HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#3761 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 01. 15:38

Idézet: boho - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 7:29

Hi

Nincs szándékomban OFF-olni, csak csendben jegyezném meg, hogy már 3 éve megy ez a topik.
Indításakor nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy lesz az érdeklődés.
A gyári vízhűtés alkatrészek, vagy szettek a magyar átlag halandónak ma is nagyon drágák. Szerintem ma is van még kreativitás és szándék, házi készítésű vízhűtés megvalósítására.
Tapasztalataim szerint egy jól elkészített házi vízhűtés még ma is kenterbe veri a hiper-szuper, csilli-villi aranyárú gyári szetteket.
Persze aki a gyári mellett teszi le a voksát azt is meg lehet (és kell) érteni.

azert kenterbe nem veri... de hasonloan jot lehet csinalni. viszont igenyes kivitelezessel, gyorscsatlakozokkal, tobbe kerul egyegy db eloallitasa, mintha megvenne az ember a draganak szamito tipusokat. persze az ismerosoknel sokmindent el lehet erni :)

#3762 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 22:56

Üdv újra!
Megjelentek az élienek :eek:  a rendszeremben.Kihúzta a rendszer 1.5 évig és most önti el a barna takonnyal az egészet :( .Látom mit fogok csinálni vizsgaszünetben :D .Csak azért írom,mert egyik tanárom magyarázott biológiai korrózióról.Lehet hogy rákapott a baci a rézre is.Szilikon csöveket nyár óta használok,lehet ebből oldódik ki valami lágyító anyag,Régebben PVC csövek voltak, és élien nem volt :think:
Hank

#3763 Felhasználó inaktív   Johnny Mnemonic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 01. 23:06

Idézet: Hank - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 22:56

Üdv újra!
Megjelentek az élienek :eek:  a rendszeremben.Kihúzta a rendszer 1.5 évig és most önti el a barna takonnyal az egészet :( .Látom mit fogok csinálni vizsgaszünetben :D .Csak azért írom,mert egyik tanárom magyarázott biológiai korrózióról.Lehet hogy rákapott a baci a rézre is.Szilikon csöveket nyár óta használok,lehet ebből oldódik ki valami lágyító anyag,Régebben PVC csövek voltak, és élien nem volt :think:
Hank

Haverkodj le egy predatorral,majd az kinyirja oket! :D

#3764 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 02. 10:54

Találtam néhány doksit, ami hűtéstervezésnél esetleg hasznos lehet:

Termikus konstrukció
TK2
TK1

Képek hozzá
képek2
képek3

#3765 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 02. 16:33

Idézet: arn - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 16:38

viszont igenyes kivitelezessel, gyorscsatlakozokkal, tobbe kerul egyegy db eloallitasa, mintha megvenne az ember a draganak szamito tipusokat.

Soha nem értettem, hogy egyesekmiért ragaszkodnak annyira a meglehetősen drága gyorscsatikhoz :confused: Ha 'modding' az más. Én részemről egyszer végre szeretném felrakni a gép oldalát. (De minek? Már elfelejtettem.) Ha az a lényeg, hogy miként néz ki a gépem, a gyári cuccok talán célravezetőbbek.
De ha egyszer nem a kinézet fontos, miért nem elegendő egy rézcsö darab csatlakozó csonknak!

#3766 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 02. 16:50

Idézet: arn - Dátum: 2004. dec. 1., szerda - 16:38

azert kenterbe nem veri... de hasonloan jot lehet csinalni. viszont igenyes kivitelezessel, gyorscsatlakozokkal, tobbe kerul egyegy db eloallitasa, mintha megvenne az ember a draganak szamito tipusokat. persze az ismerosoknel sokmindent el lehet erni :)

Attól függ milyen gyári hűtésekre gondolunk. Egy tt-t simán megaláz egy házi szett, egy innovateket is egy komolyabb, bár tény, hogy swiftech és szintje már tényleg elég magas, de nem elérhetetlen. És uyganazon szett elkészítése házilag olcsóbb általában-én mondjuk számolom mindíg, hogy mennyibe van a vízhűtésem építése, majd a végén összeszámolom  ;)
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#3767 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 02. 21:52

Elkészült a csonkok tetőkhöz történő keményforrasztása. Az egyik ismerősöm vállalta a kivitelezést. Mára készült el velük.

Amikor először megláttam a forrasztást, kicsit csúnyának találtam. De kiderült, hogy csak egy kis utómunkálatra van szükség - gondolok itt elsősorban a fárasztó reszelgetésre - és már tetszetősebb is a kicsike. Volt például két olyan csonk, ahol az egy miliméter vastagságú csonk - a túlzott hevítéstől - átlyukadt. Itt nem lyuk keletkezett, hanem a megolvadt réz egy kicsit befolyt a csonk belsejébe.

