HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete Értékeld a témát: -----

#1881 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 28. 01:38

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. nov. 28., hétfő - 2:03

nem úszod meg ilyen könnyen. tessék becslést adni és érvekkel megtámogatni! :Đ

egyfelol utalom, ha azt mondjak rolam, hogy ne velemenyezzek zenet vagy irodalmat a "csinalj jobbat, ha tudsz!" felkialtassal. masfelol meg persze kicsit igazad van (talan szamitastechnikahoz megiscsak jobban ertek mint zeneszerzeshez vagy szepirashoz), lehet, hogy az altalad adott adatokkal megprobalok valamit farigcsalni... mert, mint irtam biztos, hogy Te tobb alaptudassal rendelkezel nalam ehhez a kerdeshez.

#1882 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 28. 01:41

special: linket nem kapunk? naaaa! :D

ket kerdes: ez most kompatibilis a PA-RISC-el? (volt ugye szo arrol, hogy a jovoben lesz inkompatibilis..)  es az a sok DIMM az FB-DIMM, vagy csak sok DIMM?

es egy extra kerdes: ez jobb, mint a Xeont tamogato X3 az IBM istallobol? ;)

#1883 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 28. 02:50

X3 eddig is volt. a lényeg a fejlődés. tudod. egy életciklusa végéhez közeledő MPU és infrastruktúra csinál 70%-os növekedést YoY, és most jön a vérfrissítés. némileg stimulálni fogja a forgalmat jövőre és azután.

azok a dimmnek DDR2-k úgy tudom, nem FB-DIMM. ez egyébként teljesen az OEM-ektől függ.

link az most nincs, egy HP anyagban volt benne, majd holnap megkeresem.

#1884 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 28. 03:13

Idézet: special - Dátum: 2005. nov. 28., hétfő - 3:50

X3 eddig is volt.
bocs, ehhez tul keso van. ez mire is vonatkozott? (az X3 ugye csak a Xeont tamogatja, az Itaniumot nem, ha ugyanarrol az IBM chipsetrol beszelunk..)

Idézet

most jön a vérfrissítés. némileg stimulálni fogja a forgalmat jövőre és azután.
nezzuk meg!

Idézet

nem FB-DIMM. ez egyébként teljesen az OEM-ektől függ.
:confused: az OEM a HP, hiszen az o gepcsaladjarol szol, nem?

Idézet

majd holnap megkeresem.
:respect: koszonom!

#1885 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 28. 19:25

http://www.phptr.com/articles/article.asp?...9&seqNum=2&rl=1

#1886 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 16:53

Megjelent egy érdekes cikk a news.com-on az Itaniumról, annak jövőjéről és múltjáról. Sejtem, hgoy sokaknak nem fog tetszeni a benne írtak, de még a fanoknak is érdemes elolvasni, mert sok érdekes infó található benne.

Idézet

In the third quarter of this year, 7,845 Itanium servers were sold, according to research by Gartner. That compares with 62,776 machines with Sun Microsystems' UltraSparc, 31,648 with IBM's Power, and 9,147 with HP's PA-RISC.

Érdekes. 7%-os részesedés az eladott szerverek alapján. Meglepő, hogy az US4-es gépek átlagos eladási ára milyen alacsony.

Idézet

The future looks unlikely to get better, said Kevin Krewell, editor-in-chief of industry newsletter Microprocessor Report. "It's not promising. It has a space that will be there for a number of years, but it's been marginalized," Krewell said. "It's not hard to see that Itanium is not going to go much beyond the niche of replacing Alpha and PA-RISC."

Örülök neki, hogy más is hasonlóan látja a szitut, mint én. :)

Idézet

Intel and HP acknowledge they've had challenges with Itanium but staunchly defend the effort. "I think it's doing very well," said Lisa Graff, general manager of Intel's high-end server group. She points to gains in Itanium's scaled-back mission of replacing Power, UltraSparc and other reduced instruction set computing (RISC) chips and observes that half of the world's 100 biggest companies use Itanium systems.

"I think Itanium is still the architecture for the next 20 years," Graff said. "It's the newest architecture that has come out. It has the headroom. I think the RISC architectures will run out of steam."

Ez is egy vélemény, bár elég nehezen védhető. Bár persze neki kötelessége ilyeneket mondani. :D

Idézet

"Once AMD showed Intel what do with x86--adding 64-bit support--that was the end of Itanium right there. When Intel announced it was going to do (64-bit x86 chips), it was obvious Itanium was irrelevant for anything but the high end of the market," said Peter Glaskowsky, an Envisioneering analyst and chief architect of start-up MemoryLogix.

Érdekes, hogy ezt akkoriban milyen sokan nem akarták elfogadni. Pedig az Intel tavaly év eleji 64 bites bejelentése után ez már tisztán látszott.

Idézet

Sun created a version of Solaris for Itanium in the 1990s.

Erről fogalmam sem volt. :eek: Érdekes.

