HWSW Informatikai Kerekasztal: Házépítés és rejtelmei II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Házépítés és rejtelmei II.

#681 Felhasználó inaktív   Proz3ssoR 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 03. 08:57

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 13:10

öö, a végére én is rájöttem, hogy ha csak megkezdem szikével, tovább tudom szakitani kézzel!  :cool: 

én (& HoXoN), kcsit máshogy csináljuk a rounded ide kábeleket. Igazándiból nem is rounded, de ide, és kábel ;) Szóval HoXoN barátomnak van egy MSI alplapja, ahhoz meg adtak ilyen "squered" ide kábelt, merthogy ez hajtogatva van. Nem annyira hajlékony mint a rounded (ez is attól függ, hogy mennyire vagdalod fel), de van olyan vékony, és nem kell szike, csak gyorskötöző (= kábelkötegelő). Ennek tetejébe még elegáns is. Mutatnék képeket is csak valószínűleg HoXoNnál van. Még videó is készült a készítéséről  :cool:  :smoker: 

#682 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 21:50

Idézet: Proz3ssoR - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 8:57

...
Mutatnék képeket is csak valószínűleg HoXoNnál van. Még videó is készült a készítéséről  :cool:  :smoker: 

remélem tudsz majd valamikor képekkel is szolgálni, nomeg a videot is várom!  :cool:  ;)
>>> A stressz az, amikor üvöltve ébredsz fel, aztán rájössz, hogy nem is aludtál! <<<

#683 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 07:48

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 0:15

szeletelt már valaki fel 80eres IDE kábelt, round cable-nak? :D

nagyon komoly dolog!  :cool:  cőleg az, amikor az ember a vezetékről is lemetszi a burkot, és később szixalaggal befoltozza! :D

ps: épp szike, és IDE van a kezemben!    :smoker:

Igen, el is barmoltam a slave csatit :D A 40-eres "rounded" kábelt meg aktívan használom :D

Ha érdekel valakit, hazagubázom a melós fotómasinát, és csinálok képek :)
Gondolkodom, tehát nemtom.
レラクス

#684 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 13:55

öö, valaki egy gyors válszt plz! :)

70 darab ledet elbír a gép? mármint 420as táp, 1700+ proci, gagyi video, 1 vinyó, 1 cd. ..

:D
  :cool: 
>>> A stressz az, amikor üvöltve ébredsz fel, aztán rájössz, hogy nem is aludtál! <<<

#685 Felhasználó inaktív   dent 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 04. 14:30

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 12:55

öö, valaki egy gyors válszt plz! :)

70 darab ledet elbír a gép? mármint 420as táp, 1700+ proci, gagyi video, 1 vinyó, 1 cd. ..

:D
  :cool: 

háát egy led az sacc/kb 20 mA*3V=0,06W
ha ebből 70 db kell, az elérhati egészen a 4,2W-os értéket is :D
szal ha a 420-as tápból nem használsz ki többet 415,8W-nál, akkor mennie kell ;)
persze a tápkábelek mindegyikének saját limitje van, arra érdemes odafigyelni.

#686 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 15:16

Idézet: dent - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 14:30

háát egy led az sacc/kb 20 mA*3V=0,06W
ha ebből 70 db kell, az elérhati egészen a 4,2W-os értéket is :D
szal ha a 420-as tápból nem használsz ki többet 415,8W-nál, akkor mennie kell ;)
persze a tápkábelek mindegyikének saját limitje van, arra érdemes odafigyelni.

köszönöm a gyors reakciót... !  ;)

csak azért paráztam be hirtelen, mert az elektros boltban a faszi nagyon rázta a fejét...  :confused:
mennyi is lehet ez a limit? ha 2 csatiról csinálom, akkor elkell hogy birja?! :)

#687 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 18:30

egy kérdés: létezik, hogy ha 6 ledet rakok 12V-ra, akkor szép fénnyel világítanak, és ha 7et, akkor alig van fényük? +1 led ennyire visszafoghatja már a dolgokat?! :think: 

#688 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 20:13

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 19:30

egy kérdés: létezik, hogy ha 6 ledet rakok 12V-ra, akkor szép fénnyel világítanak, és ha 7et, akkor alig van fényük? +1 led ennyire visszafoghatja már a dolgokat?!   :think: 

ja, +1 led ennyit jelent. Egyébként én összesen asszem 28 ledet akartam rákötni a gépre, de már kettőtől is megfeküdt (nem világított a led, minden más ok volt)

szerk: nameg ha 6*2=12V (durva számítás), akkor 7*2=14V, sazl ne 12-re, hanem 14-re kösd  :D

Szerkesztette: -=RelakS=- 2004. 10. 04. 20:14 -kor

レラクス

#689 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 22:14

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 20:13

...

