Rajongás egy számítógép alkatrészért
Elküldve: 2009. 06. 06. 17:08
Monitor atalakito letezik, de altalaban egyszerubb, olcsobb es gyorsabb monitort keriteni hozza, foleg a 13W3 csatlakozo 'elterjedtsege' miatt.
Elküldve: 2009. 06. 07. 22:06
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2009. jún. 6., szombat - 18:08
Monitor atalakito letezik, de altalaban egyszerubb, olcsobb es gyorsabb monitort keriteni hozza, foleg a 13W3 csatlakozo 'elterjedtsege' miatt.
http://pinouts.ru/Vi...eo_pinout.shtml és http://pinouts.ru/Vi...15_pinout.shtml alapján kell ónon, áramon, kábeleken és pákán kívül még valamilyen alkatrész a leendő átalakítóba? Nagyon helyszűkében vagyok
Működhet-e az, hogy ha az EISA csatolóra rádugok egy mezei r=1 ISA-s VGA kártyát, akkor az menni fog alapértelmezett konfigurációkkal? Volt EISA-s pc-s szerverem, és az bizony eléggé kényes volt az EISA slotokban történő bárminemű változásokra, autodetektálás zéró. Van-e egyáltalán EISA-s VGA zsuga? Tartaléknak kéne, mert irtóra megtetszett ez az SGI i* kaszni, bár %(=/%('"/+%( nehéz és nagydarab, lassú, és gondolom a külső eszközök dacára is marha zajos lesz, ha majd elindul egyszer...
ppc-s kérdéseim:
Juteszembe, valami AIX guru kéne, milyen pc-n futó emulátorokból lehet bármilyen, legalább 4.* verziójú AIX-ot futtatni? Esetleg valamilyen g3-g5 közötti mac-en?
Mennyibe fáj mostanság egy 150-200MHz ppc60x körüli RS6000-es, hdd nélküli kiépítettségben? Milyen ramot eszik? Mennyit érdemes érte tejelni a fenti állapotokban?
[offtopik]javaslom, hogy legyen az új topiknév qkás~ :Đ
Elküldve: 2009. 06. 08. 03:51
Idézet: kettoc64elado - Dátum: 2009. Jun. 7., Sunday - 23:06
KVM valoszinuleg azert is halot ugy, mert az eger/billentyuzet meg csak veletlenul sem PS/2 ezeknel:)
Viszont ha van IRIX installkited, akkor esetleg beszelhetnenk rola:) (cserebe pl. van AIX-om:)
Idézet
Hooogyne lenne EISA-s VGA, nekem is van vagy harom, viszont kurvaelet, hogy PC-n kivul masban megmozdulni nem fog a PC-s VGA BIOS miatt (ugyanugy, ahogy pl. macppc-ben sem mennek a PC-s VGA/PCI kartyak buheralas nelkul, csak annyi a kulonbseg, hogy a 15 eves EISA vasakhoz remenytelen sgimips BIOS-t szerezni, legfokepp azert, mert soha nem is letezett ilyesmi:)
Amugy nalam az o2 pl. PS/2-es egert/billentyuzetet eszik, a monitorcsatlakozo is DSUB, de maga a framebuffer meg veletlenul sem VGA kompatibilis, semmilyen szinten.
Szoval ha a gepedben van framebuffer, akkor azt tudod hasznalni, ha nincs, akkor vagy szerzel bele, vagy marad a soros konzol.
Egyebkent ha nagy, zajos, nehez, stb, akkor tudod, kinek kell szolnod, hogy megszabaditson tole;>
Idézet
Juteszembe, valami AIX guru kéne, milyen pc-n futó emulátorokból lehet bármilyen, legalább 4.* verziójú AIX-ot futtatni? Esetleg valamilyen g3-g5 közötti mac-en?
Mennyibe fáj mostanság egy 150-200MHz ppc60x körüli RS6000-es, hdd nélküli kiépítettségben? Milyen ramot eszik? Mennyit érdemes érte tejelni a fenti állapotokban?
AIX-hoz nem eleg a ppc emulator, a mac is halott ugy.
En kb. 3-4 eve RS6000 43p-140 masineriat (PPC604e 200MHz/1024k, 128MB RAM, 2x4.5G 7200RPM UW, POWER GXT120p (leanykori neven Matrox Mystique220)) gepezetet asszem 15k-ert szereztem.
A Bull DPX/20 (dual PPC604 120MHz/1024k, 64MB RAM, 4.3G 5400RPM, csak soros konzol) is hasonlo aron volt.
Memoria valtozo, a (Pit)Bull 5V-os buffered ECC DIMM-et eszik (a halal faszan sem lehet ilyet szerezni, a bovites remenytelen), a 43p-140 meg 3.3V-os buffered ECC EDO-t, amibol azert van rengeteg (Ultra5/10, Pentium Pro-k is ilyesmi RAM-ot esznek), csak eppen rohadtul valogat.
A Bull belso SCSI kabele specko (a kartyan centornics-szeru csatlakozo van), ha hianyozna biztosan lehetetlen lenne beszerezni, ket tucatnyibol osszesen ket vinyoval volt hajlando foglalkozni. A masik gepben szabvany csatlakozo van, de az sem hajlando barmivel mukodni.
A legtobb RS/6000-ben a framebuffer annyira opcionalis, hogy a PS/2 vezerlo is hianyzik beloluk, ezekbe hiaba raksz barmit, marad a soros konzol, nezd meg mit veszel:) (a legnagyobb geciseg, hogy a PS/2-es csatlakozok a hatlapon megvannak, de a vezerlo panelje hianyzik az alaplaprol:D)
Esetleg azt is megemlitenem, hogy az IBM-nek is van 13W3 csatlakozos framebuffere, termeszetesen egy negyedik fele (Sun, SGI, NeXT-tol eltero) bekotessel...
Szerintem mindenkepp komplett gepet vegyel, ha nem akarsz tul nagyot szopni.
Ez a szurke skin bukas.
A kukas thread meg jol mutat a 'high tech' rovatban:D
Szerkesztette: NEUROFiRE 2009. 06. 08. 03:55 -kor
Elküldve: 2009. 06. 08. 16:45
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2009. jún. 8., hétfő - 4:51
Jaja. Ronda, de legalább unalmas.
Elküldve: 2009. 06. 08. 19:58
Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. jún. 8., hétfő - 17:45
Angol is vagyok, meg tudós is. Mindenki aggyon lágymasszázst! :Đ
Elküldve: 2009. 06. 08. 20:07
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2009. jún. 8., hétfő - 4:51
Viszont ha van IRIX installkited, akkor esetleg beszelhetnenk rola:) (cserebe pl. van AIX-om:)
...
Amugy nalam az o2 pl. PS/2-es egert/billentyuzetet eszik, a monitorcsatlakozo is DSUB, de maga a framebuffer meg veletlenul sem VGA kompatibilis, semmilyen szinten.
Szoval ha a gepedben van framebuffer, akkor azt tudod hasznalni, ha nincs, akkor vagy szerzel bele, vagy marad a soros konzol.
...
Egyebkent ha nagy, zajos, nehez, stb, akkor tudod, kinek kell szolnod, hogy megszabaditson tole;>
...
Memoria valtozo, a (Pit)Bull 5V-os buffered ECC DIMM-et eszik (a halal faszan sem lehet ilyet szerezni, a bovites remenytelen), a 43p-140 meg 3.3V-os buffered ECC EDO-t, amibol azert van rengeteg (Ultra5/10, Pentium Pro-k is ilyesmi RAM-ot esznek),
...
Esetleg azt is megemlitenem, hogy az IBM-nek is van 13W3 csatlakozos framebuffere, termeszetesen egy negyedik fele (Sun, SGI, NeXT-tol eltero) bekotessel...
...
Ez a szurke skin bukas.
A kukas thread meg jol mutat a 'high tech' rovatban:D
Válasz hármaspontonként:
1. van, bontatlan is, több 5.3-masat kaptam. Language pack viszont csak egy van
2. soros konzol macerához nem értek. Valami howto, illetve ha megoldható a db{9,25}-db{9,25} soros tyúkbelemmel pc-vel összekötve linux alatt úgy, hogy tisztán bebootolás után macerálni lehessen vele mindenféle csavarhúzó és extra hardver nélkül, akkor ide az infókkal/leírásokkal!
3. nyaldkiatányért!
4. danke SÜN! illetve danke ÏBM!
5. No, ezt az egyet tudtam, sőt azt is, hogy a green a *w3-ból vándorol a red/blue között, másikhoz csatlakozik az IBM-eshez képest
6. nékém teccik! szűke szkín szép, szók, ócó! kukas thread forever (istennő cpu-topikjával összevontan)
Elküldve: 2009. 06. 09. 17:15
Idézet: kettoc64elado - Dátum: 2009. Jun. 8., Monday - 21:07
1. van, bontatlan is, több 5.3-masat kaptam. Language pack viszont csak egy van :) talán lesz szívem megválni tőle. KVM switchből meg legföljebb V-switch lesz, páka vagy guberálás után.
A language pack mi a kolera? Remelem ilyen lokalizalos, mindenszart erthetetlenul leforditos ize, mert akkor az nekem nem kell, szoval nem kell aggodnod:)
Amugy atkurtalak veletlenul, a sima Indigonak van sajat eger/billentyuzet csatlakozoja/protokollja, az Indigo2-nek PS/2 vanik.
Idézet
Az Indigo2 soros portja minidin8-as ahogy elnezem, nehogy mar szabvanyosak legyunk, miert is lennenk:)
Most majdnem mondtam, hogy IRIX installkit fejeben gyartok neked kabelt, de persze minidin8-bol is a buzibb fajtat kell hasznalniuk, amit nem nagyon lehet kapni, szoval nem mondom:)
Az o2-n sima DB9-es lik van, megyik is a soros konzol egy mezei nullmodem kabellel jol.
Idézet
Szerintem meg elbasztak, a skint is, a forum strukturajat, meg a fooldalt is. Pedig mar kezdtem visszaszokni, de sikeresen megoldottak, nem akarok en a hwsw-n hireket olvasni, plusz a kovetett threadekbol is maradt harom, mert a tobbit bebasztak az archivumba.
Elküldve: 2009. 06. 13. 12:45
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2009. jún. 9., kedd - 18:15
...
Most majdnem mondtam, hogy IRIX installkit fejeben gyartok neked kabelt, de persze minidin8-bol is a buzibb fajtat kell hasznalniuk, amit nem nagyon lehet kapni, szoval nem mondom:)
...
No, akkor egy kis áp-olás.
Sgi reakciók:
Language pack: faxom tudja mijaz, nemadom mer' csak egy van belőle :Đ tétre-helyre-befutóra lokalizációs izé, ahogy írtad vala.
Egy bontatlan 5.3-masom van extrában (gy.k. összesen 2), ha sikerül felpakolnom egyikről az irixet, akkor felszabadul a másik (5.3-mas, futyulim, már XFS-t tud!
van 13w3-13w3 kábelem. Most jön a szűkített sóhaj: csak adapter a jó, az összes itthoni monitor mind egybegyógyult a kábeleivel, így csak 13w3SGI->DSUB15 mutter átalakító jöhet szoba/szóba. Hol lehet kapni bp-n nyers csatlakozókat? (vga anyut még tudnék újítani egy-két kirohadt isa-s vga-ból vagy alaplapból, de 13w3 fater tippem szerint nem gyakori jelenség.
Van soros kábelem ( igen, 8minidin-B->9PIN mutter). További lépésekben $(man bootptab)-nak nekiessek vagy teljesen reménytelen RJ45+soroskábel segítségével egy külső bootszerver + terminálemulátor párossal bebootoltatni? (linuxmips vagy netbsd/mips lesz a kiválasztott óperenciás rendszer.) Terminálemulációról linux/freebsd alatt howto-k, tapasztalatok érdekelnének ( /dev/ttyS0, /dev/cuaa0 még megy fejből, de utána csak nézek, mint kezdő a gőzfürdőben)
Alpha kérdés:
Digital Unix 4.0B-t hogy teszek fel gxemul alá? vagy van-e qemu-system-alpha (vas mérsékelten érdekel, mert nincs
Elküldve: 2009. 06. 13. 21:33
Idézet: kettoc64elado - Dátum: 2009. Jun. 13., Saturday - 13:45
13W3-at anno (allitolag) lehetett szerezni a... aaaa... bazmeg, nem jut eszembe, de azok rendelesre is tudnak mindenfele szart egy csomo gyartotol kukazni. Mondjuk nekem ugy tunt, hogy az a 13W3 nem eppen koaxialis, hanem DC dugo (amugy 13W3 DC csatlakozo van pl. a 3Com switcheken mitn RPS csatlakozo), de ha eszembe jut a nevuk, akkor szolok:)
Amint rakattintottam a 'send reply' gombra egybol eszembe jutott: Farmelco.
Amugy nem lenne egyszerubb egy megfelelonek tuno (min. 85kHz-es) monitor gyari csatlakozojat kitepni, es behekkelni a helyere az SGI tyukbelet? Vagy esetleg kokany modra parhuzamosan bekotni:>
Idézet
Namost ize. Miert kell feltetlenul netboottal szopni? Fogni kell egy Plextor vagy Yamaha SCSI-s CD/DVDROM-ot, atjumperelni 512byte/sector modba jol, aztan kell egy szatyor CD-RW, es kesz, lehet jatszani barmivel. Netboothoz meg kell egy csomo szar bootp-tol NFS-ig, aztan vagy mukodik, vagy nem. Meg en abban sem vagyok teljesen biztos, hogy az SGI-k siman bootolnak halorol, es nem kell specko cucc nekik, mint pl. VAX-nak a MOP szerver. Ill. nem tudom, hogy doksival hogy allsz, de nekem ilyen nem-PC-s netboothoz mindig rendkivul naprakesz dolgokat sikerult csak talalni, pl. NetBSD 1.5.x-hez howtot, amikor mar boven 3.akarhol tartottak:) Rendkivul hasznos volt.
Idézet
Digital Unix 4.0B-t hogy teszek fel gxemul alá? vagy van-e qemu-system-alpha (vas mérsékelten érdekel, mert nincs :D ) Milyen más alpha emulátorok vannak, melyek nem az EV40-es? Vanik itt nálam egy fölösleges telepítő (meg van hozzá valami firmware frissítő cd-is), és játszadoznék vele. Daloljatok, kinek sikerült már emulátorba ilyet fölvarázsolnia?
Jelentem, en meg sem probaltam az emulatort, mert itt vas is van hozza:)
Mondjuk szegyen, de meg csak NT4 jart rajta:) Probaltam szerezni mast is, Digital Unix/OSF1 nem lett csak valami nemtomhanyas Ultrix TK50 formatumban, de eros a gyanum, hogy az Ultrix VAX-os tortenet, a VMS licencemet meg mar harom eve kuldik, szoval errol ennyit.
Ja, NT4-nel meg nem volt driver a framebufferhez (Powerstorm 4D51), szoval 640x480x4. Illetve RDP-n keresztul (pont NT4 TSE installer kerult a kezembe) tobb is, de ott meg nincs hw gyorsitas.
Szerkesztette: NEUROFiRE 2009. 06. 13. 21:35 -kor
Elküldve: 2009. 06. 30. 18:10
- Atari Portfolio
- ATI FireGL2
- STB Velocity 4400
- Tomato VPR3 (? Sigma RealMagic 64/GX chip van rajta, erdekes)
- meg egy ATI Stereo F/X
- Cisco 2811 (a procigyujto bagazs valoszinuleg egy emberkent nyalja meg a szajat:D)
- fel marek cisco WIC, flash, DRAM, egyebek
A Portfolio nagyon allat, csak eppen nehez elkepzelni, hogy igazabol mire is jo. Rendben, hogy 20 eves, de ize. Mondjuk nem igazan erdekes, a lenyeg, hogy tetszik, meg ha nem is jo semmire:)
A FireGL is eleg massziv darab, kicsit SGI feelinges, van egy kartya, a felet beboritja egy bazi nagy borda, teljesitmenyben ut, aztan jonapot:) A cickot meg kicsit tuningolni kell DRAM meg AIM ugyileg, de aztan asszem eleg jol ki fogja szolgalni az igenyeket (kb. egy kis VPN es Call Manager Express, ugyis regota tervbe van veve az IPT-re atallas, legalabb most mar biztosan nem LInksys lesz:)
Elküldve: 2009. 07. 14. 22:16
https://hup.hu/node/73393
Vagy ha nem te, akkor melikőtöket kell kirámolni sürgősen?
Elküldve: 2009. 07. 15. 02:58
Elküldve: 2009. 07. 19. 10:49
Canon BN22-es 486-os notesz nyomtatóval egybeépítve. (? Notejet ?). Szabvány pécé EDO rammal bővíthető, egyetlen ramslot van benne. Még szerencse, hogy itthon volt hozzá picimaci cd-romom és hálóhártyám is, és két kártyahelyes
Valami Siemens Nixdorf P1 (ilyesmit kapott tőlem kedvespatiqtlan), 64MB ram, 1 slotban a négyből. XP ment (araszolt) rajta, ebben hdd nincs, valami live rendszert kap + usb disket, vagy szerzek hozzá egy 44pin IDE->CF átalakítót.
Túró elftás figyelmébe: farmelco be tud(na) szerezni 13w3 nyerscsatlakozót, de csak nagy tételben, és kifizettetné a többi adag egy részét is velem ( =rablás, - ) akkor inkább rászánom magam a meglévő 13w3-13w3 apa-apa szétvágására, hogy ráforrasszak egy dsub15 punit.
Elküldve: 2009. 07. 19. 12:19
Idézet: kettoc64elado - Dátum: 2009. Jul. 19., Sunday - 11:49
Ilyet lattam en is par eve az (akkor meg) Osirisben:) 15-20 percet birt az akkuja es volt hozza bontatlan patron is:D Elegge elborult:)
Idézet
Aztan mi az a nagy tetel? Par darabot en is tudnek hova rakni (Sun-os 13W3-Dsub atlakitom (mindket iranyba:) van, de se SGI, se IBM, se semmi).
Talan a HUP-on is lenne ne'mi erdeklodes.
Elküldve: 2009. 07. 19. 15:50
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2009. júl. 19., vasárnap - 13:19
se IBM, se semmi).
Talan a HUP-on is lenne ne'mi erdeklodes.
Vanik itt több is (fater-fater 13w3-DSUB15, csak sajtos ez ájbíem).
Milyen relatíve kisméretű kacatod van-e cserébe? Lematekozzuk PÜben? (Nem olvasok emailt, vagy csak ritkán).
Szerk 1.: van még fölösbe' OSF1 vagymiazisten, meg egy egycédés fóliázott, britniszpírsz-bontatlan 5.3-mas Irix. Meg még egy-két kaczat... IBM tyúkbélből több fölösleges is van.
Szerkesztette: kettoc64elado 2009. 07. 19. 15:59 -kor
Elküldve: 2009. 07. 20. 03:22
Idézet: kettoc64elado - Dátum: 2009. Jul. 19., Sunday - 16:50
Hogyne, talald ki, hogy mi ko-papir-ollo:)
Elküldve: 2009. 07. 21. 16:53
Van a hatuljan ket eleg erdekes csatlakozo is, olyasmi, mint az 1100-as Laserjet parhuzamos csatlakozoja, de amugy fingom sincs mi lehet.
A gep melle bonuszkent kaptam egy irtozatos meretu, igen erdekes csatlakozoju HDD-komplexumot is. Eleg erdekes csatlakozoja van, egy 2x10-es es 2 2x4-es IDC tuskesor, egyelore meg nem fejtettem meg, hogy mi lehet.
Elküldve: 2009. 07. 21. 18:07
Az atom CDROM pedig egy Toshiba XM-4101B :) [bazzeg, es olvassa az irhato lemezeket is... agyamat eldobom]
A HDD komplexum paneljan meg olyan dolgok vannak, hogy beszaras. (Egyebkent kiderult: SDI (Standard Drive Interface) buszos a dog, ez valami soros, szimmetrikus kabelezesu cucc, kb. 4MBps savszelessegu)
Fokontar: egy Texas Instruments TMS320C25FNL esetleg...? :) Vannak valami AMD bigyok is, kerek 'UFO bordaval' is, meg egy szatyor impulzustrafo meg mindenfele vinyoelektronikan szokatlan dolog:)
Szerkesztette: NEUROFiRE 2009. 07. 21. 18:50 -kor
Elküldve: 2009. 07. 21. 20:52
Sikerült bebootoltatnom a p1-es noteszt is, akadt hozzá tápom. Monitor csíkos, de a 64 mega és a cdrom elbír egy dsl-t, és dickless, pardon diskless konzolként fog funkcionálni, amíg meg nem unom
Elküldve: 2009. 07. 22. 18:32
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2009. júl. 21., kedd - 19:07
TMS320C25FNL meg az AMD ufók érdekelnek. Az impulzustrafóról azt se tudom, eszik-e, vagy isszák, de a szokatlan vinyóelektronika komponensek is érdekelnek, ha CPU/MCU kinézetük van.

Súgó
A téma zárva.