Elkezdtem tervezgetni egy házat, nagyon az elején vagyok, és abban reménykedem, hogy tudok tanácsokat gyűjtögetni.
Talán teljesen hülyeségnek fogjátok tartani, amiket leírok, de a belső késztetés miatt nehezemre esik elhesegetni az ötleteimet.
Az egyik célom az, hogy egy olyan álló (de fektethető) ATX házat készítsek (uATX megbukott nálam), ami keskenyebb, mint a többi, de mégse kelljen lemondanom túl sok képességről. Azon gondolkodom, hogy lehetne-e kevés kompromisszummal olyan házat építeni, aminek a szélessége 15 cm alatt van, vagy riser kártyákkal akár 10 cm alatt (a magasság és mélység harmadlagos szempont). Az ATX tápegységek magassága például 10 cm alatt van, és ha kihagynám az optikai meghajtót, amit úgysem használok soha, de ha mégis kell, ott van a külső USB-s meghajtó a laptophoz, akkor ezek a kérdések megoldódnának. Sosem költöttem erőgépre, a videózsugából is mindig a lassabbat vettem, aminek elég a passzív hűtés, de az integrált vga-tól mégis ódzkodom.
A másik célom az, hogy egyedi házat készítsek, még akkor is, ha hónapokat, fél éveket is elszúrok vele. Az egyik megoldás, ami érdekelne, hogy egy részlegesen vagy teljesen passzív hűtésű házat érdemes lenne-e olyan módon elkészíteni, hogy a bordák gyakorlatilag egybe legyenek építve a házzal, és talán így még sokkal nagyobb felületet biztosítva a meleg eloszlatására - akár úgy, hogy a ház falai is rendelkeznek valamiféle bordázattal. Azt nem tudom, miből és hogyan készül el...
A belső kábelezést is úgy szeretném megoldani, hogy a kábelek ne merőlegesen álljanak ki az alaplapból, hanem párhuzamosan a lappal. Pl az alaplapi tápcsatlakozók elég pazarlóak szoktak lenni, nehéz őket elvezetni a házban, mert olyan sok kábelből állnak, hiába próbálom hajlítgatni, csak ártok vele. Sokkal ésszerűbb lenne, ha a csatlakozó műanyagrésze könyökként meghajlítaná a kábel(eke)t. Persze kérdés, hogy mennyire nehéz ilyet csinálni vagy találni. S-ATA csatlakozóból sem láttam még olyat, ami ne merőlegesen állna az alaplapra.
Ezen felül örülnék, ha olyan házam lenne, amin a hátsó és elülső csatlakozók teljesen az én igényeimhez vannak igazítva - tehát elől és hátul is úgy sorakoznának a portok, ahogyan én szeretném. (A gyengébb idegzetűek ugorjanak a következő bekezdésre) El akarom rejteni a nem használt portokat is, hogy az idióta lelkem nyugodt legyen, ne fájjon a fejem az ott éktelenkedő PS/2 és egyéb szükségtelen párhuzamos stb portok miatt, amik az alaplapok 99%-án még mindig ott vannak, noha én már évek óta nem használom...
Kiváncsi lennék, hogy lehet-e kapni valahol olyan csatlakozókat, amiket például a házak elejébe is szerelnek (audio, USB, Firewire). Nem tudom, hogy mennyire lehet leszerelni az alaplapokról a hátsó csatlakozókat, hogy aztán vissza is lehessen tenni, ha le akarom cserélni - vagy pedig egészen máshogy kellene megközelítenem, mert ha valahogyan meg tudom hosszabbítani azokat a csatlakozókat, amikre szükségem van a ház hátuljára, akkor az egész alaplapnak kicsit beljebb kell elhelyezkednie, ami lehet, hogy megnehezíti a behelyezett kártyák csatlakozójának elérését, ha nem a riseres megoldás mellett döntök.
Remélem legalább kapok hideget-meleget.
Szerkesztette: ion 2008. 06. 30. 20:36 -kor