-nekem folyékony nitrogén hűti a 2.6-os processzort!
Vízhűtés és rejtelmei # V.
Elküldve: 2004. 04. 01. 22:22
paranormal.hu
Elküldve: 2004. 04. 01. 22:29
Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 1, csütörtök - 23:26
Valószínű mire a procik elérik ezt a teljesítményt akkor a gyártók már megoldják azt is, hogy ne melegedjen annyira.Veszélyes anyagokat szvsz nem alkalmaznak soha mert teljesen bolondbiztos rendszer nincs.
Elküldve: 2004. 04. 01. 22:40
Kiprobaltuk a blokk ontest. Haaat... Langgal lett hevitve a rez egy edenyben. Sajnos egy blokkra valo anyagot sem sikerult ugy felhevitenunk, hogy onteni lehessen formaba, mint pl. az olmot.
Kiprobaltuk hogyan mukodne, ha eleve a formaban olvasztanank. A sok oxid feljott a rez tetejere, minden franko lett volna. De miutan kivetuk a formabol, latuk, hogy itt-ott lukacsos a tomb szerkezete. Ez nem jo meg mindig!!!
Valami brutalisabb hevito ezkoz kellene, amivel meg jobban lehetne cseppfolyositani az anyagot. A napokban probaljuk ki a kovetkezot:
60-as atmeroju rud, 50mm magas. Presgeppel megprobaljuk kilapitani, hogy kiadjon egy 60*60*25-os tombot. Bar ez mar a vegso stadium...
Kozben elkeszult az aluminium blokkom. Nagyon elegedett vagyok vele!
Elküldve: 2004. 04. 01. 22:43
Idézet: vizes8-as - Dátum: 2004. április 1, csütörtök - 20:11
Na végre van fórum!!!
Egyből egy kérdést intéznék felétek.Hol lehet csonkokat venni a gázszerelési, vízszerelési mezőgazdasági boltok,baumax obi és praktiker, pneumatikai és hidraulikai boltok kivételével?
Ugyanis mindenhol elküldtek a **** , hogy ilyen méreteket nem használnak az "építő" iparban. Nekem olyan csonk kellene, amire rá tudom húznia a 12 mm belső átmérőjű csövet és a másik vége pedig menetes. De szerintem mindenki tudja mire gondolok. Please HELP me!(már lejártam a lábam)
Ha minden kotel szakad, akkor esztergaltass.
Haladok a cnc-s leirassal, de keves az idom...
Elküldve: 2004. 04. 01. 22:54
Off:
nálam is megált a project.
Szerkesztette: Vizi naplopó 2004. 04. 01. 22:56 -kor
Elküldve: 2004. 04. 02. 01:57
Elküldve: 2004. 04. 02. 02:08
Idézet: Mr.Tiba - Dátum: 2004. április 2, péntek - 3:01
Teljesen kifogyott?
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció
Elküldve: 2004. 04. 02. 13:58
Én is barátkozom a vízhűtés gondolatával. Tanácsot szeretnék kérni hogy kinek mi a véleménye milyen blokkot, pumpát és radiátort érdemes venni? Igazából az volna a cél hogy a gép mobil maradjon. Probáltam ezzel kapcsolatban olvasgatni, de azt se tudom hogy itthon egyáltalán mit lehet beszerezni és mit nem. Ráadásul vidéki vagyok, tehát nem vehetem a nyakamba szép fővárosunk utcáit és meg sem állok ameddig nem találok valamit.
Pl. mi a tapasztalat ha egyáltalán van: Zalman ZM-WB2 cpu hűtőblokkról? Vagy válasszak mást?
Előre is köszi a segítő tanácsokat, közben elkezdem olvasni a forumot, de rengeteg hozzászólás van
RedCat
Elküldve: 2004. 04. 02. 14:10
Szerkesztette: arn 2004. 04. 02. 14:22 -kor
Elküldve: 2004. 04. 02. 14:16
Idézet: RedCat - Dátum: 2004. április 2, péntek - 15:02
Én is barátkozom a vízhűtés gondolatával. Tanácsot szeretnék kérni hogy kinek mi a véleménye milyen blokkot, pumpát és radiátort érdemes venni? Igazából az volna a cél hogy a gép mobil maradjon. Probáltam ezzel kapcsolatban olvasgatni, de azt se tudom hogy itthon egyáltalán mit lehet beszerezni és mit nem. Ráadásul vidéki vagyok, tehát nem vehetem a nyakamba szép fővárosunk utcáit és meg sem állok ameddig nem találok valamit.
Pl. mi a tapasztalat ha egyáltalán van: Zalman ZM-WB2 cpu hűtőblokkról? Vagy válasszak mást?
Előre is köszi a segítő tanácsokat, közben elkezdem olvasni a forumot, de rengeteg hozzászólás van
RedCat
Szia!
A topicnak van pár előzménye is, érdemes azokat is elolvasni
Szivattyúból a Hydor Seltz L20-ast tudom ajánlani, ezt Budapesten megkapod a www.aquapet.hu címen. Szerintem jó pumpa, nem is drága. Ha tudsz rá költeni, akkor az EHEIM márka az ajánlott. Ha nagyon low-end lesz, akkor marad a Sicce Nova, de ezt nem merem ajánlani...
Törekedj a vörösréz (NEM sárgaréz) blokkokra, illetve a radiátorra. Ne legyen egyik alu, másik réz. Folyadéknak talán a legjobb: 9 rész ioncserélt víz, 1 rész gyógyszertári etil-alkohol (attól függően, hogy hány %-os alkoholt kapsz, a víz arányát is persze módosítani kell. De ez az arány csak egy nagyjábóli arány persze...)
Elsőre nagyjából ennyi. Ha magad tervezed a blokkjaidat, akkor az egész vízhűtéses topicot előzményeivel együtt érdemes elolvasni. Persze minden további kérdést nyugodtan tegyél fel, HA nem találsz választ a korábbi hozzászólásokban.
Üdv
YoungOld
Szerkesztette: YoungOld 2004. 04. 02. 14:30 -kor
Elküldve: 2004. 04. 02. 14:17
Nem basztatás.
Elküldve: 2004. 04. 02. 14:20
Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 1, csütörtök - 20:42
a hutesi teljesitmenyhez kepest halk. hookr mar elirta, hogy miert is... illetve egy masik nagy elony, hogy tobbnyire ugy alakitjak ki, hogy a meleg levego ne gyuljon ossze a hazban. ezt mindig elfelejtik megemliteni, amikor leghutessel hasonlitjak hozza. egy cpus leghuto, es az osszes tobbi borda is a haz levegojevel gazdalkodik, ami ido kerdese, hogy mikor nyomja teli a hazat. ha ezeket a hoforrasokat kiveszed, a tobbi kompnens is profital belole (hus vinyo, memoriak - valtozatlan hutessel, stb). ha szellozteted a hazat... akkor sem kapod ugyanazt az alacsony homersekletet. 200 wattal futott kis terfogatu hazlegteret nem lehet par ventivel "kitisztitani".
a prohardveres innovatekes cikk ebben pl nagyon santit... ha lezarjak azt a hazat, es raknak bele mongy egy szivo egy fujo ventit (mint ugy altalaban szokott), sokkal nagyobb differenciat hozott volna.
de a legjobb indok alapban: az aramlo viz hoelvono kepessege kb 100x nagyobb mint az aramlo levegoe... ezzel nehez versenyezni.
Elküldve: 2004. 04. 02. 14:27
Idézet: Etele - Dátum: 2004. április 2, péntek - 13:21
Nem basztatás.
kitoroltem. ha masikkal is gondod lenne, szolj. egyebkent ez nem termek, ebben a formajaban nem is lesz, szerintem igy elfogadhato: csak egy vizhuteses gep.
Elküldve: 2004. 04. 02. 16:38
Miattam nem kell szerkesztened!
Elküldve: 2004. 04. 02. 16:47
Idézet: Vizi naplopó - Dátum: 2004. április 1, csütörtök - 21:58
Off:
nálam is megált a project.
Kepek nincsenek, mert nincs meg lefestve a blokk.
Ma sikerult tombot gyartatni. Kovacsoltatva lett...
Elküldve: 2004. 04. 02. 17:18
Idézet: Etele - Dátum: 2004. április 2, péntek - 15:42
Miattam nem kell szerkesztened!
en adok egy ember velemenyere is
Elküldve: 2004. 04. 02. 21:33
Idézet: mono7806 - Dátum: 2004. március 26, péntek - 8:08
Hi
( jobb későn, mint soha..)
Hát igen....Régen volt már 2001, amikor az I. topik indult.
A megállapítás egy jellegzetes tévhit, amit akkor már kitárgyaltunk, de elfelejtődött.
A víz nem ember,nem gondolkodik,de a fizikát ismeri.
----------------------------------------------
Tekintsük (csak elméletileg) teljesen veszteségmentes áramlásúnak a rendszert.
(Feltétel: nincs falsurlódás, nincs belső folyadéksurlódás, turbolencia, nincs belső "nyelő" és "forrás")
Az első keresztmetszet az "A" a beömlő csonk.
Második a "B" az a tér, ahol "elosztódik" a keresztjáratokra a csonkból jövő víz.
Harmadik a "C" a keresztjáratok keresztmetszete.
