HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#141 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 23. 23:51

idézet:
Ezt írta Hank:
Egy rövid hozzászólás a Sicce Nova keringetőhöz.Nekem fél éve megy külsős használatban és azt vettemészre hogy ha a víz hőfoka fölmegy 36-37 fokra,akkor zörögni kezd.Ha jól emlékszem ezt rá is írták,hogy mennyi a max vízhőmérséklet amit kibiír.De ha nem túl meleg víz megy benne,akkor jópár évig vígan elmegy.
Üdv
Hank
[/quote]

Van képed róla? A szigetelés és a csonkok átalakitása érdekelne...

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#142 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 12:38

Persze van,csak az a bökkenő hogy nem nagyon tudom fölrrakni így max emilben fog menni
Hank

#143 Felhasználó inaktív   Zer0 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 13:38

nekem 1 aquael pumpám van külső használatba és 45 foknál még egy mukkot sem szólt. . :)

#144 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 13:42

idézet:
Ezt írta Adept:

Ciki ha megkérdezem, hogy mi az a stabkocka? :o
[/quote]

mono mar irt rola... hogy megsegitsem a belokalizalasat, ott keresd a procitol balra: talalsz jopar kis kocka alaku izet az alaplapon. ha sotet van, ki is tapogathatod. csak ovatosan, mert eleg meleg tud lenni. :D

#145 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 16:26

idézet:
Ezt írta arn:

mono mar irt rola... hogy megsegitsem a belokalizalasat, ott keresd a procitol balra: talalsz jopar kis kocka alaku izet az alaplapon. ha sotet van, ki is tapogathatod. csak ovatosan, mert eleg meleg tud lenni. :D
[/quote]

Aham, kicsit félreolvastam fentebb, másra válaszoltam.

Szóval azok a kis centi szer centi méretű fekete kockák a processzor magfeszültségét hivatottak előállítani egy, a tápegység által szolgáltatott, nagyobb feszültségből. Ez tudtommal alaplapfüggő, van ahol az 5, van ahol a 12V-os ágból állítják elő. Általában a CPU foglalat és a hátsó csatlakozópanel (PS/2, USB, Printer, Audio, stb.) között foglal helyet. Legtöbb gyár ennek a hűtését a CPU hűtő által maga körül generált légmozgására hagyja. Ám esetünkben ez konvergál a nullához. Így viszont jobban melegszik, mint kellene, emiatt (is) mérhetünk fals CPU hőmérséklet értéket (akár az alaplap vezetősávjai szállítják a hőt), ill. kicsit magasabb hőmérséklet miatt hajlamosak a szintén ebben az áramkörben részt vevő elektrolit kondenzátorokat idő előtt kiszárítani -> púposodás, sűrű újraindulás és lefagyás.

Most hirtelen nincs jobb képem róla, de itt is ilyesmiről lehetett szó: Az alaplap egy Slot-1-es alaplap, rosszul szellőző házban volt, gyakorlatilag a ház hátsó fala, a proci hátulja és a tápegység alja (amin semmi szellőzőrés nem volt) közrefogta ezt az áramkört, képtelen volt mozogni a levegő. A kondik felpúposodtak, ill. kicsit jobban megnézve az egyik ilyen fekete kocka annyira felhevült, hogy szó szerint kiforrasztotta magát, a saját súlya miatt elmozdult lefelé, annyira, hogy a lábai már nem értek oda az alaplap vezetősávjaihoz, nem kapott többet áramot, így kihűlt és az ón megszilárdult alatta. Ez az én tézisem. :)

Kép

Szóval csinján ennek a résznek a nem hűtésével!

[ 2004. február 24.: Mono­­ szerkesztette a hozzászólást ]
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#146 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 16:33

Esetleg még egy kép azoknak, akik még nem talákoztak felpúposodott kondikkal alaplapon:

Kép

#147 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 19:57

Mono!

De pont ezért kérdezem azt korábban, hogy ha nincs plusz venti a gépben, akkor elég-e a 2ventis táp által elszivott levegő a hütéshez?
Mert akkor ezen logika alapján nem lehet teljes vizes rendszert épiteni... Egyszer valami meg fog olvadni :(

Egyébként valamelyik nap egy öngyújtóval megnéztem, hogy húz-e be levegő a ház résein ( a kártyáknál hátul) és elég szépen szívta be a lángot...

