HWSW Informatikai Kerekasztal: Hogyan tovább. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 1670
  • 1671
  • 1672
  • 1673
  • 1674
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hogyan tovább. Részvételi demokrácia, öko működésmód Értékeld a témát: **--- 8 szavazás

#33421 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 08. 21. 22:58

Üzenet megtekintéseIdézet: NauTiLUS - Dátum: 2014. 08. 21. 15:24

Az adatkezelés és adattárolás, bár mindkettőben van adat szó, két teljesen külön dolog. Pont ez a bajod, hogy kibaszott okos vagy, de képtelen vagy látni a különféle dolgokat a maguk helyén. Lehetsz kurva kreatív, úgy hogy mindent összekeversz, csak értelmetlen dolgokat beszélsz egyfolytában. De azt nagyon kreatívan. Remélem bridzspartin megbeszélitek, hogy kezdjetek kábelezni.

Nem tudom, h sírjak, vagy nevessek-e.
Az adat tárolás az adatkezelés részhalmaza.
Az megint csak (önkényes) normatíva kérdése, h a teljes folyamat mely részét tekintjük adattárolásnak.
Ha úgy tetszik, az is az adattárolás része, ha írok. Az is, ha egy könyvet berakok a könyvespolcra és az is, h a könyv ott pihen a polcon. És még az is, ha olvasok (áttöltöm az adatokat a tudatomba (mint, tárolóba)).

#33422 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 22:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 21. 15:41

Ez (megint csak) fájt.
A raid elsődlegesen egy adatkezelési módszer. És ennek vannak különféle megvalósítási formái.
A winyók célszámítógépek a rajtuk kialakított csatlakozási felülettel és a kialakításuk, programozottságuk szerinti adatkezelési, adattárolási (úgy is, mint szolgáltatási) képességekkel).
Egy winyót (winyókat) tartalmazó számítógépet tekinthetünk egy adat tárolásra is használható (programozással idomítható) berendezésnek. Vagy hasonlíthatjuk egy dokkolóba rakott winchesterhez is (értelmes környezet HDD(k) körül.
Szerintem érdemes lenne fejlesztened az analógiás gondolkozás és ezzel látásmódodat.
Hatalmas kreativitást ad ha látod, h mi minek feleltethető meg.
Inkább az fáj, hogy leírja normálisan, hogy nincs olyan hosszú SATA kábel (a SATA szabvány miatt), erre te megint jössz az analógiás bullshiteddel, mert attól lesz :omg:

Üzenet megtekintéseIdézet: Csula kapitány - Dátum: 2014. 08. 21. 23:00

nekem egy pencium 166mhz mmx-es csodával meg egy 4 megás s3 trioval kezdődött a pc-s életem 32 megán. ezt pár év múlva bővítettem 64-re. de a szakdogámat már egy 850hz-es keleronon írtam meg, meg egy voodoo 3 pci-al, asszem már 128 meg ram volt a gépben, meg egy 20 gigás seagate.
Tetszik ez a penciumozás és keleronozás. Nem is emlékszem, veled volt a vitám erről? Bár latinul az pentium lenne, ha keleronozunk (eredeti, klasszikus latin kiejtés), de ha átmegyünk penciumba, akor tszeleronozni kell mellé (Erasmus-féle, német latin kiejtés). Csak hogy tudj aludni :Đ Mondjuk a 850Hz-es keleron az kemény lehetett, már az első XT-k is, 4,77MHzen kegyegtek. Olyan jól esik elírásba belekötni, az orromat is tisztíccsa :-D

Szerkesztette: Raynes 2014. 08. 21. 23:04 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#33423 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 21. 23:58

Nem tudom, h sírjak, vagy nevessek-e.
Az adat tárolás az adatkezelés részhalmaza.
Az megint csak (önkényes) normatíva kérdése, h a teljes folyamat mely részét tekintjük adattárolásnak.
Ha úgy tetszik, az is az adattárolás része, ha írok. Az is, ha egy könyvet berakok a könyvespolcra és az is, h a könyv ott pihen a polcon. És még az is, ha olvasok (áttöltöm az adatokat a tudatomba (mint, tárolóba)).

Meddig tudod még fokozni? Mi is beszéljünk még ilyen hülyeségeket a szakmádban? Vagy megint mit szeretnénk? Raidet feltaláltad, mehetünk tovább. DNS, címtár meg volt, felhő pipa (legalább négyszer). Mondom, PORTREPLIKÁTOR. Ez nem villan be a fantáziádba? És ismét mondom, ha szakmai kocsmázás van, mindenféle kütyüről beszélünk, akkor had engedjem már meg magamnak, mikor NauTiLUS benyögi, hogy "adattárolásbazmeg", akkor nem az jut eszembe, hogy nyomok egy palackpostát a hátsó patakba.
Make love not Wor.

#33424 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 08. 21. 15:29

Esetleg leírhatná, hogy mi a különbség a raid és az iSCSI közt, vagy melyik jobb, az iSCSI vagy a raid6?

Többieknek kuss van :-)

Ez a Ti szakmátok.
Én annyit tudok róla, h két párhuzamos konstrukció.
Az SCSI-nek saját illesztőfelülete van a vezérlő és a HDD(k) között. Több HDD-s megoldásnál többféle üzemmódban tud tárolni. Redundáns tárolási üzemmódja is van.
A raid pedig igen hasonló ATA, SATA illesztőfelületű HDD-kkel megvalósítottan.

#33425 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2014. 08. 22. 00:59

ITetszik ez a penciumozás és keleronozás. Nem is emlékszem, veled volt a vitám erről? Bár latinul az pentium lenne, ha keleronozunk (eredeti, klasszikus latin kiejtés), de ha átmegyünk penciumba, akor tszeleronozni kell mellé (Erasmus-féle, német latin kiejtés).

Én említettem, hogy a németek is penciumnak ejtik, de az nem vita volt, csak eszmecsere... Kép

Keleronért meg elmegyünk Keglédre, vagy ilyesmi... Kép

Szerkesztette: Macikák 2014. 08. 21. 23:12 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#33426 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:14

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 08. 21. 16:40

....
Meg mondom, alap technológiákkal képben vagyunk, dolgoztunk felhős szolgáltatáson is, ilyenolyanon. Te meg már nem csak a MET jelentésben hallottál felhőről, hanem informatikai hírben is, oszt odatetted a címtár mellé, azóta ezen (is) nyüszögsz.

Részekben profik vagytok. A többségetek úgy látom, több részben is.
Az egyben az egészet látással van problémátok.

#33427 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 00:10

Ez a Ti szakmátok.
Én annyit tudok róla, h két párhuzamos konstrukció.
Az SCSI-nek saját illesztőfelülete van a vezérlő és a HDD(k) között. Több HDD-s megoldásnál többféle üzemmódban tud tárolni. Redundáns tárolási üzemmódja is van.

Gyááááágeccc. SCSI is vinyó, meg az ATA, SATA is. Meg a SAS. Mindegyiknek saját illesztőfelülete van és mindegyik raides. Én iSCSI-t írtam, ami inkább egy nyelv a dobozok közt. Olyan TCP/IP protokoll, amivel TCP/IP hálózaton keresztül lehet látni egy tárolót. Az aztán lehet raides, vagy sima. Bár mi nagyban toljuk és nem gyógyegerek játékszere, így nyilván alapban raid (és inkább legyen SAN), de ha nagyon akarom akkor szalagot vagy CD tárat is fel lehet csatolni helyi gépre, iSCSI protokollal.
Make love not Wor.

#33428 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 00:14

Melyik egésszel? Pont ez a baj, hogy a szög miatt a csata elveszett. Én már láttam működni többféle motyót egészében is. Te meg elképzelni sem bírod. Öregfater is mindig mondta, működésképtelen elképzelése bárkinek lehet. Már kezdem érteni. Kis túlzással világméretű hálózatokat rugdalunk, mi kellene ennél nagyobb? De egy országos dolog már lassan lazaságnak mondható.
Make love not Wor.

#33429 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 00:14

Megnéztem egyik cégem, itt az országban 37 telephely van integrálva a GyuLAN közösségi hálózatba. Európában 18 országban toljuk hasonlóképpen, Ázsiában 6 országban. Többit nem tudom, Mehikóban van valami kis lófazs iroda adót csalni, de azon felül másfelé van pár jelentősebb hely is. Ezt is látom nagyban. Bár Neked mindegy :-)
Make love not Wor.

#33430 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 08. 22. 01:01

Meddig tudod még fokozni?

Amíg tart a kannás és/vagy tablettás... Kép

#33431 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 01:10

Ez nekem tök új, de ha Gyula2222 mondja... SCSI RAID persze létezik, de nem azt írta, vagy most épp azt találta fel? Kép

Szerkesztette: Macikák 2014. 08. 21. 23:38 -kor

#33432 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 01:14

Taníts minket, MESTER... Kép

#33433 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 08. 21. 17:23

Bármi. Kéréds, hogy beleteszel mondjuk 300millió forintot egy "bármi" ráprogramozásába, ami nem lesz az igazi, vagy kulcsrakészen megveszed a dobozt támogatással, ami kb. azt tudja, esetleg néha jobban is? Nyilván korlátlan erőforrással és tudással el lehet pöcsölni bármin, de ezt az opciót nem szoktuk emlegetni. Többek közt ezért sem építünk felhős adattárolót 2 darab WinXP-s gép közé, ha mindegyikben van 200 giga üres hely, és nekünk akkor együtt 380 gigánk lenne és hű. Mert filléres dolog a 2x1 tera vinyó, akkor biztonságot is vittünk bele, nem szoptunk egyedi fejlesztéssel és júzer sem zabálja fel előlünk a rendelkezésre álló helyet.

A beszélgetéseink közben eljutottam odáig, h az internetben a címkezelés, címszolgáltatás monopolizált a felhasználók felé a láma júzerek által látott, a számukra elérhető felületeken. És a mezei előfizetésekhez épp, ez az elérhetőséget automatikusan biztosító szolgáltatás nem jár. A közvetlenül létrehozott (net a netben) hálózatok részeinek kapcsolódását pedig megnehezítették a dinamikus címkiosztással.
Ezzel tették kukaéretté ("szopóvá" a mezei júzerek számára) a fix címzésre épített kapcsolati szoftvereket.
Ezzel vitték be őket pár kapcsolatszolgáltató alá és a kapcsolataikban egyben függővé őket ezektől a kapcsolatszolgáltatóktól (a szolgáltatásból egyenként kizárhatóan a lámákat).

#33434 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:43

Üzenet megtekintéseIdézet: NauTiLUS - Dátum: 2014. 08. 21. 18:24

Az MFM az isten, nemrég bekapcsoltam egy majdnem 20 éves XT-t, simán bebootolt több éves állás után. Több felé partíciónált 40 MB-os MFM vinyóval, valami full magas cuccal, DOS 3.3-al :)

Mélyformáztál RRL winyót?

#33435 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 00:40

A beszélgetéseink közben eljutottam odáig, h az internetben a címkezelés, címszolgáltatás monopolizált a felhasználók felé a láma júzerek által látott, a számukra elérhető felületeken. És a mezei előfizetésekhez épp, ez az elérhetőséget automatikusan biztosító szolgáltatás nem jár. A közvetlenül létrehozott (net a netben) hálózatok részeinek kapcsolódását pedig megnehezítették a dinamikus címkiosztással.
Ezzel tették kukaéretté ("szopóvá" a mezei júzerek számára) a fix címzésre épített kapcsolati szoftvereket.
Ezzel vitték be őket pár kapcsolatszolgáltató alá és a kapcsolataikban egyben függővé őket ezektől a kapcsolatszolgáltatóktól (a szolgáltatásból egyenként kizárhatóan a lámákat).

Visszakanyer meg volt. Vedd be a bogyód és aludjunk. Milyen címszolgáltatás monopolizálása, vagy mi van? Júzer mire el kezdte volna használni a fix címzésű izéket, arra ki is halt, hisz az MSN, Skype, Yahoo messenger, Viber, Gtalk, meg ahány név a naptárban megelőzte, és rászoktak, mert egyszerűbb/jobb volt. Akkor? Amúgy használhatsz fixet is, tegnap írtam le. Nincs megtiltva.

Ezzel nem tették kukaéretté, mert a TCP/IP így működik... Router mögött szopnod kell. Kapcsolatszolgáltató az jó. Olyan, mint a randifelelős?
Make love not Wor.

#33436 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 01:40

Ez is úgy ökörség ahogy van, persze! Már maga a névfeloldás is egy automatizált szolgáltatás, hogy nem 564 db. számot írsz be, hanem azt hogy www.holakannasborom.hu... Kép

#33437 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 08. 22. 00:43

Mélyformáztál RRL winyót?

Vagyunk itt páran. Már várom mit szeretnél kihozni belőle. Ugye az utána lévő ATA szabvány mennyivel jobb, szebb, gyorsabb lett? És egyszerűen áttehető másik gépbe...
Make love not Wor.

#33438 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:50

Fasza, ti sem döglötök még ilyen későn? Mindjárt beverem a szunyát.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#33439 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 08. 22. 01:47

Vagyunk itt páran. Már várom mit szeretnél kihozni belőle.

Huh, ezt én is! Ha jó kisfiúk leszünk, még visszaforgatja a kerék feltalálásáig is... Kép

#33440 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 08. 21. 23:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2014. 08. 22. 01:50

Fasza, ti sem döglötök még ilyen későn? Mindjárt beverem a szunyát.

Gyulát idomítunk, karitatív ambíciótevékenységként... Kép

Téma megosztása:

• (2269 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 1670
  • 1671
  • 1672
  • 1673
  • 1674
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.