnmag/issues/04/01/WinFS/default.aspx"]WinFS[/url](Longhorn - 2006)

:)
Kép

#310 Felhasználó inaktív   waker 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 22. 03:56

idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
Nagyon érdekes és jó gondolatok, és sok jó ötletet meríthetne belőle az MS - meg a Linuxozók. Nekem pl. nagyon tetszik az egyszerűsített számítógép - jól jönne egy magasabb szintű absztrakció a file-ok, könyvtárak kezeléséhez, menedzseléséhez. Szóval köszi hogy beírtad! :)[/quote]

Az viszont tény, hogy a PC éppen a modularitása és tömeggyártása miatt viszonylag olcsó, sokmindenre használható.
Ha specializálják ezt, akkor a modularitását kell feláldozni, drágább is lehet az átlag felhasználó élete (több készüléket kell megvennie). Akkor ott vagyunk, hogy amit 1 géppel is meg lehet csinálni, azt többel kell megoldani.
Mindezt azért, mert egyesek "bonyolultnak" érzik egy sima számítógép "lelkivilágának" a megértését.

Inkább az lenne a legésszerűbb, hogy minél kisebb legyen egy PC (a teljesítménye ne), a fogyasztása és ezzel együtt a hőtermelése is csökkenjen, de a perifériák tekintetében legyen univerzális.

Pl egy mobiltelefon méretű számítógép, amelyhez monitort, billentyűzetet és minden PC-s perifériát is csatlakoztathatna az ember, vagyis mindent tudna, amit egy mai aztali PC, az valszeg jelentős változásokat hozna.
(Természetesen, telefonálni is lehetne rajta) :)

Én úgy látom, hogy a fejlődés egyre inkább ebbe az irányba megy. Vagyis a miniatűrizálás és a szabványosított vezeték nélküli hálózatok felé...

Kíváncsian várom a jövőt ;) :) ;)

[ 2004. január 22.: waker szerkesztette a hozzászólást ]
A legkorszerűbb védelmi rendszerek is csődöt mondanak, amikor Mariska néni takarítás közben a seprűnyéllel kikapcsolja a főkapcsolót... (Murphy alapján)

#311 Felhasználó inaktív   Blade Runner 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 22. 10:33

Ha már a kristálygömb nézegetésnél tartunk. :D
Szerintem egy olyan rendszernek lenne létjogosultsága (valamikor a távolabbi jövőben), amelyik a mudularitást és az inteligenciát egyesíti. Arra gondolok, hogy a jelenlegi dokkoló állomásokhoz hasonlóan lenne egy alap rendszer (majdnem mint a jelenlegi alaplap, csak eleve külön dobozban), amely szerver jellegűen az egész számítógépes rendszert vezérelné. Ebbe lehetne inteligens részegységeket beledugni/hozzákapcsolni, amelyek mindenféle driver nélkül képesek lennének a szerver egységgel kommunikálni.
(Egy példa: a szerver futtatna valamilyen oprendszert, de ha a monitoron képet szeretnék látni vagy hangokat szeretnék előcsalogatni a hangdobozaimból, akkor egy video illetve audio alrendszert kell hozzá kapcsolni a gépemhez. hasonlóan menne mondjuk a DVD drive vagy egy hard drive kapcsolódása is.)
A kompatibilitást az biztosítaná, hogy a különböző alrendszerek és a központi szerver egység közötti kommunikációt szabványosítanám, így akár a szerver, akár a kliensek cseréje teljesen zökkenőmentes lenne. A szerver operációs rendszere és az adat/felhasználói program tárolást is szétválasztanám, így az adatokat nyugodtan tudnám hurcolászni a különböző gépek között. A klasszikus Hifi tornyokhoz hasonlóan esztétikus formát lehetne adni a különböző egységeknek, másrészt szétbontva a rendszert kis dobozokba a hűtési probléma is kisebbé válna, így (csaknem) zajtalan PC-ket lehetne készíteni. Bár ez már nem az a PC lenne amire ma gondolunk.
Blade

