HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#341 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 14. 12:01

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 12:13

Kösz az infót! Esetleg van arra valami konkrét adatod hogy ez mennyit jelent forintban? (Mármint az alacsony fesz/sebesség vs. magasabb fesz/sebesség) Vagy esetleg ki tudnád számolni? Tudom sokmindenen múlik, de hátha le tudok vonni belőle valami következtetést..

Ennyire nem vagyok azért fanatikus, hogy kiszámolja pénzben mennyit spóroltam, de talán ha egyszer lesz időm.
Irányadónak annyit mondanék annyi feltételezéssel élve, hogy mindkét esetben 90-100%-os terheléssel megy a proci.
Szvsz nem mindegy, hogy 2200Mhz-en 1,75V-al 95-100W-ot kér a procim (nálam ennyi), vagy 1100Mhz-en 1,4V-al 37W-ot (downclockolva). :hinta:
Persze most a gép többi részét megint nem vettük figyelembe, de számomra azért elég figyelemreméltó a különbség.

Idle és vegyes terhelésről nincsenek teljesítményfelvételi adataim, de kiindulásnak ez is mond valamit. :smoker: 
My photos

#342 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 12:05

Idézet: UV pót - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 12:10

Üdv!

No, az aláírásomban összeszedtem a fontosabb adatokat. Az említett számsor (8-3-3) rendre: T(Row Address Strobe), T(RAS to CAS access), T(Memory Bank Switch).

Az agp-t talán rögtön vissza is veheted 66-ra és akkor talán nem kell félned, hogy a hdd-id megmurdálnak a lannal és hanggal egyetemben. :rolleyes:

A T kolléga a CAS latency-t = CL kérdezte! :sandor:
Nem a RAS, RAS to CAS és végképp nem a precharge értékeket. Nálad a (8-3-3-...)-ból még hiányzik egy szám a CL.
My photos

#343 Felhasználó inaktív   ADAMX 001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 13:06

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 12:52

Hát ez esetben ez elég jelentős indok miért fagyizott a teszt alatt. A túlhajtás nem fog menni alapfeszen.  :omg:  Szóval a procinak adott feszültséget (nekem mennyi az alap 1,6V?) emeld 1,65-re először és tesztelj úgy, hogy stabil-e a 9x200. Ha ismét fagyi, akkor adj 1,675-öt, ha így se tovább akkor 1,7-et. A wisperrock IV elboldogul ezzel a fesszen tehát nem kell félni. 1,725 fölé viszont ne vidd semmiképpen ezzel a hűtővel, mert azért idén se marad el a nyár.  :Đ

A 42C-os proci enged tartalékot, hogy lehet azt még hevíteni órajellel és vcore emeléssel. :up:
Szóval meglesz az a 9x200!

Kösz megin'.  :dj:

#344 Felhasználó inaktív   UV pót 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 14. 14:34

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 13:05

Az agp-t talán rögtön vissza is veheted 66-ra és akkor talán nem kell félned, hogy a hdd-id megmurdálnak a lannal és hanggal egyetemben. :rolleyes:

A T kolléga a CAS latency-t = CL kérdezte! :sandor:
Nem a RAS, RAS to CAS és végképp nem a precharge értékeket. Nálad a (8-3-3-...)-ból még hiányzik egy szám a CL.

Azér' kérdeztem az elején, hogy ezta zalaplapot mivel lehet (érdemes) piszkálni.
szeretnék tanulni is az itt elhangzottakból, azért kérdezek.  :respect:
Az nvidia SystemUtility, amit letöltöttem, egy "basic" változat. A nembaszikra eddig még nem sikerült ráakadnom.

