idézet:
Ezt írta hsz:
[ A nehéz CODEGEN tápok igenis nem olyan rosszak, nekem egy 400-as van, s amióta megven, tuningolok, bár nekem külső APC Back-UPS 350-em is van..(szünetmentes táp)
Szerintem a tápos halált inkább a házon(nem a gép házát értsd) belüli feszültségingadozás okozza...
Ezelőtt egyébként egy full-noném 235-ös táppal húztam 1600-as AGIOA-t 1750-es valós órajelen...
Ha táp öli meg a gépet, szvsz az már tuning nélkül is meg fogja ölni...[/quote]
A Codegen tápok régen jók voltak, de az az idő már elmúlt. A srác meg leírta, hogy nem olyan nagyon régi az a táp és nem 400-as hanem 300w-os. Ma már nincs nehéz codegen táp.![]()
Azt mondjuk nem értem, hogy a külső szünetmentes táp, hogyan segít a tápnak a gép terhelésének kiszolgálásában. :confused:
Ugyanis a szünetmentes a hálózati tüskéktől és a hálózati túláramtól, valamint az esetleges alacsony hálózati fesztől véd, tehát külső okból nem mehet tönkre a géped, de ha a táp nem bírja kiszolgálni a gépet ahhoz semmi köze az ég világon!
Szerinted miért kezd el a házon belül ingadozni a feszültség? :o Talán azért mert az alkatrészek terhelésére a táp nem bírja tartani a szükséges feszültséget és ezért esik le, vagy a hiányzó áramerősséget (A) feszültséggel próbálja pótolni.
Chris: a lényeg továbbra is, hogy 300-as codegennel még veszélyesebb üzem a tuning.
[ 2003. július 29.: sebgutkopf szerkesztette a hozzászólást ]
- = Tuningolás kezdőknek = -
Elküldve: 2003. 07. 29. 09:01
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2003. 07. 29. 09:14
idézet:
Ezt írta ungalabunga:
sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. kb 3/4 éve van meg gépem celeron procival. Ez erősen húzott (egy jobarattol vettem a konfigot) 856 mhzen kettyeget. Msotanaban a rendszer instabil volt, format c: utan a windows csak ugy kuszott fel, ha a biosban a procit visszatettem gyári 566 mhzre.
Azonban most h win ujra fenn van szeretnem visszahuzni, ha esetleg nem is 856 ra megint (sajnos igy dögmelegben vagy nemtom miért nyáron már nem volt stabil így, bár azelőtt egy fél évig remek volt!)
Szoval az lennen a kérdésem, hogy hogy s mint állítsam biosban a CPU SOFT menut?
Hányszor hány mhz-el probálkozzak?
Alul a voltot (default 1.70) lefele vagy fölfele?
Nagyon köszönöm a segítséget előre is![/quote]
Először is a celeron proci az nem szorzólock mentes, tehát a szorzót nem fogod tudni állítani. Mivel az 566-os celeronnak az fsb-je 66Mhz volt ezért egyértelmű, hogy 8,5 a gyári szorzó. Innentől meg egyenesen következik, hogy a tuningolt értéket az fsb 66-ról 100-ra való emelésével érte el a srác, ami garantálta, hogy a pci/agp frekik szabvány értéken maradtak és a mem sávszélesség is eleget nőtt ahhoz, hogy látványos legyen a teljesíténytöbblet.
A vcore-t ha tuningolsz akkor emelni kell (nem valószínű a csökkentésre való teljesíténynövekedés), de csak a szükséges mértékben. Csak akkor emelj feszt a procinak ha a kívánt órajelen már nem stabil a rendszer (értsd: kilép desktopra progikból, nem boot-ol a win...).
Amúgy még figyelj a memória időzítésekre is mert, ha gyengébbek azok az sd ramok, akkor a miatt is fagyhat a rendszer. A ram időzítéseknél a nagyobb érték a lassabb tehát a kevésbé megterhelő.
Javítsd a ház szellőzését, egy házporszívózás se árt esetleg és a hűtő szakszerű, paszta használatával való újbóli felhelyezése szintén javíthatja a proci közérzetét.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2003. 07. 29. 10:23
idézet:
Ezt írta sebgutkopf:
[QB]
a lényeg továbbra is, hogy 300-as codegennel még veszélyesebb üzem a tuning...
QB][/quote]
Ezzel tisztában vagyok,akkor viszont addig nem tuningolok. Túl sokat kockáztatnék, és nem igazán szeretném a cuccost hazavágni. Ha rámszakad a nemzeti bank akkor majd veszek egyet.
Mindenesetre a hozzászólásokat köszönöm!
---
AMD everywhere
---
Elküldve: 2003. 07. 29. 12:39
Nem tom miért szidja mindenki, mikor nem rossz!? :confused:
Persze egy chieftec az jobb, de ez se rossz..
Elküldve: 2003. 07. 29. 12:43
idézet:
Ezt írta ChRiS_RS:
Ezzel tisztában vagyok,akkor viszont addig nem tuningolok. Túl sokat kockáztatnék, és nem igazán szeretném a cuccost hazavágni. Ha rámszakad a nemzeti bank akkor majd veszek egyet.