Negyedik a "D" az a keresztmetszet, ahol "összegyűlik" a kiáramláshoz a víz.
Ötödik a "E" keresztmetszet, a kiömlő csonk.
-------------------------------------------------
Érvényes törvényszerűségek:
a.)Térfogatállandóság, azaz keresztmetszet x sebesség = állandó!
b.)A folyadék sebessége azonos keresztmetszetek esetén azonos, ha a rendszerben a nyomás állandó.
c.) A nyomás a folyadékban gyengítetlenül (veszeteség nélkül) terjed.
(a gravitációs nyomással nem keverendő!).
----------------------------------------------
Mi történik?
1.) Az "A" -n időegység alatt beáramlik v(A) sebességgel a víz.
2.) Ha "B">"A", akkor a a.)törvény alapján a v(B)< v(A)azaz a víz lelassul, de egyenletesen áramlik szét, mert a keresztmetszetben a c.) törvény alapján nincs nyomáskülönbség!.
3.) Ha a "C" keresztmetszet (összkeresztmetszet) > "A" akkor a víz it is lasulva halad tobább. A c.) és b.) törvény alapján a lelassult víz minden járatban azonos sebességgel halad tovább. Az úthossznak nincs jelentősége (erre még visszatérek).
4.) A "kijáratnál" az egész folyamat az 1.) és 2.) pontok alattinak a fordítottjaként játszódik le.
Nagyon fontos a "B" és "D" keresztmetszet, mert ezeknek az összes keresztjárattal összeköttetésben kell lenni, és azonos keresztmetszettel!
Ha nem így van akkor lép fel csak az "egyenetlen" áramlás, mert a szűkebb keresztmetszeten nem áramlik át anyi víz, mint a többin, mert a nyomás a rendszerben állandó!
----------------------------------------------------
A"hosszabb" útra visszatérve(tévhit).
A víz elemi mikrorészecskék halmaza, amik között nincs szilárd, vagy légnemű más anyag, és összenyomhatatlan!. (Hézagmentes kitöltés!)
Ha ezek elfoglalják a blokk járatait, akkor úgy képzeljük el, mint sok-sok kicsiny,apró kis golyócskákat.
Szemléltetve:
Legyen pl. a "rövid" csatornában 100 db golyó, a "hosszú" csatornában 200 db golyó.
Ha a "rövidebb" útba a bemenő oldalon benyomunk egy új golyót (folyadékáramlás), akkor összes előte levő golyót továbbnyomja, hiszen összenyomhatatlan, azaz a kiömlő oldalon egy golyó "kipottyan".(A rövid csatorban továbbra is 100 db golyó marad).
Ha egy golyót benyomok a "hosszú" útba, akkor a 200 golyó előremeny(mind a 200 db!) és a kimenő oldalon szintén kiesik egy golyó.
Upsz!!!!!!!!
Nem kellett a bemenő golyónak időegység alatt többet megtennie(hosszabb utat megtesz, de előtte van a többi!), mégis kipottyant a kimenő oldalon egy.
-----------------------------------------------------------
Ha ezeket átgondoljátok, remélem ismét eloszlik egy tévhit a "kóbor" vízáramlásról
Elküldve: 2004. 04. 03. 05:54
Idézet: RedCat - Dátum: 2004. április 2, péntek - 13:02
Én is barátkozom a vízhűtés gondolatával. Tanácsot szeretnék kérni hogy kinek mi a véleménye milyen blokkot, pumpát és radiátort érdemes venni? Igazából az volna a cél ......
Tudom hogy nem a bolha de nem kell neked vagy valakinek egy watercube LT blokk?
Árban meg1ezünk:)
Szerkesztette: Mr.Tiba 2004. 04. 03. 05:56 -kor
Elküldve: 2004. 04. 03. 09:44
( jobb későn, mint soha..)
Hát igen....Régen volt már 2001, amikor az I. topik indult.
A megállapítás egy jellegzetes tévhit, amit akkor már kitárgyaltunk, de elfelejtődött.
A víz nem ember,nem gondolkodik,de a fizikát ismeri.
Teljesen igaz amit írsz. Kis kiegészítés hogy egy L20-asal csak minimális nyomás van a rendszerben(kb. ezred rész a csaphoz képest) így az eltérő út miatti veszteségek igen csak felerősődnek. Talán egy gyorsfolyású hegyi patakhoz hasonlítanám ahol azért igencsak eltérő áramlás van egyes ágak között. A blokkon belüli szakaszoknak sincs diszkrét határa, összefolyik az egész egy komplex igen nehezen elemezhető rendszerré.
Szerkesztette: defiant9 2004. 04. 05. 06:42 -kor

Súgó
A téma zárva.