HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer -- harmadik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer -- harmadik rész Értékeld a témát: -----

#2921 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 18. 11:13

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. Nov. 18., Friday - 10:53

And the number one reason Intel won't accept the dual core duel:

1. Moore's Law has been replaced by "Paul's Paradox": the number of canceled products per year at Intel will double every year after the introduction of the AMD Opteron processor.

:nevet2:

LOL  :respect:
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2922 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 16:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 11:04

a macska rugja meg, megeloztel.. :D pedig ejjel en is rajottem magamtol, hogy a memory maped hozzaallas valoszinuleg csak az kulon memoriavezerlo eseten mukodokepes!

nem igaz. memory mapped io-val 6.3bgyte/s-es Io csatornat meg lehet csinalni. az hogy lasabb lenne mint a HT-s az nem igaz, csereben joval bonyolultabb es dragabb. (csak a mihez tartast vegett olvassatok el a cell papert. a cell-nek 2 interfesze van, az egyik az xdr ide jon a rambus, a masik meg a felxio, amieh i/o eszkozoket es tovabbi ram-okat egyarant illeszthetsz). szal hagyjuk :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2923 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 16:41

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 17:20

nem igaz. memory mapped io-val 6.3bgyte/s-es Io csatornat meg lehet csinalni. az hogy lasabb lenne mint a HT-s az nem igaz, csereben joval bonyolultabb es dragabb.
a 6.3 gondolom 6.4 akart lenni. de ha a memoriabol elveszel 6.4-et, akkor mi marad a memorianak? max lehet 3.2-3-2 (ugyis dual chanel) a ketto. de hat nem pont azt irtam, hogy ekkor at kene tervezni az egeszet, es az mai eszai-deli hidakat kivagni a fenebe, es ujakat csinalni? mert ugye akkor a memoriacsatornara kotod azokat, nemdebar? valamire ugye kotnod kell, es a 3HT es 1 memoriacsatornan mas nem nagyon jon ki az Opteronbonbol. vajon nem errol az attervezesrol irtam nehany post-al ezelott? :think:

#2924 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 17:00

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 16:41

mert ugye akkor a memoriacsatornara kotod azokat, nemdebar? valamire ugye kotnod kell, es a 3HT es 1 memoriacsatornan mas nem nagyon jon ki az Opteronbonbol. vajon nem errol az attervezesrol irtam nehany post-al ezelott? :think:

azt irtad, at kell tervezni a memoria vezerlot. nos nem kell. de telleg hagyjuk :)

#2925 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 17:08

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 18:00

azt irtad, at kell tervezni a memoria vezerlot. nos nem kell. de telleg hagyjuk :)

nem tudom mire gondolhatsz, de en ezt irtam:

Idézet

hat, gyanitom, hogy ehhez egy pirinyot at kene tervezni a mai Opteronos gepeket..
hova is rakod a deli hidat mondjuk?  :think:

es bocsanat, de nem azert nem hagyom abba, mert kotozkodni van kedvem, hanem meg szeretnem erteni, hogy jol ertem-e? illetve ha megsem, akkor hogy is kene ezt elkepzelni.

#2926 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 20:26

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 17:08

nem tudom mire gondolhatsz, de en ezt irtam:
...

Idézet: bogdan

pedig ejjel en is rajottem magamtol, hogy a memory maped hozzaallas valoszinuleg csak az kulon memoriavezerlo eseten mukodokepes!

najó kevésbé próbálok kekec lenni. vegyünk pédául disk műveletet. Hogy néz ki a egy disk read? a sata/pata kontroller I/O címére kiküldesz egy atapi kommandot, majd szépen vársz, amik a sta/pata kontroller beleDMAzza a memóriád megadott címére az adatokat. Disk írásnál meg átadod a memóriaterület handle-jét a sata/pata kontrollernek az ATAPI parancsban.  Namost minden nehézség nélkül megtehető az, hogy ata/sata kontroller nem az ioreq vezetékre figyel hanem a memcontrolleren rohangáló címeket snoopolja. Ezzel memsávszélt nem veszítesz, kizárólagosan aqz adott procihoz csatlakoztatható és ezáltal megcímezhető maximális RAM kapacitást korlátozod. Mindamellett azért mondtam azt, hogy hagyjuk, mert mindazonáltal hogy uram bocsá az IO így még sokkal gyorsabb is, az Északi hídat istentelenül megdrágítja, prektice egy elég komoly, horust meghaladó boyolultságú IO processzorra vezet, ezért rohadt dága :)

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 18. 21:07 -kor

#2927 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 21:03

aha! nos en ott egy altalanos elvet probaltam megfogalmazni -- hiszen nem ertek hozza, es paraszti esszel probalom megerteni, ezert is kerdezek! -- hogy olyan gepen tudom(tam) volna csak elkepzelni a memory maped IO-t, ahol van ugye a kulon memoriavezerlo... azaz ott nem az Opteronokrol beszeltem (az kulonben sem a memoriavezerlo atalakitasa lenne, ha visszaraknank az FSB-t..) de elismerem, hogy zavaros.. na mindegy, ennek mar lassan tenyleg semmi koze a topichoz.  :)

#2928 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 21:13

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 21:03

aha! nos en ott egy altalanos elvet probaltam megfogalmazni -- hiszen nem ertek hozza, es paraszti esszel probalom megerteni, ezert is kerdezek! -- hogy olyan gepen tudom(tam) volna csak elkepzelni a memory maped IO-t, ahol van ugye a kulon memoriavezerlo... azaz ott nem az Opteronokrol beszeltem (az kulonben sem a memoriavezerlo atalakitasa lenne, ha visszaraknank az FSB-t..) de elismerem, hogy zavaros.. na mindegy, ennek mar lassan tenyleg semmi koze a topichoz.  :)

egybizonyos iparban dolgozom, ahol az a helyzet hogy egy szekrényben akár több száz, rossz esetben több ezer procikártya is lakik, mindez egy nagyon nagy sebességű ATM buszon összekötve. ezek a modulok így beszélgetnek egyméással, ti. hogy egymás RAM-jának egy jól meghatározott részét olvasgatják ill. írkálják :)

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 18. 21:14 -kor

#2929 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 22:01

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 22:13

egybizonyos iparban dolgozom, ahol az a helyzet hogy egy szekrényben akár több száz, rossz esetben több ezer procikártya is lakik, mindez egy nagyon nagy sebességű ATM buszon összekötve. ezek a modulok így beszélgetnek egyméással, ti. hogy egymás RAM-jának egy jól meghatározott részét olvasgatják ill. írkálják :)

hat ize.. :confused: eddig azt hittem, kedjuk erteni, hogy mit mond a masik, erre josz, es jol osszezavarsz! :(
eloszor nezzuk az elmeletet: miert is jo az, amit leirsz? hat mert nem kell az amugy is leterhelt processzort ilyennel nyaggatni, hogy adatot szeretnek neki atadni, no meg az ertekes FSB savszelesseget is ketszer fogyasztanank, ha neki mondanank meg, hogy mit szeretnenk. no de az Opteron eseteben hogy beszelsz a RAMmal, ha nem szolsz a procinak?? az IMC ebben az ertelemben feleslegesse teszi ezt a fajta protokolt (bar ettol meg hasznalhatjak fejlesztesi "maradisag"-bol).
ugyhogy pont ezert irtam eloszor, hogy ez csak a processzoron kivuli memoriavezerlonel ertelmes, es speciel ha az Opteronnak lefoglalod mind a 3 HT linkjet, akkor nem is lesz ertelmes. az IO eszkozod ugyanis hogy olvassa/irja akkor a RAMot? vagy ketkapus RAMra gondoltal :think:?
azutan meggyoztel, hogy az nem is ram, csak annak latja a proci, es egy kulon chip-et eszkabalunk a memoriavezerlore. (en legalabbis igy ertettem).
erre josz ezzel, amirol mar az elejen is beszeltem. catch 22..
most akkor eltudnad magyarazni ugy, hogy vegre megertsem, mirol van itt szo mar vagy egy napja?  :)

#2930 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 22:29

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 22:01

az IO eszkozod ugyanis hogy olvassa/irja akkor a RAMot? vagy ketkapus RAMra gondoltal :think:?

Mert, szerinted  hogy olvassa/irja a RAM-ot egy UDMA 5/6 haddisk? Miközben a sata merevlemezed tolja befele az operativ tarba a mannat, akozben ugyanugy fogja a RAM-ot, de gondolhatsz akar a TV tunerkartyakra is. total mindegy, hogy logikailag kulonall egy dedikalt 64kilocimes I/O adress space, vagy az be van agyazva a RAM-ba.
persze azis lehet, hogy én nem értem a kérdésed :)

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 18. 22:39 -kor

#2931 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 22:54

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 23:29

igen, nagyon ugy tunik! :)

Idézet

Mert, szerinted  hogy olvassa/irja a RAM-ot egy UDMA 5/6 haddisk?
hadd tippeljek, DMA :D?
no de felre a trefat, en most a konkret drotokrol beszelek. tehat a kerdesed jo, valaszolok is ra. ha a memoriavezerlo kulon van a processzortol, akkor szol a memoriavezerlonek, a proci akar nem is tud rola. ha IMC van, akkor meg a procinak szol, hogy most mit akar olvasni. konkretan a nem koherens HT-n keresztul megy a dolog. (most ne menjunk bele, hogy az hol van a proci hierarchiaban, a chiprol magarol beszelek, es a belole kifuto tyukbelekrol.)
nos amikor az altalad osszerakott szuperkockanal a hdd vezerlo dma irna a memoriaba, na akkor koppanas van, mert nincs non-coherent HT, a procik egymas koldoket nezik, es nincs kapcsolat a kulvilaggal. a memoria meg ott van naluk, es amilyen irigyek nem adnak belole masnak. :D magyaran nincs tyukbel, amin irhatna a memoriat!
kezdek erthetobb lenni :think:?

#2932 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 22:56

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 22:29

Mert, szerinted  hogy olvassa/irja a RAM-ot egy UDMA 5/6 haddisk? Miközben a sata merevlemezed tolja befele az operativ tarba a mannat, akozben ugyanugy fogja a RAM-ot, de gondolhatsz akar a TV tunerkartyakra is. total mindegy, hogy logikailag kulonall egy dedikalt 64kilocimes I/O adress space, vagy az be van agyazva a RAM-ba.

Nem akarok belepofázni, mert nem vagyok biztos benne, de szerintem a DMA úgy működik a nem IMC prociknál, hogy mivel az északi hídban van a memóriavezérlő, ezért mind a proci, mind a déli híd őt kéri meg, hogy ugyan írja már ki vagy olvassa be a memóriából az adatokat. Tehát a DMA egységek a memóriavezérlőhöz fordulnak közvetlenül, nem pedig a procihoz. Az Opteron esetén is ugyanez történik, de mivel a memóriavezérlő integrálva van a prociba, ezért a DMA egységek (a hídon keresztül) a processzort szólítják meg. Ehhez pedig a híd a HT-t használja. Ha nincs HT, akkor nincs kapcsolat a processzorral.

Íme a VIA chipsetjének blokkdiagrammja (bár itt két híd van, de ezek már nem a hagyományos hidak):

Kép

Na bogdan, most te nyertél! Én viszont hoztam grafikát is! :D

Szerkesztette: hvuk 2005. 11. 18. 22:58 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2933 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 22:59

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 23:56

Ehhez pedig a híd a HT-t használja. Ha nincs HT, akkor nincs kapcsolat a processzorral.

Íme a VIA chipsetjének blokkdiagrammja (bár itt két híd van, de ezek már nem a hagyományos hidak):

hehe.. latom Te is a googli elso talalatat nezed a "Athlon chipset diagram" keresesnel.. hehe :D
(mellesleg sosem ertettem, hogy ha az AGP is PCI, akkor miert van az egyik az eszaki, a masik a deli hidban.. vagy csak ezert ket PCI bridge van valojaban.. :think:?
es igen, en is errol beszelek, es en sem ertek hozza jobban, es ezert nem ertem SFIJ-t..

szerk: remelem azert nem gyorsasagi futam.. ;) es nekem nem uj ez az abra :p!

Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 18. 23:03 -kor

#2934 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 23:02

Már csak a cache koherencia megörzése miatt is így kell lennie, ha a memóriavezérlő nem tudná, hogy mi történik a memóriában (azaz lennének olyan részek, amik nem rajta keresztül változnának), akkor hogyan tudná, hogy a cache melyik része up-to-date és melyik nem?
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2935 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 23:04

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 22:59

hehe.. latom Te is a googli elso talalatat nezed a "Athlon chipset diagram" keresesnel.. hehe :D

Nem, én nem a google-ben kerestem, hanem elmentem az Anandtechre, mert annak nagyon jó a cikk archivúma és tudtam, hogy ők foglalkoztak a kérdéssel. Mellesleg azért mentem arra az oldalra, mert fejből nem emlékeztem, hogy melyik égtájú chip felelős a memóriavezérlésért és melyik felelős az IO-ért. :D

#2936 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 23:05

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 0:02

ha a memóriavezérlő nem tudná, hogy mi történik a memóriában, akkor hogyan tudná, hogy a cache melyik része up-to-date és melyik nem?

ez az FSB rendszernel is ugyanugy problema! szoval valahogy gondolom megpoldjak (pl. nem cache-elheto terulet..)

diagram: akkor ez nem semmi :eek:! mert az athlon64 chipset diagram szavakra keresve a google-ban az elso lapon pontosan ez az abra van!

egtajak: mind a ketto felelos az IO-ert :p! (AGP Neked nem IO?) egyszeruen hagyomany, hogy az eszakiban, ahol a memoriavezerlo van/volt legyen az is, ami a legnagyobb savszelesseget igenyli.

Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 18. 23:14 -kor

#2937 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 23:27

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 0:02

akkor hogyan tudná, hogy a cache melyik része up-to-date és melyik nem?

az AThlon64-nel is kivul van a memoriavezerlo a cache-en (nem meglepo persze), igy DMA eseten a cache ugyanugy nem tud rola:
Kép
ja, es a cache-nek kell tudnia, mi az up-to-date, nem a memoriavezerlonek!! az nem tud semmit.

Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 18. 23:28 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2938 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 19. 00:09

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 22:56

Nem akarok belepofázni, mert nem vagyok biztos benne, de szerintem a DMA úgy működik a nem IMC prociknál, hogy mivel az északi hídban van a memóriavezérlő, ezért mind a proci, mind a déli híd őt kéri meg, hogy ugyan írja már ki vagy olvassa be a memóriából az adatokat. Tehát a DMA egységek a memóriavezérlőhöz fordulnak közvetlenül, nem pedig a procihoz. Az Opteron esetén is ugyanez történik, de mivel a memóriavezérlő integrálva van a prociba, ezért a DMA egységek (a hídon keresztül) a processzort szólítják meg. Ehhez pedig a híd a HT-t használja. Ha nincs HT, akkor nincs kapcsolat a processzorral.

Na bogdan, most te nyertél! Én viszont hoztam grafikát is! :D

ez nagyjábol igaz, de hogy kapcsolódik a bodánnal folytatott vitához?  :think:  Ö azt állította hogyha mind a 3 HT link foglalt, akkor nem lehetséges I/O egyáltalán. Erre mondtam, hogy de :)

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 19. 00:19 -kor

#2939 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 19. 00:19

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 23:02

Már csak a cache koherencia megörzése miatt is így kell lennie, ha a memóriavezérlő nem tudná, hogy mi történik a memóriában (azaz lennének olyan részek, amik nem rajta keresztül változnának), akkor hogyan tudná, hogy a cache melyik része up-to-date és melyik nem?

ujabb erdekes kerdes. a cache kezeléshez a chipsetben levő memkontrollernek valymi kevés köze van. az északi hídban levő MC nem memóriát kezel közvetlenül, hanem interfészeli a CPU FSB-jére a DRAM-okat. Megjegyezndő, hogy az athlon64/opteronban levő IMC is cxsupán interfészeli a DDR-eket a HT linkre. külső esetben is az van, hogy bizony a DMA kérések felmennek az ATHLON-ban az EV6 buszon és a proci mondhatja azt, hogy elfogadja, vagy rejectálja. ha fogadja, akkor a DMA-zó egység írhat a RAM-ba. Athlon64/opteron esetben a DMA kérés felmegy bizony a prociba, ahol az MMU elbírálja, ugyanúgy ahogy az athlon esetében is, ésha green light vanik akkor az egyik ht linken bejövő DMa tranzakció a crossbaron keresztül eljut az IMC-hez.

amúgy ennek sincs köze a bogdannal folytatott vitamhoz :)

Szerkesztette: SFIJ 2005. 11. 19. 00:21 -kor

#2940 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 19. 00:44

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 1:09

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 22:56

DMA egységek (a hídon keresztül) a processzort szólítják meg. Ehhez pedig a híd a HT-t használja. Ha nincs HT, akkor nincs kapcsolat a processzorral.
ez nagyjábol igaz, de hogy kapcsolódik a bodánnal folytatott vitához?  :think:  Ö azt állította hogyha mind a 3 HT link foglalt, akkor nem lehetséges I/O egyáltalán. Erre mondtam, hogy de :)

ÖÖÖÖ... :think: :(
ugy tunik tenyleg nem ertjuk egymast, mert en ugy latom, hogy hvuk-al pontosan ugyanazt mondjuk. szerintem ugyanis amit hvuk-tol idezel, es ahogyan utana engem ertelemzel (igen, pont ezt mondom), az teljes mertekben ugyanaz! (segitek dekodolni: DMA egysegek kommunikacijo = I/O; nincs HT = 3 HT link foglalt; nincs kapcsolat a processzorral = nem lehetseges az I/O  :p)

es persze a cache koherencia nem ide kapcsolodik, csak erdekesseg. (koszonjuk a magyarazatat, hogy hogy mukodik!) es vita sincs igazan, mert meg csak megerteni probaljuk egymast. :D

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó