Idézet: didyman - Dátum: 2011. 05. 01. 14:11
Ez így nem igaz. A kék halában foglalt kódoknak rendszerint van leírása az MS tudásbázisban, az ekkor készüő memóriatérképet lehet erre a célra szolgáló porgrammal hibafejteni, de rendszerint maga a stop kód és a fájlnév elegendő, arról nem is beszélve, hogy az eseménynapló jegyezni szokta ezeket. A külön letölthető dolog kivételével ezek mind rendszerbe épített lehetőségek.
Az dícséretes, hogy az eseménynapló XP/2k3-nál már elég fejlett volt, de azért a system error-okat debugolni egyrészt nem kényelmes, amikor a pingvin-rendszer logjában ott van szöveggel, egyértelműen, hogy mi történt, hibakódok kevésbé vannak benne.
Másodszor, maga a tudásbázis is rengeteg esetben nem tud konkrét okot, csak lehetséges verziókat. Azért nyilván van, amikor totál egyértelmű a dolog.
Harmadszor: nem mindig van fájlnév, illetve nem mindig lehet mit kezdeni vele, ha van is.
Egyezzünk meg annyiban, hogy a windows-ok kék halál-üzenetei csak felszínen szólnak a usernek, inkább szakembereknek, akik tudnak is mit kezdeni velük. Linuxban az üzenetek a usernek szólnak, több szöveg, érthetőbb leírások, részletek. Azt viszont rögtön hozzá is teszem, hogy itt "elvárják", hogy a user értsen is hozzá.
Pár év tapasztalatai után azt tudom mondani, hogy a windows-os hibák debugolása, megfejtése sokszor volt fejtörő-szerű dolog, amikor kb. tudtuk, mi lehet mögötte, de ritkán konkrét. Linuxos hibák megfejtése viszont abszolút konkrét volt, akkor is, ha nem értettünk hozzá. Mert szöveges.
Amúgy tudásbázisban rengeteg találatom volt fals anno, használtam régen, de személy szerint megmondom: abban hinnék, ha a rendszer megpróbálná az én nyelvemen közölni a dolgot, hogy ne kelljen fejtegetni. Azaz a kódokat meghagyná áa fejlesztőknek, s amit velem közöl, azt szövegesen lenne jobb közölnie. A linux ezért "őszintébb", hisz ott a többi fejlesztőnek is tudnia kell a dolgokról, a hibaüzeneteknek egyértelműbbeknek kell lennie.
Ami ugyan nem vág ide, csak személyes hisztim, az az, hogy az xp/2k3 kék halál esetén úgy megáll, mint a sicc. Szerintem ez a legegyszerűbb mód, nem kell foglalkozni semmivel. Csak néha szerverek is teszik ezt, nyilván persze nem ok nélkül. Igazából az érdekelt anno, hogy bizonyos hibák miatt miért kell az egész kernelt stopra tenni.
A linux kernel hiba miatti megállása, fagyása annyira ritka, hogy statisztikailag nincs is jelentősége. Ha számít az, hogy a rendszer megy tovább, s az adott program "válik bizonytalanná", hogy idézzek.
Meg az őszinteségről még 1 hiszti: "ha egy program bizonytalanná válik, úgy bezárhatja azt, hogy közben semmit sem veszít folyamatban levő munkájából." <--- ismerős? Az xp telepítő írja. Ha igaz volna, nem is lenne semmi gond - ez nyilván csak hiszti, csak ha már az őszinteségnél tartunk...
ps.: félreértés ne essék, elég nagy windows-hálózatot üzemeltetek ma is, van dolgom linux-szal is, szerencsére kinőttem már a "ki a jobb", meg a "ki apukája az erősebb"-ből. Megvan mindkét rendszernek az előnye, hátránya, stb.
Szerkesztette: Warrior 2011. 05. 01. 21:28 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."