Ugyan tervrajzot igertem, de mivel egyedi haza van mindenkinek, ezert ugy dontottem megse tervezek semmit. A lenyegi dolgokrol azert szolnek.
A tojastarto gyari allapotban ~50-60mm korul mozog. Arrol a nagy negyzetesrol van szo, nem a fedelesrol. Hogy sporoljunk a hellyel, szalagfuresz geppel, szikevel, olloval a magassagot erdemes lecsokkenteni 40mm-re. A tojastartonak a talp reszen a dudorok sik feluletuek. Ezt erdemes meghagyni, a masik hegyes felebol kell vagni. Kesobb ezeknel a sik feluleteknel ragasztod majd a doboz falahoz. Scanneltem egy kepet, remelem segit. A tojastarto teteje azert ilyen csunya a vagas menten, mert siettem. A legjobban egy eles szikevel lehet levagni, de kicsit idoigenyes. A dobozokat en eddig 19- ill. 16mm vastag butorlapokbol keszitettem. IMHO a hatarolo feluletek anyaga lehet vekonyabb is (~6mm). A hangot a tojstarto nyeli el, veri vissza, ellenfazisban kioltjak egymast szinte 0-ra a hangok. Vagy valami ilyesmi lehet a magyarazat. Most gondolkozom egy plexis valtozaton...
A dobozt ugy kell meretezni, hogy a vinyo pontosan beferjen a tojastartok koze. Nem kell tulmeretezni sehol sem.
Nalam a doboz csak ugy fert be a midi hazba, hogy allitva volt (fuggolegesen volt a vinyo benne). A csatlakozok felul voltak kivezetve. A dobozon levo ventilator kiszivta a levegot (felul a csatlakozok mellett boven marad hely, ahol tud bearamolni a levego) es az alaplap fele nyomta. A ventilator szepen besulyesztettem a doboz szineig, igy az sem foglalt plussz helyet. Errol is keszitettem egy skiccet. A ventilatort nalam egy 1mm vastag aluminium lap fogja, erre van felerositve. Ha van otthon kemenyfembetetes hegyu korzotok, akkor nagyon profin ki lehet "vagni" a ventilator elotti 58mm-es atmeroju kort. A titok, hogy erosen ra kell nyomni a korzo hegyet. A hegy a puha lemezt "kimarja" a kor menten. Ha turelmesek vagytok, teljesen ki tudjatok vagni. Ha teljesen korzovel akarjatok kivagni, akkor erdemes a masik oldalrol is korzozni, hatekonyabb. Ha akartok belevinni egy kis pluszt a munkatokba, vagy csak tul egyszerunek tunik a korzos megoldas. Akkor 6-7 eros korzes. Utanna a mellekelt abra alapjan kifurkaljatok a lemezt (szurke, batar pottyok jelolik a furasok helyet). A kozottuk levo megmaradt hust csipofogoval atvagjatok. Igy lett nyolc szelet, amit mar csak a korzo altal hagyott minimalis lemez tart. Finoman, erzessel hajtogatva, egyenkent ki lehet torni a szeleteket. Ha sikerult megvalositani a kort a negyzetes aluminium lemezre, akkor az eleket finoman csiszolopappirral eldolgozzatok. Kiegyengetitek kezzel a lemezt, vagy gumikalapaccsal. Sima kalapaccsal is lehet, de akkor tegyetek pl. egy falapot az alu lemezre es ugy kalapaljatok.
Magat a fadobozt lehet festeni, a hezagokat eltuntetni, csiszolni, alkkozni, stb.
Roviden, tomoren ennyi. Kerdesekre szivesen valaszolok!
PeppeR
(Az elso kep a doboz egyik oldala, felvertezve a tojastartoval. A masodik kep a dobozom "tervrajza".)
Szerk.: kiszedtem a soremeleseket, mert a notepad teleszemetelte.
Szerkesztette: PeppeR 2004. 08. 28. 11:33 -kor