HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # V.

#321 Felhasználó inaktív   YoungOld 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 16. 23:37

idézet:
Ezt írta Vizi naplopó:
Kaposvár túl messze van?[/quote]

Nincs! Huhuhuúú, tudsz jómunkásembert?
[Gigabyte GA-770TA-UD3] [AMD Phenom II X4 955 AM3 BOX Black Edition C3] [Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz CL9] [Sapphire HD5750 1GB DDR5 Vapor-X] [Seagate 7200.12 1TB 32MB SATAII] [Pioneer 109 XLB] [Chieftec DA-01 SLD] [Corsair HX450W] [Samsung 970p] [Logitech MX518] [APC Smart UPS SU700INET] [Win7 Ultimate x64 HUN]

#322 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 16. 23:45

Akár én is bevállalom ha fúrt blokkot akarsz.
SPM fokozat pajti!!!

#323 Felhasználó inaktív   YoungOld 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 00:44

idézet:
Ezt írta Vizi naplopó:
Akár én is bevállalom ha fúrt blokkot akarsz.[/quote]

Nnnna. Írtam ICQ-n, de épp offline voltál, mindegy. 3 blokk kellene nekem, CPU, GPU, NB. Megvannak a tervek, nagyjából ezek az adatai (most csak a CPU-t írom):

52x40x17, oldalt kivezetéses cilinderes vörösréz blokk. 10-es bemenő furat. A keresztfuratok átmérője 3.5mm, egymástól való távolságuk 2mm. 8 ilyen keresztfurat van, és ezek két darab 10-es furatot kötnek össze (be/ki ömlő).

Lényegében ilyen lenne, ha meg tudod ezt tényleg precízen csinálni, akkor érdekelne, írj egy körülbelüli árat. Ha oké az ár (és mondom: pontos fúrások), akkor megy a tervrajz is. A GPU és NB blokkok is hasonlók, de némileg egyszerűbbek.
[Gigabyte GA-770TA-UD3] [AMD Phenom II X4 955 AM3 BOX Black Edition C3] [Kingston 2x2GB DDR3 1333MHz CL9] [Sapphire HD5750 1GB DDR5 Vapor-X] [Seagate 7200.12 1TB 32MB SATAII] [Pioneer 109 XLB] [Chieftec DA-01 SLD] [Corsair HX450W] [Samsung 970p] [Logitech MX518] [APC Smart UPS SU700INET] [Win7 Ultimate x64 HUN]

#324 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 01:04

arn! Azt a szívemgyöngye hőcserélőt hol vetted? (ami képen van 4 venti társaságában). Azt jól látom hogy 8/10-es rézcsövek szaladgálnak benne?
Amúgy egy ilyen rendszert milyen pumpa visz el? A 300 l/h-as Eheim elég ennek a radiátornak?
Tényleg! Mennyibe kerül egy olcsó helyen egy ilyen szivattyű? Westendbe néztem ott 20ezer, de csak van valahol kicsivel olcsóbban is nem?

Ahh es jó újra olvasni téged boho!! Már hiányoztál egy kicsit. Mostani hozzászólásaid is olyan nagy hatással voltak rám hogy lehet 7mm-ről visszaveszem az eredeti 8mm-re a talpvastagságot :)

....

most latom csak arn, hogy ugyanolyan viztartalyunk van. tök jó. :D istenem mennyit keresgéltem mire rátaláltam a kicsikére

[ 2004. március 17.: orbano szerkesztette a hozzászólást ]
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#325 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 08:14

YoungOld:
Küldtem privátot.
SPM fokozat pajti!!!

#326 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 09:38

idézet:
Ezt írta boho:
Hi

Ez tévedés.
Nem a réz "fogy" (azaz nem válik le róla fémion), hanem az alumínium.
Elektrolitos környezetben (pl. a nem tiszta víz) mindíg a magasabb elektro-potenciájú elem lép kémiai reakcióba.
A horganyzott vasnak is ez a lényege.A horgany (Zn) magasabb elektro-potenciájú, így amíg el nem "fogy" a vasról, addig védi a vasat, mert az addig nem lép kémiai reakcióba a vízzel.
(Legalább is én így tudom..)
[/quote]

en sem magamtol talaltam ki, mult heten napokon at a konyvtarat bujtam korrozio es feluletvedelem miatt. amit te irsz pl az elektrokemiai kontaktkorrozional fennallo potencialkulonbsegbol fakado fogyas (az szerintem evidens, hogy az alu fogy, errol mar sokat beszeltunk). jelenlegi ismereteim alapjan a nehezfemionokat tartalmazo viz korrodalja az alut. minden viz tartalmaz nehezfemionokat, ami rezen bronzon, stb halad at. de ez szvsz nem jeleni a rez fogyasat.

de ujra utana nezek, nehogy hulyeseget irjak, es pontositok :)

[ 2004. március 17.: arn szerkesztette a hozzászólást ]

#327 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 12:45

Amennyiben egy szép kerek körmondatban megfogalmazzátok nekem a kérdést, megkérdezem drága vegyész barátomat, ő tuti megmondja a frankót, elég jól nyomja az ilyen témákat, csak most én elvesztettem a szálat, hogy tulajdonképpen mi is a kérdés :cool: :eek:
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#328 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 14:18

Figyuzzatok!