#312 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 22. 10:39

[url="http://"http://www.antelopetech.com/en/index.aspx?view=i-products_ModularComputingCore.htm"]The Antelope Modular Computing Core [/url]

Kép

kód:

Processor: Transmeta Crusoe Model TM5800
Processor Speed: 1GHz
Memory: 256MB DDR SDRAM
BIOS: Phoenix Custom Bios
Operating System: Microsoft® Windows® XP Professional
Graphics: External display support 1280x1024, 1024x768, 800x600; Analog VGA and LVDS on docking connector; Dual monitor support
Sound: Stereo Audio Codec for multimedia systems;
Stereo out; Line out; Mic in
Interface: USB 1.1 (x3); LVDS (x1); Analog VGA (x1);
PC Card Type II (x1); PS2 Mouse (x1);
PS2 Keyboard (x1)
Security: Multi-screw access only to internal components;
Microsoft Windows XP operating
system-based security option; Optioanl
Transmeta Crusoe system security available
Weight: 9 oz. / 280 gms.
Dimensions (WxHxD): 76 x 127 x 19 mm (3-inch x 5-inch x 3/4-inch) [/code]

Kép

Desktop Cradle

Small computers are great when you are on the move, but when you are at your desk you don't want to work on a small screen -- you want a desktop computer's big monitor, big keyboard, and big mouse.

Insert the MCC into the Desktop Cradle and your traditional desktop computing environment comes to life with your desktop monitor, full-sized keyboard and mouse. Everything is available to you, all your applications and data running in the Windows XP environment that you depend on.

The Desktop Cradle enables the MCC to power a full desktop environment when you are at your home or office desk. It has all the typical ports required to support a desktop environment, including monitor, keyboard, mouse, PC Card, audio, USB, etc. You don't need to be constrained by the small size of a handheld device and can work as you normally do.

The Desktop Cradle contains the following:
kód:

PC Card (PCMCIA) slot for any variety of Windows XP certified expansion cards

3x USB 1.1 ports

3.5mm Stereo Out, 3.5mm Microphone In

VGA out, standard 15 pin

PC Card (PCMCIA) slot, Type II

Included switching power supply, 100 240v AC input (supplied with handheld)
[/code]

[ 2004. január 22.: special szerkesztette a hozzászólást ]

[ 2004. január 22.: special szerkesztette a hozzászólást ]

#313 Felhasználó inaktív   FireShadow 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 23. 21:25

JO kis vita ez.

NA nézzükcsak ott vannak a tabu macek amik mikor kijönnek egész jok, aztán jo sokáig nagyon drágák is.........
A konzolok nekem elég ellenszenvesek, mivel tvfélére kellene kötni őket, semmi eyediség, pl x embernek van xboxa, mindegyik ugyanolyan, és elég uncalmas, a pcben meg az volt a jó, hogy totál egyedileg állit6ttuk össze a részeit. Kevés embernek van ugyaanolyan...
szvsz a pc még sokáig pc marad, mert a gyártoknak is meg kell élniük vmiből (ati, amd, intel, etc...) és jo nekik a pccucc, nameg rengeteg hardverbolt is van... nekem spec kelleni fog a pc csakazértis, és azért elég sokan dolgoznak is mellékesként a gépeiken, én pl videot müvelek, ahhoz meg kell a hardver. és nem konzol. a másik, a pcbe ugye bővithetünk, pl tvkártyával. nemhinném hogy ha egy konzolt átalakitanak ardverszinten bővithetövé, akkor az konzol is marad. visszatérünk pcre. hamondjuk gyárilag raknának bele sok extrát, az majd késöbb lesz/lenne de akkor már drága is lenne és igy nem kéne senkinek. vmi módon meg kellene nyitni az utat a juzernek h alakitgathassa belülröl a konzolát. és akkor már elvész az értelme, a játékok ugyanugy vegyesen futni/nemfutni fognak, stb.

ennyi :)
bye
It's a state of bliss, you think you're dreaming.. It's the happiness inside that you're feeling..
Nézd meg Flash munkáim és a rajzaim!

