Idézet: Jahno - Dátum: 2014. 07. 13. 13:33
Ezt nem gondoltam volna, éppen TVben lestem riportot, 80as évek és most. Csávó azt mondja, hogy akkor 20+ másodperc volt a világbajnok, ami idő alatt alatt lehetett kirakni a Rubik kockát, most 10 másodperc alatt, mert változott a gondolkodásmódunk, valamint technológiailag jobban van összerakva a kocka, könnyebben, gyorsabban lehet forgatni. Érdekes volt.
A Rubik-kocka kirakása időre mindig is hülyeség volt egy szint fölött. Aki eléri azt a szintet, hogy fejben kirakta, kívülről fújja, onnan már csak a kézügyességen és a kocka anyagán múlik, és értelmetlen ebben versengeni.
Ma már a legtöbb szellemi sportágat felemésztette a számítógép. Sakkot, dámajátékot, és a többit is, a gép ellen az embernek nincs esélye. Persze, még játsszák ezeket, de egyre szűkebb sport. Pl. egy mai leggyengébb, egymagos irodai gép újonnan, 32 biten olyan erősen sakkozik, hogy embernek nincs esélye ellene, még sakkvilágbajnokoknak és szuper nagymestereknek sem, aztán akkor még nem beszéltünk a sokmagos procijú gépekről 64 biten, pont a sakkprogram az a műfaj, amelyik maximálisan profitál a 64 bitből és a sok magból is. Ráadásul ma már ingyen is nagyon erős sakkprogramok vannak, elég csak feltenni a
Stockfish ingyenes sakkmotor legújabb verzióját, meg mellé Windowsra az
Arena grafikus felületet, Linuxra a
jose javás grafikus felületet, mind ingyenes. Esetleg ki lehet egészíteni ingyenes megnyitáskönyvvel (Dann Corbit SuperBook
Arenára), meg végjáték-adatbázissal (bár ilyenből nem tudok offline ingyenest, csak online változatot), de nem fontos. Néhány megás letöltések ezek (Linuxra le kell fordítani a Stockfisht, meg a jose-hoz el tudom küldeni valami eldugott FTP-ről lebányászott Dann Corbit SuperBookot), kibontva sem több, mint 100-200MB. Garantáltan nem nyer ellene senki versenykörülmények között, esetleg csak visszalépések árán, csalással. Mai sakkozók már sokmagos gépeken nyomják (min. 8 mag), szuperszámítógépeket bérelnek (száz mag), ezekkel készülnek, próbálgatnak ki ötleteket, új lépéseket és stratégiákat.
Már a P4-korszak közepén (2004-2005) utolérte a gép az embert sakkban, meg jó néhány éve normál okostelefonok vertek ripityára nagymestereket, igaz azok még nem erősebbek, mint a világbajnokok, szuper nagymesterek. Azóta már lehetett ebben is fejlődés. Egyébként számítógépes sakkban a standard a Chessbase grafikus keretprogram, de ez fizetős, meg relatíve drága, meg van sokkféle sakkmotor, ingyenes fizetős (bár ezeket fogadja az Arena és a jose is), csak a Chessbase kényelmesebb, meg a megnyitáskönyv és végjáték-adatbázis az, ami sokkal több van hozzá. Csak ezt meguntam mindig warezelni, meg állandóan telepítgetni a sokszáz megát. Bőven jók az ingyenesek is, azok portable módban is használhatók.
Szerkesztette: Raynes 2014. 07. 13. 13:55 -kor