Az acéllal ugy nincs ilyen gond mint az aluval? Merthogy valszeg lecserélem a Ladahűtömet egy szobai radiátorra. :D :D

Mit jelent az hogy 750W-os egy radiátorL?

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#329 Felhasználó inaktív   toth_j 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 17. 14:22

[QUOTE]Ezt írta Adept:
[QB]Figyuzzatok!

Az acéllal ugy nincs ilyen gond mint az aluval? Merthogy valszeg lecserélem a Ladahűtömet egy szobai radiátorra. :D :D

Nem fog nagyon rozsdásodni?!

[ 2004. március 17.: toth_j szerkesztette a hozzászólást ]

#330 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 14:44

idézet:
Ezt írta Adept:
Figyuzzatok!

Az acéllal ugy nincs ilyen gond mint az aluval? Merthogy valszeg lecserélem a Ladahűtömet egy szobai radiátorra. :D
[/quote]

Mi a gond az aluval :confused:

Ha az elektro-kémiai kölcsönhatásra gondolsz, akkor az különböző fémek esetén problémás, feltételezem, hogy réz-alu kombóról hallottál, ezért tartod "problémásnak" az alut.
Ez esetben viszont ugyanúgy gond lehet, hacsak nem csinálsz blokkot is acélból.
Hővezető képessége rosszabb, mint az alunak, vagy réznek. Emiatt nagyobb felülettel éred el ugyanazt a "hűtést" a folyadék számára, mint alu v. réz radiátor esetén. Súlyról nem is beszélve. Ha festett, sokszor, vastagon, még rosszabb.
Viszont általában kellően nagy térfogata van a legkisebbnek is - sokkal több folyadék kell bele/fér el benne, annak pedig nagy a hőkapacitása - ezzel is "operálhatsz".
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#331 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 15:13

idézet:
Ezt írta Mono:

Mi a gond az aluval :confused:

Ha az elektro-kémiai kölcsönhatásra gondolsz, akkor az különböző fémek esetén problémás, feltételezem, hogy réz-alu kombóról hallottál, ezért tartod "problémásnak" az alut.
Ez esetben viszont ugyanúgy gond lehet, hacsak nem csinálsz blokkot is acélból.
Hővezető képessége rosszabb, mint az alunak, vagy réznek. Emiatt nagyobb felülettel éred el ugyanazt a "hűtést" a folyadék számára, mint alu v. réz radiátor esetén. Súlyról nem is beszélve. Ha festett, sokszor, vastagon, még rosszabb.
Viszont általában kellően nagy térfogata van a legkisebbnek is - sokkal több folyadék kell bele/fér el benne, annak pedig nagy a hőkapacitása - ezzel is "operálhatsz".
[/quote]

Hát a blokkom már réz, ugyhogy az adott... Akkor acél radiátor sem jöhet szóba?? Asszittem ez csak az alu-réz párosnál van igy.
Pedig szerintem nem lenne egy rossz ötlet.
Nem probálta eddig még senki? Nagy felület, sok viz... Csak jobb mint a ladaradi... Vagy kössek össze két ladaradiátor?

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#332 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 15:47

idézet:
Érdemes a radiátorok anyagát jól megválasztani. Ha valakinek öntöttvas álló kazánja van, a fűtési rendszere vascsővel van szerelve, akkor tetszőleges radiátort vásárolhat hozzá. Amennyiben rézzel szerelt a fűtési rendszer, az alumínium radátor alkalmazását kerülni kell, mert a két anyag nagy elektropotenciál különbsége miatt az alumínium lassan el fog fogyni, a radiátorok csöpögése, kilyukadása várható, és a fűtési rendszerben keringő alumíniumoxid a kazán hőcserélőjében is kárt okozhat.

[/quote]

#333 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 15:51

idézet:
Az elektromotoros erőnek nevezett hajtóerő, vagy más néven korróziós potenciál határozza meg valamely fém korrodálódásra való hajlamát, az adott fém korrózióval szembeni ellenálló- képessége pedig a korrózió sebességét.

Az elektrokémiai korrózió kialakulásához szükség van egy anódra, egy katódra ‚s egy elektrolitra, amely az anód ‚s a katód között kialakuló elektromos áramot közvetíti.Mindig az anód korrodál inkább, mint a katód.Minél kisebb az anód felülete a katódéhoz képest, annál nagyobb a korrózió sebessége.

