HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#4131 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 19. 17:38

Idézet: Bali® - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 20:21

Hali
Csak az a kár, hogy nem megy sokszor körbe a víz, így alig ad le hőt, szóval át kell alakítanom.
De már dolgozom rajta! :)

Szerintem, ezzel a csavarral nem nyersz semmit.

A víz nem fog jobban lehülni, mert adott mennyiségű víz, nem tölt több időt a radiban, mint az eredeti állapotban.

Ha többször megjáratod a vizet, azt kevesebb csőben teszed, elvileg nő a víz áramlási sebessége.
Ellenben növeled a radi áramlási ellenállását, ami viszont a szivattyú teljesítményét ronthatja. :think:

Szigorúan szerintem!!! :)

#4132 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 19:21

Cső mindenkinek!

Lenne pár kérdésem a blokkok optikai tuningjával kapcsolatban.
Szerintetek mit tegyek a blokkokkal??? :confused:  :confused:  Fessem le??? Ha bevonom őket, milyen színű festék mutat egy blokkon a legjobban??? :confused: Piros, kék, sárga, zöld, ezüst, arany????? STB??? :confused:
Esetleg polír a tükrös állapotig, oszt lakk??? :confused:

#4133 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 20:02

Ez leginkább a géped belsejéhez igazodik. Pl. ha minden piros bent, akkor forán mutat egy zöld blokk.
SPM fokozat pajti!!!

#4134 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 20:10

Valakinél krómozott blokkokat láttam. Nagyon jól néztek ki.

#4135 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 20:25

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. jan. 19., szerda - 21:10

Valakinél krómozott blokkokat láttam. Nagyon jól néztek ki.

Köszi a tippet!!!!!!  :respect:

Ez a króm ötlet nekem is tetszik...
Asszem holnap veszek króm sprét, oszt már fújom is.... :p

#4136 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 20:53

Üdv Mindenkinek!
Orbano kolléga nikkeleztet ha jól emlékszem,tőle kell érdeklődni hol csináltatja.Optikai tuningnak bőven elég.

Szerintem jobb ha keveredik a víz,mint ha egyenesen halad.A folyadék sebessége a keresztmetszettől függ és a rendszerben uralkodó nyomástól,ellenállástól.Szivattyút csak azért terheli le,mert nagyobb lesz a víz ellenállása örvényes működés közben.A folyadékok,főleg víz trükkös egy anyag.Ha egyenes áramlás van(laminális),akkor a csőfaltól kiindúlva befelé egyre jobban nő a folyadék sebessége,tekinthetjük héjas szerkezetűnek is.Ebből az következik,hogy a fal mentén molekulák szépen lassan vándorolnak,a cső közepén meg gyorsan mozognak.A cső,blokk fémhatárfelülete átadja a hőt a víznek,a külső réteg a következőnek,és így tovább.Ezt akárhogy is vesszük,nem a legjobb eset,sok lépcsőn adja át a hőt.Ha viszont van egy kavaró hatás(turbolens)akkor a fém határfelületében lévő molekulák folyton cserélődnek és így több hőt tudnak elvonni,mert nincsenek mindig egy héjon.Hozzáteszem a folyadék sebesség keresztmetszetre vetítve mindig egy átlag érték,nem állandó minden pontra.Nem véletlen hogy Arn csillgos blokkja kis blokkfelület miatt is hatékonyan működik az örvényes áramlás miatt.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 01. 19. 21:04 -kor

#4137 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 21:17

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 19., szerda - 20:25

Köszi a tippet!!!!!!  :respect:

Ez a króm ötlet nekem is tetszik...
Asszem holnap veszek króm sprét, oszt már fújom is.... :p

nikkelezni is lehet

#4138 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 22:19

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 19., szerda - 18:38

Szerintem, ezzel a csavarral nem nyersz semmit.

A víz nem fog jobban lehülni, mert adott mennyiségű víz, nem tölt több időt a radiban, mint az eredeti állapotban.

Ha többször megjáratod a vizet, azt kevesebb csőben teszed, elvileg nő a víz áramlási sebessége.
Ellenben növeled a radi áramlási ellenállását, ami viszont a szivattyú teljesítményét ronthatja. :think:

Szigorúan szerintem!!! :)

A csavar alatt a spirált érted?? 
Ha semmire sem jó, akkor szerinted minek van benne??

De ahogy most van, úgy nagyon lassú az áramlás. 10 csövön folyik keresztül a víz egyszerre, vagis kb. 9-szer nagyobb átmérő 9-szer lasabb a víz, mint a blokkban. Ez se jó.

Azért én megcsinálom, ahogy terveztem, aztán majd meglátjuk. Mondjuk nehezebb lesz légteleníteni, de sebaj! :)

#4139 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 22:46

Cselesek ezek a radigyártó cégek ám! :D
Azért van párhuzamosan 9db cső mert a cél a víz drasztikus lassítása.Itt pont az ellenkezőjét kell csinálni a blokkhoz képest.A levegő pocsék hővezető,ezért itt  hő minél tovább tartása a cél hogy áttudja adni a radiátor lemelláin keresztül,ehez lassú folyadékmozgás kell.Spirál ugyanezt teszi amit írtam,több hőt tud átadni a csőnek a víz.Lada 1500 motorhűtőt használok 10mm-es csővekkel,kb 50* keresztmetszetnövekedés van  :eek: a radiban.Hűtésben nem érzek semmi rossz hatást,sőt nagyon jól hűt,pedig sárgaréz+acéllemez kombó a radi.Szerintem jó az párhuzamosan is,csak csinálj rá egy jó fedelet!
Hank

#4140 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 06:58

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. jan. 19., szerda - 22:19

A csavar alatt a spirált érted?? 
Ha semmire sem jó, akkor szerinted minek van benne??

De ahogy most van, úgy nagyon lassú az áramlás. 10 csövön folyik keresztül a víz egyszerre, vagis kb. 9-szer nagyobb átmérő 9-szer lasabb a víz, mint a blokkban. Ez se jó.

Azért én megcsinálom, ahogy terveztem, aztán majd meglátjuk. Mondjuk nehezebb lesz légteleníteni, de sebaj! :)

Szia.

Nem akarok kötekedni, nem ez volt a célom.

A csavar alatt az átalakítást értem.

Van 2 féle radiátorom, az egyik olyan mint amit szétkaptál, (alu) a másik full réz. Az aluban van spirál.

A rézben lapítottak a csövek. Nincs benne spirál.

Az alu radit szereztem először, de nagyon fájt a fogam egy full rézre. Sikerült is szereznem. Saját tapasztalat alapján aztán szépen visszaraktam az alut. Ugyanis jobban hűtött.

De nem ez a lényeg.

Hank kolléga is rávilágít a lényegre.
Az a lényeg, hogy egységnyi víz mennyi időt tölt a radiban, magyarán mennyi ideje van leadni a hőt, amit felvett. A blokkban azért zavarjuk a vizet, hogy mindíg friss, hideg víz legyen benne, a radiban pedig a lassú kényelmes áramlás a lényeg, hogy legyen ideje leadni a hőt.

Ebből az elgondolásból írtam azt, amit írtam.

Mégegyszer.
Szigorúan szerintem.  :)
Az átalakítással nem nyersz semmit, mivel a víz nem fog tudni jobban lehülni a radiban, mint az átalakítás előtt.

De sok sikert kívánok a melóhoz. Kíváncsan várom a fejleményeket. :)  :respect:

#4141 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 13:04

Idézet: reandre - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 22:14

nem azér a huszfillérért, de ha szépenkérlek leírnád nekem a táp szíkret forrásaid nevét pontos címmel?  :D

bar marha sokat koslattam utanuk, de miert lenne topsecret? :)

az innotradenel vagy a dobozgyar melletti barkacsboltban is kapsz.