#314 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 26. 09:36

idézet:
Ezt írta FlatronKutyu:
JO kis vita ez.
[/quote]

Ebben egyetértünk :)

idézet:
Ezt írta FlatronKutyu:

NA nézzükcsak ott vannak a tabu macek amik mikor kijönnek egész jok, aztán jo sokáig nagyon drágák is.........
A konzolok nekem elég ellenszenvesek, mivel tvfélére kellene kötni őket, semmi eyediség, pl x embernek van xboxa, mindegyik ugyanolyan, és elég uncalmas, a pcben meg az volt a jó, hogy totál egyedileg állit6ttuk össze a részeit. Kevés embernek van ugyaanolyan...
[/quote]

Konzolból is vehetsz más színűt :)
Egyébként meg sok embernek pont ez a hátrány, azaz egyszeri agyával megtanulja kezelni az egyiket, akkor egy másikon elesettnek érzi magát és elveszik a részletekben.

idézet:
Ezt írta FlatronKutyu:

szvsz a pc még sokáig pc marad, mert a gyártoknak is meg kell élniük vmiből (ati, amd, intel, etc...) és jo nekik a pccucc, nameg rengeteg hardverbolt is van... nekem spec kelleni fog a pc csakazértis, és azért elég sokan dolgoznak is mellékesként a gépeiken, én pl videot müvelek, ahhoz meg kell a hardver. és nem konzol. a másik, a pcbe ugye bővithetünk, pl tvkártyával. nemhinném hogy ha egy konzolt átalakitanak ardverszinten bővithetövé, akkor az konzol is marad. visszatérünk pcre. hamondjuk gyárilag raknának bele sok extrát, az majd késöbb lesz/lenne de akkor már drága is lenne és igy nem kéne senkinek. vmi módon meg kellene nyitni az utat a juzernek h alakitgathassa belülröl a konzolát. és akkor már elvész az értelme, a játékok ugyanugy vegyesen futni/nemfutni fognak, stb.
bye
[/quote]

Szerintem a pc-k és konzolok közelíteni fognak egymáshoz.
Ez már ma is megfigyelhető pl. ps2 és x-box-ra lehet akár linuxot is tenni s ezzel kvázi számítógéppé válik. A pc-knél meg megfigyelhető az integrálódás azaz minnél több részt egyetlen chipbe integrálnak az alaplapra. Ezért én úgy látom, hogy a távoli jövőben mind a kölönálló videókártya, hangkártya stb. (a profi felhasználásokat kivéve) el fog tűnni a piacról. Azaz kapunk egy pár lego építőelemszerűen összerakható pc-t. A konzolok pedig egy számos esetben átvehetik a pc-k szerepét pl. internetezés, videózás, zenehallgatás stb.
Még tovább gondolva szerintem ez valahol összefog érni.

#315 Felhasználó inaktív   j.cs. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 26. 15:37

idézet:
Ezt írta olee:

- csendes üzem (bazira idegesítő egész nap a zúgása)
- instant on/off (a standby a PC-n 3-4 másodperc, a laptopon kb. annyi idő alatt éled fel, mint hibernálásból), ez az Apple iBookomon anno nagyon tuti volt
[/quote]

