Vízhűtés és rejtelmei # V.
Elküldve: 2004. 03. 15. 21:17
Üdv
Hank
Elküldve: 2004. 03. 15. 23:55
Kossz!
Elküldve: 2004. 03. 16. 08:32
idézet:
Ezt írta PeppeR:
Akkor cilinderes kivitel lesz! Elsore alu-bol. Rendelni akartam, de az arak nekem horribilisak. Inkabb elbarkacsolgatok itthon par orat.
Kossz![/quote]
Azt az alut szerintem felejtsd el.Nem annyira drága az a réztömb.
Elküldve: 2004. 03. 16. 08:53
Szoval azt szeretném, meg kérdezni, hogy mivel lehet plexit ragasztani??
Fontos hogy olyan anyag legyen amit nem old fel autohűtő folyadék. Szoval azt hiszem a pillanat ragasztó kilöve
köszi.
Elküldve: 2004. 03. 16. 09:01
idézet:
Ezt írta oalex:
Ezt lehet hogy az alapanyagokhoz kellet volna irnom, de mivel a kérdés sámomra rejtelem ide is illik
Szoval azt szeretném, meg kérdezni, hogy mivel lehet plexit ragasztani??
Fontos hogy olyan anyag legyen amit nem old fel autohűtő folyadék. Szoval azt hiszem a pillanat ragasztó kilöve
köszi.[/quote]
A plext nagyszerűen lehet a saját "oldalékával" ragasztani.Csak az a gáz, hogy a kloroform oldja amit meglehetősen körülményes beszerezni.
Amúgy hova kellene ragasztani?
Elküldve: 2004. 03. 16. 09:54
Elküldve: 2004. 03. 16. 10:00
idézet:
Ezt írta Vizi naplopó:
A plext nagyszerűen lehet a saját "oldalékával" ragasztani.Csak az a gáz, hogy a kloroform oldja amit meglehetősen körülményes beszerezni.
Amúgy hova kellene ragasztani?[/quote]
valami hermetikus feltöltö tartály akkarok a pumpa elé!
Elküldve: 2004. 03. 16. 12:12
idézet:
Ezt írta Vizi naplopó:
Azt az alut szerintem felejtsd el.Nem annyira drága az a réztömb.[/quote]
Mivel semmi penzem sincs, igen is draga! Egyelore alu, aztan ha melegnek talalom, akkor johet a v.rez.
Elküldve: 2004. 03. 16. 12:25
idézet:
Ezt írta PeppeR:
Mivel semmi penzem sincs, igen is draga! Egyelore alu, aztan ha melegnek talalom, akkor johet a v.rez.[/quote]
Hát te tudod, de én a helyedben inkább raknék félre pínzmagot... s utána állnék neki a blokknak! De nem vagyok a helyedben....
Elküldve: 2004. 03. 16. 12:40
idézet:
Ezt írta PeppeR:
Mivel semmi penzem sincs, igen is draga! Egyelore alu, aztan ha melegnek talalom, akkor johet a v.rez.[/quote]
Szvsz az a párszáz forint senkit sem vág földhöz.Szerintem is inkább gyűjts még egy hétig zsebpénzt aztán vegyél rezet.
Elküldve: 2004. 03. 16. 12:47
idézet:
Ezt írta boho:
Hi
Szerintem kicsit vissza kellne olvasni az I. topik elejére.
Vegyünk egy 20 mm vastag, 50x50 mm-es blokkot (ez ma már egy bumszlinak tünő konstrukció a sok "profi" között).
Legyen ez egyszer vörösrézből, és egyszer alumíniumból.
Tömeg: Cu esetén 447(!)g Al esetén 135 g.
Fajhő: Cu esetén 193 J/1°C, Al. esetén 135 J/1°C
--------------------------------------------------
(Ez azt jelenti, hogy pl. 10°C hőmérséklet emelkedéshez -hűtés nélkül-, a rézhez 1930 J hőt kell a prociból átjuttatni.)
Ha ugyanezt 8 mm vastag Cu-ból készítjük, a fajhő már csak 54 (!) J/1°C, míg a tömege 178 g.
Mindez tömör anyagra vonatkozik.
Ha még járatok is vannak benne, a helyzet még roszabb, mert ha azonos térfogatot kapunk ki a vízjáratoknak mind a két vastagság esetén, a réz térfogataránya csöken, a blokk hőkapacitása már közelít a benne tárolt víz hőkapacitásához, ami egy szivatyú leállás esetén - ha a proci már hővédelemmel van ellátva - (másod)perceken belül számítógép leálláshoz vezet.("Nagyszerű" érzés ez egy nagy munka, vagy letöltés közepén.)
Proci hővédelem nélkül az előbbi eset pénztárcába nyúlós játékká alakul.
Kérdés?
Az az 5-6 mm anyagspórolás mit ér meg?
Nem ismételném az első topikban kivesézett "talpvastagság" kérdését, de ma már sokan - köztük jónéhány neves gyártó is - a "dizájn" oltárán a müszaki paraméterek jóságát, szintját feláldozzák.Igaz, a mai procik már vígan dolgoznak 50÷60°C-on is, de majd nyáron sokan fognak anyázni amiatt, hogy az új nagy teljesítményű procijaik miatt a 30÷35°C-os környezeti hőmérsékleten állandóan lefagy a gép, vagy lekapcsol a hővédelem.[/quote]
nagyon jol emlekszem, hogy honnan indultunk el. de en csak azt tudom mondani, hogy a sok elmeleti dolog gyakran tulertekelt, a gyakorlatban letesztelve nem hoz differeciat. kiprobaltunk parfele kialakitast, es teljesen felesleges egy 130wattos procinal is: ha jol megnezed a kepeket, valamelyiken az emlitett talpvastagsag feletti erteket is talalsz (maxi 62x62es tombben).