szerk: nameg ha 6*2=12V (durva számítás), akkor 7*2=14V, sazl ne 12-re, hanem 14-re kösd  :D

ugy döntöttem, hogy 12V-ról 5 ledet fogok üzemeltetni, az 5V-ról pedig 2-t!  remélem semmi baja nem lesz sem a gépnek, sem nekem, és elsőre menni fog minden! :cool: 

#690 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 06:54

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 23:14

ugy döntöttem, hogy 12V-ról 5 ledet fogok üzemeltetni, az 5V-ról pedig 2-t!  remélem semmi baja nem lesz sem a gépnek, sem nekem, és elsőre menni fog minden! :cool:

Akkor viszont az előtétellenállásokról meg ne feledkezz, mert nekem a 12V-ra hat led felállásban igencsak melegedett a cucc... Aztán azt hosszú távon nem szereti
レラクス

#691 Felhasználó inaktív   dent 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 09:05

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 17:30

egy kérdés: létezik, hogy ha 6 ledet rakok 12V-ra, akkor szép fénnyel világítanak, és ha 7et, akkor alig van fényük? +1 led ennyire visszafoghatja már a dolgokat?!   :think: 

Létezik bizony...nagyon is!
Nos, egy ki elektrónik...
a led nem más, mint egy világító dióda. :OOO
A nyitóirányú karakterisztikájának egy meredek szakaszát használjuk ki, aminek is az a legfőbb tulajdonsága, hogy egy bizonyos feszültségszinten a felvett árama széles tartományban ingadozhat, miközben a feszültsége (viszonylag kis tartományban mozog) stabil. :eek:
(legalábbis egy ellenálláshoz képest). Ezért használják igen sokszor feszültségstabilizálásra, meg tápegység kimeneti feszültségének állandó értéken tartására. :idea:
Ezt a feszültségszintet szokták a diódánál (vagy éppen lednél) Unullával jelölni. Ha ennyit kapcsolsz rá, az üzemi tartományba működik, ha csak egy picikével kevesebbet, az árama már rohamosan csökken (egyre gyengébben világít), ha egy picit többet, az árama rohamosan nő (egyre jobban világít) egészen a kipurcanásig.
A ledek Unull értéke típustól függő, általában 2 és 3.2 volt között szokott lenni. Elvileg ez olyan adata, amit a boltban tudniuk kellene, de legtöbbször a legpontosabb módszert, a hasraütést szokták alkalmazni, és megmondják, hogy pl 2.5V. ;)
Ezért az empirikus úton való megtapasztalást javasolnám.

#692 Felhasználó inaktív   dent 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 09:19

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 21:14

ugy döntöttem, hogy 12V-ról 5 ledet fogok üzemeltetni, az 5V-ról pedig 2-t!  remélem semmi baja nem lesz sem a gépnek, sem nekem, és elsőre menni fog minden!   :cool: 

Szerintem a melegedés miatt első körben próbáld meg a 12 volt 6 db led felállást.....ha elég fénnyel világt, akkor hagyd így, ha nem, vegyél le egyet...ha 2.2 vagy esetleg csak 2 voltosak a ledjeid, akkor lehet, hogy hosszabb távon nem fogják komálni a 12volt/5db-ra jutó 2.4V-ot....nem azt mondom, hogy megpunnyad, de biztosan jobban melegszik a kelleténél.
EZT ÉRTSD ÚGY, hogy a 0.06W teljesítmény miatt nem kell külön hűtést szerelned a ledre, de lehet, hogy a kézmeleg hőmérséklettől egy picivel melegebb lesz :)

Ha ez megvan, akkor keress egy olyan csatit a tápon, amin még akad 6 W felhasználási lehetőséged, és arra kösd az összes ledet. A tápegység oldalán szokott lenni a csatlakozók terhelhetőségére adat, de így látatlanban azt mondom, akármelyikre kötheted, amin még van egy szabad csatlakozód :p
6 darabot sorba a 12 voltra, a hatos csoportokat meg párhuzamosan. Így frankón nem jön ki a 70 led  :D
vagy tegyél még hozzá kettőt, vagy két hatos csoport helyett kettő ötöset használj....

ha ötös csoportokat tudsz csinálni, mert a ledek jóóól bírják, akkor a matematika is egyszerűbb:
14db ötös csoport :rock:

#693 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 10:29

A táp áramingadozása, és áramszabályozatlansága miatt én nem ajánlom ezt a módszert. Ahogyan én megcsináltam, alig drágább(ledenként +2 Ft.-), és a lényege, hogy minden led elé egy 50 Ohm-os ellenállást kötöttem be, 5V-os ágon.
így
1. ha az egyik meghal, a többi világít
2. mindegyik normálfeszen megy kockázat nélkül
3. pontosan annyi ledet kötök be amennyit akarok, nincs olyan, hogy hová teszem a 6. ledet, mert 5 elég volt....
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#694 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 10:37

