HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#681 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 22. 07:17

Idézet: kobruc - Dátum: 2004. szept. 21., kedd - 19:09

:respect:
Kedves pojzon!

Sajnos nem fogadtam meg a tanácsod sokat emeltem a feszt vagy frászt mindenesetre bejött a dolog amitöl nagyon tartottam, füst lett a szobában a házban stb. Megsült a prockó rendesen vitte a ramokat is magával. Ezért nem tudtam jelentkezni hamarabb. Ez van.
Szoval most vettem 1 A8V Asus 939 deluxe deszkát, hozzá AMD Athlon 64 3500+ procit. Tegnapra sikerült összeraknom Zallman hütö van benne egész ok-nak tünik 28-32 C fok a proci alapon Teljes teher alatt meg olyan 42-45 C fok (Tempgenc konvert közben)
Húzni még nem merem mert nem igazán értek a tuninghoz. Viszont van pár érdekes dolog azt hiszem az alaplatól függöen egy Cool & Quiet opció ami, ha kevés alkalmazást használsz csak 1000 Mhz-n járatja a procit, ha viszont pl. konvertálni kezdesz vagy tudomisén akkor elkezd a hütö venti magasabb fordulaton pörögni ill. növekedik a proci Mhz-e és a fesz is rajta.
Ennek azt lehet mindent állítani a biosában nem mint a másiknak. ha valami nincs rendesen összedugva botoláskor meg is mondja egy kedves nöi hang (angolul tud szegénykém csak) az össze nem illö csatlakozásokat.

Szoval: ha ez irányban esetleg valamit tudnál nekem segíteni a húzással kapcsolatban nagyon hálás lennék!

Elöre is kössz! :respect:

Elég érdekes technikát választottál arra, hogy ne kelljen eladni a régi konfigodat mielőtt újat veszel.  :rolleyes:  :D

Őszintén szólva valamit nagyon durván állíthattál, hogy a procit és a ramot is sikerült megsütnöd. Ha annyit javasolhatok neked a ramnak jobb ha sose adj több feszt, mint amit kér. Kicsit lutri a dolog. Volt ramom, ami nekem is megzakkant 2,8V-tól, míg a mostanim bír többet is, de akkor is csak 2,65-öt adok neki.

Az eddig általam ismert A64-eken a szorzót csak lefelé lehetett állítani, így nagy valószínűséggel marad az fsb emelése a tuning eszközének. Itt ha lehet akkor a proci feszt se emeld, ha mégis kell csak minimálisan. Persze egy próbát megér a szorzóval, de nem valószínű.
My photos

#682 Felhasználó inaktív   kobruc 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 22. 11:54

Szevasztok tuning brigád!

Szóval: a helyzet az hogy most már, sütés után nem merek semmihez hozzányulni. A biosban van valami overlocking opció, ott százalékonként lehet állítani a proci Mhz-ét. 10 % -al kezdtem és egész 53-ig lehetett elmenni, de ott már hanyat vágta magát a windows. Visszaállitottam most 49% overlocking vagy mi a gáz és a rendszerben most 3,2 Ghz-t mutat. Ez lehetséges? Mert a proci csak 2,2 Ghz, szal annyit ír a dobozán. A rendszer amugy atomstabil alapjáraton 32 C fok a proci a fesz 1,0740.
Ha van valakinek A8V Asus deluxe 939 lappal és Amd Athlon 64,  2,2 Ghz 3500+ procival bármilyen tapasztalata ossza már meg velem is amig meg nem sütöm ezeket is.... (remélem nem fogom)

Elöre is köszönet!

