idézet:
Ezt írta Supposed Former Infatuation Junkie:
5000 USD nagyon sok penz egy processzoret akkor amikor a legkaposabb pro ws termekek 3000 USD-t kostalnak es komplett szervereket lehet mar 5000USD-ert kapni.
szo ami szo, az [url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=24145"]IA32 execution layer[/url] egeszen jol teljesit.
[/quote]
Relatíve nem drága, egy komplett rendszerben nem ez a döntő, nem az ár az oka az Itanium eddigi sikertelenségének. Ha harmadannyiért adnák akkor sem rohanának vásárlók százezrei, hogy nekik ilyen kell.
Az "IA32 execution layer" pedig mihez képest teljesít jól? Nem az opteronhoz az biztos.![]()
Intel Itanium 2: egy új korszak kezdete
Elküldve: 2004. 01. 14. 14:21
Elküldve: 2004. 01. 14. 14:57
idézet:
Ezt írta Vajonész:
Relatíve nem drága, egy komplett rendszerben nem ez a döntő, nem az ár az oka az Itanium eddigi sikertelenségének. Ha harmadannyiért adnák akkor sem rohanának vásárlók százezrei, hogy nekik ilyen kell.
Az "IA32 execution layer" pedig mihez képest teljesít jól? Nem az opteronhoz az biztos.[/quote]
Szerintem 1500 USDs arnal egy jelentosebb sznob reteg zsigerbol rarepulne
Az IA32 execution layer a masfeles p4 xeonhoz kepest teljesit csecsen, de ez le is van irva a cikkbenEgy 99%-os nativ sebesseget hozo jit igencsak jo eredmenynek szamit, imho.
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2004. 01. 19. 13:16
idézet:
Az IBM 2005-ben olyan Xeon alapú szervereket dob piacra, amelyekben akár 64 darab processzor is működhet. A gyártó jelenlegi modelljei 16 (x440), illetve 32 (x445) processzort támogatnak az EXA (Enterprise X Architecture) lapkakészletnek köszönhetően. A chipset következő, harmadik generációja, mely már 64 Xeon processzor kezelésére képes, 2005 elején jelenik meg.
Noha az Intel a hasonló nagyteljesítményű szerverekben szívesebben látná 64 bites Itanium processzorát, az IBM szerint a Xeonban még mindig jelentős potenciál van. A 64 processzoros kiszolgálók építése ugyanakkor nem teljesen problémamentes, hiszen jelenleg sem a Windows, sem a Linux nem támogat ennyi processzort. [/quote]
[url="http://"http://prohardver.hu/rios3_content.php?mod=10&id=5274"]IBM: 64 processzoros Xeon szerver[/url]
Elküldve: 2004. 01. 23. 23:55
idézet:
It's hard to say which way the market will go currently. However, Itanium may find it a fair bit harder to compete in the HPC by 2005 because it seems Intel does not plan to upgrade the Itanium's system bus. This means that memory bandwidth will not improve, which is particularly important for HPC - Opterons today offer nearly as memory bandwidth per processor as Itanium offers per 4-way system, and by 2005 Opteron will almost certainly be using high speed DDR2 SDRAM, boosting bandwidth considerably. Of course, not changing the system bus specification makes life easier for OEMs and existing customers, but unless the market has spread well beyond HPC by then, it would be a problem. One workaround would be for OEMs to follow SGI's path and run two separate system buses per 4 processors, effectively doubling the overall memory bandwidth, though of course this requires significant changes to motherboard and chipset design. [/quote]
Fogalalmam sincs, hogy az Intel miért nem ad végre egy tisztességes buszt az Itaniumnak, nem hiszem, hogy ez akkora hatalmas erőfeszítést igényelne. Ezen a téren az Opteron előnye hatalmas és ez a gyorsabb memóriákkal egyre jobban nőni fog. Hiába fog gyorsan dolgozni az Itanium a cache-ben lévő adatokkal, ha ez mondjuk egy webserver esetén semmit nem ér, mivel ott az adatok elérése véletlenszerű és a memória elérés tekintetében messze elmarad az Opterontól.
Érdekes, hogy a cikkíró szerint a szerver piacon kb. 15 ezer Itanium kelt el 2003-ban, ami nagyon kevés. Mivel más információk szerint az Intel tavaly 100 ezer Itaniumot adott el, két eset lehetséges. Vagy a cikkíró téved vagy pedig 85 ezer processzor más piacokon kelt el, ezen elsősorban a szuprcomputereket értem. Szvsz ez utóbbi verzió az igaz. Ez viszont azt jelzi, hogy a száz ezer processzor dacára az Itanium elfogadottsága még mindig erősen kérdéses. És az Itanium hiába lesz elterjedt a szupercomputerek piacán, ha ez az Intel számára nem jelent sikert, mivel ez a piac meglehetősen szűk.
Elküldve: 2004. 01. 24. 00:12
idézet:
Ezt írta hvuk:
Van egy [url="http://"http://www.aceshardware.com/read.jsp?id=60000308"]érdekes cikk az AcesHardware-n[/url] az Itaniumról és annak jövőjéről. Érdekes, hogy a cikk írója is úgy gondolja, hogy az Itanium legnagyobb ellenfele az Opteron lehet. Az Itanium buszrendszeréről is érdekes - noha közismert - dolgokat ír:[/quote]
Elfelejtesz valamit... Az Itanic sikere vagy sikertelensege nem a memorian mulik, hanem sokkal inkabb a szoftvereken meg a szamitasi teljesitmenyen, es nem utolso sorban az aron.
Eleve vicc, hogy Itanichoz egyfele chipset van csak es 2 fele OEM alaplap...
Fiery
Elküldve: 2004. 01. 24. 12:06
idézet:
Ezt írta Fiery:
Elfelejtesz valamit... Az Itanic sikere vagy sikertelensege nem a memorian mulik, hanem sokkal inkabb a szoftvereken meg a szamitasi teljesitmenyen, es nem utolso sorban az aron.
[/quote]
De a teljesítményt eléggé meghatározza a buszrendszer, illetve az alkalmazott memória. Legalábbis az esetek egy részében bizonyosan.
Elküldve: 2004. 01. 24. 14:27
Fiery
Elküldve: 2004. 01. 24. 14:36
idézet:
Ezt írta Fiery:
[url="http://"http://www.aceshardware.com/read.jsp?id=60000308"]http://www.aceshardw...jsp?id=60000308[/url]
Fiery[/quote]
Ígyál egy KV-t vagy mittudomén!
idézet:
Van egy érdekes cikk az AcesHardware-n az Itaniumról és annak jövőjéről. [/quote]
És még válaszoltál is rá. Vagy az egy másik Fiery volt? Vagy valaki lenyúlta a userid-det?![]()
Elküldve: 2004. 01. 24. 14:38
idézet:
Ezt írta hvuk:
És még válaszoltál is rá. Vagy az egy másik Fiery volt? Vagy valaki lenyúlta a userid-det?[/quote]
Uh, nem reg keltem, haverom kuldte a linket, en meg csak raneztem, hogy Itanic 2 meg erdekes cime van, es postoltamSorry
Fiery
Elküldve: 2004. 01. 26. 09:30
idézet:
Ezt írta hvuk:
Fogalalmam sincs, hogy az Intel miért nem ad végre egy tisztességes buszt az Itaniumnak, nem hiszem, hogy ez akkora hatalmas erőfeszítést igényelne. [/quote]
Azért, hogy az Itanium buszkompatibilis legyen a PA-RISC-kel és a HP ügyfelek könnyebben tudjanak bővíteni vagy migrálni, lásd Superdome.
Elküldve: 2004. 01. 26. 21:19
idézet:
Ezt írta Ytse:
Azért, hogy az Itanium buszkompatibilis legyen a PA-RISC-kel és a HP ügyfelek könnyebben tudjanak bővíteni vagy migrálni, lásd Superdome.[/quote]
Nekem ez nagyon ugy hangzik, mint a 8086-os buszkompatibilitasa a 8080-assal.
Elküldve: 2004. 01. 27. 07:51
idézet:
Ezt írta hvuk:
Nekem ez nagyon ugy hangzik, mint a 8086-os buszkompatibilitasa a 8080-assal.[/quote]
Meg mint a Z80 speciális assembly-kompatibilitása a 8080-al
[ 2004. január 27.: Rive szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 27. 14:51

Igy szepen meg lehetne csinalni egy soft kb 4-5 evig tarto migraciot...
Elküldve: 2004. 02. 10. 10:01
Még egy koporsószeg?

[ 2004. február 10.: Vajonész szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 02. 10. 10:55
idézet:
Ezt írta Vajonész:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=24444"]Piacon a HP legújabb processzora és UNIX-szerverei[/url]
Még egy koporsószeg?
[/quote]
Legalábbis 2-3 évvel kitolták az időpontját annak, hogy a PA-RISC felhasználók esetleg Itaniumra váltsanak...
Elküldve: 2004. 02. 10. 10:59
idézet:
Ezt írta Vajonész:
Még egy koporsószeg?[/quote]
Annyiban, hogy az Itanium valamivel tovább lesz a kissé elavult buszrendszer mögé lakatolva.
Elküldve: 2004. 02. 10. 13:10
idézet:
Ezt írta Rive:
Annyiban, hogy az Itanium valamivel tovább lesz a kissé elavult buszrendszer mögé lakatolva.[/quote]
Kissé? :confused:
Elküldve: 2004. 02. 13. 23:26

Fény dolgozik az Intel-chipben
Index
2004. február 13., péntek 11:20
Az Intel laboratóriumában kifejlesztett szilícium chipek fényt is képesek mozgatni, nemcsak elektronokat. A forradalmi újítás segítségével a jelenlegieknél sokkal gyorsabb számítógépeket lehetne építeni, és jelentősen megnőne a hálózatok sebessége is. Sajnos a chipgyártó óriásvállalat szerint az új technológia csak az évtized végén fog megjelenni az eszközökben.
A processzorgyártók többek között azért használnak szilíciumot, mert igen olcsó alapanyag, és könnyen meghatározható a rajta keresztüláramló elektronok útja. A fényen alapuló kommunikáció eddig csak az üvegszálas hálózatokat üzemeltető hatalmas távközlési cégeknél jelent meg, mivel az alapanyagok - például a gallium arzenid és indium foszfid - igen drágák.
Most az Intel mérnökeinek sikerült elérniük, hogy az ötvenszer gyorsabb fény útját is könnyen szabályozni tudják, tehát az olcsó szilícium is megjelenhet az optikai hálózatokban. A kutatók infravörös fényt használtak, mert az áthatol a szilíciumon, írta a Wired.
Fényes jövő
Ansheng Liu és munkatársai olyan szilícium modulátort építettek, amely egyetlen másodperc alatt egymilliárd fényimpulzust indít útnak az üvegszálas kábeleken, azaz ötvenszer jobb eredményt értek el, mint a korábbi szilíciumos kísérletekben. Az Intel kutatói szerint csak hónapok kérdése, hogy másodpercenként tízmilliárd bitet tudjanak küldeni az optikai hálózaton.
"Jelentős előrelépést tettünk a fénysebességen működő számítógépes optikai eszközök megépítése felé" - mondta a BBC-nek Pat Gelsinger, az Intel technológiai vezetője.
Elküldve: 2004. 02. 24. 10:44
idézet:
Csak azt nem ertem, hogy mert nem hoznak ki egy collacated p4/Itanic magot mondjuk s478 tokozasban. Fogyna mint a cukor. Szepen elindulna winroncs itanic modban, az IA32 sweket a CP meg a P4-re rootolna. A Sun is megcsinalta azt, hogy teheto az Ultra5-be a PCi zsuga amint ott egy barton es a solaris erre a boardra zavarja a winroncsos programokat... [/quote]
Erre már én is gondoltam, bár picit nagy lenne a die méret és még rosszabb a kihozatal...
Prescott kontra itanium 2 kettősnek amúgy is valami baromi foglalat kellene, amit ha bekapcsolsz paksot 105%-ra kell állítani, mert a koperációs hálózat nem tudná behozni az importáramot. Bár a 750KV-os hálózat most azt hiszem, nem használják szállításra...
Na! Van lehetőség az Itanium+Prescott prociban.
Komolyra fordítva a szót, szeritnem is lenne benne fantázia. Nem is kell közös foglalat, csupán egy olyan lap, amiben képesek együttműködni...
Itanium darabonként mondjuk megkapná a prescottot segédprocinak.
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2004. 02. 24. 12:22
idézet:
Ezt írta GI:
Erre már én is gondoltam, bár picit nagy lenne a die méret és még rosszabb a kihozatal...
Prescott kontra itanium 2 kettősnek amúgy is valami baromi foglalat kellene, amit ha bekapcsolsz paksot 105%-ra kell állítani, mert a koperációs hálózat nem tudná behozni az importáramot. Bár a 750KV-os hálózat most azt hiszem, nem használják szállításra...
Na! Van lehetőség az Itanium+Prescott prociban.
Komolyra fordítva a szót, szeritnem is lenne benne fantázia. Nem is kell közös foglalat, csupán egy olyan lap, amiben képesek együttműködni...
Itanium darabonként mondjuk megkapná a prescottot segédprocinak.[/quote]
szerinted ki venné meg a sok 10K USD ért árult szervereket itanium processzorral, ha egy sima PCben is megkapja segédprocesszorként?
azon kívül szerintem önálló memóriatér kellene neki, ami nem egyszerű feladat. nomeg nem is olcsó egy itanium szintű procit segédprocesszornak használni...