ezzel nem azt mondom, hogy maga a blokk nem hut vezeti el jobban a hot... csak azt, hogy a rendszer egeszehez kepest a pl 2x blokkteljesitmeny elenyeszo kulonbseget hoz. nem design kerdese (hiszen az a legkevesebb, hogy nem 10es hanem 20as tombot hasznalok - alig no meg az eloallitasi koltseg)...
a szivattyuleallas: egy csucsrajaratott procinal (marpedig akik vizet hasznalnak, ezert is csinaljak) egyszeruen nem tudsz olyan kialakitast tervezni, amivel nem fagy meg a gep. leegessel meg nem hiszem, hogy egy egyszeru blokk hasznalata is jarna... itt meg mindig az a legjobb gyogyszer, hogy kozvetleul (tahat a cpu homersekleten keresztul) lekapcsoltatni a gepet. ezt egy kozvetett modszer (aramlasmeres stb) - sose helyettesiti. ki kell tesztelni a max homersekletet, es egy ot fokkal efole beallitani a riasztast, mongy 10el meg a lekapcsolast. nem hiszem, hogy letezik olyan tuningdeszka, ami ezt ne tudna.
Elküldve: 2004. 03. 16. 12:53
idézet:
Ezt írta PeppeR:
parszaz forintrol van szo... es torekedj a full rez vagy full alu kialakitasra. minden rezen atfolyo vizbol nehezfemionok oldodnak ki, amik korrodaljak az alut. magyaran tenyleg varj addig, amig vorosrezet vehetsz.
gyanitom igy ingyen csinalja, mert amugy az anyagkoltseg lenne a legkisebb dolog...
Elküldve: 2004. 03. 16. 12:55
idézet:
Ezt írta vizes8-as:
arn
A képen látható blokkok saját fejlesztésűek és készítésűek?
Mert ha igen minden tiszteletem.Profin néznek ki.Ha te csináltad akkor a plexis munka is a te kezed dícséri?Nagyon érdekelne hogy lehet ilyen kacifántosan megmunkálni a plexit.Esetleg még ha leírnád annak a blokknak a tömb méretét amelyik kb 1mm-enként van bemarva az iszanyatjolenne.Elöre is köszi[/quote]
persze, hogy sajat. a kivitelezest meg haver csinalja - nc maroval. egyebkent melyikre gondolsz? a pagodasnal 46mm atmeroju a holeado resz, a bordas pedig 62x62x15os anyagbol van. olyan 12mm a talpvastagsag.
Elküldve: 2004. 03. 16. 15:27
idézet:
Ezt írta arn:
persze, hogy sajat. a kivitelezest meg haver csinalja - nc maroval. egyebkent melyikre gondolsz? a pagodasnal 46mm atmeroju a holeado resz, a bordas pedig 62x62x15os anyagbol van. olyan 12mm a talpvastagsag.[/quote]
Te arn, azt még mindig nem értem hogy a Bosch-os gyorscsatiba hogy a rákba dugtad bele ugy a pvc csövet hogy ne follyon? Mert láttam hogy van ott hozzávaló fekete pneumatikus merevcső is...
Üdv
Adept
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2004. 03. 16. 17:02
ha egy csonkba bedugom a csovet az osszes blokkostol fel emelhetem az alaplapot a csovet fogva: par kiloval kell rangatni, hogy kicsusszon. de minden csodarab ket csonkhoz tartozik (magyaran 2x akkora ero kell hozza)... aki ilyen erovel rangatja a mukodo vizhuteset, az szvsz nem normal. a molex vagy a vinyocsatlakozot konnyebben lehuzom... de ki a fene csinal ilyet?
aki ragaszkodik a szilikonhoz vagy 50 fok feletti vizet hasznal (ez azert eleg extrem) rogzitsen bilinccsel (ennel biztosabb ugy sincs). 45 fokig leteszteltem, de ez sem azaz ertek, amit valaha a gepemben szeretnek latni (30 fok korul terheles alatt).
[ 2004. március 16.: arn szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 16. 17:17
Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re
Elküldve: 2004. 03. 16. 18:43
idézet:
Ezt írta arn:
........... minden rezen atfolyo vizbol nehezfemionok oldodnak ki, amik korrodaljak az alut.........
[/quote]
Ez tévedés.
Nem a réz "fogy" (azaz nem válik le róla fémion), hanem az alumínium.
Elektrolitos környezetben (pl. a nem tiszta víz) mindíg a magasabb elektro-potenciájú elem lép kémiai reakcióba.
A horganyzott vasnak is ez a lényege.A horgany (Zn) magasabb elektro-potenciájú, így amíg el nem "fogy" a vasról, addig védi a vasat, mert az addig nem lép kémiai reakcióba a vízzel.
(Legalább is én így tudom..)
Elküldve: 2004. 03. 16. 20:36
Mar belekezdtem egyebbkent az alu megmunkalasaba, befejezem. 600@900-as cerkahoz jo lesz!
Kossz arn a levelet, mar azt hittem, hogy nem kuldtem el, csak akartam. A tema felfuggesztve, mint olvashatod "kezembe vettem az iranyitast".
[ 2004. március 16.: PeppeR szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 16. 22:53
Nincs tippje valakinek Pécsen, vagy környékén, hogy hol tudnám elkészíttetni a vörösréz blokkjaimat? Cilinderesekről van szó. Jó lenne már túl lenni a blokkok legyártásán... Szandor említette korábban még az előző topicban, hogy Pécsen szerzi be a blokkjait, de nem írta, hogy pontosan hol. Másnak nincs ötlete a környéken? Egyszerűbb lenne helyben gyártatni, mint az ország másik végében...

Súgó
A téma zárva.