Előre is hála

UVP
UV pót:

AMD Athlon XP 2500+ (Barton, 333) @ 2200 MHz (11x200) | Gigabyte GA-7N400-L (nVidia nForce2-U400) | 2x 256 MB Samsung PC3200 DDR SDRAM @ Dual Channel |
Thermalright SLK 900A/Papst 3412 N/2GL | Chieftec HPC-360 táp |
IBM DeskStar 180 GXP 120 GB (7200 rpm, 8 MB) | LG GCC-4480B DVD-ROM/CD-RW |
Matrox Millennium G450 Dual Head 32 MB | Samsung SyncMaster 959 NF | LG Flatron 775FT

#345 Felhasználó inaktív   Beni11 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 05. 14. 18:59

A RAM 240(X2) MHz-en fut nálam. Akkor ez jól tuningolhatónak számít? Szeintem igen, pedig a márkája valami PQI (a ?chipekre? nyomtatva) vagy Pmi (a matricára írva).

#346 Felhasználó inaktív   ADAMX 001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 21:17

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 12:52

Hát ez esetben ez elég jelentős indok miért fagyizott a teszt alatt. A túlhajtás nem fog menni alapfeszen.  :omg:  Szóval a procinak adott feszültséget (nekem mennyi az alap 1,6V?) emeld 1,65-re először és tesztelj úgy, hogy stabil-e a 9x200. Ha ismét fagyi, akkor adj 1,675-öt, ha így se tovább akkor 1,7-et. A wisperrock IV elboldogul ezzel a fesszen tehát nem kell félni. 1,725 fölé viszont ne vidd semmiképpen ezzel a hűtővel, mert azért idén se marad el a nyár.  :Đ

A 42C-os proci enged tartalékot, hogy lehet azt még hevíteni órajellel és vcore emeléssel. :up:
Szóval meglesz az a 9x200!

1,6 volt az alap fesz, most 1,675-ön van, így már megy a 9*200  :cool:  (tovább nem megy, kipróbáltam :Đ)
Burnk7 10 perc alatt 52°-ossá nyomta a procit (alapból 36-42°).
Nem sok ez kicsit?

Szerkesztette: ADAMX 001 2004. 05. 15. 21:19 -kor

#347 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 21:30

A 10 perc?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#348 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 21:55

Idézet: ADAMX 001 - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 22:17

1,6 volt az alap fesz, most 1,675-ön van, így már megy a 9*200  :cool:  (tovább nem megy, kipróbáltam :Đ)
Burnk7 10 perc alatt 52°-ossá nyomta a procit (alapból 36-42°).
Nem sok ez kicsit?

Próbáld meg ezt legalább egy óráig futtani (hogy a ház hőmérséklete is szépen beálljon). NF7-ben a hőmérséklet nem érdekes, két dolog jelent bajt:
- ha lefagy, akkor feszt kell emelni (1.75 (ha bátor vagy 1.80) fölé már nem szívesen mennék)
- ha a hővédelem kiold, akkor vagy javítod a hűtést, vagy átállsz alacsonyabb órajelre.

Szerkesztette: Hasse 2004. 05. 15. 22:01 -kor

#349 Felhasználó inaktív   ADAMX 001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 10:22

Öregszem: Nem a 10 percre, hanem az 52°-ra gondoltam.
Hasse: Kipróbáltam, ez a max. érték, ennél melegebb már nem nagyon lesz. Csak kicsit sokallom ezt is.

#350 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 12:04

Idézet: ADAMX 001 - Dátum: 2004. máj. 16, vasárnap - 11:22

Öregszem: Nem a 10 percre, hanem az 52°-ra gondoltam.
Hasse: Kipróbáltam, ez a max. érték, ennél melegebb már nem nagyon lesz. Csak kicsit sokallom ezt is.

BurnK7 közben ez nem sok, legalábbis ha az érzékelő rendesen hozzáér a procihoz, illetve viszonylag új biosz van a lapban. Mennyi a system temp eközben?

#351 Felhasználó inaktív   ADAMX 001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 12:24

Idézet: Hasse - Dátum: 2004. máj. 16, vasárnap - 13:04

BurnK7 közben ez nem sok, legalábbis ha az érzékelő rendesen hozzáér a procihoz, illetve viszonylag új biosz van a lapban. Mennyi a system temp eközben?

Az nemtom melyik :)
Mind1, az a lényeg, hogy megy 9*200on.

