Idézet: hvuk - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 19:04
A Power5-re "device"-nként
RWT 16 Gbyte/sec-re adja meg. Ez pedig közel 3-szorosa az Opteronénak (6.4 GB/s). Kérdés, hogy a device mit jelent (magot?, a DC procit együtt?), mondjuk vélhetőleg ez utóbbi.
ej, pedig kesobb ott irja:
Idézet
the POWER5 device directly controls up to four independent channels of DDR or DDR2
azaz ez az SFIJ altal emlegetett "koherencia domain". ha ezt vetem ossze egy 4x6.4GB HORUS "domainnel", akkor egy Opteron rendszernek bizony a NUMA miatt joval nagyobb a savszelessege. igy az all, amit errol SFIJ irt. viszont felhivnam a figyelmet a DDR es DDR2 tamogatasra!

(hvuk, te miert nem csapsz le ilyen magas labdakat?) talan pont ezert van az, amit irtatok a Power5-re, miszerint nem savszelesseglimitalt?
a HORUS egyebkent mar csak azert is fontos, mert ott is egy kvazi L3 cache (64MB) van a koherencia megorzesere, azaz, ha elfogadjuk, hogy a Newisys fiuk nem butak, akkor bizony 4-8 mag felett kell az az L3 cache... es ezen a DDR2 sem segit annyit! azaz itt nem a 4 mag miatt kell az L3 cache, hanem a 4x32, azaz 128(!!) mag miatt, es konkretan a koherencia kerdese miatt.
vegul meg egy csoppnyi marketing is lehet am benne!!
"Opteron mint jol skalazodo? ugyanmar, nincs is benne bazinagy L3 cache.." es ne mondjatok, hogy ez nem jatszhat be ebben a kategoriaban.
Idézet
Szarva közt eltaláltad a tőgyit!
ne orulj, mert
en eddig is ertettem, hogy mirol irsz. a kerdes, hogy special erti-e!
Idézet
Akkor hívjál meg sörözni! Ezt várom el a híveimtől.
nos, ha sikerul orszagot egyeztetnunk, akar meg errol is lehet szo!

persze csak ha he
jesen irod a nevemet!
Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 17:56
kozben bovitettem amit irtam. A lenyeg: a DD3-as dualos opteron 4 magjara 2x akkora memesavszel jut mint a jelenleg egy USIV, Power5 4 procis koherencia domainra.
bocs, elore megsem lathatok..

de azt hiszem, mivel 2 ev mulva eljovo technologiarol beszelunk, nem veszed figyelembe, hogy az az Opteronmag esetleg mar savszelessegehesebb lesz. akar csak a sebessegnovekedes miatt is, de akarmi miatt. raadasul a DDR3, ha ugy folytatja, mint a DDR2 a DDR-el szemben, lehet, hogy ismet a latency-t aldozza be a savszelessegert. (bevallom emiatt nem is ertem a DDR2 jovo evi behozatalat.. talan a jovobeli kompatibilitas miatt egyedul.) es nagyobb latency eseten mar jol jon a cache, akarhol is van.
ja, es irod, hogy az off-chip sem tetszik, de hat sokutas rendszereknel tipikusan ezek valnak be! hiszen itt a cache merete nagyon is szamit, es nem eleg 1-2MB, inkabb kell 16-32, a jovoben meg meg tobb! ennek a fenyeben sem latod ertelmet? ugy hiszem eza mar eleg sok fuggetlen erv...
Szerkesztette: bogdan 2005. 11. 16. 19:08 -kor