Az elektrolit ionokat, azaz töltéssel rendelkező részecskéket tartalmazó oldat. Ionok vannak jelen a savak, lúgok ‚s sók oldataiban is. Anódok ‚s katódok valamennyi vas és acél felületén kialakulnak. Ezeket felüteti hibahelyek, szemcse-orientációk, a fém inhomogenitása, helyi feszültségek, vagy szennyezések jelenléte eredményezi.

[/quote]

bovebben: [url="http://"http://www.bevonet.hu/A/A23_j.htm"]http://www.bevonet.hu/A/A23_j.htm[/url]

#334 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 16:00

az egeszet pedig meg kiegeszitenem. konyvbol neztem termeszetesen :)

az aluminium ellenallo:
meleg es hideg ammonium-hidroxid-oldatban
meleg es hideg ecetsav, citromsav, maleinsavoldatban
zsirsavak oldataban
80% koncentracioju saletromsavban 50c alatt
desztillalt vizben
atmoszferaban (tengeri kivetelevel)
ken es kenes atmoszferak, hidrogen szulfid elofordulasakor

nem ellenallo:
eros savak oldataiban
alkaliakban (eros lugok, oltott mesz, friss beton, szappanoldatok)
higany es higanysok jelenleteben
tengervizben (pittingesedes jon letre)
nehezfemionokat tartalmazo vizekben (banyavizek, elozoleg rez, sargarez, bronzon athaladt vizek)
klorozott oldoszerekben
vizmentes etil propil es butil alkoholban (viz nelkul a reteg nem tud kiepulni, a viz nyomai a korroziot megallitjak - meg szerencse :))
nedves faval erintkezes eseten

illetve meg hozzatennem: pl az alu es a rez eseten is egy vedo oxid reteg jon letre, ami megakadalyozza a fem tovabbi korroziojat. de ki jobban tudja, majd kiegesziti.

#335 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 16:03

de lenne egy keresem... a gyogyszertarban csak 98%os alkoholt talaltam - aranyarban. nem vmi kisebb alkoholtartalmurol beszeltetek?

illetve: a glykol (ez van az ablakmoso folyadekokban nem?) a szivattyu "gyari" ragasztasait is tonkreteszi, vagy csak az ordasi fele ragasztast emeszti meg?

#336 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 16:15

idézet:
Ezt írta Adept:

Hát a blokkom már réz, ugyhogy az adott... Akkor acél radiátor sem jöhet szóba?? Asszittem ez csak az alu-réz párosnál van igy...
[/quote]

Tudtommal a dolog akkor már működőképes, ha legalább két különböző fém van egy rendszerben.

#337 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 16:20

idézet:
Ezt írta arn:
...illetve meg hozzatennem: pl az alu es a rez eseten is egy vedo oxid reteg jon letre, ami megakadalyozza a fem tovabbi korroziojat. de ki jobban tudja, majd kiegesziti.[/quote]

Én úgy tudom, hogy ez az oxidréteg a réz felületre rakódik, az aluból "fogy" el az ehhez kellő anyag.

Mindkét anyag folyadékkal érintkező felülete úgymond károsodik, az alu akár kilyukadhat, a réznél képződött bevonat pedig ha mást nem is csinál, de a hőátadási felületet a fém-folyadék között drasztikusan degradálja. Nekem már csak a legutóbbi dolog is elég lenne, hogy ne keverjem a kettőt.

#338 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 16:23

idézet:
Ezt írta arn:
a gyogyszertarban csak 98%os alkoholt talaltam - aranyarban. nem vmi kisebb alkoholtartalmurol beszeltetek?[/quote]

Jó neked, én valami 75%-osat kaptam csak, ennél nagyobb állítólag csak rendelésre kapható :confused: :eek:
Azt akár jobban higíthatod. Gondod nem lesz belőle, ha nagyobb a koncentrátum.

idézet:

illetve: a glykol (ez van az ablakmoso folyadekokban nem?) a szivattyu "gyari" ragasztasait is tonkreteszi, vagy csak az ordasi fele ragasztast emeszti meg?
[/quote]

Igen az van. Nem válogat a szerint, hogy ki kente oda a ragasztót. :)

#339 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 16:25

idézet:
Ezt írta Adept:

.... Nagy felület, sok viz... Csak jobb mint a ladaradi... Vagy kössek össze két ladaradiátor?
[/quote]

Felület nem is lenne feltétlenül nagyobb, csak több vizet képes befogadni egy "szobai" radiátor.

Összeköthetsz többet is, egy nem elég :confused:

#340 Felhasználó inaktív   vizes8-as 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 17. 16:46

Mono-nak: Köszönöm a kielégítő válaszokat, amiket e-mailben küldtél.

Tudja-e valaki, hogy létezik-e egy általános blokkméret mint a procinál(~60x~60)ami kompatibilis lehet más hardverekkel is is?(gondolok itt a GPU-ra, CHIPSET-re)

Mennyibe kerül most egy EHEIM 1048-as pumpa?Nekem szegeden egy akvarisztikai boltban 19.000 HUF-ért akartak adni.

Téma megosztása:

• (236 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.