#4142 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 15:16

Putt Putt kollégával kicsit félrebeszéltünk egymás mellett! :D De a végére kiderült egyet értünk mindenben :cool: Elsőnek azt hittem hogy a blokkokról írsz,most tudom a radiról.Így tiszta már a kép.
Farmuci helyzet,hogy blokkokban gyorsan,radiban lassan jó a víz de ez a lényeg.
Boho kolléga és régi motorosok elmondták már párszor,most rajtunk van a sor hogy elmondjuk.
De elgondolkodtató,hogy fajlagosan rosszabb hűvezető alu miért jobb radiátorhűtőként.Mert a Thermalrigth heatpipe-os hűtők a legjobb léghűtők a piacon és full aluból van(kivétel a heatpipe)
Réges régen,mikor még az első rész volt valami tesztet csináltak a fórumtársak,blokkokról és radikról itt mi derűlt ki a radiátorok anyagával kapcsolatban???Emlékszik erre még valaki??
Végén én is összerakok egy aluból készített vízhűtést,mint Boho :D
Hank

#4143 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 17:51

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 16:16

Putt Putt kollégával kicsit félrebeszéltünk egymás mellett! :D De a végére kiderült egyet értünk mindenben :cool: Elsőnek azt hittem hogy a blokkokról írsz,most tudom a radiról.Így tiszta már a kép.

Szerintem a minél gyorsabb áramlás és a minél nagyob deltaT jó a blokkban és a radiátorban is, nincs különbség. Bármelyik radiátorban ha 2x olyan gyorsan keringeted a vizet akkor jobban fog hűteni .

Szerkesztette: Chosen1 2005. 01. 20. 17:55 -kor

#4144 Felhasználó inaktív   Putt Putt 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:00

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 15:16

Boho kolléga és régi motorosok elmondták már párszor,most rajtunk van a sor hogy elmondjuk.
De elgondolkodtató,hogy fajlagosan rosszabb hűvezető alu miért jobb radiátorhűtőként.Mert a Thermalrigth heatpipe-os hűtők a legjobb léghűtők a piacon és full aluból van(kivétel a heatpipe)
Réges régen,mikor még az első rész volt valami tesztet csináltak a fórumtársak,blokkokról és radikról itt mi derűlt ki a radiátorok anyagával kapcsolatban???Emlékszik erre még valaki??
Végén én is összerakok egy aluból készített vízhűtést,mint Boho :D
Hank

OK.

Akkor minden rendben.

A hőátadás az egy eléggé sokváltozós dolog.
Ha jól emlékszem, akkor az egyik elem, az adott anyag, és a levegő közötti hőátdási tényező (képesség). Ha jól tudom, akkor annak ellenére, hogy az alu gyengébb hővezető képességgel bír, mint az réz, de a levegő felé mérheő hőátadási képessége jobb.

Ez magyarázhatja (sok más dolog mellettt) azt, hogy az alu radik jobbak, mint a réz lamellás radik.

Szerk. Elírás (réz helyett alu)  :omg:

Szerkesztette: Putt Putt 2005. 01. 20. 18:40 -kor

#4145 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:12

Viszont ez az elony inkabb a radiator eseteben ervenyesul, blokk alapanyaganak (ezen szempont alapjan) tovabbra is a v.rez javallott.
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#4146 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 18:24

Cső mindenkinek!!!