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#148 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 20:08

idézet:
Ezt írta Adept:
Mono!
...
Mert akkor ezen logika alapján nem lehet teljes vizes rendszert épiteni... Egyszer valami meg fog olvadni :(
...
[/quote]

Ki mondta hogy lehet? :confused:

#149 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 23:21

idézet:
Ezt írta Etele:

Ki mondta hogy lehet? :confused:
[/quote]

Hát, mertem remélni... Akkor ezek szerint tévedtem?

#150 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 24. 23:51

Egy dologt elfelejtettem! ;)
Egy 2000+os T-bred egy Radeon 9700-as egy Sicce Nova keringető és egy 1500 Zsiga hűtő.Rendszerem ebből áll.
Netezés közben 22 fokos szobában 33 fok a CPU,víz 26,játéknál 37 a CPU,víz 30fok.Ha nincs a Radeon bekötve Sehogy nem föl 35 fok fölé.Minden házibarkács,egész rendszert kihoztam 15000 ezer pénzből és jobb mint a gyári csili-vili Innovatek,Zalmann...Nem akarom lehúzni őket,de ha
kellő odfigyeléssel csinálja az ember még jobbat is lehet összehozni,max nem lesz olyan szép.
Üdv
Üdv
Hank

#151 Felhasználó inaktív   csosz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 00:47

A pumpat lehet nem csak fuggoleges helyezetben hasznalni?
Eheim 1048 as pumparol lenne szo Innovatek rendszerben. Kicsit zajos idonkent, elforditotam 90 fokkal igy most fektetve van, hatha ami van excentrikussag elmulik talan. A kiegyenlito tartalyt ugye csak az oramutato jarasaval megegyezo iranyban lehet tekergetni(hatul pumpa, elolrol tartaly)? Van vmi tomites annak gondolom nem mindegy.

#152 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 09:07

idézet:
Ezt írta Adept:
Mono!

De pont ezért kérdezem azt korábban, hogy ha nincs plusz venti a gépben, akkor elég-e a 2ventis táp által elszivott levegő a hütéshez?
Mert akkor ezen logika alapján nem lehet teljes vizes rendszert épiteni... Egyszer valami meg fog olvadni :( ...
[/quote]

Trükközni kell, megoldható a dolog.

Hasonlóképpen lehet eljárni, mint a VGA kártyák memóriáival. Akár egy P1-es hűtőbordát szétfűrészelni, hővezető ragasztóval ráragasztgatni ezekre a "fekete bigyókra", akkor már jó lehet. Az alaplapra merőleges irányba általában szabad a hely, így akár magasabb bordázatú borda is kényelmesen elfér rajta. Oda kell figyelni a jó hőátadásra a borda felé, ez esetben már jó lehet a dual ventis táp. Alaplaptól, procitól, tuningtól függ a dolog. Ha magasabb feszültségen, nagyobb órajelen van járatva a proci, ezek még jobban melegszenek. Kézzel ki lehet tapogatni, melyik mennyire melegszik. Először célszerű lehet egy 20-30 perces járatás után kikapcsolni a gépet és úgy megnézni. Lehet, hogy irtózatosan felforrósodik üzem közben, így kisebb az esélye, hogy megégeted a kezed. Ha nem tűnik nagyon forrónak, akkor menet közben is érdemes megtapizni.

#153 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 12:12

idézet:
Ezt írta Hank:
Egy dologt elfelejtettem! ;)
Egy 2000+os T-bred egy Radeon 9700-as egy Sicce Nova keringető és egy 1500 Zsiga hűtő.Rendszerem ebből áll.
Netezés közben 22 fokos szobában 33 fok a CPU,víz 26,játéknál 37 a CPU,víz 30fok.Ha nincs a Radeon bekötve Sehogy nem föl 35 fok fölé.Minden házibarkács,egész rendszert kihoztam 15000 ezer pénzből és jobb mint a gyári csili-vili Innovatek,Zalmann...Nem akarom lehúzni őket,de ha
kellő odfigyeléssel csinálja az ember még jobbat is lehet összehozni,max nem lesz olyan szép.
Üdv
Üdv
Hank
[/quote]

letesztelted azokat is? :rolleyes:

epox 8rda deszkanal pl en is olyan ertekeket mertem, hogy azt hittem felfedeztem a spanyolviaszt.

