HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • 211
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#4151 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:28

Idézet: Bali® - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 20:24

Hali

Nem vettem kötekedésnek. :)

Értem amit mondasz és szerintem is úgy van, de ha nagyon lassú a víz, akkor szerintem egy idő után teljesen lehül és még egy ideig bent van a radiban és akkor fele radi "felesleges" lenne. Vagyis fél radin keresztülfolyik és már le is hűlt, aztán a másik felében meg már csak szobahőmérsékletű a víz. Vagy nem?

Na majd meglátjuk.

A puding próbája az evészet. :)

Lehet bejön a dolog, mondjuk én a radi újbóli vízzáró összerakását tarton kétesnek. :think:

Sok sikert hozzá.

Majd a próba megmondja a valót. :)

#4152 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:48

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 21:28

Szerintem se nyersz vele semmit ha megszünteteted a párhuzamosítást, az eredeti megoldás a legjobb.
Ahogy Putt írta a nagyobb belső ellenálás miatt csak lassabb lesz az áramlás a teljes rendszerben.
Nem sok népségnek van olyan radiátora amiben visszahülne szobahőmérsékletre a víz, ez sem tűnik olyannak.

#4153 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:49

Idézet: Chosen1 - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 17:51

Szerintem a minél gyorsabb áramlás és a minél nagyob deltaT jó a blokkban és a radiátorban is, nincs különbség. Bármelyik radiátorban ha 2x olyan gyorsan keringeted a vizet akkor jobban fog hűteni .

A deltaT problematikájával egyet értek!De sajna a vízhűtés rendszerünk koránt sem erre lett tervezve.
A radiátort 85-90fokos vízre tervezték,ott már a deltaT elég nagy és így  nagy hőenergia leadására képes.Nekünk az lenne ideális,ha egy több négyzetméter falfelületnyi radi lenne,de ez épeszű embernek nincs.Folyadék sebessége szerintem jobb ha lassabb,de a vitánk akkor dől el ha valaki kipróbálja és elmondja mi az igaz.
Hank

#4154 Felhasználó inaktív   reandre 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 21:25

Idézet: arn - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 13:04

bar marha sokat koslattam utanuk, de miert lenne topsecret? :)

az innotradenel vagy a dobozgyar melletti barkacsboltban is kapsz.

hát ha nem államtitok, akkor megteszed nekem, hogy leírod, és elküldöd egy PMben?  :) ha lehet akkor utcanévvel és házszámmal, mert igaz már 7 éve hogy győri vagyok, de nem sokat mond nekem az, hogy Innotrade, vagy Dobozgyár...  :lama:  :respect:

#4155 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 21:55

Help me please4
Irjatok nekem recsoforrasztasara dolgot!
Holnap veszek folyasztot + 2 ont + gazforrasztot csak anyu nem negedi hasznalni szaki nelkul?(
elsore)
Mi legyen?
Tiesto Forever!!! No meg a WaTeRCooL!!!
Kezeket a paplanfole es eljenek a csajok! By Fabri Sandor

#4156 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 22:49

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 22:55

Help me please4
Irjatok nekem recsoforrasztasara dolgot!
Holnap veszek folyasztot + 2 ont + gazforrasztot csak anyu nem negedi hasznalni szaki nelkul?(
elsore)
Mi legyen?

recsoforrasztas?
Ja! :omg: lecsóforrasztás! Hát ne tegyél alá olajat! ;)

Amúgy nincs benne semmi ördöngősség, ha arra vigyázol, hogy ne égesd meg magad, mag ne gyútsd fel a házat, akkor nem lehet baj.
Amire figyelj, hogy ne annyi ónt tegyél amiből két szobor is kijönne, mert akkor be fog folyni a csőbe és akadályozni fogja az áramlást!

Amúgy pedig: HAJRÁ! ;)

#4157 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 00:51

Meg persze forrasztas elott lecsiszolod oxid mentesre a feluleteket, amit forrasztani szeretnel. Meg persze nem ugy forrasztasz, mint az egyszeri ember, hogy egyszerre nyomja a langot meg a cint! Szepen megvarod mig frankon athevul minden, odaerinted a cint es ha jo parost valasztottal (cin + folyasztoszer - van amelyikek nem komaljak egymast), akkor pillanat alatt szepen elterul a cin.
Ennek persze alapfeltetele, hogy vagy sok kezed legyen, vagy eszed! Ha pl. cso vegere forrasztasz konyokot, vagy akarmi mast, akkor jo szolgalatoto tehet egy satu. Szoval tervezz meg mindent elore, mert a ket kezed foglalt lesz!

Legalabb is en igy szoktam csinalni (nagyvonalakban levezetve). Amator korokben hasznalatos modszert nem ismerem...  :smoker:
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#4158 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 07:17

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 21:49

Folyadék sebessége szerintem jobb ha lassabb,de a vitánk akkor dől el ha valaki kipróbálja és elmondja mi az igaz.

Egyszerűen ki tudod próbálni, összeszorítasz egy műanyag csövet a rendszerben, azzal eléred hogy lassuljon az áramlás. De egyértelműen emelkedni fog a hőmérséklet. Különben amire Te gondolsz szerintem az nem a lassú és a gyors áramlás problematikája hanem a radiátorok párhuzamos(gyöjtőjáratokból kiinduló csövek) vagy soros(hosszó csőkígyó) bekötése. Mindkettőt használják, a sorosnál is is úgy kötik be a lamellákat hogy egyenletes legyen a hőátadás, PC vízhűtésnél a kisteljesítményű pumpák szerintem jobban szeretik a kis ellenálású(párhuzamos) radiátorokat.

Szerkesztette: Chosen1 2005. 01. 21. 07:24 -kor

#4159 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 08:43

Idézet: reandre - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 22:25

hát ha nem államtitok, akkor megteszed nekem, hogy leírod, és elküldöd egy PMben?  :) ha lehet akkor utcanévvel és házszámmal, mert igaz már 7 éve hogy győri vagyok, de nem sokat mond nekem az, hogy Innotrade, vagy Dobozgyár...  :lama:  :respect:

az innotrade az egy csavarbolt, ott van a ket marcalvaros kozotti aluljaronal.

a masiknal meg nem tudok utcanevet fejbol :)

#4160 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 10:32

Idézet: PeppeR - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 1:51

Meg persze forrasztas elott lecsiszolod oxid mentesre a feluleteket, amit forrasztani szeretnel. Meg persze nem ugy forrasztasz, mint az egyszeri ember, hogy egyszerre nyomja a langot meg a cint! Szepen megvarod mig frankon athevul minden, odaerinted a cint es ha jo parost valasztottal (cin + folyasztoszer - van amelyikek nem komaljak egymast), akkor pillanat alatt szepen elterul a cin.
Ennek persze alapfeltetele, hogy vagy sok kezed legyen, vagy eszed! Ha pl. cso vegere forrasztasz konyokot, vagy akarmi mast, akkor jo szolgalatoto tehet egy satu. Szoval tervezz meg mindent elore, mert a ket kezed foglalt lesz!

Legalabb is en igy szoktam csinalni (nagyvonalakban levezetve). Amator korokben hasznalatos modszert nem ismerem...  :smoker:

Ugy nem jo, hogy:
Leteszem a foldre az egot es feletartom a csovet?
v. Jol felmelegitem es utana lerakom az egot es adok neki ont?

#4161 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 10:47

Idézet: PeppeR - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 1:51

Amatőrök a következőképeen csinálják: Fiam fogd meg a golyófogóval a csövet!
És akkor bárhogy lehet forgatni, meg minden! ;)

#4162 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 16:38

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 11:47

Amatőrök a következőképeen csinálják: Fiam fogd meg a golyófogóval a csövet!
És akkor bárhogy lehet forgatni, meg minden! ;)

Aha, ertem. Ugyes lehet, ahogy egy kezzel adagolod az ont, meg a langot...  :cool:
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#4163 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 16:41

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 11:32

Ugy nem jo, hogy:
Leteszem a foldre az egot es feletartom a csovet?
v. Jol felmelegitem es utana lerakom az egot es adok neki ont?

Nem igazan! Az elso megoldas szetforrasztaskor lehet hatekony. A madosik semmire sem jo, mert sietni kell! Ha pedig sietsz, kapkodsz Ha kapkodsz, nem  figyelsz. Ha nem figyelsz, akkor billogozas lesz, nem forrasztas! Meg igaza anyukadnak...

#4164 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 17:13

Idézet: PeppeR - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 17:41

Nem igazan! Az elso megoldas szetforrasztaskor lehet hatekony. A madosik semmire sem jo, mert sietni kell! Ha pedig sietsz, kapkodsz Ha kapkodsz, nem  figyelsz. Ha nem figyelsz, akkor billogozas lesz, nem forrasztas! Meg igaza anyukadnak...

Megvettem!
Jo ara volt a degufit 3000 nek!
Az a lenyeg:
Letszem majd a foldre az egot beallitom a langot es fogoval odatartom es a maasik kezemmel meg adagolom a cint.
Ennyi!
Koszonom szepen!

#4165 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 17:33

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 18:13

Megvettem!
Jo ara volt a degufit 3000 nek!
Az a lenyeg:
Letszem majd a foldre az egot beallitom a langot es fogoval odatartom es a maasik kezemmel meg adagolom a cint.
Ennyi!
Koszonom szepen!

Elkerulte volna a figylemem, hogy mit fogsz forrasztani?! Erdekelne, segitek ha tudok!

#4166 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 17:40

Idézet: PeppeR - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 18:33

Elkerulte volna a figylemem, hogy mit fogsz forrasztani?! Erdekelne, segitek ha tudok!

KOSZI!!!!

Rezcsovet akarok es majd a lego hazamhoz blokkot.
Nincs MSN ed vagy ilyesmid?

Jo az oldaladon levo szunetmentes :D

#4167 Felhasználó inaktív   hummerdikk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 17:58

Idézet: hummerdikk - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 18:40

KOSZI!!!!

Rezcsovet akarok es majd a lego hazamhoz blokkot.
Nincs MSN ed vagy ilyesmid?

Jo az oldaladon levo szunetmentes :D

6 tol nem vagyok nem tom meddig liftkezeloi miatt!
De utana teljesen vagyok!

#4168 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 21:47

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 21:28

A puding próbája az evészet. :)

Lehet bejön a dolog, mondjuk én a radi újbóli vízzáró összerakását tarton kétesnek. :think:

Sok sikert hozzá.

Úgy bizony.
Már meg is csináltam a kis választókat floppyból! :)
Holnap berakom őket sziloplasztal.
A vízzárásról egy gumikeret gondoskodik, de ha nem jönne össze az új egységek miatt, akkor jöhet a sziloplaszt oda is. :)

Köszi!

#4169 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 23:00

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 19:24

Az alant levő képen a ''gyorskróm'' eljárással bevont blokkok láthatók...

Mi ez a "gyorskróm"? Tisztára úgy néz ki az egész, mintha folia lenne ráolvasztva. Egyébként szerintem elég jól néz ki.

#4170 Felhasználó inaktív   isamisa 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 22. 00:07

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 0:00

Mi ez a "gyorskróm"? Tisztára úgy néz ki az egész, mintha folia lenne ráolvasztva. Egyébként szerintem elég jól néz ki.

Hali mindenkinek!!

Szerintem arra gondolt hogy vett egy sparyt és azzal fújta le: nekem ez ugrott be mert amikor nekem is volt egy allumínium színü, akkor valami ilyesmi volt a végeredmény.(Ha jól látom a csöveket kimaszkoltad, igaz??)

Nagyon kiváncsi vagyok hogy milyen lesz a hatásfoka!!
Mit is fogsz vele hűteni??

Hummerdik: Hány éves vagy ha nem vagyok nagyon indiszkrét?!

Nézd csak egy kis segítség:
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/muszaki/...ml/szereles.htm

Forrasztásos kötésnél kétféle megoldás lehetséges:

Lágyforrasztás,

Keményforrasztás.

A két forrasztási módszer között két lényeges eltérés van. Az egyik a forrasztási hőmérséklet, a másik a munka menete. Megegyezés született arról, hogy a 450°C-t tekintjük a határnak. Az ez alatti hőmérsékleten történő forrasztást lágy forrasztásnak nevezzük, e felett pedig kemény forrasztásnak. Természetesen a két forrasztási hőmérséklet ettől nagyon messze van. A lágyforrasztás 200-250°C hőmérséklet környékén történik, a keményforrasztás pedig 670-730°C körül. A kívánt hőmérséklet mindig az alkalmazott anyagoktól függ.
A forrasztásokat alacsonyabb hőmérsékleteknél egyszerű PB gázzal üzemelő forrasztópisztollyal végezhetjük, de a magasabb hőmérsékleteknél célszerűbb az acetiléngázzal üzemelő forrasztópisztoly használata. A lángot minden esetben szórtra (nem szúró) és semlegesre (se nem oxidáló, se nem redukáló) kell beállítani.

A lágy forrasztásos összekötéseknél minden esetben folyasztót kell alkalmazni (2.2. táblázat). Kerülni kell a forrasztás során a folyasztó túlhevítését, mert hatását elveszti.
Fontos, hogy a folyasztó vékonyan kerüljön a cső vagy idom forrasztási felületére annak érdekében, hogy csak a műszakilag elkerülhetetlen mennyiségű hidegvízben oldódó folyasztó anyag kerüljön a vezeték belsejébe. Legjobb az, ha a folyasztószert a cső külső felületére visszük fel, mert a felesleges mennyiséget az idom felhelyezése a csövön kívülre juttatja. Ezt a felesleges folyasztó anyagot öblítéssel el kell távolítani.
A külső felületekről a folyasztó maradványát optikai okokból kell a forrasztás után eltávolítani, hogy elkerüljük a zöld korróziós termékek képződését. Lágy forrasztásos folyasztó esetén egy puha nedves ronggyal lehet ezt eltávolítani

A lágy forrasztó paszta alkalmazása (por alakú lágy forrasz és folyasztó keveréke) egyszerűsíti a folyasztó helyes adagolását és a paszta színváltozása (szürkétől ezüstig, a forrasz olvadása) jelzi a felhasználónak a helyes üzemi hőmérsékletet.

A lágy forraszt közvetlen láng alkalmazása nélkül kell megolvasztani a forrasztási helyen. Először felmelegítjük a forrasztási helyet, majd a lángot elvesszük és úgy adagoljuk a forraszanyagot. A megolvasztáshoz elegendő hőmérsékletet ad a forrasztási hely melege (2.37. ábra).

A 2.3.-as bekezdésnél van egy kép is!! Bár ez csövek összekötéséről szol azért nem tér el a lényeg!! Szóval hajrá!!!

Isa
ASUS A7V880 KT880, AMD 3000+ Barton@3300+, 1024Mb Samsung , Homme made vízhűtés,MSI Ati Radeon x1950Pro AGP 256Mb , Seegate Baracuda 80G HDD,LG CDRW, LG H22L Light Sribe DVD-RAM, Creative SB Live!, FSP Bluestorm 350Watt

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • 211
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.