Idézet: freeone - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 11:29

A táp áramingadozása, és áramszabályozatlansága miatt én nem ajánlom ezt a módszert. Ahogyan én megcsináltam, alig drágább(ledenként +2 Ft.-), és a lényege, hogy minden led elé egy 50 Ohm-os ellenállást kötöttem be, 5V-os ágon.
így
1. ha az egyik meghal, a többi világít
2. mindegyik normálfeszen megy kockázat nélkül
3. pontosan annyi ledet kötök be amennyit akarok, nincs olyan, hogy hová teszem a 6. ledet, mert 5 elég volt....

Ez teccik.

Azt hogyan tudom megoldani, hogy pl 7 ledet hajtson meg a hdd led? Az egyszer biztos, hogy megkapja akkor a +5v-ot a ledsor, de hogyan vezéreljem őket? (valami mórickarazot lécci, mert rég volt már elektronikám, meg analóggal építés szinjén nem foglalkoztunk :()

HTX!
レラクス

#695 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 11:12

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 11:37

Ez teccik.

Azt hogyan tudom megoldani, hogy pl 7 ledet hajtson meg a hdd led? Az egyszer biztos, hogy megkapja akkor a +5v-ot a ledsor, de hogyan vezéreljem őket? (valami mórickarazot lécci, mert rég volt már elektronikám, meg analóggal építés szinjén nem foglalkoztunk :()

HTX!

van ilyen, egy ic is kell hozzá, hogy frankón menjen, otthon van linkem, este beírom ide. az egyik külf. modfórumban írt róla egy srác egy cikket. sok mórickarajzzal, terheléskijelzésesre... :lollypop:
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#696 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 11:29

Idézet: dent - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 9:19

...

ha ötös csoportokat tudsz csinálni, mert a ledek jóóól bírják, akkor a matematika is egyszerűbb:
14db ötös csoport :rock:

öm, leteszteltem a ledekt még tegnap: hatos csoportokban még jól világitanak, de 6osával kényelbetlenebb elhelyezni őket! :(
5ös csoportonban szvsz még nem melegednek... azazhogy olyan 2 perc után sem éreztem szokatlan meleget (nem kézmeleget)!      :o  :)
elvileg ugy lesz, hogy lesz 8x5 -ös csoport (12V-ról) , valamint 8X2 -es csoport (5V-ról)... szt hogy tudom a kézmelegen kivül megnézni, hogy a ledek jól birják-e? illetve, hogy esetlegesen milyen ellenállást rakjak be eléjük?!  :think:  :respect:

#697 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 11:32

Idézet: freeone - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 10:29

így
...

ez a módszer nem jár töménytelen mennyiségű vezetékkel 70 led esetén?! :think: 
az a plusz 2ft nem is gáz, csak a rengetek vezeték, ami hirtelen gondolkodásra késztetett...

#698 Felhasználó inaktív   -=RelakS=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 13:18

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 12:32

ez a módszer nem jár töménytelen mennyiségű vezetékkel 70 led esetén?! :think: 
az a plusz 2ft nem is gáz, csak a rengetek vezeték, ami hirtelen gondolkodásra késztetett...

Vezeték? :confused:

Nyomtatott áramkör mond valamit? :rolleyes:  :D
レラクス

#699 Felhasználó inaktív   f - x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 14:34

Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 13:18

Vezeték? :confused:

Nyomtatott áramkör mond valamit?   :rolleyes:  :D

öö... :D :D

ha azt vesszük, hogy nekem körbe a gép élein fog végigfutni a ledsor... :D lehet szóbajönne nálam vagy 2méter nyomtatott áramkör!   :cool:    :p

Szerkesztette: f - x 2004. 10. 05. 14:34 -kor

#700 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 05. 15:33

Idézet: f - x - Dátum: 2004. okt. 5., kedd - 15:34

öö... :D :D

ha azt vesszük, hogy nekem körbe a gép élein fog végigfutni a ledsor... :D lehet szóbajönne nálam vagy 2méter nyomtatott áramkör!   :cool:    :p

nekem az élvilágított plexi peremében fut végig 22 led, és nem látszik a drótozás:)
amugy elég egyszerű, 2eres drót megy végig mellettük, a ledek egyik lába(a pluszos:) rövidre vágva, és helyére az ellenállás, és a 2 eres minden lednél leblankolva, ledek belekötve párhuzamban.

Téma megosztása:

• (72 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.