Ohm, ize.
Par honapja sikerult szereznem egy Bull Escala DPX/20 masineriat (RS/6000, az alapja az IBM 7012G), aminek szerintem itt a helye:)
Dual PPC604@112(120?)MHz, 1024k L2/proci, teljesen MCA alapu, (Ultra)Wide SCSI, 10base5/10base2 Ethernet, FDDI, 4 portos RS232 kartya van benne:)
A gep masodik processzorkartyaval negyprocissa bovitheto, van benne integralt szervizprocesszor (a gep kikapcsolt allapotaban (standby) is bizgetheto, csomo hulyeseget lehet allitani benne, bar szerintem nem egeszen ugy mukodik, ahogy a manualban le van irva), masodik soros porton lehetoseg van remote managementre (ahogy olvasom nagyjabol ugy mukodott a dolog, hogy az S1 ('com1') porton a helyi operatorok izgattak a gepet, S2-n pedig ('com2') lehetoseg volt arra, hogy a Bull es/vagy az IBM mernokei tavolrol garazdalkodjanak (hibaelharitas, debug, firmware, mikrokod frissites, stb), termeszetesen adatvedelmi okokbol a helyi operator felugyelete mellett, nyilvan jo penzert).
A gepben jelenleg egy 4.55-os Seagate Cheetah van (amugy max. negy belso vinyot lehet belerakni, ha ket processzorkartya van a gepben, akkor csak kettot), egy 7gigas DAT, meg vmi CDROM.
Bazi nagy es rohadt nehez 450W-os tap lakik az amugy is bazi nehez gepben (alig birtam hazacipelni, pedig nem sokkal nagyobb, mint egy atlagos MIDI torony), a hutes termeszetesen brutalis, 4 db 120mm-es venti felelos erte, de mindegyik hofokszabalyzott, igy a gepezet hangja osszessegeben elviselheto.
Jelenleg nincs framebuffer es PS2 konzol kartya beepitve, ugyhogy csak soros portrol, ill. ha az operacios rendszer elindul telnetrol lehet elerni. AIX 4.3.2 futkos a gepen, ezen kivul van meg egy SPIX nevu operencias rendszer, es ezzel kifujt:) Se linux, se netbsd, se semmi mas:)
Kinaltak egy masik DPX/20-at is, csak az negyprocis es ketszer ekkora, de nem tudnam hova rakni (meg elhozni sem). Szoval jelenleg MCA kartyakat gyujtok, hatha talalok valami izgalmasat:) Ja, meg memoriat is keresek, 4db egyforma 5V ECC buffered DIMM-et, 32megasat, vagy nagyobbat. Letezik tobb memoriakartya is ehhez a tipushoz, nekem termeszetesen a legkisebb van, amin 4 DIMM vanik, a legnagyobb asszem 32 modulos...:)
A nalam levo gepnek ket (altalam ismert) hibaja van: hianyzik a hatso muanyag takarolemez, es a power gombot neha nem lehet elegge benyomni, ha fel van teve az elolap. Jah, meg elegge erdekesen mukodik a CDROM, ugyhogy keresek olyan SCSI CDROM-ot, amit at lehet jumperelni 512byte/sector-os modra (tipikusan Plextor, Yamaha, Panasonic). Az sem baj, ha 68 pines. Meg amugy is keresek SCSI UltraPLEX-et minden mennyisegben, mert kifogytam.
Jah, kepek
itt
Szerkesztette: NEUROFiRE 2007. 01. 23. 20:03 -kor