HWSW Informatikai Kerekasztal: Re: Amit egy fejlesztőnek a Windows 8-ról tudnia érdemes - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Re: Amit egy fejlesztőnek a Windows 8-ról tudnia érdemes Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   prygme 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 10. 12:51

@x007: ez valóban érv a WinRT only fejlesztés mellett. a kérdés, hogy jelent e ez akkora előnyt, ami ellensúlyozza az Android, iOS stb potenciális vásárlók kizárását?
azok a munkák ahol a nagyobbik rész nem JS kódban valósul meg, nem valószínű, hogy vonzani fogják a webprogramozókat, akik inkább csak a html/ js, és persze a ma még jelenlevő flash világában érzik otthon magukat.

"Akkor például lehet olyat is, hogy egy C++ vagy .NET alapú WinRT libraryt töltesz be az alkalmazásodhoz"

Androidon NDK mellett ez nem jelent problémát. természetesen az sem igazán a webprogramozók eszköze.

#42 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2011. 10. 10. 12:53

@x007: Azt hallottad, hogy kitiltották a Flash-t a metros IE-ből?
én hallottam, szabadkőművesek csinálták, betonkeverővel. be a folyóba. nagyon durván elintézték. egyébként meg másodállásban vágottfa szúkként percegnek. ott is durván nyomják. brutálisabbak, mint a hódok.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#43 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2011. 10. 10. 12:55

@avman: sőt, dúlván elintézték. elsőként lelökték a padlóla. aztán ment rá a beton.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#44 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 12:58

Üzenet megtekintéseIdézet: prygme - Dátum: 2011. 10. 10. 13:16

@Sipi: milyen akadálya van annak, hogy egy fejlesztő a html5/js alkalmazását kihozza win8 mellett androidra, iOSra, chromeosre is?
a cél ugye a webprogramozók megnyerése, akiknél eddig is és ezután is HTML5/JS lesz a fő eszköz.

Én olyasmire gondoltam, mint amit x007 írt.

#45 Felhasználó inaktív   sarocker 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 10. 13:01

@prygme: "webvilágban pedig nem meghatározó tényező a .NET"

Na ne... Hát akkor hol? Vajon miért .NET a neve? Poénból? Szerinted az általad is említett mono-project miért jött létre? Szórakozásból? Nem. Azért, hogy az ASP.NET funkcionalitását biztosítsa Linux/Apache rendszerek számára is. És vajon a Novell beleölt volna ennyi pénzt és időt, ha nem úgy gondolja, hogy a .NET nem domináns a webes világban? Nem valószínű.

Ugyanakkor ott a Silverlight. Én tudom, hogy te nem akarod elfogadni, hogy már rég elérte a felhasználói és fejlesztői bázisa a kritikus tömeget, hogy elterjedt megoldásnak tekinthessük, de attól ez még tény marad. A Silverlight meg micsoda? .NET.

És akkor ezzel lefedtük a weblilágot kiszolgálói és kliens oldalról is.

A desktop oldalon meg az üzleti illetve profi felhasználók viszik a hátukon a .NET-et.

#46 Felhasználó inaktív   törölt felhasználó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 13:05

@sarocker:
és akkor az Azure-t még nem is említettük

#47 Felhasználó inaktív   prygme 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 13:17

@sarocker: természetesen nem arról van szó, hogy technikailag lenne alkalmatlan a .NET, úgy nincs vele probléma. a piac az, ahol nem lett domináns és megkerülhetetlen a .NET.
az üzleti szférában sikeresebb a .NET, bár a Java is meghatározó tényező maradt, nem sikerül kiszorítani a piacról.
a home szegmensben azonban még kisebb a .NET jelentősége. ha minden a Microsoft ezredforduló eleji tervei szerint alakult volna, akkor ma a Facebook, Twitter és társai szoftver oldalon MS infrastruktúrát használnának.