A mellékelt kép csalóka, a blokk-test még nincs a tetőhöz megforrasztva.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: <Euro> 2004. 12. 02. 21:59 -kor

#3768 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 02. 22:02

Egy másik kép:

Csatolt fájl:

#3769 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 02. 22:06

Egy utolsó kép, hogy lássátok valóban milyen ilyesztő a forrasztás:

Csatolt fájl:

#3770 Felhasználó inaktív   Songo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 02. 23:45

szupi hogy már te is haladzs a szerelegetéssel
kár hogy a blokk többi részéhez képest a forrasztás csúnya lett :(

de végül is az eredményesség a lényeg elsősorban és csak utánna az esztétikai érzés.
további jó munkát

#3771 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 01:06

Jól látom rézzel van forrasztva?
Megérte volna ezüst tartalmú anyagot használni! Igaz egy negyven centis pálca 1000 Ft, de gyönyörűen lehet vele dolgozni. De nezavarjon a dolog! Nekem is van borzasztóan ronda blokkom. Azért ugyanolyan jól működik :respect:

#3772 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 10:53

Sárgarézzel lettek forrasztva a csonkok. Hallottam hogy ezüsttel is lehet, de igazából nekem ez is tökéletesen megfelel. Már csak azért is, mert én már annak nagyon örültem, hogy egyáltalán valakit találtam aki tud keményforrasztani. Mert ha ez az ismerősöm mégsem tudta volna megforrasztani, akkor lágyforrasztással kellett volna próbálkoznom. Ott pedig előjöttek volna azok a problémák amikről már múltkorában írtam. Putt Putt szerint például az én csonkjaimat a lágyforrasztás nem is tartotta volna elég erősen a helyükön. Könyen kitörhettek volna.

Valóban, most még csúnyák a forrasztások, de majd szépen megreszelgetem az egész blokkot, aztán még le is festem. Majd utána nézzétek meg!

#3773 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 11:03

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 11:53

én csonkjaimat a lágyforrasztás nem is tartotta volna elég erősen a helyükön. Könyen kitörhettek volna.

Valóban, most még csúnyák a forrasztások, de majd szépen megreszelgetem az egész blokkot, aztán még le is festem. Majd utána nézzétek meg!

Lágyforrasztás elég erős(nyomás alatti csövekre is használják), ellenálló is sok anyaggal szemben, szerintem nem lett volna gond vele, és talán szebbre is lehetett volna csinálni, bár forrasztás soha nem lesz igazán szép.

#3774 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 12:42

Idézet: DrHIL - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 2:06

Jól látom rézzel van forrasztva?
Megérte volna ezüst tartalmú anyagot használni! Igaz egy negyven centis pálca 1000 Ft, de gyönyörűen lehet vele dolgozni. De nezavarjon a dolog! Nekem is van borzasztóan ronda blokkom. Azért ugyanolyan jól működik :respect:

Az ezüst pálca (CuAgP, merthogy tiszta ezüst nem jó), kb. 6 ezer forint/kilós csomag áron kapható, amit én vettem sima silfos (CuP) meg 4ezer. szal nem olyan drága az. egyébként nekem relatíve szépen forrasztották meg, nem ilyen rücskös. arra vigyázz, Euro, hogy amivel neked forrasztották az sárgaréz. nem az igazi. tartani tart, és azon a részen a hővezetés nem kritikus, de azért szebb a tiszta cu/cup forrasztás.
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#3775 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 13:56

Igazatok van. Szebben is meg lehetett volna forrasztani a csonkokat. Akár ezüstel, akár lágyforrasztással.

Mégis, a lágyforrasztás elég körülményes lett volna. Gondoljuk csak végig! Először megforrasztom a csonkokat. (Valószínűleg szebb lett volna mint a mostani forrasztásom.) Utána pedig hozzáforasztom a blokk-testet. De ez utóbbi művelet közben megolvadtak volna a csonkjaim forrasztásai! Ugyanez a helyzet fordított esetben is (Először test-tető, aztán tető-csonkok.). Egyszerre kellett volna a blokk-testet, tetőt és a csonkokat összeforrasztani, ha egyedül a lágyforrasztást választom. Bizonyára kivitelezhető lett volna ily módon is. Ellenben én féltem tőle. Tartottam attól, hogy tönkreteszem a blokkjaimat.

Kicsit járhatóbb útnak tűnt az, hogy először kemény-, aztán lágyforrasztást alkalmazok. Így amikor majd a testhez hozzáforrasztom a tetőt, már nem kell azért aggódnom, hogy a csonkok forrasztása megolvad/megfolyik.

Az ismerős pedig - aki a keményforrasztást végezte - azt mondta, hogy rézzel meg tudja forrasztani. Erre én egyből rávágtam, hogy: "Szuper!" Nekem ennyi elég is volt. Ráadásul nem kért semmit a munkáért.

Freeone!
Miért vigyázzak a sárgaréz forrasztással? Csak esztétikai okból lett volna kívánatosabb ezüstöt használni a forrasztáshoz?

#3776 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 16:05

nem biztos, hogy a lágyforrasz megfogta volna a csonkokat a vékony fedélben.
SPM fokozat pajti!!!

#3777 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 18:40

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. dec. 2., csütörtök - 21:52

Elkészült a csonkok tetőkhöz történő keményforrasztása. Az egyik ismerősöm vállalta a kivitelezést. Mára készült el velük.

Amikor először megláttam a forrasztást, kicsit csúnyának találtam. De kiderült, hogy csak egy kis utómunkálatra van szükség - gondolok itt elsősorban a fárasztó reszelgetésre - és már tetszetősebb is a kicsike. Volt például két olyan csonk, ahol az egy miliméter vastagságú csonk - a túlzott hevítéstől - átlyukadt. Itt nem lyuk keletkezett, hanem a megolvadt réz egy kicsit befolyt a csonk belsejébe.

A mellékelt kép csalóka, a blokk-test még nincs a tetőhöz megforrasztva.

Látom kész a forrasztás. :)

Hát tényleg nem egy szépség, de itt nem is az a lényeg. Vagy talán blokk szépségversenyen akarod őket indítani? :think:

Egy kis utómunka, mint írtad, és még ez is megváltozik. :)

#3778 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 20:00

Euro
Teljesen igazad van a fenti okfejtésedben. Először egy kemény forrasztás és utána már nyugodtan tökölhetsz a lágyforrasztással! És mondjuk ha valamiért rádjön a dili, hogy szét akarod szedni a blokkot, ezt lágyforrasztás mellett megtudod tenni.
A reszelgetéssel meg csak ovatosan!!!! Mert ha valaki ilyen röcskös felszinnel tud forrasztani, akkor az anyag belsejében is lehetnek zárványo, üregek és így egyszercsak kapsz egy nagy lyukat azt meg kezdheted befoltozni.
Az ezüst alapanyagok meg azért érik meg nagyon a többlet pénzt, mer sokkal alacsonyab az olvadáshőjök, a rájuk rakot follyasztó anyagok is elősegítik az egyszerűbb munkát. Én biztos vagyok benne, hogy te szebben megcsináltad volna, csak egy kis bátorság.

#3779 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 03. 22:22

Idézet: <Euro> - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 14:56

...

"Majd en megmutatom!"
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#3780 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 04. 19:45

Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 16:05

nem biztos, hogy a lágyforrasz megfogta volna a csonkokat a vékony fedélben.

Bizony! Putt Putt is éppen erre hívta fel a figyelmemet. Elsősorban ezért lettek keményforrasztva a csonkok.

Tegnap - mire a suliból hazaértem - apum el is készült a blokkok lágyforrasztásának egy részével.

Íme az eredmény: Mellékelt kép.

Sok mindent nem lehet rajta látni.

Ahogyan én szemügyre vettem a blokkokat, jók lesznek. Nézegettem, fújogattam őket... Kérdezgettem a Fatert, hogy voltak-e komplikációk, meg hogy mennyire mentek simán a dolgok. Minden rendben volt. - Ezt válaszolta. Megnyugodtam ettől a kijelentéstől, meg kell hagyni. A puding próbája az evés. - szokták mondani. Majd minden ki fog derülni...

Holnapra tervezem a radiátor tisztítását. Valamint a GPU-blokkot és a radiátor szűkítő csonkokat is holnap fogjuk Apuval megforrasztani.
Hétfőn kapok - ismételten Aputól (Ezúton is sok-sok köszönet minden segítségéért!) - adalékanyagot a hűtőfolyadékhoz. Emlékeztek még arra a NalCol nevezetű löttyre? Szóval ilyet hoz nekem.

Ezek után pedig már csak össze kell szépen legóznom a rendszert.

Már egyszer kérdeztem - de feledékeny vagyok, ezért megkérdezem mégegyszer -, hogy mivel terheljem le a rendszert annak érdekében, hogy a proci hőmérségletét lemérhessem? Valami olyan progira, vagy műveletre van szükségem ami fullra megizzasztja a procit, illetve GPU-t.

Csatolt fájl:

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.