Idézet

"Originally, Itanium was envisioned as an architecture to replace the entire spectrum, and that turned out to be overly ambitious."
--Rich Marcello, general manager, HP's Business Critical Server group

Hát igen. Ha időben kijött volna (90-es évek vége), ha nem pukkadt ki volna a dotcom lufi, ha a MErced tudta volna mindazt amit ígért, ha az AMD nem jön ki a 64 bites Opteronokkal, akkor talán másképp alakult volna. De túl sok a "ha".

Idézet

Behind the scenes, there had been another Itanium shift. An ambitious future-generation product code-named Tanglewood had been planned with as many as 16 processing cores, according to a source familiar with the plan and a document about the chip seen by CNET News.com. But in December 2003, Intel announced the model would be called Tukwila instead--quietly moving to a more conventional design that had four or more cores, slated for release in 2007.

Erről a 16 core-ról még nem hallottam. Impresszív lett volna pedig.

Idézet

The new direction diminished Itanium's potential influence. "Each time, it was whittled to a smaller and smaller niche, trying to make it more successful," Krewell said.

In 2004, Intel acknowledged that Itanium shipments weren't meeting the company's goals--it had hoped to double its chip sales total in 2004, from 100,000 in 2003.

Szerény számításaim szerint idén 150-200 ezer Itaniumot adhat el az Intel. Persze ebben nagy a bizonytalansági faktor, mert az egy szerverre jutó átlagos processzorszámot csak tippelni lehet. Túl nagy eltérés azonban ettől nem nagyon lehet, a 200 ezer feletti processzorszám nagyon nem valószínű.

Idézet

Unfortunately, 5,000 applications still isn't enough.

Chris Koppe, CEO of Quebec-based Speedware and a board member of the Encompass HP user group, has seen firsthand the importance of the missing Itanium software as his company helps customers migrate off the HP 3000, an earlier server line that's being phased out. About 70 percent of those customers are moving to HP-UX, and of those about half are still buying PA-RISC servers and half Itanium, Koppe said.

"We've had some Itanium prospects who had to go back to PA-RISC because their (software) tools weren't available on Itanium," Koppe said, adding that the tide is slowly turning.

Jól hangzik az 5000 szoftver, de ahogy látszik mégsem elég.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1887 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 16:58

Számomra az is nagyon meglerpő infó volt, hogy a HP kezdte az egész projektet még 1998-ban. Én azt hittem, hogy az Intel kezdte és hozzá csatlakozott a HP.

Meg a Marcello által mondott is figyelemre méltó, hogy 90%-a a PA-RISC vásárlóknak, akik elhagyják ezt a platformot Itaniumra váltanak. Bár ez egy kicsit ellentmondásban van a fenti idézettel.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#1888 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 23:10

Solaris for Itanium: miert, mivel arulta volna az Itaniumos gepeket (mert azt akartak am!), Windows-al?? :D

(en nem latok ellentmondast: egy reszuk nem valt, mert nincs program. egy masik reszuk valt, azok 90%-a meglepo modon Itaniumot kenytelen valasztani. azaz ket disjunkt halmazreszrol van szo!)

es nem biztos am, hogy tul impressziv lett volna az a 16 core, ha ugyanezen a tyukbelen csucsul.. :D :D (na jo, ez csunya volt.. de olyan jol esett! :D)

Szerkesztette: bogdan 2005. 12. 07. 23:15 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1889 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 07. 23:46

hvuk van itt egy figyelemre métó ábra is, az itanium tervezett bevételeiről és arról, ami realizálódott:
Kép
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1890 Felhasználó inaktív   Vajonész 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 12:38

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 15:58

Számomra az is nagyon meglerpő infó volt, hogy a HP kezdte az egész projektet még 1998-ban. Én azt hittem, hogy az Intel kezdte és hozzá csatlakozott a HP.

Pedig így volt, még PA-9000 volt a neve és akkor még VLIW-ként emlegették, de nem 98-ban, hanem jóval korábban.

#1891 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 17:33

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 22:46

hvuk van itt egy figyelemre métó ábra is, az itanium tervezett bevételeiről és arról, ami realizálódott:
Kép

A forrasmegjeloles (Sun) kicsit gyanussa teszi a grafikont...

#1892 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 18:15

Idézet: Vajonész - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 12:38

Pedig így volt, még PA-9000 volt a neve és akkor még VLIW-ként emlegették, de nem 98-ban, hanem jóval korábban.

Bocsi, elírtam, természetesen 1988-ról van szó.

#1893 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 18:17

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 17:33

Pedig korrekt az ábra, máshol is feltűnik hasonló.

Kép

#1894 Felhasználó inaktív   Haderach 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 07:38

Idézet: h1ghland3r - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 17:33

Marmint a Sun mint ujsag, vagy a Sun mint ceg? Szerintem inkabb elobbirol van szo, ami nem ertem miert teszi gyanussa.

