HWSW Informatikai Kerekasztal: - = Tuningolás kezdőknek = - - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

- = Tuningolás kezdőknek = -

#1041 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 30. 20:54

Ezek szerint pelyus majd elmondja a gyakorlati tapasztalatát, hogy melyik felállás jobb számára. Szerintem max 1-2C eltérés lehet a b-b és a b-s felállás között.

Ezeknek a bordáknak amúgy pont a heatpipe miatt pont nem a heatpipe cső hűtése a lényeg hanem a cső a réz lamelláknak adja át a hőt és az a nagy felület, amit érdemes a ventikkel szellőztetni. Szerintem, ha egy egyértelmű légáramlási irányt tudunk meghatározni a két ventivel, hogy jobbról jön a friss levegő a fújással balra meg kimegy a meleg a szívás miatt szerintem eredendően hatékonyabb és csendesebb mintha szélvihart csinálnánk két egymást szembefújó ventivel. Az irányított légáromlás már csak a meleg házból való kivezetése miatt is hatékonyabb, mert akkor össze lehet hangolni a levegő áramlást a házba befújó és a házból kifelé szívó ventikkel a rendszert. Lesz belőle egy jó kis légcsatorna (jééé akár a BTX  :D ), ami zárt ház esetén (akinek szó szerint desktop gépe van az itt nem számít) hatékonyabbnak illene lennie.

Ez az én elméletem, aztán akkor most már várjuk petyus a gyakorlatot!  ;)
My photos

#1042 Felhasználó inaktív   Szanya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 15:57

Pl. az én gépemben a tápventin kívül - ami asszem a ház keringésében nem játszik - csak a procihűtő pörög.
Gondolom, hogy így nem teljesen egyirányú a légáramlás a kuckómban. Ettől függetlenül a lenti lyukakon lép be valószínűleg a hűs és a fenti réseken a iszkol el langy. Feltételezem, ha lenne hátul feül egy kifúvóka, akkor gyorsabban menne ki a melegebb. Ellenben ha lent elől lenne egy beszívó, akkor hűvösebb ájerből lenne nagy- nagy bőség, így lenne mit a procira kergetni.
Láttam egy tesztet valahol egy ilyen hítpájpos cuccról, és ott a hátsó fenti perforációra lökte a hőséget az egy venti. Így a házhűtés és a procihűtés kb. egy volt. Ilyenkor nyilván egy b-s a nyerő, ha második venti is kerülne rá.
Végül is szerintem attól függ az egész procihűtés, hogy a házban melyik levegőből van több?Elhasználtból, vagy frissből?!
Legjobb, ha nagyon gyorsan cserélődik a házban a levegő és így jól le lehet fújni a bordáról a keletkezett meleget.
"Cyborgból nem lesz gépsonka." - Szanya csak egy van! -
www.vitorlasoktatas.hu

#1043 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 16:37

Alapvetően mindig a meleg levegő eltávolítására kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Befelé mindig talál utat a levegő akár magától, akár segítséggel, de kitessékelni a meleget sokkal nehezebb.

Azt pedig szintén ne felejtsük el, hogy minél bonyolultabb egy alakzat, annak hűtésére annál hatékonyabb a róla való levegő elszívása mint a ráfújás.
Szerintem egy gép belseje elég bonyolult alakzat.  :D
My photos

#1044 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 03. 11:46

Sziasztok!

Van egy 1700-as P4em Abit TH7II Raid Alaplappal
512 RDRAM
Inno3d Geforce 3 Ti 200 128 MB

Megtundátok nekem mondani hogy minimális anyagi ráfoditással mit lehetne ebből így látatlanban kihozni? A minimális az lehetőleg 0 Forint körüli összeg legyen:)
A procival már próbálkoztam de nem engedett semmit, de lehet hogy csak én vagyok a béna.
Ha valaki tud segíteni akkor előre is köszönöm.

#1045 Felhasználó inaktív   Shane 54 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 13:27

Idézet: Rana - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 10:46

Sziasztok!

512 RDRAM

Megtundátok nekem mondani hogy minimális anyagi ráfoditással mit lehetne ebből így látatlanban kihozni? A minimális az lehetőleg 0 Forint körüli összeg legyen:)
A procival már próbálkoztam de nem engedett semmit, de lehet hogy csak én vagyok a béna.
Ha valaki tud segíteni akkor előre is köszönöm.

Ennyit biztos :

512 RDRAM

Legközelebb elmondhatnád mit szeretnél. Mert nem derűl ki semmi abból amit írsz!
Találjuk meg együtt az AIDS ellenszerét!!
Csatlakozz a magyar csapathoz!!

"...nehogy már a fika egye meg az óvodást..." Andro, részlet

Gondolkodtál ma már?

#1046 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 13:36

Idézet: Shane 54 - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 14:27

Ennyit biztos :

512 RDRAM

Legközelebb elmondhatnád mit szeretnél. Mert nem derűl ki semmi abból amit írsz!

Mondjuk arra gondoltam hogy meddig tudnám húzni a procit meg a videókártyát, na meg hogyan, hogy ne basszak el semmit.

#1047 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 13:58

Idézet: Rana - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 14:36

Mondjuk arra gondoltam hogy meddig tudnám húzni a procit meg a videókártyát, na meg hogyan, hogy ne basszak el semmit.

VGA-hoz cool bits patch és mehet az órajelciba tesztelve lépésenként.

Procinál pedig csak fsb-t tudsz emelni. Óvatosan és keveset a pci miatt!!!
Memória időzítések alacsonyabbra vételét érdemes próbálni, persze egyesével tesztelés után.
My photos

#1048 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 14:03

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 14:58

VGA-hoz cool bits patch és mehet az órajelciba tesztelve lépésenként.

Procinál pedig csak fsb-t tudsz emelni. Óvatosan és keveset a pci miatt!!!
Memória időzítések alacsonyabbra vételét érdemes próbálni, persze egyesével tesztelés után.

Az a baj hogy ha akármit állítok a procin egyszerűen nem indul a gép csak ha nullázom a cmost.
Pedig a kézikönyv is azt írja hogy ehhez a ramhoz magassabb fsb beállítás kéne legalább 125 de nekem csak így 100 on hajlandó menni.
A memória időzítést hol tudom állítani?

#1049 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 19:50

Közben a fsb probléma megoldódott. Volt egy kapcsoló az alaplapon ami nem engedett húzni. :) A Memória időzítést meg nem találom ha valaki tudna egy kicsit bővebb felvilágosítást adni róla az jó lenne. :) Kösz a segítséget sebgutkopf. Az a cool bits progi nagyon jó.

#1050 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 13:44

Idézet: Rana - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 20:50

Közben a fsb probléma megoldódott. Volt egy kapcsoló az alaplapon ami nem engedett húzni. :) A Memória időzítést meg nem találom ha valaki tudna egy kicsit bővebb felvilágosítást adni róla az jó lenne. :) Kösz a segítséget sebgutkopf. Az a cool bits progi nagyon jó.

Az a jó a cool bits-ben, hogy nem progi, hanem csak a registry-ben változtatja meg a detonator (bocsi most már forceware) driver beállításait, hogy ne rejtse el az órajel beállításokat. Mivel nem külön progi ezért memóriát sem foglal és semmilyen plusz erőforrást nem igényel mivel a driver amúgy is meglévő képességét teszi csak láthatóvá.

Az AGP clk-t a soft menüben fixáltad 66Mhz-re ugye!!! És csak utána piszkáltad az fsb-t. A ram segességet pedig lődd be jól az fsb-hez képest.

Most hogy eszembejutott, hogy RD-ram van a gépedben kezdek elbizonytalanodni, hogy ott milyen memó késleltetések vannak és elérhető-e valahol. Talán egy spéci bios felfedné neked, mert az advanced bios features alatt illene lennie, amely nálad elég silány tartalmú menü. Nekem sosem volt RD-m így ebben valszeg akik használtak már ilyet (annak idején) azok jobban tudnának segíteni.
My photos

#1051 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 14:29

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 14:44

A ram segességet pedig lődd be jól az fsb-hez képest.

Ez pontosan mit is takar?

Mert tudok egy olyat állítani a soft menuben hogy 400Mhz 300 Mhz meg auto mást nem találtam
És ezt hova állítsam? Az fsb 112 lett maximum.
Ja meg még valami. Mekkora a még egészséges hőmérséklet a videókártyának meg a procinak?

#1052 Felhasználó inaktív   Shane 54 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 15:56

Idézet: Rana - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 13:29

Mert tudok egy olyat állítani a soft menuben hogy 400Mhz 300 Mhz meg auto mást nem találtam
Ja meg még valami. Mekkora a még egészséges hőmérséklet a videókártyának meg a procinak?

háááát...ezt nehéz megmondani...nálam a proci winsuxban olyan 52-55, burnel felmegy 70ig is, viszont gammák után is "csak" 60-62fok szokott lenni.
vga?
-milyen is?

Gondolkodtál ma már?

#1053 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 16:32

gef 3 ti 200as

#1054 Felhasználó inaktív   Shane 54 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 17:52

Idézet: Shane 54 - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 14:56

háááát...ezt nehéz megmondani...nálam a proci winsuxban olyan 52-55, burnel felmegy 70ig is, viszont gammák után is "csak" 60-62fok szokott lenni.
vga?
-milyen is?

picit rosszul raktam össze a cuccott, így megy 48-50-et winsuxxban és 65körül max burnel :smoker: :cool:  :D  ;)

Gondolkodtál ma már?

#1055 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 19:52

Idézet: Shane 54 - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 18:52

picit rosszul raktam össze a cuccott, így megy 48-50-et winsuxxban és 65körül max burnel :smoker:   :cool:  :D  ;)

:D
Ezt szépen meggyóntad.
My photos

#1056 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 20:05

Idézet: Rana - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 15:29

Nos elősször a 112-es fsb meghagyása mellett állítsd be 300-ra és amikor feláll a rendszer ellenőrízd le egy everest-el (alaplap, alaplap és a memóriabusz tulajdonságait csekkold le), hogy valójában mennyin működik a ram. Itt ki fog derülni, hogy a ramnak ténylegesen a biosban beállított 300Mhz-et adja (rd600 ha jól sejtem), vagy ez a 3 vagy 400-as beállítás az fsb-hez viszonyított felszorzást jeleni. Szerintem ez utóbbi a valószínű. Mert:
1. 400-as fsb-s p4 proci esetén (valós fsb 100Mhz) a 400-as ram beállítással kapod a szabvány rd 800-as ramot, (100x4=400)
2. 533-as fsb-s p4 proci esetés (valós fsb 133Mhz) a 300-as ram beállítással éred el az rd800-at. (133x3=400)

Az auto beállítás valószínűleg valahol meghúzza a vonalat, hogy meddig (mekkora fsb) használ 4 illetve mitől fölfele 300-as ram beállítást (ezt szintén everest-el le tudod ellenőrízni).
Ha teszemazt nálad most a 112-es fsb-vel 300-as ram beállításnál a memóid downclockolva vannak, amit ellensúlyozni lehetne a késleltetések csökkentésével (ha lenne a bios-odban). Kérdés, hogy a ram bírja-e a túlhajtást a magasabb frekin.
My photos

#1057 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 19:28

400 Mhz re állítva 455 valódi órajelet ír és 910 effektívet az everest. Ez így jó? Amúgy 800 Mhzes a Ramom.
csináltam egy bios frissítést de még mindíg nem találom a memória időzítést sehol...
lehet hogy nem is lehet állítani rajta??

#1058 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 19:43

Idézet: Rana - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 20:28

400 Mhz re állítva 455 valódi órajelet ír és 910 effektívet az everest. Ez így jó? Amúgy 800 Mhzes a Ramom.
csináltam egy bios frissítést de még mindíg nem találom a memória időzítést sehol...
lehet hogy nem is lehet állítani rajta??

Akkor úgy van ahogy sejtettem, hogy a 300 illetve 400-as memó beállítás az fsb-hez viszonyított arányt jelenti (fsb szorozva 3-al vagy 4-el). Tulajdonképpen a procival együtt így az fsb-n keresztül a ram-ot is húztad. Ha nem tapasztalsz a gépeden stabilitási problémákat, akkor örülj annak, hogy a 800-as memóid 910-en mennek. Különösen azért örülhetsz ennek, mert az RD ramok mindig gyenge tuningolhatóságukról voltak ismertek, amúgy rendkívül jó teljesítményt nyújtanak és stabil.

Valószínű azért jutottál 112-es fsb-ig mert eddig bírja a memód. Tehát ha visszavennéd a memót 300-ra, akkor az fsb-t emelhetnéd tovább ugyanis a lapod hivatalosan is támogatja a 133-as fsb-t, mert a 850-es chipset fogadja az 533-as p4-eket, tehát nem a lapon múlik a további tuning. Ha a procinak ez lenne a vége (ha jól sejtem akkor willemagge magos ezek tényleg kevésbé tuningbarátok) akkor bele kell törődni, de még egy minimális vcore emeléssel (tényleg csak pici) és akkor valamit mehet tovább a tuning.
My photos

#1059 Felhasználó inaktív   Rana 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 19:59

A feszültéggel játszani nem veszélyes? Nem zavarhatja haza a tápot? Csak 300 as tápom van...
Akkor vegyek vissza a 400ból 300ra és húzzam tovább a procit?
A memóra időzítésnek utánanéztem és azt az alaplap nem támogatja...
ja meg van ott még egy differential current szorzó az mit jelent?

Szerkesztette: Rana 2005. 01. 05. 20:04 -kor

#1060 Felhasználó inaktív   Shane 54 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 13:12

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 18:52

:D
Ezt szépen meggyóntad.

;)

azóta még 2x összeraktam ezt a Sp97-et, most egy TT venti van rajta 3600rpm-re belőve, így 47winsuxxban és olyan max 62burnel, már zárt házban, az előző eredményeket asztalon csináltam.
TTS-nél veszek majd rá egy Sanyo 92mm-es ventit azt belővöm jó hűtés és elviselhető hang kombóra azt csókolom :D ;) :cool:

Gondolkodtál ma már?

Téma megosztása:

• (102 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55