Idézet: Algoris - Dátum: 2005. okt. 6., csütörtök - 23:58
Na szóval:
A kérdésem elött infó a gépemről:
AMD Athlon 64 3200+ S939 proci + gyári hűtő
ABIT KN8 ULTRA NForce4 Ultra alaplap
COOLER MASTER eXtreme 380WPassive tápegység
( Van még egy DVD író, floppy, hangkártya, hálókártya, pci-e nvidia 6600 vga kari, és egy 120gb-os maxtor winyó)-áramelosztás szempontjából
Namost, ezt a procit szeretném kicsit feljebb húzni, de mivel a biosban elég sok minden van amit át kéne állítani, én meg nem nagyon értek hozzá. Nem szeretném ha mondjuk túlzott feszültséget adnék a procinak, hogy az majd kiégjen.
A biosban a következő dolgokat lehet a procinál állítani:
CPU OPERATION SPEED alap érték maximum érték
- CPU FSB (MHz) 200 450
-MULTIPLIER FACTOR 10x 10x
-PCIE CLOCK 100MHz 145MHz
VOLTAGES CONTROL
-CPU CORE VOLTAGE 1.400V 1.850V
-DDR RAM VOLTAGE 2.60V 3.20V
-DR REF VOLTAGE -60mV +30mV
-NFORCE4 VOLTAGE 1.50V 2.00V
-HYPERTRANSPORT VOLTAGE DEFAULT +16%
Ezek most mind alap értéken vannak nálam, és hozzáértőbb emberektől szeretném megkérdezni, hogy meddig érdemes/lehet ezt húzni úgy, hogy még menjen problémamentesen? Illetve mit és mekkora értékre kell állítani? Bocs ha túl lámák a kérdések, de az igazság az, hogy kezdő vagyok, fölleg hardware témában. Minden segítséget előre is köszöm.
Voltak emberek, akik többek közt javasolták, hogy hagyjam a gyári beállítást, de azér én ha lehet, szeretném kihúzni belőle a maximumot. Gondolkozok valami komolyabb proci hűtőt is venni, mondjuk Cooler Master Hyper 6-ot, de addig nem akarok belenyúlkálni, amíg nemtom mit mennyire és milyen arányban érdemes feljeb rakni.
Egy kis segítség, mivel valóban a megfelelő helyen kérdeztél.
A proci szorzót és a pcie órajelet ne változtasd semmi képpen.
A tuning során a procinak az ajánlott max vcore olyan 1,65V, de igazából azt vettem észre, hogy sok proci amit 1,55-el tud, azt már magasabb fesszel sem fogja jelentősen túlszárnyalni, tehát nem igazán érdemes többet adni.
Tehát tuningra marad a cpu fsb emelése. Ezt növelgesd szépen 10mhz-es lépésekkel és tesztelj mindig. Viszont mielőtt ezt megteszed van egy nagyon fontos dolog. A ht szorzót vedd vissza 4x-re (ha auton van akkor is) és a ramot is oszd le a 333-as beállítással. Ezt az advanced chipset features-be tudod megtenni.
A Ht szorzó azért fontos, mert a ht alapból 1000mhz, ami az fsbxhtszorzó, tehát alapból 200x5. Mivel az fsb-t húzzok ezért vissza kell nyernünk az alap ht órajelet. Nem gond ha alacsonyabb a gyárinál, ezen nem lesz teljesítmény veszteség. Ha esetleg már 260 fölötti fsb-nél tartanál (nem biztos, de ki tudja), akkor a ht szorzót akár már 3-ra is vissza lehet venni.
Nem írtad milyen ramod van.
Elsőre talán ennyi.

Súgó
A téma zárva.