Re: Az okostelefon az új PC
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:39
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:45
Az asztali gépek nem idén, hanem jó sok évvel ezelőtt elérték azt a határt, ami bőven elég egy-két szélsőségesen nagy erőforrást igénylő szoftver futtatásán kívül bármire. Az a néhány szoftver (illetve az összes játék) generálja a mindig erősebb asztali gépek iránti keresletet.
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:48
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:50
Történelmi okok miatt a mai emberek zöme számára a PC volt "az IT eszköz", mert ez volt az első amivel találkoztak, de ez nem kőbe vésett dolog. A PC volt az első termék az otthonokban, ami csatlakozott az internetre, de ma már minden csatlakozik az internetre és a legtöbb webes szolgáltatás elérhető bármiről (PC, okostelefon, tablet, játékkonzol, de egy részük még tévéről is), vagyis mindenki számára adott a lehetőség a választásra és nem vagyok biztos abban hogy mindenki számára a PC az elsődleges preferencia.
2010 Q4-ben több okostelefon fogyott mint PC. 2011-ben már az egész évre igaz lesz ez. 2012-ben valószínűleg_sokkal több_ okostelefont fognak eladni mint PC-t, szerintem nagyjából 1,5x lesz a különbség, és így tovább. Az okostelefon lesz a "személyi számítógép", ha nincs valami különös akadálya, a legtöbben ezen keresztül veszik majd el azokat a szolgáltatásokat amiket jelenleg még PC-n használunk, de nem azért mert így jó vagy kényelmes hanem mert eddig másképp nem lehetett.
A lóháton való közlekedés sem azért volt olyan felkapott a középkorban mert annyira jó volt, hanem mert még nem találták fel az autót.
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:52
átlag játékok amik ma egy átlag pc-n elfutnak. Igen, majd sok év múlva futni fognak okostelefonon, csak addigra az átlag pc-n már egy egész más szinten lesznek a játékok.
Videószerkesztés, képfeldolgozás, se processzora, se memóriája, se háttértára nincs hozzá. Igen-igen, majd sok év múlva bla-bla...
USB-vel nyomtatni, az N8 talán az egyetlen ami tud, de csak nagyon komoly korlátokkal, nagyon kevés nyomtatóra
USB-s kiegészitők 99% használhatatlan okostelefonnal.
eSATA-val külső háttértárat rákötni
CD-t, DVD-t irni
Ezek mind olyan dolgok amit a legegyszerűbb user is csinál a PC-jén és hol vagyunk még a speciálisabb területektől. Szinte nincs is olyan feladat amit ne lehetne jobb minőségben, gyorsabban PC-n elvégezni mint egy okostelefonon. Megvan az okostelefonnak is a maga helye, felesleges erőltetni a PC leváltására, nem alkalmas rá.
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:54
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:54
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:55
egyébként kíváncsi lennék, mit kezdenél egy internetre nem csatlakozó PC-vel a munkán kívül, és ezek közül a tevékenységek közül melyikre nincs jobban használható eszköz a piacon
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:58
Elküldve: 2011. 02. 09. 16:59
nyomtatás, adatok áttöltése WiFin vagy 3G-n bárhová mehet
CD/DVD írás: nem is tudom mikor volt rá utoljára szükségem. van egy külső író otthon, de utoljára akkor használtam amikor feltelepítettem a Windows 7-et az asszony laptopjára
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:00
Nem te mondtad, hogy távlatokban kéne gondolkozni? Mit gondolsz, szüleidnek 5 év múlva is elég lesz az akkor már 12 éves gép? Kétlem...
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:01
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:03
na ne hülyéskedjünk már, ami okostelefonon van ezen a téren az inkább bohóckodásra elég
"nyomtatás, adatok áttöltése WiFin vagy 3G-n bárhová mehet"
OK, töltsél át nekem pár tizgiga filmet wifin, 3g-n egy hordozható vinyóra

Ja tudom, vagyünk egy hotswapos NAS-t és osszuk meg a vinyót, esetleg tartsunk fenn egy PC-t mégiscsak amire rá lehet kötni...
Nyomtatóból szintén elég kevés ami hálózatos. Tudom majd pár év múlva. (bár kicsit nehezen összeegyeztethető, az ősrégi, "mindenre elég" gépek mellett, hogy cseréljünk nyomtatót is, de OK egyszer majd minden nyomtató hálózatos lesz)
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:05
Videoszerkesztéshez és képfeldolgozáshoz megint adott a hardver, bár ez nem átlagember tevékenysége.
Bármilyen háttértár ráköthető egy okostelefonra, nagyon rég megoldották, csak idióta üzletpolitika miatt sorra kihagyják a legtöbb telefonból.
A nyomtatás is rég megoldott telefonról, megint csak meg kell írni a szükséges programokat, bár gyakorlatilag egy memóriakártyáról is lehet már a nyomtatók feléről nyomtatni.
USB-s kiegészítők 100%-a használható okostelefonnal, megint a gyártó a balfasz, amiért kiveszi ezt a funkciót.
Mellőzzük a magánember számára nem használt csatlakozási formákat, bár nem hinném, hogy létezik technológiai akadálya az eSATA kezelésének, csak driver nincs hozzá. A legegyszerűbb user számára a csatlakozás egyenlő az USB-vel.
CD, DVD írás megint megoldható, csak meg kell írni a programot, és mivel bármilyen USB-s eszközt kezel egy okostelefon, így megint nem létezik a technológiai akadály.
Összegezve: a probléma nem a technológiában van, hanem az üzletpolitikában, ami nem használja a technológiát, mert mindig a lehető legtöbbet akarja megspórolni a lehető legnagyobb haszon mellett. De amint feltámad az igény arra, hogy valaki telefonnal írjon DVD-t, csak egy szoftvert kell írni és megoldható lesz.
A mai okostelefon épp olyan univerzális számítógép, mint bármelyik másik, nem butább semmivel, kicsit lassabb és gyengébb, de ugyan úgy számítógép, csak nem készítik el rájuk a teljes értékű programokat, mert céleszközként bánnak velük.
Amúgy ajánlom figyelmedbe a legelső hozzászólásomat a témához még.
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:05
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:07
A mobiltelefon elterjedtséget ami 120%-os meg inkább hagyjuk

De én azt hiszem a 66%-os PC elterjedtséggel csak megerősitetted a PC piac telitettségét még itthon is, külföldön gondolom mégnagyobb. Ez az az a réteg akinek szüksége van IT-re. A többieknek okostelefon sem fog kelleni. Ha nem lesz más, akkor azt vesz, attól még csak telefonnak fogja használni.
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:08
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:10
akkor itt hagyjuk is abba...

Minden adott csak kell még pár év. A játékok nem fognak fejlődni, csak a látványvilágban. (ez különösen tetszett)
Minden megáll, csak az okostelefonok fejlődnek. Én nem festenék ilyen borús jövőképet...

Elküldve: 2011. 02. 09. 17:12
2.P55-GD80 I3 530, Kingmax 2GB/1600,Sapphire HD 4670 512MB
Elküldve: 2011. 02. 09. 17:13