#683 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 13:34

Idézet: kobruc - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 10:54

Szóval: a helyzet az hogy most már, sütés után nem merek semmihez hozzányulni. A biosban van valami overlocking opció, ott százalékonként lehet állítani a proci Mhz-ét. 10 % -al kezdtem és egész 53-ig lehetett elmenni, de ott már hanyat vágta magát a windows. Visszaállitottam most 49% overlocking vagy mi a gáz és a rendszerben most 3,2 Ghz-t mutat. Ez lehetséges? Mert a proci csak 2,2 Ghz, szal annyit ír a dobozán. A rendszer amugy atomstabil alapjáraton 32 C fok a proci a fesz 1,0740.
Ha van valakinek A8V Asus deluxe 939 lappal és Amd Athlon 64,  2,2 Ghz 3500+ procival bármilyen tapasztalata ossza már meg velem is amig meg nem sütöm ezeket is.... (remélem nem fogom)

Elöre is köszönet!

Nagyon sajnálom ami a gépeddel történt, igazság szerint ez az első olyan eset amiről hallottam, hogy füst lett a vége. :(
Tényleg azt tudom tanácsolni, hogy ha tuningolni akarsz, akkor nagyon de nagyon óvatosan! Nem szabad a fesszel játszani, mert baj lehet, de ezt sajnos már tudod. :(
Amit írtál, hogy 3200Mhz elméletileg lehetséges, mivel 49%-os tuningot adtál meg rá és az úgy kb-ra ki is jön akkor. De talán egy everest nevü progival meg zudod nézni, illetve van egy freki figyelő kis progi ami tutira megmondja, hogy épp mennyin megy. A C N Q meg kapcsold be ha ezt külön be kell, mert hasznos dolog. :)
Mindenesetre gratula a mostani procihoz, mert elég jó kis tuningot sikerült már így is elérned! :) A fesszel meg ne menj messzire!!!!

#684 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 14:02

Idézet: kobruc - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 12:54

Elöre is köszönet!

legjobb, amit tehetsz, hogy beállítasz valamit a biosban, leteszteled, ha működik minden faszán, akkor rámész a Password-ös részre (amivel le tudod védeni a bios-t, nem a gép indulását), s ez után elnézel mondjuk balra és random nyomogatod a gombokat, majd enter :Đ

Egyébként tényleg ésszel azzal CPu-val, mert még elég nagy értéket képvisel! No meg kár lenne érte!
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#685 Felhasználó inaktív   kobruc 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 15:12

Gyermekeim az Úrban!

Örvendek, hogy végre itt lehetek azt hittem már sosem érem meg. Még mindég itt a procifüst a orromban...  :omg:
Ja: Everest 3,09 Ghz-t mutat. Ez lehetséges? A bóltban azt mondták elvileg 2,8-ig lehet megijeszteni...
Lényeg: ennek a deszkának bonyolult a biosa nagyon, legalábbis részemre az Fsb 220 na most itt olyat is olvastam hogy->Fsb-t lefele, de olyat is, hogy fölfele na most merre probálkozzak? A réginek nem tudtam FSB-t állítani, így hát elkezdtem a feszt piszkálni, mint kiderült kicsikét eltúloztam a dolgokat nem szeretném megismételni ez a proci annyiba került mint a régi gép mindenestöl.
Szal fölfele vagy lefele?

Hálás köszönet! :respect:

#686 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 15:25

Mi a véleményetek?
Egy Spire FalconRock II mekkora órajelen vinne el ez egy 2500+ barthon-t? Szeretném húzni a procit, alapfeszen, de félek a melegtől. Mondjuk eddig még nem volt 45 foknál melegebb.
A configom egyébként elérhető az láírásomból.

#687 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 15:49

Idézet: bull1 - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 16:25

Mi a véleményetek?
Egy Spire FalconRock II mekkora órajelen vinne el ez egy 2500+ barthon-t? Szeretném húzni a procit, alapfeszen, de félek a melegtől. Mondjuk eddig még nem volt 45 foknál melegebb.
A configom egyébként elérhető az láírásomból.