#154 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 18:59

Reális értékek,mert a blokkokat lemértem egy digitális Fluke tizedpontosságű hőmérővel.És a blokkok csak 4-5 fokok hidegebb mint a CPU és a blokk hőmérséklete megegyezik a vízével,többit kilehet következtetni az előző hozzászólásomból.Egyszerűen most fontosabb a "dizájn"
mint a hűtőképesség.Amúgy a széchenyi hegyi adótoronyba a digtális TV adó is vízhűtéssel megy,szépen rászereltek egy bazinyagy légkondi hőleadót egy cirkót és minden szép vörösrézből volt.Jól nézett ki,ekkor kaptam rá a vízhűtésre.
Üdv
Hank

#155 Felhasználó inaktív   cHeKkk 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 02. 25. 19:47

Rászántam magam én is a vízhűtésre. De lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban vagyis inkább az összetevőivel kapcsolatban. Na akkor mi is kell hozzá szerintem ( ezt azért irom le hogy ha kell még valami akkor segítseetek)
CPU Blokk
Vga Blokk (ezt is kívánom majd "vizezni")
Szivattyú
Radiátor
Kiegyenlítő tartály??? NO 1. kérdés ez mi és mi célt szolgál
Csövek
Bilincsek
Csatik??? no és ez mi? Ami a csövet köti össze a blokkal???
NA ennyi
A hűtést szerintetek sokban befolyásolja ( nagyobb lesz e a hatásfok) ha a házam mindkét oldalldapjára szerelek radiátor ( akkorát mint az oldal és toronyház) így a blokkba bemenőt és kijövö vizett is hűtöm (hűteni szeretném)...
Ha a pumpa 220 ról megy akkor hogy tudom kivezetni? ill bevezetni a házba a 220at?
A blokkot csináltatni szeretnék vkivel (mivel nem vagyok otthonos vasmunkában, se szerszámom sincs hozzá 15 éves vok...) de nem tudom milyet. Csináltam már pár vázlatot de melyik a jobbb ? Amelyikben egy vastag kígyó vályat megy vagy amibe sok vékonyka? Vagy jó e ha az egész blokkot elárasztatom vízzel (természetesen belülről, vagyis a blokk üreges lenne)??? NA úgy nagyjából ennyi lenne....
Ha nagy blödségeket írtam akkor szoljatok az ember a kritikából is tanul.....

#156 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 21:18

idézet:
Ezt írta Hank:
...Amúgy a széchenyi hegyi adótoronyba a digtális TV adó is vízhűtéssel megy,szépen rászereltek egy bazinyagy légkondi hőleadót egy cirkót és minden szép vörösrézből volt.Jól nézett ki,ekkor kaptam rá a vízhűtésre.
[/quote]

Jómagam is elég sok helyen találkoztam már vízhűtéssel melegedő elektronikus alkatrészek körül, KFKI-ban már a nyolcvanas évek tájékán is gyártottak valami tranzisztoros ketyerét, ami vízhűtéssel ment. Nagy teljesítményű tápegységekben is láttam már (Argon lézer táp, sőt, maga a lézer cső is), stb. Szerintem teljesen reális manapság az ekkora méretű, ekkora hőt termelő félvezetők esetében is, mint a processzor.

#157 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 21:43

Orosz argon lézerek amilyenek a dizsiben voltak :D :D
Azok még keményen vízkövesedtek is mert rá voltak kötve a csapra.
SPM fokozat pajti!!!

#158 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 21:51

idézet:
Ezt írta cHeKkk:
.....[/quote]
Hello
Kiegyenlítő tartályon keresztül tudod könnyen feltölteni a rendszered vízzel.Tágulási tartályként is működik.Emellett automatikusan légteleníti a rendszered.
A csatik meg a csatlakozók amibe beledugod a csövet.
A két radiátor növeli a hatásfokot de a súlyt is, meg az árat is :) .A pumpa kanóca kis faragással kifér egy PCI helyen.
SPM fokozat pajti!!!

#159 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 21:53

idézet:
Ezt írta Vizi naplopó:
Orosz argon lézerek amilyenek a dizsiben voltak :D :D
Azok még keményen vízkövesedtek is mert rá voltak kötve a csapra.
[/quote]

Olyanokat használtam én is.

#160 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 25. 21:57

Én csak láttam sajnos nem használtam :(

[ 2004. február 25.: Vizi naplopó szerkesztette a hozzászólást ]
SPM fokozat pajti!!!

Téma megosztása: