Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2013. 04. 20. 14:11
A különféle tevékenységek legnagyobb része többé kevésbé jól normázható (elvárható teljesítmény).
Igaz ez az egyes emberekre és csoportokra is. Ez alapján egy nagy, összetett prodzsekt eredmény felosztását is el lehet végezni. Úgy is, h a felosztásnál ki (mely csoport) teljesített az előzetes megegyezés szerint.
Ebbe még az is belefér, h az egyes emberek (csoportok) ha határidőre teljesítettek, mindegy mennyi időt fordítottak az általuk bevállalt feladat elvégzésére (a megegyezett produktum részarány megkapásáért).
Elméletben.
És ott is csak valami egyszerű tevékenységnél, pl. ha csavart kell gyártani, mert ott megvan, hogy Józsi bácsi tud gyártani 8 óra alatt 230 darabot, oszt' akkor aki csak 100-at csinál, az valszeg lóg.
De már ott is függhet pl. az alapanyagtól, hogy ki mennyit gyárt.
Gyakorlatban meg én is van hogy 3 napig nem csinálok semmi értelmeset, oszt' 4. nap délelőtt összeütök valamit, azt' volt hogy a főnöknél kijött, hogy de jó melós vagyok, mert óránként X darab sor az már jónak számít az ő nem tudom honnan szedett statisztikái szerint. Megnézte hány sor a projekt, elosztotta 4 nap munkaóráival, oszt' 2X darab sor jött ki óránként.
Vagy van amikor egy régihez hasonló meló van, akkor egy régi projektből copy-paste-tel átemelek dolgokat, oszt' egy óra alatt még kicsit reszelgetem, és kész van egy olyan meló, ami nulláról indulva több nap lett volna, a hét többi részében meg nem csinálok semmit.
A projekt részfeladatokra bontásánál, meg a részfeladatok időigényénél azért tudhatod, hogy kurvára sose jön be.
Valami kimarad, valamire több idő kell, az egyik részfeladat egy másik miatt késik, ami meg azért több idő, mert valamire ne mgondoltak, vagy változott azóta valami, ott most ki a hibás? stb ...
Irtóra leegyszerűsíted a dolgokat, mintha valami absztrakt játékban élnél, ahol minden átlátható, minden egyszerű, és mindenről el lehet dönteni, hogy az jól működik-e, vagy nem, és azt hiszed, hogy minden átverés kiderül. A valóság nem ilyen, van rengeteg részlet, és nem tudod mindenről, hogy épp átbasznak.