Cerintem, ha eddig nem volt 45°C felett, akkor nyugodtan cibálhatod :Đ
Én úgy szoktam hajtani, hogy 60°C fölé ne menjen. Jelenleg 2500+@2315Mhz és 39-40°C idle.
No H2O :)
dolfer

#688 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 15:55

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 16:49

Cerintem, ha eddig nem volt 45°C felett, akkor nyugodtan cibálhatod :Đ
Én úgy szoktam hajtani, hogy 60°C fölé ne menjen. Jelenleg 2500+@2315Mhz és 39-40°C idle.
No H2O :)

Köszi a választ, eddig játék alatt sem ment feljebb 45 fokál (SOF2 4 óra hossz után). Csak nem tudtam, elég e neki a cooler. Most egyébként 1830 MHz-n megy, legalább 2000-re szeretném.

#689 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 16:05

Idézet: bull1 - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 16:55

Köszi a választ, eddig játék alatt sem ment feljebb 45 fokál (SOF2 4 óra hossz után). Csak nem tudtam, elég e neki a cooler. Most egyébként 1830 MHz-n megy, legalább 2000-re szeretném.

Akkor hajrá :up: ;)
dolfer

#690 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 16:08

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 17:05

Akkor hajrá :up: ;)

Ok, ha hazaértem, kipróbálom. Mégegyszer köszi!

#691 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 00:07

Idézet: kobruc - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 14:12

Gyermekeim az Úrban!

Örvendek, hogy végre itt lehetek azt hittem már sosem érem meg. Még mindég itt a procifüst a orromban...  :omg:
Ja: Everest 3,09 Ghz-t mutat. Ez lehetséges? A bóltban azt mondták elvileg 2,8-ig lehet megijeszteni...
Lényeg: ennek a deszkának bonyolult a biosa nagyon, legalábbis részemre az Fsb 220 na most itt olyat is olvastam hogy->Fsb-t lefele, de olyat is, hogy fölfele na most merre probálkozzak? A réginek nem tudtam FSB-t állítani, így hát elkezdtem a feszt piszkálni, mint kiderült kicsikét eltúloztam a dolgokat nem szeretném megismételni ez a proci annyiba került mint a régi gép mindenestöl.
Szal fölfele vagy lefele?

Hálás köszönet! :respect:

Nohh egy kis elméleti okítás. :) Szal a proci órajele úgy jön össze, hogy van egy beállított szorzó amit nem tudsz sehogy sem állítani. Mellette van az fsb ami hosszan kiírva azt jelenti, hogy Fron Side Bus. Ennek az értékének a változtatásával lehet a proci sebességén is állítani. (szorzó*FSB=prociórajel) Amennyiben szeretnéd, hogy a procid kevesebbet fogyasszon és hűvösebb legyen, akkor az fsb-t lefele kell állítani hisz ekkor csökkentet az órajelet a procinak. Persze ez a C&Q funkció mellett nincs túl sok értelme. :) Viszont ha gyorsabbá akarod, akkor felfelé kell állítani. Ekkor mondhatjuk, hogy tuningolsz, amikor a gyári fsb értékét meghaladó értéket állítasz be. :) Ha olyan az alaplap, akkor az fsb-t egylépésenként is tudod állítani, így akkor lehet vele játszani :) Egyet ne felejts el, mégpedig az agp/pci frekijét fixálni, mert ha növeled vagy csökkented az fsb-t akkor ezek az értékek is mozognak ami nem feltétlen tesz jót az egyéb pci ill agp-s kártyáknak.
Feszültséget csak akkor kell emelni, ha eljutottál egy olyan pontig az fsb tornában amikor ugyan bebootól a gép, de instabil a működése. Egy KIS feszültség emeléssel esetlegesen megoldhatja az instabilitást, de ez nem fix. Ilyenkor vissza kell venni az fsb-ből annnyit, hogy stabil legyen.
Másik érdekes része a tuningnak az a memória és az fsb közötti kapcsolat. Ha nem tévedek, akkor mindegyik rendszernél az a jó, ha szinkronban mennek egymással, tehát ami az fsb értéke azzal megy a memória is. Természetesen előfordulhat, hogy a memória nem bírja már szinkronban azt a sebességet amit a proci még vígan vinné. Ilyenkor vagy aszinkronban működteted (kevesebbel megy a memória mint az fsb) vagy ha jobban megéri lemondasz arról a néhény MHz-ről a procitól a memória javára. Ez attól függ, hogy megéri e vagy sem, hogy ha aszinkronban megy akkor gyorsabb vagy lassabb mint egy kisebb tuning mellett de szinkron működés mellett.

Nohh így hajnali egykor hírtelen ennyi jutott eszembe, remélem érthető és emészthetően fogalmaztam ha nem akkor sorry és kérdezz nyugodtan! :)

#692 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 00:28

Idézet: pojzon - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 1:07

Nohh egy kis elméleti okítás. :)
...

Most már lassan ott tartunk, hogy az EasyPC-ben is lehetne tuning?
'nyomjuk meg az entert, most engedjük el'
Ha valaki nem tudja mit miért állít be/át, akkor miért cseszteti?

Ok, tuning kezdőknek, de ez szerintem már egy picit sok :rolleyes:
Ha jól emléxem ált.iskolában előszőr volt az 1x1, majd ha ez már nagyon ment és eltelt X év vettük az első, másodfokú egyenleteket, stb.

:reklamacio:
dolfer

#693 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 00:45

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 23:28

Most már lassan ott tartunk, hogy az EasyPC-ben is lehetne tuning?
'nyomjuk meg az entert, most engedjük el'
Ha valaki nem tudja mit miért állít be/át, akkor miért cseszteti?

Ok, tuning kezdőknek, de ez szerintem már egy picit sok :rolleyes:
Ha jól emléxem ált.iskolában előszőr volt az 1x1, majd ha ez már nagyon ment és eltelt X év vettük az első, másodfokú egyenleteket, stb.

:reklamacio:

Igazad is van meg nem is. :) Mivel valahol valamikor meg kell tanulni a dolgot ezért muszály kérdezni valakitől. :) Persze van más módja is a megtanulására, de az hosszabb és kevésbé kényelmes. :)

Addig meg nem zavar, hogy tudatlanul állítja valaki a dolgokat, ameddig nem az enyémet állítgatja. :)

#694 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 00:54

Idézet: pojzon - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 1:45

ameddig nem az enyémet állítgatja. :)

Jogos...
De ez már egy picit, ismerjük be sok volt...

....nem is irok semmit..... :grrr:  :banghead:
dolfer

#695 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 01:09

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 23:54

Jogos...
De ez már egy picit, ismerjük be sok volt...

....nem is irok semmit..... :grrr:  :banghead:

Remélem nem az én részemről ;) Egyébként meg fölösleges ezen hergelni magad sz.tem. :)

#696 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 01:12

Idézet: pojzon - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 2:09

Remélem nem az én részemről ;)

nem-nem :respect:

Idézet

Egyébként meg fölösleges ezen hergelni magad sz.tem. :)

fölösleges-fölösleges, de mégis megteszem :Đ
dolfer

#697 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 01:18

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 0:12

nem-nem :respect:

fölösleges-fölösleges, de mégis megteszem :Đ

Jahh aztán a sok idegtől úgy fogsz kinézni mint ez a szmájli: :Đ

Kopasz és fogatlan. :D

#698 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 07:38

Annyiból igazat adok pojzonnak, hogy ez tényleg a kezdők kérdéseire való topic.

Viszont azt szeretném megjegyezni, hogy a topic méretének növekedésével egyre gyakrabban fordulnak elő ismétlődő kérdések (faq), amiket nem lenne szükséges feltenni, ha a tisztelt kezdő tuningoló nem tenne mást, csak a topic első három oldalát elolvasná. Odáig benne van az egész elméleti rész és hogyan csináljam a gyakrolatban. Onnantól a hozzászólások már elmentek a "meddig húzhatom az ilyen és ilyen procimat" jellegű kérdések irányába.

Tehát:

Kedves kezdő tuningolók! Tessék ennek a topicnak az első három oldalát elolvasni (a többit nem kell) és utána kérdezni!!! :respect:

Szerkesztette: sebgutkopf 2004. 09. 23. 07:39 -kor

My photos

#699 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 10:58

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 8:38

Kedves kezdő tuningolók! Tessék ennek a topicnak az első három oldalát elolvasni (a többit nem kell) és utána kérdezni!!! :respect:

Pojzon, abszolút korrekt volt, hisz a kezdő tuning topicban irta azt, amit. :respect:
Csak az a baj, hogy ilyen tudással nekiáll vki tuningolni :( Aztán, meg nem jelentkezik x napig, mert azt hitte, hogy ha feszt ad (fsb emelés hijján), akkor ő hűdejól fogja húzni a gépét.

/off
kobruc:
Megvan még a cpu, meg a ram, ami elromlott?? Engem lehet érdekelne... :Đ
/on
dolfer

#700 Felhasználó inaktív   kobruc 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 11:19

Idézet: pojzon - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 1:07

Nohh egy kis elméleti okítás. :) Szal a proci órajele úgy jön össze, hogy van egy beállított szorzó amit nem tudsz sehogy sem állítani. Mellette van az fsb ami hosszan kiírva azt jelenti, hogy Fron Side Bus. Ennek az értékének a változtatásával lehet a proci sebességén is állítani. (szorzó*FSB=prociórajel) Amennyiben szeretnéd, hogy a procid kevesebbet fogyasszon és hűvösebb legyen, akkor az fsb-t lefele kell állítani hisz ekkor csökkentet az órajelet a procinak. Persze ez a C&Q funkció mellett nincs túl sok értelme. :) Viszont ha gyorsabbá akarod, akkor felfelé kell állítani. Ekkor mondhatjuk, hogy tuningolsz, amikor a gyári fsb értékét meghaladó értéket állítasz be. :) Ha olyan az alaplap, akkor az fsb-t egylépésenként is tudod állítani, így akkor lehet vele játszani :) Egyet ne felejts el, mégpedig az agp/pci frekijét fixálni, mert ha növeled vagy csökkented az fsb-t akkor ezek az értékek is mozognak ami nem feltétlen tesz jót az egyéb pci ill agp-s kártyáknak.
Feszültséget csak akkor kell emelni, ha eljutottál egy olyan pontig az fsb tornában amikor ugyan bebootól a gép, de instabil a működése. Egy KIS feszültség emeléssel esetlegesen megoldhatja az instabilitást, de ez nem fix. Ilyenkor vissza kell venni az fsb-ből annnyit, hogy stabil legyen.
Másik érdekes része a tuningnak az a memória és az fsb közötti kapcsolat. Ha nem tévedek, akkor mindegyik rendszernél az a jó, ha szinkronban mennek egymással, tehát ami az fsb értéke azzal megy a memória is. Természetesen előfordulhat, hogy a memória nem bírja már szinkronban azt a sebességet amit a proci még vígan vinné. Ilyenkor vagy aszinkronban működteted (kevesebbel megy a memória mint az fsb) vagy ha jobban megéri lemondasz arról a néhény MHz-ről a procitól a memória javára. Ez attól függ, hogy megéri e vagy sem, hogy ha aszinkronban megy akkor gyorsabb vagy lassabb mint egy kisebb tuning mellett de szinkron működés mellett.

Nohh így hajnali egykor hírtelen ennyi jutott eszembe, remélem érthető és emészthetően fogalmaztam ha nem akkor sorry és kérdezz nyugodtan! :)

:) Kedves pojzon!

Nagyon szépen köszönöm a hasznos és konstruktiv tanácsokat!
Müködik, csodálatosan szinkronban a memo és a proci. A rendszer is 3,4 Ghz az Everest is ennyit mutat. Neked köszönhetem. Ha az emberkék csak annyira lennének türelmesek mind te, valószinü egy jobb világban élnénk ma és nem lenne annyi elensegeskedés körülöttünk. Bárhogy legyen is.
Mégegyszer köszönöm a türelmed.
Tanácsaid nagyon hasznosnak bizonyultak! :)

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.