Egy kicsit hasonlo van/lesz a Sun-nak is. Ami van (immar 4 eve):
- vekonykliens hardver eszkoz, ami nem tarol adatot, nem fut rajta semmilyen OS (csak egy firmware), barmilyen VGA monitorra ra lehet kotni
- lokalis, nagy sebessegu (min 10 Mbps) halozaton keresztul egy kozponti szerveren futo X szerver + alkalmazasok kepet + CD minosegu hangot hoz at erre a hardver eszkozre + a hardver eszkozbe dugott USB eszkozoket + a hardverbe dugott smart kartyat + a hardver audio ki/bemenetet "lattatja" a szerveren futo alkalmazasok szamara
- az eszkozben nincs mozgo alkatresz, nincs lokalisan tarolt adat: elromolhat, nem vesztesz adatot, nincs zaja, nem igenyel szoftverkarbantartast, hardver upgrade-et, stb
- ha nagyobb teljesitmenyre van szukseg: a kozponti kiszolgalo(farm) upgrade-jere van csak szukseg. 1 CPU atlagfelhasznalobol ugy 20-25-ot bir kiszolgalni (a meretezes hasonlatos a telefonkozpontok meretezesehez (ha valakinek volt szerencseje BME Sokfelhasznalos hirkozles c. targyahoz, az azert tudja, hogy ez mennyire egzakt tudomany :)
- mivel nincs lokalisan tarolt adat, egy smartkartya kihuzasaval a teljes munkakornyezet mobilisse valik a kulonbozo eszkozok kozott (marketing neve: hot desking)
- egyszeru hardver, ritka meghibasodas, 5 ev garancia :)

Ami lesz:
- ugyanez, csak WAN-on keresztul, egy ADSL kaliberu halozati kapcsolaton keresztul mar elvezheto munkakornyezetet nyujt (nem full screen MPEG2 video-kat, de bongeszes, office, stb celokra megfelel).

Hatrany:
- 3D-re es filmnezesre alkalmatlan a technologia a tul magas savszelessegigeny miatt.
- Jelenleg Solaris/SPARC kiszolgalokat igenyel (nyaron jelenik meg Linux/x86-ra a kiszolgaloszoftver). (mondjuk ezzel lehet vitatkozni, hogy mennyire hatrany). Mivel van RDP kliens SPARC platformra, Windows Terminal Server-ek is elerhetoek rola (bar ez is lehet hatrany :)

Bovebb info: [url="http://"http://www.sun.com/sunray"]www.sun.com/sunray,[/url] vagy keress meg emailben :)

idézet:

Star Office-t/Open Office-t próbáltam nagyon sokat használni. Szerintem alkalmi, otthoni levélírogatásra, egyszerű dolgokra tökéletes. Vállalati környezetben viszont használhatatlan. Főleg a kompatibilitás miatt, olyan nekem nincs, hogy 95%-ban kompatibilis. Vagy megnyit egy doksit, amit kapok, és minden megjelenik, vagy nem. Ha nem, le van érdekelve. Mivel egész nap ezen dolgozom, és rengeteg office doksi jön-megy, inkább fizetek az Office-ért. Persze, a word .doc sem mindig ugyanúgy jelenik meg, de az valahogy mégsem jelent problémát.
[/quote]

En mar tobb tendert is irtam StarOffice-ban (pdf export -> cdre ir, a kiiro eszre sem veszi a kulonbseget), foleg amiota teljesen szamuztem a windowst a munkakornyezetembol (otthon azert meg van egy Win98 jatekok futtatasara, de minden mas tevekenyseget Linux es/vagy Solaris alol vegzek, utobbit a fenti vekonykliens eszkozokon). 7-es StarOffice szerintem a 95%-os kompatibilitast 99% fole emelte: legalabbis nekem meg nem volt olyan .doc file, amit ne importalt volna be jol (makrokat meg errefele nem nagyon hasznalunk). Az XML file formatumaval valami gyonyoruen lehet programozas szempontjabol dolgozni (de ez egy masik forum temaja lehetne).

Jelenleg ott tartok StarOffice-ilag, hogy fajdalmas ujra Microsoft Word-ot hasznalni. SO-ban megszoktam a stilusok kezelest, az oldalstilusok hasznalatat, egy csomo aprosagra rajottem (keretek, section-ok hasznalata), ami megkonnyiti a komplexebb doksik gyartasat (tenderek :).

idézet:

Ugyanígy van a Power Pointtal is. Elmegyek egy konferenciára, akkor azon a laptopon, ami a kivetíőre van téve Power Point van. Persze, vihetem a saját laptopom, de nem szokták megengedni, hogy használjam a projektorral. A helyzet annyira gagyi, hogy USB memóriát sem érdemes használni, mivel ezeken a gépeken W98 szokott futni, amin nincs alapból USB Pendrive driver. Floppy és CD, ez biztos megy.
[/quote]

