HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer -- harmadik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer -- harmadik rész Értékeld a témát: -----

#2641 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 14:38

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 14:19

Igen, ez is lehet. De elvileg egy profi újságíró

na itt elsírtam magam.:D

Szerkesztette: special 2005. 10. 14. 14:52 -kor

#2642 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 15:15

Százmagos Pentium a jövő :omg:
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2643 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 15:37

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. okt. 12., szerda - 0:15

Record mobile processor sales were largely the result of a 72 percent increase quarter-on-quarter in AMD Turion 64™ mobile processor sales.

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy _összessegeben_ mekkora az AMD mobil-piaci részesedése, illetve hogy az mennyivel nőtt?
(mert így önmagában ez a szám nem sokat mond)

#2644 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 15:41

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. okt. 9., vasárnap - 2:55

special leírta a lényeget. a DRAm csipek továbbra is 100MHz-en ketyegnek az erre számított effektív CL2-vel. timing kb így néz ki:
<ras precharge ><COMMAND><cas latency><DATA BURST><ras precharge>...

Ebben a struktúrában a belső 128/256/512 bites szervezés kizárólag a data burst (64 byte) átvitelét nyomja össze időben, DDR esetén az SDR felére, DDR2 esetén negyedére, DDR3 esetén nyolcadára. A baj ezzel a stuktúrával az, hogy a ras precharge, a command idő ami a ras-to-cas latency-t meg a row/column adress szükséges kitartási idejeit illeti (ez utóbbiak általában 1T idejűek), az változatlan. A CAS latency meg 100MHz-re 2 vagy 3, igy DDR-re már 4 vagy 6, DDR2-re meg 6 vagy 8... DDR óta a cacheline be/ki műveletben sajnos már nem a dat burst hossza, hanem az megcímzési "zsír" dominál. Az összes cuccban ugyan az a 100MHz-es SDR belbecs van, amit már lassan 10 éve ismerünk.

Special árbájában a 3.2GByte/s meg 6.4GByte/s csak a data burst idejére állnak, fel a "zsír" ideje alatt nuku adatforgalom van. Amikor az 1.5GByte/s-t írtam na ez az "effektív" elméleti limit és arra vonatkozik, amikor a DATA burst ideje tart vehemensen a 0 felé :)

Az az igazság, hogy én nem teljesen értem, mit ért SFIJ "effektív elméleti limit" alatt.
Ez a teljesen randomszerű memóriaelérésre vonatkozott?
Vagy hogy ennél nagyobb adatátvitel a valóságban _soha_ nem történhet? De akkor mi van a memóriasávszélességtesztekkel (pl. Everest)? Mert az igaz, hogy nem alkalmazás, de attól még valós adatforgalom történik. Vagy nem jól gondolom?

#2645 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 15:47

Idézet: d n . r - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 16:37

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy _összessegeben_ mekkora az AMD mobil-piaci részesedése, illetve hogy az mennyivel nőtt?
(mert így önmagában ez a szám nem sokat mond)

A Turion megjelenése előtt darabszámra 8-9 százalékos, értékben 3 százalékos becslést találtam. De még mindig nem lettünk okosabbak. Egy biztos, ha érnek el komoly sikert, azt tudatni fogják, meg az elemzők is ráharapnak. Figyeljük Tajvant.

#2646 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 16:00

Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 7., péntek - 7:14

Kép

?

note: a DRAM chip órajele kostans 100 MHz minden esetben. mondjuk ezeken nem látszanak a burstok.:)

Inkább az a probléma hogy fázishullám eltolással érik el a sávszélesség növelését, ami viszont baromira növeli a látenciát.
Hazafi vagyok nem "Demokrata".

#2647 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 16:36

Idézet: d n . r - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 15:41

Az az igazság, hogy én nem teljesen értem, mit ért SFIJ "effektív elméleti limit" alatt.
Ez a teljesen randomszerű memóriaelérésre vonatkozott?
Vagy hogy ennél nagyobb adatátvitel a valóságban _soha_ nem történhet? De akkor mi van a memóriasávszélességtesztekkel (pl. Everest)? Mert az igaz, hogy nem alkalmazás, de attól még valós adatforgalom történik. Vagy nem jól gondolom?

igen jol erted. a protokoll overhead valt dominanssa sajons a DRAM-ok eseteben.  A memoria-savszelesseget a benchmark progik az aktiv adatatvitel idejere merik, magyaran azt merik meg, hogy az elso bitecske becsorgasatol szamitva hany clock alatt jon be a teljes cacheline 64 byte-ja. Ez a meresi szokas. Igy gyonyoruenm meg lehet kapni a 6.5 GByte/s-t DDR2 RAM-ra. Ha ellenben azt merned mennyi clock mondjuk 128 MByte RAM2RAM copyja, akkor mar sokkal lehangolobb szamokat kapnal a memoria savszelessegre, ami persz kozelebb all a valosaghoz, de egy kicsit az ilyen teszt mar a proci sebesseget is meri, nem csak a RAM-et.

a valosag, nagyon egyszerusitett abran:
<     parancs    ><adat><     parancs    ><adat><     parancs    ><adat><     parancs    ><adat>......
                    ^                       ^                       ^                       ^
                    |                       |                       |                       |
                    +------------ az everest/sandra csak ezeket az idoket meri--------------+

Szerkesztette: SFIJ 2005. 10. 14. 16:43 -kor

#2648 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 19:05

Na, az Inquirer tisztázta a félreértést az 50 Wattos Yonah körül. Persze special nem hisz nekik, meg különben is aljas disznók ezek az inquireresek, így ez nem neki szól, ő gondolom megvárja a megerősítést más forrásból. :D

Idézet

No, the 65nm process is not broken. Yonah has no severe problems, it will be out at 31W, and on time, to boot. The real problem behind the 50W is gaming.

In case you have been living under a rock, you will probably notice that there is a very lucrative gaming luggable notebook market out there, and the current Pentium Ms don't do terribly well in that arena. To counter that, Intel has an EE/XE variant of the Pentium M planned, and it will be at least a speed grade, hopefully two, above the top 'normal' range.

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2649 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 19:10

Akkor foglalkozzunk egy kicsit az Athlon 64-el is. :) Az AMD átlépte az 50%-ot az USA-n belüli retail értékesítésben az egész szeptember hónapot tekintve. Az ő részesedése 52%, az Intelé 46% volt. Ez az első alkalom, hogy egy egész hónapot tekintve is jobb volt az AMD, eddig csak különálló hetekre tudta megelőzni az Intelt.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2650 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 19:32

A változás júniusban indult meg, azóta stabliziládni látszik a helyzet. Mi törént júniusban? Felfutott az Athlon 64-ek termelése? Kétmagos chipek?

#2651 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 21:29

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. Oct. 14., Friday - 19:05

Na, az Inquirer tisztázta a félreértést az 50 Wattos Yonah körül. Persze special nem hisz nekik, meg különben is aljas disznók ezek az inquireresek, így ez nem neki szól, ő gondolom megvárja a megerősítést más forrásból. :D

hajrá, a cinebencs után kellett vmi...
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2652 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 10:16

Idézet: Asker - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 21:29

hajrá, a cinebencs után kellett vmi...

Nézd Asker. Pár éve, mikor egy szofferel kapcsolatban az merült fel, hogy iszonyat lassú, még hajlottam elfogadni, mikor aszonták, szar, lassú a gépem. De én azt gondolom, egy Radeon 9700PRo-t és egy AXP3200-at még ma sem lehet szarnak vagy lassúnak mondani. Így amikor nálam a szridimarkkétezeröt másfél efpéest mért, akkor a szridimark kétezerötöt ipari hulladéknak minősítettem :D

#2653 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 11:13

Ajjaj, SFIJ, pedig az kvázi szabvány sokak szerint. :)

#2654 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 12:43

Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 11:13

Ajjaj, SFIJ, pedig az kvázi szabvány sokak szerint. :)

erre azt tudom mondani, hogy amikor a folyszab tanszéken tanított Arató professzor bácsi, róla az a legenda keringett, hogy egy 4.774MHz-es XT-be belepasziírozta a MÁV teljes forgalomfelügyeleti rendszerét még 1985-ben: merre az országban hogy állnak a váltók 30 sec-es mintavétellel, merre, hol vannak a vonatok. utánajártam - és tényleg összedobta az öreg :D Ma erre azt mondaná valaki, hogy 4 utas xeon szerver alatt nem is érdemes belfogni :Đ

#2655 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 15. 13:35

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 13:43

erre azt tudom mondani, hogy amikor a folyszab tanszéken tanított Arató professzor bácsi, róla az a legenda keringett, hogy egy 4.774MHz-es XT-be belepasziírozta a MÁV teljes forgalomfelügyeleti rendszerét még 1985-ben: merre az országban hogy állnak a váltók 30 sec-es mintavétellel, merre, hol vannak a vonatok. utánajártam - és tényleg összedobta az öreg :D Ma erre azt mondaná valaki, hogy 4 utas xeon szerver alatt nem is érdemes belfogni :Đ

és ezek jelzik, legtöbbször milyen hatékonysággal használják ki az erőforrásokat a computing világában. és multiplatformozás, a sokszor "olcsó" hardver csak ezt erősítik. persze végeredményben a támogatott munka értéke a döntő, így XT vagy 4-utas szerver, teljesen érdektelen költségoldalról, ha százmilliók, milliárdok múlnak rajta.

