Idézet: cx.core - Dátum: 2006. jún. 15., csütörtök - 0:14
Oké, nyilván ISA szemszögből értettem a dolgot; a register renaming csak az OoO-t segíti, a compilereinket nem.

itt két iskola van. az egyik aszondja kevés reg+ooo, ráadásul jó prefetch esetén az L1 D$ is kvázi regiszter file, a másik meg aszondja (itanium), tessék kitakarni az összes regisztert, kidobni az interpretert. jól látható, hogy az itanium koncepció is megbukni látszik az x86-tal szemben. én nem tom egyik mellé sem letenni a lándzsámat, nem látszik igazolva számomra, hogy böhömsok regiszter, nagyongyors működés.
Itt sem arra gondoltam ám, hogy támogatjuk-e az egyszerű load/store utasításokat, hanem arra, hogy a memóriában turkászó ALU/egyéb utasításoktól, illetve a komplex címszámítási módoktól (ModR/M, SIB, disp, mint pl. [ebx+ecx*4+0xB0C1FA52] :Đ) megszabadulunk-e.

mért kéne mexabadulni? Varietas delectat. ha nem szereted, ne használd

abban igazad van, hogy ezen utasítások jelentős része, például a stringmozugató obsolete, ezért ugyan megvan, de iszonyat lassú, másfelől kiderült, hogy van egy részhalmazuk, ami nagyon jól kézreáll az SSE/MMX koncepicóhoz.
A szegmensregiszterezés valójában (sok x86 sallanghoz hasonlóan) feature-nek álcázott csökevény. Már anno a 386-oson megjelent 32 bites védett módból ki lehetett volna hagyni. Az újonnan megjelent virtualizációs technológiák mind a lapozási mechanizmusba (illetve fölé) épülnek.
Kicsit úgy érzem, mintha a szemedben most léptem volna le a falvédőről, pedig nem.
Az IA32 védett módot kívül-belül ismerem, napi szinten kurkászom IA32 assembly kódot (főleg a GCC kimenetét :Đ), stb.
nem volt sértő szándékom. abban igazad van, hogy a host-os-es virtualizációhoz nemnagyon kell, de van egy másik út, a meta-kerneles virtualizáció, ami önmagában több OS-t futtat. Jó példa erre az IBM VM/ESA. az ilyen rendszerek mindig szegmentált memóriájúak. nem állítom, hogy tömegesen használják ilyenre az x86-ot, de azért használják így is.
Félreértés ne essék, nem szidtam az x86-ot. Mindössze egy kérdést tettem fel az x86-64 architektúrák várható fejlődésével kapcsolatban.
ez egy piaci igények vezérelte architektúra/ISA, úgyhogy ez a kérdés nagyon nehezen válaszolható meg. jelenleg nem látszik olyan bántó korlát, melynek feloldása valós piaci igényként jelentkezne.