#352 Felhasználó inaktív   Andreew 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 14:57

mi a max sebesség amit el lehet érni egy 1100 Duronnal?
egy Msi Kt6 Delta alaplapban van benne és egy Spire whisperrock hüti...
Igazából nincs tétje a dolognak mivel most vettem új procit,de szeretnék egy kicsit szórakozni vele.. ;)
God is dead. Meet the kids.

#353 Felhasználó inaktív   ADAMX 001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 16. 20:47

Feltettem a ház oldalát -> cpu terhelve 62° :(

#354 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 17. 11:31

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 11:01

Ennyire nem vagyok azért fanatikus, hogy kiszámolja pénzben mennyit spóroltam, de talán ha egyszer lesz időm.
Irányadónak annyit mondanék annyi feltételezéssel élve, hogy mindkét esetben 90-100%-os terheléssel megy a proci.
Szvsz nem mindegy, hogy 2200Mhz-en 1,75V-al 95-100W-ot kér a procim (nálam ennyi), vagy 1100Mhz-en 1,4V-al 37W-ot (downclockolva). :hinta:
Persze most a gép többi részét megint nem vettük figyelembe, de számomra azért elég figyelemreméltó a különbség.

Idle és vegyes terhelésről nincsenek teljesítményfelvételi adataim, de kiindulásnak ez is mond valamit. :smoker: 

Hát annyit biztosan, hogy a 37W kevesebb mint a 90-100W  :D . írtál valami progiról, amivel tudtad állítgatni  a sebességet. Tudnál linket is írni hozzá? Amúgy még mindig arra hajlok, hogy valszeg nem lenne sokkal kevesebb a fogyasztás, mert ha netezek + mp3-at hallgatok, vagy éjszakára otthagyom tölteni a gépet (proci terheltség max. 5-8 %), akkor 41-38 fok felé még soha sem ment a hőmérséklet. Helyes ebből azt levonni, hogy ilyenkor az én procim sem fogyaszt többet 40W-nál?
- Where are we going?
- Let's go find out.

#355 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 09:38

Idézet: Pietrosz - Dátum: 2004. máj. 17, hétfő - 12:31

Helyes ebből azt levonni, hogy ilyenkor az én procim sem fogyaszt többet 40W-nál?

Egy olyan proci, ami terhelten 90-100w-ot eszik az változatlan órajelen idle állapotban, elvileg 0-1%-os terhelés mellett is többet fogyaszt. Tehát a processzor hiába nem végez valódi munkát, rajta akkor is átfolyik egy bizonyos áram mennyiség és egy bizonyos órajelen jár, ami ha magasabb így terheletlenül is nagyobb ellenállást, és energiafelvételt jelent.
Valami hasonlót képzelj el
1100Mhz 1,4V     energiafelvét 20-37W
2200Mhz 1,75V   energiafelvét 50-100W

Ezek nem mobil processzrok hogy használatlan állapotban valóban képes lenne kiiktatni a nem használt egységeket (habár bios és egyes progik szerint ilyen lehetne, de ez jóval korlátozottabb mint egy eredetileg is mobil cpu esetén).

Már nem emlékszem honnan szedtem le ezt a 8rda clocker vagy mi a neve a programnak. Keress rá, vagy ha nagyon nem megy, akkor megkeresem otthon és elküldöm mail-ben.

Szerkesztette: sebgutkopf 2004. 05. 18. 09:53 -kor

My photos

#356 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 09:40

Idézet: ADAMX 001 - Dátum: 2004. máj. 16, vasárnap - 21:47

Feltettem a ház oldalát -> cpu terhelve 62° :(

Ha burnK7-el ennyi a hőm, akkor ne törődj vele. Egy proci még 67C-on se fagy le nemhogy 62-vel. Annyit viszont láthatsz belőle, hogy a jelenlegi hűtéssel már nincsenek tuningolási tartalékaid.

Amúgy a wisperrock-od aljáról a gyári trutyit kicserélted normális szilikon zsírra?
Házad szellőzése milyen?
My photos

#357 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 09:44

Idézet: Beni11 - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 19:59

A RAM 240(X2) MHz-en fut nálam. Akkor ez jól tuningolhatónak számít? Szeintem igen, pedig a márkája valami PQI (a ?chipekre? nyomtatva) vagy Pmi (a matricára írva).

Háát, ha 400-as a ram, akkor marhára jól tuningolható, de ha 500-as, akkor elég fos! :]

A valami PQI márka egyébként egy többnyire ismert márka és jobb/több mint a "brand" ram-ok. A márkás ramok közül az egyik legolcsóbb. :up:
My photos

#358 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 09:48

Idézet: UV pót - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 15:34

Azér' kérdeztem az elején, hogy ezta zalaplapot mivel lehet (érdemes) piszkálni.
szeretnék tanulni is az itt elhangzottakból, azért kérdezek.  :respect:
Az nvidia SystemUtility, amit letöltöttem, egy "basic" változat. A nembaszikra eddig még nem sikerült ráakadnom.

Előre is hála

UVP

Az alaplapot a bios-ban érdemes piszkálni, az ilyen utility-ket meg a pillanatnyi megbízhatóséguk, stabilitásuk és használhatóságuk mellett egyelőre MELLŐZNI tanácsos.

Menj be a biosba ott benne lesz az összes memóriabeállítás és még sok minden nyalánkság, amivel "optimalizálhatod" a rendszered teljesítményét.
Ezt a topicot pedig elejétől a végéig olvasva tényleg sokat tanulhatsz és akkor a kérdéseidre kapott válasszal is messzebbre jutsz! :up:
My photos

#359 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 18. 19:18

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2004. máj. 18, kedd - 8:38

Már nem emlékszem honnan szedtem le ezt a 8rda clocker vagy mi a neve a programnak. Keress rá, vagy ha nagyon nem megy, akkor megkeresem otthon és elküldöm mail-ben.

Ok, megpróbálom megkeresni. Ezt a fogyasztás témát meg elnapolom addig, amíg anyám nem kiabál a magasabb számla miatt  :D  . Már ha észrevehető egyáltalán a különbség.
- Where are we going?
- Let's go find out.

#360 Felhasználó inaktív   CyB 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 06:03

[quote name='sebgutkopf' date='2003. júl. 24, csütörtök - 8:00'] <BLOCKQUOTE><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">idézet:<HR>Ezt írta ChRiS_RS:
<STRONG>Én meg a 2200+ AMD-met és a R9500PRO-mat szeretném egy kicsit felpöckölni. Egyébként Silent Breeze hűti a procit.</STRONG>[/quote]

Ilyen kérdésre is volt már válasz, de mindegy.

Annyit akkor már azért feltételezem tudsz, hogy az alaplap biosában hol lehet a szorzót és az fsb-t emelni. Ha ez stimmel akkor először megnézed a proci végét. Minden alapon csak a szorzót egyel nagyobbra állítod, majd teszt, hogy stabil-e a rendszer. Ha igen, akkor tovább  emeled egészen addig, amíg össze nem omlik, fagy, vagy desktopra kidob a teszt. Ha ilyen van, akkor emelsz vcore-t a procinek és mehet tovább a szorzó emelés. Ez addig ok amíg a proci hőfokát úgy 60 fok alatt tudod tartani terhelve. Ha már fagy akkor az utolsó jó órajelet megjegyzed magadnak.
Ezután a szorzóval a procit underclockolod egy picit és az fsb-t kezded 3-5Mhz-s lépésekkel emelni szintén mindig teszt. Amikor ez is összeomlik már mondjuk a mem vagy a chipset miatt akkor az utolsó jó fsb-hez beállítasz egy olyan szorzót, ami nagyjából az előzőleg a procinál elért legnagyobb stabil érték volt. Ennyi.

A VGA húzására meg vannak progik, amikkel csúszkával lehet a gpu-t és a memót húzni. Itt is áll, hogy egyszerre csak az egyiket húzd és nézd meg a végét majd a másikat és teszt az állítgatás után. Itt lehet 5-10Mhz-s lépésekkel haladni és fagyás után visszavenni mondjuk 10-el a biztonság kedvéért, ugyanis gondolunk a nagyon meleg napokra is. [/quote]
Na neki is esek a vasnak, és tuningolok... kösz az infót  :D

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.