#1895 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 11. 12:54

Figyelemre méltó HP webcast prezentáció IPF-compiler technológia témában:

http://h21007.www2.hp.com/dspp/files/unpro...ct25webcast.ppt

Érdemes átpörgetni, nem sok. Előzetesként egy slide:

Kép

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

A számításintenzív kódok esetében a gyorsulás egészen meglepő. Ahogyan egyre memóriaintenzívebbé válik a futás, úgy tompul a hatása, hiszen a processzor idejének egyre nagyobb részét várakozással tölti. Ebből látható, hogy a kereskedelmi loadok esetén a memóriaalrendszer fejlesztésével lehet segíteni, a processzor gyorsulásának hatása szinte marginális. Az Integrity család teljes megújulása ezért jelentős előrelépést fog jelenteni ezen a téren, főként a skálázódás terén.

#1896 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 11. 15:16

Idézet: special - Dátum: 2005. dec. 11., vasárnap - 12:54

jelentős előrelépést fog jelenteni ezen a téren, főként a skálázódás terén.

... egy rendberakott front side bus :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1897 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 11. 15:22

Csak még eszembe jutott valami: a SoEMT a Montecitóban a kereskedelmi loadoknál igen sokat jelenthet. Két mag, SoEMT, új chipsetek és infrastruktúra OLTP loadok alatt szerintem könnyen hozhat 2-3x gyorsulást a Madisonhoz képest.

#1898 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 01:32

Idézet: special - Dátum: 2005. dec. 11., vasárnap - 13:54

Figyelemre méltó HP webcast prezentáció IPF-compiler technológia témában:

ize.. szerintem egyaltalan nem nevezheto figyelemremeltonak. tenyleg, nem kotozkodeskeppen mondom! persze lehet, hogy en nem ertek annyira ehhez a temahoz, es sikerult elsiklanom valami felett, de ez a "hasznalj +O2-t es soha +O0-t" nekem elegge dedo szintnek tunt.. (mar annyibol is, hogy en ehhez biztos, hogy nem ertek, de ez meg szamomra is trivialis.)

kerlek special tenyleg ne vedd kotozkodesnek, de miert irtd, hogy figyelemremelto? tenyleg nem ertem.

egy megjegyzes az altalad linkelt abrahoz: az utobbi masfel evben a javulas 4-7-11%. szep, de mintha en ugy ertettem, hogy Te ennel tobbet hittel volna, hogy javul folyamatosan. vagy rosszul ertettem? mas rendszerek eseten ez mennyi? (trivi, hogy mindenhol javul, kulonben nem lennenek uj compilerek..) es ez mire eleg? (es mit jelenthet pontosan az a "normalized for the same hardware", hiszen eleg nehez a 2002-es adatokat a maiakkal osszevetni.. bonyolult ez nekem. :D)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1899 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 02:39

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 1:32

ize.. szerintem egyaltalan nem nevezheto figyelemremeltonak. tenyleg, nem kotozkodeskeppen mondom! persze lehet, hogy en nem ertek annyira ehhez a temahoz, es sikerult elsiklanom valami felett, de ez a "hasznalj +O2-t es soha +O0-t" nekem elegge dedo szintnek tunt.. (mar annyibol is, hogy en ehhez biztos, hogy nem ertek, de ez meg szamomra is trivialis.)

kerlek special tenyleg ne vedd kotozkodesnek, de miert irtd, hogy figyelemremelto? tenyleg nem ertem.

Szerintem ezt eredetileg viccnek szánta néhány hátulgombolós fiatal programozó csávó, akik életükben először tényleg vicces filmet töltöttek le a pizza mellé. Ezt aztán megszerezték a marketingesek, akiknek természetesen nem volt humorérzékük, filmeket meg nem szoktak nézni és így nem vették észre, hogy vicc.  Persze a prezentációt meghúzták és tettek bele néhány csicsás grafikont, mivel azt minden marketinges tudja, hogy az kell. ÉS persze jónéhányszor elhelyezték jól ltáhatóan a HP és az Itanium feliratot, hogy rögzüljön az üzenet abban a buta arcunkban.

Az eredeti szöveg mellesleg így kezdődött:

Idézet

Ha teljesítményre van tenéked szükséged, hogy ellenségeidet kardélre hányhasd, akkor HP és Intel fordítókat használd a megfelelő kapcsolókkal. Kapcsolókból pediglen az O3-t használd. O3 legyen az amit használsz és az amit használsz, az O3 legyen. O4-et ne használj éppen ezért és O2-t sem, hacsak nem teszed hozzá az O3-at. O5-öt szádra ne vedd! Ha így teszel, akkor a te ellenséged - mivel nem kedves nekem - megdöglend.
...

Ui.: Bocsi, ezt lehet, hogy nem kellett volna elkövetnem. :D

#1900 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 11:04

Idézet: special - Dátum: 2005. dec. 11., vasárnap - 12:54

a processzor gyorsulásának hatása szinte marginális.

Ezt miből szűrted le? Az ábra szerint a vas hasonló(normalized to same hardware), csak a fordítóprogram változott.
Ha rosszmájú akarok lenni, akkor azt mondom hogy szépen ráreszelték a specre a fodítóprogit  :D
3 év alatt ~17% gyorsulás általános alkalmazásokban - ez tényleg nem tűnik annyira extrának.
WoT nick: Atti77

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.