#48 Felhasználó inaktív   törölt felhasználó 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 13:37

Üzenet megtekintéseIdézet: prygme - Dátum: 2011. 10. 10. 14:17

természetesen nem arról van szó, hogy technikailag lenne alkalmatlan a .NET, úgy nincs vele probléma. a piac az, ahol nem lett domináns és megkerülhetetlen a .NET.
az üzleti szférában sikeresebb a .NET, bár a Java is meghatározó tényező maradt, nem sikerül kiszorítani a piacról.
a home szegmensben azonban még kisebb a .NET jelentősége. ha minden a Microsoft ezredforduló eleji tervei szerint alakult volna, akkor ma a Facebook, Twitter és társai szoftver oldalon MS infrastruktúrát használnának.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a Java alapú intranet appok máig elterjedtebbek, mint .NET alapúak. De ettől én még mind a kettőt dominánsnak tartom. Az, hogy új projecteket miben indítanak manapság, jó kérdés, esetleg állásajánlatokból meglehetne mondani. A LAMP stack ár értékarányával nem igazán lehet versenyezni, nehezen tudom elképzelni, hogy msnek terve lett volna a web stack meghódítása a WinServer áraival :D. Érdekes, hogy míg a HyperV Server (butított változatá)t ingyé adják, a WebServerből semmilyen ingyenes verzió sincsen. Bár lehet valahogy kiszámolták, hogy nem javítani számukra a helyzeten semmit.

#49 Felhasználó inaktív   sarocker 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 10. 13:41

@x007: "és akkor az Azure-t még nem is említettük"

Mondjuk az Azure szerintem még nem érte el azt a bizonyos kritikus szintet. Azt én is egyelőre saját használatúnak látom. Vannak kirakatprojectek, de fejlesztőként még áttételesen sem találkoztam vele. A .NET meg olyan dolog, hogy ha windows platformra fejlesztesz, és a termék támogatásában összetett webszolgáltatás is szerepet játszik (márpedig ez 2011-ben elkerülhetetlen), akkor szükség van rá, mert egy Windows alapú terméket mi mással tudnál jobban megtámogatni, mint Windows alapú szolgáltatásokkal? Ahhoz meg a .NET a legalkalmasabb, és fejlesztési szempontból a legkézenfekvőbb.

#50 Felhasználó inaktív   prygme 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 13:48

@sarocker: "Hát akkor hol? Vajon miért .NET a neve? Poénból"?

ugye nem gondolod komolyan, hogy azért kapta a .NET ezt a nevet, mert a net világának megkerülhetetlen eszköze lett már a tervezés fázisában? nyilván azért kapta ezt a nevet, mert ezt a szerepet szánta neki a Ms. akkor, egy évtizede erre meg is volt az esélye a .NETnek. ezért jött létre a MONO is, és ezért támogatta Novell. akkor úgy tûnt, hogy a jövõben megkerülhetetlen lesz.
nem így alakultak a piaci viszonyok.
ma az Apache szerverek töredékén van csak jelen a mod_mono modul.
http://www.securitys...od=bW9kX21vbm8=
linux szervereknél PHP, Java lett a nyerõ és nem MONOs ASP.NET.
sok usert kiszolgáló szervereknél a LAMP fogalom lett, belsõ üzleti célú linux szervereknél inkább a java nyerõ, bár az utóbbi idõkben ott is egyre erõsebb a php, újabban a ruby.

"Ugyanakkor ott a Silverlight. Én tudom, hogy te nem akarod elfogadni, hogy már rég elérte a felhasználói és fejlesztõi bázisa a kritikus tömeget, hogy elterjedt megoldásnak tekinthessük"

ha ez a kritikus tömeg valóban létezne, akkor a Microsoft nem hagyta volna ki a WP7 böngészõjébõl a Silverlightot. a WP7 alkalmazásokat megírhatod egy spec SL változatban, de a SL weboldalak nem támogatottak.

