Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 0:39
ja, hvuk, tdp. ha ez neked ilyen sarkalatos kérdés, akkor megígérem, egyszer összeszedem magam, és leírom, mi van. a lényege a dolgoknak, hogy egyenáramú, de nagy frekvencián üzemelő mikrochipek fogyasztását nem lehet pontosan, sőt sokszor sehogy bemérni "nép"kereskedelmi forgalomban kapható eszközökkel. a gép teljes fogyasztását igen. azt most százegyszerre nem írom le, hogy az intel tdp értékét túllépni csak ideiglenesen, néhány pillanatra lehet, ha ezt adják meg, az nem fair teljesen, mert nem az az átlagos csúcsfogyasztás, ha pedig mégis, azok az ún. power virus kódok. na és akkor bejön, hogy mennyi a mérőeszköz overheadje, mégha pontosan is mér. és hol mér, a vrd előtt, után stb. mert ha a cpu táp előtt mérnek pl, akkor annak a hatékonyságát is figyelembe kellene venni. stb-stb.
Azt azért elmagyarázhatnád, hogy miért nem lehet, mert én ilyet nem tanultam anno és nem is hallottam, pedig 2 évig tanultam elektronikát. Ettől még lehet ilyen, mert miért ne lehetne, de én nagyon furcsállanám a dolgot! Hacsak nem arra gondolsz, hogy a bemenő jelvezetékek miatt is van plusszfogyasztása, de gondolom azt tudod, hogy azokon minimális az áramerősség, így a fogyasztás is, szerintem +-1% szinten befolyásolja a fogyasztást.
Amúgy nem sarkalatos kérdés, csak ne mondj olyanokat, hogy a TDP-ből nem lehet következtetni két chip fogyasztáskülönbségére (vagy arányára). Sőt, a teljes fogyasztásra is lehet, bár ehhez már bizonyára tapasztalat kell.
Mellesleg szerintem a teljes rendszer fogyasztása a mérvadó, nem pedig a külön chipeké. Ha a memórián=alaplapon/procin kívűl minden más azonos a két gépben (márpedig így szokott lenni), akkor messze ez a legkorrektebb összehasonlítás. Különösen noteszgépek esetén. Mert ugye pl. a Turionban benne van a memóriavezérlő, míg a Dothanban nincs benne. És nyilván a chipseten is sok múlik, így azt is számításba kell venni, csak a környezettel együtt van értelme tesztelni egy processzort.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor