HWSW Informatikai Kerekasztal: Fukushima - hírtopic - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (27 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fukushima - hírtopic Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   keton 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 03. 13. 16:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 13:56

Az is oltári kamu szöveg, hogy egyik generátort sem tudták elindítani, mert tönkrementek a földrengés miatt... azt meg hogyan?

E szerint: http://www.reak.bme....di_Japan_v3.pdf
(nem újságíró.....)

Rendben beindultak a generátorok, mentek is egy órán át, csak a cunami miatt leállt az összes. Nyilván erre is kellett volna készülni, valószínűleg készültek is, csak nem jött össze. Pech. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a közvetlenül a szökőár miatt jóval többen haltak meg, mint amennyien egyáltalán megbetegedni fognak a kijutó sugárzás miatt...

#42 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 17:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 15:37

1) Nem, nem oldottam meg. Csak kérdeztem, hogy miért nem gondolt erre az, akinek ez a munkája, mármint, hogy biztonságilag mindent lásson előre. Ha pedig mindent nem is, de a nyilvánvaló dolgokat legalább.

2) Nálunk sem értem, miért megy minden árvíznél a sírás, mikor mindenki tudja, hogy néhány évenként várható egy igen súlyos. Ennek ellenére nincsenek felkészülve a következőre.

1) Azért az, hogy egy közeli 8,9-es földrengéstől nem hullott szét az erőmű, az azért jó méretezést jelent. Nálunk mennyi volt a rengés ereje, mikor károk is keletkeztek nemrég? A Richter skála logaritmikus...

2) Az a baj, hogy nem mindenki tudja, csak Te! ;) Mert pl. anno a nagy tiszai árvíznél, mikor 40 centivel volt a folyó a gát fölött Szolnoknál, akkor annyi volt a víz, mint a korábban valaha mért vízállás, plusz több egy méter... ;)

#43 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 17:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2011. 03. 13. 17:28

A Richter skála logaritmikus...

Igen tudom. Tized és tized között is egyre nagyobb a különbség felfelé haladva a skálán. Az erőmű persze, hogy nem dőlt össze. Erre vannak már kifejlesztett építési technikák. Discovery-n láttam egy kísérletet: egy amerikai, kísérleti toronyházat építettek fel, a szerkezeti elem aljára valami csillapításra szolgáló bizbaszt (hú de tudományos vagyok :-D) építettek be. Az egészet rátették egy óriási, hidraulikus rázólapra. Rendkívül nagy (eddig még nem mért) mértékű rengéseket bírt ki tartósan (lényegesen hosszabb ideig, mint egy átlag rengés tart). Egészen minimális károsodást (repedések) szenvedett, pedig nem erőművi biztonságúra szánták, csak arra, hogy ne omoljon a benti-kinti civilekre.

Üzenet megtekintéseIdézet: Bujdy - Dátum: 2011. 03. 13. 17:28

2) Az a baj, hogy nem mindenki tudja, csak Te! ;)

Nem. Mindenki tudja, hogy lesz. Csak azt nem tudni, melyik évben jön, mekkora lesz. Az biztos, hogy jön egy újabb, előbb-utóbb minden rekord megdől. Idő kérdése.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#44 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 18:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 17:49

Discovery-n láttam egy kísérletet: egy amerikai, kísérleti toronyházat építettek fel, a szerkezeti elem aljára valami csillapításra szolgáló bizbaszt (hú de tudományos vagyok :-D) építettek be.

És ez a kísérlet mikor zajlott? 1966-ban?

#45 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 18:19

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 03. 13. 18:07

En ezen a razolapon pislogok :-) Ezek altalaban eleg rendesen le vannak tolva odalent. Taipei 101 pl ha jol emlekszem harmincvalahany rud korul all, talan 80 meter melyre vannak letolva.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#46 Felhasználó inaktív   Chabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 18:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 18:49

Igen tudom. Tized és tized között is egyre nagyobb a különbség felfelé haladva a skálán. Az erőmű persze, hogy nem dőlt össze. Erre vannak már kifejlesztett építési technikák. Discovery-n láttam egy kísérletet: egy amerikai, kísérleti toronyházat építettek fel, a szerkezeti elem aljára valami csillapításra szolgáló bizbaszt (hú de tudományos vagyok :-D) építettek be. Az egészet rátették egy óriási, hidraulikus rázólapra. Rendkívül nagy (eddig még nem mért) mértékű rengéseket bírt ki tartósan (lényegesen hosszabb ideig, mint egy átlag rengés tart). Egészen minimális károsodást (repedések) szenvedett, pedig nem erőművi biztonságúra szánták, csak arra, hogy ne omoljon a benti-kinti civilekre.

Japánban évtizedek óta több nagy átmérőjű és nagy sűrűségű gumitalpakra építenek épületeket, a rengés lökéshullámainak elnyelésére.
Az igazi mazochista az, aki közúti ellenőrzésnél leáll mögéd, pedig le se intették!
Nem jött össze neki, továbbküldték...

#47 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 18:30

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 03. 13. 18:07

Ez igaz. Olyan 2006 körüli dokumentumfilm volt. Ennek ellenére a rengésveszélyes helyeken a fontosabb épületek építésénél már sok évtizede szempont. Japánban pedig nem ritka a 8 feletti rengés.

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 13. 18:19

En ezen a razolapon pislogok :-) Ezek altalaban eleg rendesen le vannak tolva odalent.

Nem tudom mit pislogsz. Nem vagyok sem Dex, sem mikike, ha akarod, ne hidd el. Nem a paranormal.hu-n olvastam, nem a Fókuszban volt, még csak nem is Seth mondta és bepiálva sem voltam. Nem tűnt kamu műsornak, sem kamu kísérletnek. Persze bemutatták a hagyományos építésű épület esetét is, az már sokkal előbb ledőlt. Mint a kártyavár. A toronyház meg nem volt óriási, olyan 3-4 szintes, szintenként 1 normál lakás (már nem emlékszem hány m2, de nem volt nagy). Lehet azért tűnik olyan hihetetlennek, mert nem értek az építészethez és videó híján csak konyhanyelven fejezem ki magam. Azért látványra sem volt semmi, hogyan építették rá arra lapra. A terveket sw-es szimuláció alapján csinálták meg és helytállónak bizonyult. Volt szó a műsorban a régi rengésvédelmi technológiákról is. A címére azért sem emlékszem, mert az elejét nem láttam.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#48 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 18:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 18:30

Ez igaz. Olyan 2006 körüli dokumentumfilm volt. Ennek ellenére a rengésveszélyes helyeken a fontosabb épületek építésénél már sok évtizede szempont. Japánban pedig nem ritka a 8 feletti rengés.

Nem tudom mit pislogsz. Nem vagyok sem Dex, sem mikike, ha akarod, ne hidd el. Nem a paranormal.hu-n olvastam, nem a Fókuszban volt, még csak nem is Seth mondta és bepiálva sem voltam. Nem tűnt kamu műsornak, sem kamu kísérletnek. Persze bemutatták a hagyományos építésű épület esetét is, az már sokkal előbb ledőlt. Mint a kártyavár. A toronyház meg nem volt óriási, olyan 3-4 szintes, szintenként 1 normál lakás (már nem emlékszem hány m2, de nem volt nagy). Lehet azért tűnik olyan hihetetlennek, mert nem értek az építészethez és videó híján csak konyhanyelven fejezem ki magam. Azért látványra sem volt semmi, hogyan építették rá arra lapra. A terveket sw-es szimuláció alapján csinálták meg és helytállónak bizonyult. Volt szó a műsorban a régi rengésvédelmi technológiákról is. A címére azért sem emlékszem, mert az elejét nem láttam.

Ja, nem akartam en ezt belemagyarazni, csak csodalkoztam erosen, hogy azt hogy. De latszik, hogy mast ertettem toronyhaz alatt :-)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#49 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 18:54

https://forum.hwsw.h...ost__p__6910299

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#50 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 19:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 18:30

Ennek ellenére a rengésveszélyes helyeken a fontosabb épületek építésénél már sok évtizede szempont.

Lényegében pár karcolással megúszott egy 9-es erősségű földrengést, a komolyabb károkat közvetetten a cunamitól szenvedte. Mi a francot akarsz még tőle? :-)

Szerkesztette: debaj 2011. 03. 13. 19:05 -kor

#51 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 20:16

Üzenet megtekintéseIdézet: kroozo - Dátum: 2011. 03. 13. 18:39

Ja, nem akartam en ezt belemagyarazni, csak csodalkoztam erosen, hogy azt hogy. De latszik, hogy mast ertettem toronyhaz alatt :-)

Értem. Így visszagondolva nekem még az volt hajmeresztő, hogy mi pénzbe kerülhet egy ilyen kísérlet. Sőt, nem is egy, mert a hagyományos épületen tesztelés is pénz volt. Usákiában félelmetes pénzeket ölnek kutatásba. Ha itthon annak csak 1/100-át tudnánk ilyenre fordítani...

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 03. 13. 19:04

a komolyabb károkat közvetetten a cunamitól szenvedte

Ebben lehet igazad van. Híroldalak írnak mindenfélét. Van jópár, ami a földrengésre fogja. De ha tényleg a cunami, akkor az ellen is készülhettek volna. Arrafelé nem épp ritkaság az sem.

#52 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 20:26

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 03. 13. 20:04

a komolyabb károkat közvetetten a cunamitól szenvedte

Idézet

WNN says the area around the Onagawa nuclear plant was hit very hard by the tsunami and about 200 survivors are sheltering in the power plant's administration building. Radiation levels there are said to be normal.

Ciciman is on borda

#53 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 20:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 20:16

Ebben lehet igazad van. Híroldalak írnak mindenfélét. Van jópár, ami a földrengésre fogja. De ha tényleg a cunami, akkor az ellen is készülhettek volna. Arrafelé nem épp ritkaság az sem.

Wiki szerint akkor robbant be a hidrogén, amikor a hűtővizet biztosító pumpákat ellátó generátorokat kinyírta az árhullám. Felkészülni meg nem tudom, mennyire lehetett volna, a rengés után egy órával megjött az árhullám is, addig szerintem az első rémületen se voltak túl, innen a világ másik feléről meg könnyen beszélünk, hogy mit hogy kellett volna.

#54 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 20:35

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 03. 13. 21:30

Wiki szerint akkor robbant be a hidrogén, amikor a hűtővizet biztosító pumpákat ellátó generátorokat kinyírta az árhullám.

ööö, nem
Ciciman is on borda

#55 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 20:37

Üzenet megtekintéseIdézet: fram - Dátum: 2011. 03. 13. 20:35

ööö, nem

Köszönöm a kimerítő és részletes cáfolatot.

http://en.wikipedia....clear_accidents

#56 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 20:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 19:16

De ha tényleg a cunami, akkor az ellen is készülhettek volna. Arrafelé nem épp ritkaság az sem.

És hogyan? Azon kívül, hogy időben riasztják az embereket..

#57 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 20:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Wile E - Dátum: 2011. 03. 13. 20:16

Értem. Így visszagondolva nekem még az volt hajmeresztő, hogy mi pénzbe kerülhet egy ilyen kísérlet. Sőt, nem is egy, mert a hagyományos épületen tesztelés is pénz volt. Usákiában félelmetes pénzeket ölnek kutatásba. Ha itthon annak csak 1/100-át tudnánk ilyenre fordítani...

Nem gondolom, hogy egy komolyabb kiserletsorozatban komoly tetel lenne ket paremeletes epulet szerkezetrekeszre huzasa es lerombolasa teszt celjabol. Az igazsag az, hogy szerintem egy egy uj cula valamilyen kritikus tesztjere iyen tetelben akar a sajat cegem is kulonosebb problema nelkul hajlando lenne, ha volna ra valami alapos indok.

Szerkesztette: kroozo 2011. 03. 13. 20:43 -kor

#58 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 21:04

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 03. 13. 21:37

23 órával később != akkor

amikor leálltak a genetátorok, még nem is fejlődött hidrogén, ami berobbanhatott volna
Ciciman is on borda

#59 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 21:05

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2011. 03. 13. 20:37

Sehol nem ir ez sem ilyet:

Idézet

Experts soon agreed that the cause was a hydrogen explosion.[41][42] [43] Almost certainly the hydrogen was formed inside the reactor vessel[41] because of falling water levels, and this hydrogen then leaked into the containment building.[41] Safety devices should ignite the hydrogen before explosive concentrations are reached but apparently these systems failed.

Raadasul ugye a foldrenges az 11 March 2011, at 14:46 JST a robbanas pedig 15:36 JST on 12 March 2011.

A generatorok rendben elindultak, majd lealltak meg 11-en:
After the reactors shut down, electricity generation stopped. Normally the plant could use the external electrical supply to power cooling and control systems, but the earthquake had caused major damage to the power grid. Emergency diesel generators started correctly, but stopped abruptly at 15:41, ending all AC power supply to the reactors. The generators were damaged by flooding from the tsunami that followed the earthquake,[10]

Utana meg volt aram akksirol, es gozzel hajtott turbinaval hutottek a containment epuletet:
r the failure of the diesels, this electricity was supplied by batteries that would last about eight hours.[12] In this time, batteries from other nuclear plants were sent to the site; mobile generators arrived 13 hours later.[13] Work to connect portable generating equipment to power water pumps was continuing as of 15:04 on 12 March.[14]
[edit]

#60 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 03. 13. 21:20

Sebaj, lényeg a lényeg, közvetlenül nem a földrengés rongálta meg ilyen súlyosan az erőművet.

Téma megosztása:

• (27 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.