Szerkesztette: prygme 2011. 10. 10. 13:51 -kor

#51 Felhasználó inaktív   pret83 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 13:51

Oke, elfogadom a paradigmavaltast, csak azt nem ertem, hogy mi a francert kell eroltetni a JS-t? Ugye mi lett a Meegoval is, azoknak is elment az eszuk. Tipustalan, normalis objektum orientaltsag nelkul es szkript! Megis hogy a francba akarnak flash vagy SL nelkul meglenni? Vmit le se lehet fejleszteni HTML5-ben, amit SL-ben igen raadasul javascriptben kell bohockodni. Ez egy vicc. Pedig szerintem mar epp kezdett az SL elterjedni. A google gmailes video chatje is Flasht hasznal! Persze megertem en hogy nem SL pluginek eladasabol el a MS, hanem OS eladasokbol. Raadasul a metro egy kalap turo. Az emberek 95%-a bekapcsolja majd a desktopot es a metrot a budos eletbe nem huzza elo. Aki tabletezni akar, annak meg tokmindegy hogy egy WinRt-n nezi mailjeit, vagy egy Win7-re huzott tabletes UI szkinen ... vmi hasonlon mint a windows media center. En csak az SL-t sajnalom, mint RIA platformot. Ezzel a plugin bannolassal 10 evet visszaleptunk. Amugy meg a kozonseg meg a fejlesztok ugyis eldontik hogy mit fognak hasznalni, csak rendmondban ne csodalkozzanak amikor majd az OS kuldi nekik a statisztikat, hogy senki se hasznalja a metrot.

#52 Felhasználó inaktív   prygme 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:00

@x007: "nehezen tudom elképzelni, hogy msnek terve lett volna a web stack meghódítása a WinServer áraival"

a GoDaddyvel imho azért kötött a Ms nagyon gáláns szerződést, hogy tolja ebben a szegmensben a statisztikáit, az pedig elsősorban web célú WinServer eladásoknál számít érvnek a marketinganyagokban.

"Érdekes, hogy míg a HyperV Server (butított változatá)t ingyé adják, a WebServerből semmilyen ingyenes"

ez valóban érdekes. talán érdemes volna újraszámolniuk, valóban nem lenne e előnyösebb számukra, ha itt is lenne egy ingyenes butított változatuk.

#53 Felhasználó inaktív   prygme 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:09

@pret83: jogos felvetés.
valóban nagy hirtelen a Microsoft sokkal jobban kezd bízni a JS mindenhatóságában, mint a Google. ők máig építenek a Flashre is. az Androidnak és a ChromeOSnek is része a Flash, sőt tavaly óta a Chrome böngésző integrálva tartalmazza a Flasht. és természetesen számtalan Google nyilatkozatban elhangzott, hogy a JS a jövő, de a jelenben még nélkülözhetetlen számukra a Flash is.

#54 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:36

Üzenet megtekintéseIdézet: x007 - Dátum: 2011. 10. 10. 14:37

De ettől én még mind a kettőt dominánsnak tartom.
a vita szakmai reszebe nem kivanok beleszolni, de azert jeleznem, hogy a "dominans" jelzot egyszerre ket dologra ritkan szoktuk hasznalni. ami dominans, az egyedul van, hiszen dominalja a masodikat is..

ettol persze ertelmes mindketot jelentos technologianak tekinteni.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#55 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:38

Üzenet megtekintéseIdézet: prygme - Dátum: 2011. 10. 10. 15:09

és természetesen számtalan Google nyilatkozatban elhangzott, hogy a JS a jövő, de a jelenben még nélkülözhetetlen számukra a Flash is.

Vagy mégsem?