Furcsa, nekem mindig megengedtek a sajat laptop-ot, de ha nem, akkor PDF export, es Acrobat reader-rel is lehet full screen-ben vetiteni. Persze ez nem segit az emberen, ha minden sor egyesevel uszik be robbanasszeru hangok kisereteben, de azert nem sok sikeres multimedias pp prezentaciot lattam eletemben :)

idézet:

Aztán szívesen rippelnék filmeket (nekem tök mindegy, hogy milyen formátumban), olyan koncepcióban, mint hogy berakok egy cd-t, és valamiben kirippelem, és utána a Palmon hallgatom. Ugyanez filmmel is jó lenne, meg hogy tv műsort is real time tudjak felvenni. Persze, ezeket most is lehet, de ha lefoglalja a gépemet 6-8 órára, akkor ezt ezzel be is fejeztem.
[/quote]
TV musor real time felvetelere (reklam kiiktatassal egyutt) vannak jol bevalt eszkozok, bar itthon en meg nem lattam ilyet. Egyszoval ez is egy piac, amire van celeszkoz.
idézet:

Nekem a legnagyobb "bajom" a mostani számítógépekkel, hogy valahogy "foglalkozni kell velük". Hol ez van, hol az, mindig valami van. Olyasmire vágyom, mint a tv - bekapcsolom, nyomom rajta a gombot, és 20 éven keresztül ugyanúgy csinálja. Számítógépen is valami ilyen letisztult, nem változó, működö dolog kéne nekem nagyon. A változást nem szeretem ezen a téren, nekem már az akkora fellélegzés, hogy a Windows XP mostmár több éve megy, és lassan minden gépen a Windows XP van, akárhova megyek, és örömmel hallom, hogy még sokáig ez lesz.
[/quote]
Naigen, de a TV-nel van nyilt szabvany (nem is egy, de legalabb veges szamu), amit a TV gyartoknak implementalniuk kell, es akkor az egy TV. Es van sok TV gyarto, akik versenyeznek egymassal, de nem valtoztatjak meg a musorszoras szabvanyat ketevente, hogy kiszoritsak a tobbi TV gyartot a piacrol. Magyarul nincs monopoliumuk. A Windows XP-nek meg van.
idézet:

Így a Linuxról azt gondolom, hogy ha pontosan - az utolsó pixelig - ugyanúgy néz ki, ami előttem van, mint a másik gépen, amin Windows fut, akkor engem nem érdekel, hogy Linux van benne vagy Windows. Ha másképp néz ki, akkor más a helyzet. Ha nincs pénzem, akkor hajlandó vagyok egy kicsit tanulni ennek érdekében, de lehet, hogy hagyom a csudába. Ha van pénzem, akkor inkább megveszem azt, amit már ismerek.
[/quote]
Engem mondjuk meglepett, hogy a Java Desktop System-ben a Sun mennyire leutanozta a Windows kezeleset. Mas Linuxokban az ember megszokja, hogy XY's home van a dekstopon, amire feljon az adott felhasznalo home-ja. JDS-ben, meg egy 'This Computer'-t lat, amire feljon az egyes mountolhato eszkozok (CD, DVD, digit fenykepezogep, windows particiok, stb) listaja, es dupla kattintasra mar fel is mountolodott, elerheto, stb. Uj nyomtato felvetele pl. pontrol pontra ugyanaz, mint Win (98) alatt.
idézet:

Szóval, hogy mi lesz a PC-vel? Én annak örülnék, ha olcsó, szabványos "buta" gépekkel lennének tele a munkahelyek, amik mindenhol ugyanúgy néznek ki, és ugyanúgy működnek: ha beteszem a doksimat a gépbe, akkor azt kvázi ugyanúgy "lejátssza", ahogy a föld bármelyik VHS videomagnója a kazetátt ugyanúgy lejátssza (persze PAL/NTSC tudom, hogy van), és instant, "gombnyomásra" működik.
[/quote]
Nyilt szabvanyok, mindig is mondtam (najo, ket linux konferencian eloadokent, meg nemreg egy tihanyi panelbeszelgetesen :).
idézet:

Játszani én nem ezen a gépen szeretnék, erre inkább egy "játékgépet" akarnék, ami nekem édesmindegy, hogy belül egy pc alapú vagy egyedi hardware. Igazándiból nem is akarnék ezzel foglalkozni.
[/quote]

Nagyjabol egeszeben azert ugy erzem egyetertunk :)

[ 2004. január 26.: j.cs. szerkesztette a hozzászólást ]

#316 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 27. 18:20

j.cs., mennyibe kerül egy ilyen vékony kliens? Nekem tetszik amit mondasz róla, mondjuk, nekem inkább win futtató változatban kéne. Tetszik nekem a Linux, meg a Mac OS X is, de egyelőre én még maradnék a Windowson. :) Meg azért gondolom, nem árt, ha van valaki rendszergazda, aki ezeket telepíti, meg minden. :-)

Küldjek néhány doksit? :D

Különben a laptopok világa szerintem nagyon hasonlít a konzolokéra variálhatóság stb. tekintetében. A Toshiba Portégé 2000-em nagyon kalssz gép, de néha a PIII 750 helyett egy kicsit gyorsabb procit szívesen elfogadnék, jó lenne, ha a VGA kártyát kicserélhetném 32 MB-osra, és a winchester is csak 20 GB és jó lenne upgradelni. A helyzet úgy néz ki, hogy ezt kb. csak úgy lehet megvalósítani, ha veszek egy új laptopot. Még a merevlemez is gáz, mivel ebben a gépben az 1,8 collos Toshiba merevlemez van, amiből max. 40 GB-osat lehet nagyobbat venni, de sehol nem lehet kapni.

Ezt az Adobe pdf dolgot megnézem magamnak, az ilyen csili-csala-varázslat prezentációkat én sem szeretem... :)

Egyébként, én nem arról beszéltem, hogy milyen lesz a PC, konzol stb. hanem azt, hogy nekem személy szerint per pillanat mihez lenne kedvem. Ülnek itt körülöttem még vagy 10-en az irodában, hát, hogy őszinte legyek, totál nem érdekli őket a dolog, egészen addig, amíg valami újat nem kell megtanulni (lelkesen hozzáfognak, aztán csinálják úgy, ahogy előtte csinálták), vagy valami nem működik. Íméleznek, nyomtatnak, szörfölnek a weben, a menőbbek powerpointoznak (de azért a fólia még mindig kéznél van, mert azért az írásvetítő nagyságrendekkel robusztusabb megoldás, és aztán az édesmindegy, hogy írásvetítő vagy projektor mutatja ugyanazt a statikus diát). És hát én vagyok az egyetlen, aki szóvátette, hogy a PIII 500 egy kicsit lassúcska. Erre az volt a válasz, hogy én vagyok az egyetlen, akinek ilyen igénye van, másrészt, akkor vagy az összes gépet cserélik, vagy egyet sem (merthogy minden gép totál egyforma konfiggal van).

Engem viszont olyan dolgok érdekelnének még, hogy várható-e a közeljövőben lényegi változás mondjuk a kijelzők és az akkumulátorok terén, vagy a szövegbevitel módjában? Mesélnek sokat itt a hírekben az organikus képernyőkről (így hívják?), metanolos üzemanyag cellákról, meg lézeres billentyűzetről. Várható valami változás 1-2 éven belül, vagy ez inkább 10-20 év múlva várható?

#317 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 27. 18:39

A jelenlegi savas akkumulátorokat a közeljövőben le fogják cserélni az üzemanyagcellás vagy hibrid megoldások, pár éve pedig nano-robbanómotoros megoldásról is hallottam, mint lehetséges módozatot (kísérletileg már megvalósították). A kijelzők terén is lesz változás, de az hosszabb távon, mivel még a TFT sem érett be. Bevitel szempontjából nagy lépés lenne a teljes audiális vezérlés, ez kb. 2010-re érkezhet.

#318 Felhasználó inaktív   j.cs. 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 28. 12:05

idézet:
Ezt írta olee:
j.cs., mennyibe kerül egy ilyen vékony kliens? Nekem tetszik amit mondasz róla, mondjuk, nekem inkább win futtató változatban kéne.
[/quote]

Maga az eszkoz ugy 90e ft monitor es billentyuzet nelkul, de kell moge infrastruktura (legkisebb Sun szerver 290e ft (, ha windows is kell, akkor + terminal server, licenszekkel, stb). Szamolgattunk TCO-t, es ugy 40-50 felhasznalonal mar latszik az 5 evre szamolt 30-40%-os koltsegmegtakaritas a PC-s irodai megoldassal szemben (alacsonyabb aramfogyasztas, nem kell egyesevel vegigjarni a gepeket szoftverinstallaciohoz + kozponti szoftvermenedzsment, hibrid Unix/Win megoldasok elerhetosege: minden egyes beszerzesnel mindket platform szallitoit meg lehet versenyeztetni, smart kartyas azonositas, stb :)

Kifejezetten Win + RDP kliens futtatasara vannak Win CE alapu eszkozok tobb gyartotol is, de azokban gyakran van lokalis OS, nemelyikben meg diszk is... A WISE terminalok viszonylag elterjedtek (nem itthon :)

A Sun vilagszert atallt ezekre a vekonykliensekre (szinte mindenki ezeken dolgozik), es emiatt jelen pillanatban ugy 2000 dolgozora esik egyetlen rendszergazda a cegen belul :) Itthon a MOL-nal, az Invitelnel es a Fovarosi birosagon van nagyobb, tobb eve mukodo rendszer (110, 60 es 55 vekonyklienssel), es tobb kicsi is elofordul, de a kornyek legnagyobb ilyen telepe a szlovakiai Volkswagen gyarban mukodik (>300 vekonykliens a gyartosorok menten es az irodakban is...).

Na, abbahagyom a marketinget, nem illik a mernoki lelkemhez ;))

#319 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 29. 03:24

olee. szoval te karasz egy konzolban egy office applience-t és a desktop video munkaállomást... Ö izé nagyon affele tándálsz hogy álatlános célú sokoldalú eszközt szeretnél. Ezt hívjuk jelenleg PCnek. Nos az ilyen eszközök ellenben bonyolultabbak. Vagy küzdesz azzal, hogy magad állítasz össze hw-t vagy veszel készrendszert az Aplle-tol baromi drágán. Vagy alábbadod az igényeidet. veszel egy notebookot és mondjuk egy Pana DVD recordert :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#320 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 30. 13:34

Csak annyit fűznék hozzá a vitához, hogy akinek nyűgje van a PC bonyolultságával, meg hogy foglalkozni kell vele, aanak tényleg egy doboz kell, amin csak azt lehet, amit megengednek. (jelenleg ezt próbálja elérni a MS, ellentétben a linux-al). Személy szerint a PC-ben az a szép, hogy foglalkozni kell vele. Kezdő informatikus vagyko, és ha mindem csak egy bonthatatlan doboz lenne, munkanélküli lennék, ráadásul megszűnne az érdeklődési köröm, ami = halál. Szerintem elég sok olyan ember van, aki szeret foglalkozni a gépével! Az viszont igaz, hogy nem ők az otthoni felhsználók. A konzolokat egyébként elvből utálom, mert nem úgy csinálhatom a dolgokat rajta, ahogy nekem teszik. Az egyre növekvő integráltságról nem is beszélve.
Ha majd mindent integrálnak, nem lesznek ajzatok, és ha elromlik vmi, lehet kidobni az egészet.
Lehet hogy nem voltam teljesen témábavágó, ezért bocs!
--------------------------------
Hajrá PC!!!
A konzolnak meg két dologra van szüksége: Csákányra és szemétlerakóra. :mad:

Téma megosztása:

• (41 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18