Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 16., vasárnap - 10:49
szerintem az Intel az 65 nanométeres NetBurstökkel és az új mikroarchitektúrval így most levegőhöz jut, sőt mit szóltok ahhoz, hogy esetleg visszavesz az AMD eddig elfoglalt területeiből?
szerintetek meddig tudják 90 nanométeren skálázni az órajelet az energiabüdzséből? a 2,4 is feszegetni látszik, a Sunnak ugye lazítottak, hogy tudjanak adni. arra gondolok, hogy a 65 nanométeres Xeonok ismét 1,5-szeres órajelarányt érhetnek el, ami azért már ismét jelentőssé válik olyan területeken, ahol a futási idő nagyobbik része a processzoron belül van. bár a szerverfeladatok nagyobbik része ugye I/O intenzív, de ott is fejlődik a busz, dual independentet kapnak, így node-onként kétszeresére növekszik a sávszélesség.
A Realworldtech-en van egy thread, ami pont erről szól. Ott írja valaki le a szerintem leglogikusabb magyarázatot. Az AMD nem figyelembe vette az alábbi tényeket:
- Erősen fut fel a kereslet a processzorai iránt, így nagyon fontos, hogy mielőbb növelni tudják a mennyiséget. Most már tényleg elérték a gyártási kapcitásuk határát (a 2x%-os növekedésből látszik, hogy eddig szó sem volt ilyenről ellentétben a pletykákkal).
- A 65 nano és az új gyár plussz a 300 mm-es waferra történő átállás együtt nem semmi dolog. Az IBM-nek is beletört a bicskája.
- Még legalább 1 évig 90 nanon is versenyképes tud lenni az AMD.
Ebből a háromból szerintem következik, hogy logikus döntés először meglépni a 300 mm-re történő átállást 90 nanométeren és késöbb bevezetni a 65 nanot. Ez jóval kiszámíthatóbb és kevésbé kockázatos, még ha emiatt esetleg 3-4 hónappal (vagy akár fél évvel) csúszik a 65 nano bevezetése. Arra ugyanis kevésbé van szüksége az AMD-nek az elkövetkező 1 évben, mint a nagyobb gyártókapacitásra.
Szerintem 90 nanon 2.6 GHz-es DC verzió még 100%, hogy lesz, de szerintem 2.8 GHz kihozatalára is képesek lesznek. Ne felejtsd el, hogy a DC processzorokat még csak fél éve forgalmaz az AMD, további reszeléssel még lehet javítani a technológián. Nem hiszek a 1.5-szeres órajelelőny visszavételében, mert az Intel nem fog tudni 3.9 (vagy akár 3.

Súgó
A téma zárva.