#56 Felhasználó inaktív   LCoder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:40

@prygme: Azt azért ne felejtsd el, hogy a html/js mint platform ugyanúgy megöli a linuxos desktopot is. Meg a MacOS-es desktopot, meg az Androidos desktopot. Lesz egy linux kernel tetején üldögélő Chrome böngésző, az egész pedig üldögélhet a sarki dzsunkákon épített egyszerhasználatos eldobható ARM alapú vasakon. Persze, az egész openszorsz lesz, kár hogy ez azon a 30 emberen kívül akinek még lesz saját PC-je amivel kernelt tud fordítani az égvilágon senkit nem érdekel.

Cserébe az átlagpolgárnak lesz egy olyan gépe, amivel csak és kimondottan a nagyobb multik által működtetett szerverfarmokra tud feljelentkezni, ahol a gugli vagy a microsoft, vagy az Oracle által az arcukba tolt előre elkészített webes alkalmazásokat futtathatják. Esetleg egy-két gazdagabb cégnek akár saját PHP-MySQL webhostingra is futja majd, de ezt a luxust kevesen tudják megfizetni.

Ide vezet a html/javascript alapú szép új világ. A gyerekeid meg átkozni fogják a mai openszorsz-buzikat akik hülye módon asszisztáltak a guglinak és társainak a szép webes világ megteremtésében ami olyan kiszolgáltatottá teszi az embereket mint alighanem még semmi a világtörténelemben.

#57 Felhasználó inaktív   kockulat 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:43

@pret83: "Aki tabletezni akar, annak meg tokmindegy hogy egy WinRt-n nezi mailjeit, vagy egy Win7-re huzott tabletes UI szkinen"

Jam, pont 0 darab x86-os Win 7 alkalmas ARM-on futni.

Szerkesztette: kockulat 2011. 10. 10. 14:44 -kor

#58 Felhasználó inaktív   kockulat 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:49

Üzenet megtekintéseIdézet: LCoder - Dátum: 2011. 10. 10. 15:40

Ide vezet a html/javascript alapú szép új világ. A gyerekeid meg átkozni fogják a mai openszorsz-buzikat akik hülye módon asszisztáltak a guglinak és társainak a szép webes világ megteremtésében ami olyan kiszolgáltatottá teszi az embereket mint alighanem még semmi a világtörténelemben.

Azt a részt én se értem, hogy a nagy Linux közösség miért ölelte keblére az Androidot és miért emelik piedesztálra, amikor gyakorlatilag a Google egész egyszerűen csak kihasználta a Linux kernel és a libek olcsó (ingyenes) elérhetőségét és rábiggyesztette a Dalvikot. Aztán kaszál vele, miközben a közösséget pont leszarja. Ugyanolyan multi mint a MS, legalább olyan mocskos eszközökkel. De ez mondjuk off.

#59 Felhasználó inaktív   Sipi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 14:55

Üzenet megtekintéseIdézet: kockulat - Dátum: 2011. 10. 10. 15:49

Azt a részt én se értem, hogy a nagy Linux közösség miért ölelte keblére az Androidot és miért emelik piedesztálra

Valószínűleg úgy gondolják, hogy legalább már valami, amihez a Linux neve valamilyen formában köthető, végre sikeres lett a nagyközönség körében (ha már a többi nem).

#60 Felhasználó inaktív   hrgy84 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 10. 15:06

@prygme: "home userek jelentős része ma már kizárólag, ill túlnyomórészben csak webre használja a windowsát."
Erre kerek valami konkretumot, mert ilyen bullshiteket en is tudok mondani.

Csak par random pelda a sajat kornyezetembol:
- FOREX: .Net alapu appok hajtjak
- MS Office 2007/2010: jo resze .Net
- Jatekok management feluletei: Ha nem DirectX, akkor .Net
- Vendor-specifikus utility-k: kb. fele-fele aranyban .Net es W32

Szoval kellenenek azok a szamok, ami alapjan te azt allitod, hogy:
- a .Net dominanciaja csokken a telepitett gepeken (egy legalabb 1000 gepes mintan)
- a mindennapi hasznalat drasztikusan eltolodott a webes alkalmazasok fele

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.