#2656 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 16. 09:49

arra semmi reflekció, hogy az AMD jövő év vége felé kezdi el a 65 nanométeres tömegtermelést a Fab36-ban, termékek így év végére, 2007 elejére várhatóak, míg a teljes átállást 2007 közepére ígérik?

szerintem az Intel az 65 nanométeres NetBurstökkel és az új mikroarchitektúrval így most levegőhöz jut, sőt mit szóltok ahhoz, hogy esetleg visszavesz az AMD eddig elfoglalt területeiből? :)

szerintetek meddig tudják 90 nanométeren skálázni az órajelet az energiabüdzséből? a 2,4 is feszegetni látszik, a Sunnak ugye lazítottak, hogy tudjanak adni. arra gondolok, hogy a 65 nanométeres Xeonok ismét 1,5-szeres órajelarányt érhetnek el, ami azért már ismét jelentőssé válik olyan területeken, ahol a futási idő nagyobbik része a processzoron belül van. bár a szerverfeladatok nagyobbik része ugye I/O intenzív, de ott is fejlődik a busz, dual independentet kapnak, így node-onként kétszeresére növekszik a sávszélesség.

#2657 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 16. 10:01

Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 16., vasárnap - 10:49

...a 65 nanométeres Xeonok ismét 1,5-szeres órajelarányt érhetnek el

ismet??? :think:

130->90 nanon ami volt vagy 3.4->3.8ghz?

szerk.: vagy arra gondoltal, hogy a 65 nanos netburst masfelszer annyim menne, mint a 90-es K8? ebben az esetben nem szoltam :o

Szerkesztette: alvaro 2005. 10. 16. 10:14 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#2658 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 16. 10:29

akkor nem szóltál. ;) igen, úgy értettem, bocs, hogy félreérthető volt.

#2659 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 16. 10:52

Idézet: special - Dátum: 2005. Oct. 16., Sunday - 9:49

szerintem az Intel az 65 nanométeres NetBurstökkel és az új mikroarchitektúrval így most levegőhöz jut, sőt mit szóltok ahhoz, hogy esetleg visszavesz az AMD eddig elfoglalt területeiből? :)

Ez mindig is így lesz és volt, hogy az Intel jár előbb gyártástechnológiailag.

Az hogy az Intel döngeti az új archot az teljesen érthető, kell vmi fényes terv.

Most hogy az AMD jelenleg a nyerő, neki semmi szüksége arra, hogy hangzatos tervekkel álljon elő.

Ők se a tökeiken ülnek, nekik létfontosságú, hogy legalább egy kicsivel is, de jobb archal rendelkezzenek, mint az Intel. Mert ha nem rendelkeznek akkor végük.
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2660 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 17. 09:49

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. okt. 15., szombat - 11:16

Nézd Asker. Pár éve, mikor egy szofferel kapcsolatban az merült fel, hogy iszonyat lassú, még hajlottam elfogadni, mikor aszonták, szar, lassú a gépem. De én azt gondolom, egy Radeon 9700PRo-t és egy AXP3200-at még ma sem lehet szarnak vagy lassúnak mondani. Így amikor nálam a szridimarkkétezeröt másfél efpéest mért, akkor a szridimark kétezerötöt ipari hulladéknak minősítettem :D

Erről T2K vitája jut eszembe néhány figurával, akik pont ugyanezt bizonygatták (persze régebbi kártyával és procival). Igen, valóban gyors a géped, ha nem a legújabb játékokkal játszol vagy a legújabb játékokkal, de alacsony felbontásban vagy éppen kikapcsolt AA-val, meg butított feature-ökkel. Ha ilyen játékokat futtatsz, akkor viszont tetü lassú lesz. Próbáld ki a Doom3-at 1280x1024-ben max. detailben és max. AA-val meg AF-el. Jó lesz, ha kapsz 3-4 FPS-t. Mondhatod, hogy neked arra nincs szükséged, de ettől még lesz olyan ember, akinek a gépén ez lazán fog 40-50 FPS-el futni. Tehát ilyen feltételek mellett a géped lassú.

A 3DMark széria meg pont ilyen feltételek között méri a géped. Nem azt méri, hogy az aktuális programokkal milyen a géped, hanem azt próbálja megmondani, hogy a közeljövőben (1-1.5 év) múlva megjelenő játékokban hogyan fog muzsikálni. Vagy sikerül neki ez vagy nem, ezt mindig csak a jövő dönti el. Olyat számonkérni rajta, hogy "dehát a Quake 3 alatt goyrs a gépem", meg olyat, hogy a Word alatt száguld, meg a Linux kernel fordítás is gyors" felesleges, mert nem azt méri. A SPECint-en sem kéred számon, hogy rosszul méri a Doom alatti sebességet és a SPECfp-t sem baszogatod, hogy a géped fájlszerverként történő alkalmazhatóságáról semmit sem mond. Nem arra valók.

De ezeket gondolom te is tudod, így nem is értem, hgoy ezt miért írtad be. Provokálni akartad szegény Askert? :D

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.