Az alant levő képen a ''gyorskróm'' eljárással bevont blokkok láthatók...
Sajnos a valóságban nem lettek olyan jók, mint amire számítottam, de falura parasztnak még így is tökéletesek lesznek! :p  :p  :cool:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A CPU blokk rögzítésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Mivel a Soltek magasból tesz a tuningra, ezért a deszkába elfelejtették belefúrni a blokkok rögzítéséhez szükséges likakat, ezért maradnak a foglalat körmei mint rögzítési pontok.
Akkor a kérdés. Van-é valakinek valami jó ötlete a blokk rögzítésére a foglalathoz????  :confused:
A förumon található megoldásokat már átnéztem, de hátha előrukkol valaki valami eredeti megoldással.. :)

#4147 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 19:06

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 19:24

A CPU blokk rögzítésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
Mivel a Soltek magasból tesz a tuningra, ezért a deszkába elfelejtették belefúrni a blokkok rögzítéséhez szükséges likakat, ezért maradnak a foglalat körmei mint rögzítési pontok.
Akkor a kérdés. Van-é valakinek valami jó ötlete a blokk rögzítésére a foglalathoz????  :confused:
A förumon található megoldásokat már átnéztem, de hátha előrukkol valaki valami eredeti megoldással.. :)

Én nem néztem át a fórumot, lehet, hogy már mondta más:
Végy egy "körmös" bordát, és annak a leszórítóját használd, némi alátéttel (mármint tegyél valamit a blokk és a leszorító közé, hogy pont feszüljön...

#4148 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 19:09

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 19:24

...

En anno az abit sa6-os lapomhoz keszitettem egy lefogato szerkezetet. Abbol allt, hogy gyakorlatilag egy sinpalyat tettem a proci fole. Kozpontosan lehetett lefogatni a blokkokat, de akar valami brutalis nyomatekkal is. Aztan kesobb megvettem az elso furatokkal rendelkezo mobomat...

(Nem, nem azert mert nem volt jo a sines lefogato modszer!)
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#4149 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 19:33

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 19:00

Ha jól emlékszem, akkor az egyik elem, az adott anyag, és a levegő közötti hőátdási tényező (képesség). Ha jól tudom, akkor annak ellenére, hogy az alu gyengébb hővezető képességgel bír, mint az réz, de a levegő felé mérheő hőátadási képessége jobb.

Na ez az ami Waterworld urban legend, nincs ilyen fizikai tulajdonság.
Amiben kicsit jobb az alu az a hősugárzó képesség, de ennek csak több száz fok felett kezd jelentősége lenni.

#4150 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 20:24

Idézet: Putt Putt - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 7:58

Szia.

Nem akarok kötekedni, nem ez volt a célom.

A csavar alatt az átalakítást értem.

Van 2 féle radiátorom, az egyik olyan mint amit szétkaptál, (alu) a másik full réz. Az aluban van spirál.

A rézben lapítottak a csövek. Nincs benne spirál.

Az alu radit szereztem először, de nagyon fájt a fogam egy full rézre. Sikerült is szereznem. Saját tapasztalat alapján aztán szépen visszaraktam az alut. Ugyanis jobban hűtött.

De nem ez a lényeg.

Hank kolléga is rávilágít a lényegre.
Az a lényeg, hogy egységnyi víz mennyi időt tölt a radiban, magyarán mennyi ideje van leadni a hőt, amit felvett. A blokkban azért zavarjuk a vizet, hogy mindíg friss, hideg víz legyen benne, a radiban pedig a lassú kényelmes áramlás a lényeg, hogy legyen ideje leadni a hőt.

Ebből az elgondolásból írtam azt, amit írtam.

Mégegyszer.
Szigorúan szerintem.  :)
Az átalakítással nem nyersz semmit, mivel a víz nem fog tudni jobban lehülni a radiban, mint az átalakítás előtt.

De sok sikert kívánok a melóhoz. Kíváncsan várom a fejleményeket. :)  :respect:

Hali

Nem vettem kötekedésnek. :)

Értem amit mondasz és szerintem is úgy van, de ha nagyon lassú a víz, akkor szerintem egy idő után teljesen lehül és még egy ideig bent van a radiban és akkor fele radi "felesleges" lenne. Vagyis fél radin keresztülfolyik és már le is hűlt, aztán a másik felében meg már csak szobahőmérsékletű a víz. Vagy nem?

Na majd meglátjuk.

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.