Mindenesetre a hozzászólásokat köszönöm![/quote]
Bölcs döntés.![]()
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2003. 07. 29. 19:30
Volna egy kérdésem.Szeretném megtuningolni a videókártyámat.Milyen szoftvert ajánlotok hozzá?.A kártya egy integrált sis 630/730 egy matsonic MS8308EP alaplapon.Először is szeretném megkérdezni hogy hogyan működnek ezek a "kártyák" és hogyan kell őket tuningolni.Vegyek e rá plusz hűtőt(chipset hűtőt?)hogy bírjon vmit.A Power strippel próbálkoztam a motor órajel 125Mhz és ezt max. 167-ig engedi
a memóriát pedig 100-ról max 133-ig
Köszi
Elküldve: 2003. 07. 29. 19:32
idézet:
Ezt írta hsz:
Ha táp öli meg a gépet, szvsz az már tuning nélkül is meg fogja ölni...[/quote]
Az esetek nagy többségében ez így van.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 07. 29. 19:36
idézet:
Ezt írta Kajakos:
Én az alábbi konfigot az alábbin tuningoltam 300-as codegennel, és semmi hibája nincs a gépnek!!!!
Nem tom miért szidja mindenki, mikor nem rossz!? :confused:
Persze egy chieftec az jobb, de ez se rossz..[/quote]
Bocsáss meg, nem a Te Codegenedet szidják, hanem általában a Codegent. Az enyém másfél évet nem bírt ki, pedig csak egy Duront hajtott, 800 Megahertzen.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 07. 29. 19:53
idézet:
Ezt írta F1:
Valaki :confused:[/quote]
Kicsit izgága tetszel lenni!
Tizenegy perce tetted fel a kérdésedet és már hiányolod a választ. Nem biztos, hogy pont most itt van, aki tud válaszolni. Mondjuk, ha holnap ilyenkor még mindig nincs válasz, akkor már izgulhatsz.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 07. 29. 21:44
Előző hozzászolasomban már vázoltam a problémát, egy 566 os Celeron futott 856mhz 3/4 évig, majd most format c: miatt vissza lett véve alapra, s mivel nem én hutam fel 856 ra, nemtom visszaállítani
Szoval ha az Ext Clockot 100 ra veszem (1/3) , Multiplier Factort 8.5 re s enablera teszem A turbo frequencyt, akkor bootlosákor a "régi" 856 ot számol, de persze nem indul tovább CPU hiba, go to bios. Ugyhogy probálkoztam tovább, core voltage emelése (1.70 - 1.90 ) értékek köze (1.90 a max engedélyezett), de semmi változás, továbbra is CPU hiba.
Van itt a CPU SOFT MENU II ben egy olyan h AGPCLK/CPUCLK ez 1/1 vagy 2/3 lehet. ezt is allitgattam, semmi eredméyn. Aztan valtoztatgattam a szintén még itt lévő L2 Cache Latency-t Disable, illetve 1-15 ig megadhato szám közül sokkal elinditottam, semmi.
Egyszoval már tanacstalan vagyok
Olvastam itt h a ramokon is allitgatni kene, de igazandibol azt nemtom konkrétan hol kéne
A külön szomorú az, hogy nemhogy 856 ra, de még csak egy minimális emelést sem tudtam elérni
Egy szó mint száz ha valaki tudna további jotanácsokkal elhalmozni nagyon megköszönném!
Előre is thx!
Elküldve: 2003. 07. 30. 09:18
idézet:
Ezt írta F1:
Valaki :confused:[/quote]
Egy integrált vga tuningolásától tulajdonképpen mit vársz? :confused:
Azzal ígyse úgy se fogsz játszani legfeljebb instabil lesz a rendszered a tuning miatt. Amúgy ha már a power strip-ben ott volt a memó és grafikus mag órajele akkor a topicban korábban leírtak alapján járj el.
IMHO ha játék akkor vegyél egy normális vga-t, ha nem játszol, akkor meg minek tuningolni.
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2003. 07. 30. 09:30
idézet:
Ezt írta ungalabunga:
Sziasztok ismét itt!
Előző hozzászolasomban már vázoltam a problémát, egy 566 os Celeron futott 856mhz 3/4 évig, majd most format c: miatt vissza lett véve alapra, s mivel nem én hutam fel 856 ra, nemtom visszaállítaniNamost már sikerült itt megtudnon h 8.5 x szorzoval kéne probálkoznom. Lehet kicsit hosszan fogok tapasztalataimról beszelni, előre is elnézést
Szoval ha az Ext Clockot 100 ra veszem (1/3) , Multiplier Factort 8.5 re s enablera teszem A turbo frequencyt, akkor bootlosákor a "régi" 856 ot számol, de persze nem indul tovább CPU hiba, go to bios. Ugyhogy probálkoztam tovább, core voltage emelése (1.70 - 1.90 ) értékek köze (1.90 a max engedélyezett), de semmi változás, továbbra is CPU hiba.
Van itt a CPU SOFT MENU II ben egy olyan h AGPCLK/CPUCLK ez 1/1 vagy 2/3 lehet. ezt is allitgattam, semmi eredméyn. Aztan valtoztatgattam a szintén még itt lévő L2 Cache Latency-t Disable, illetve 1-15 ig megadhato szám közül sokkal elinditottam, semmi.
Egyszoval már tanacstalan vagyok az az igazság nagyon hianyzik az a régebben meglévő +majd' 300 mhz..
Olvastam itt h a ramokon is allitgatni kene, de igazandibol azt nemtom konkrétan hol kéneEgy darab 256 sdram os modulom van benne, bővebb infokat nem tudok rola ...
A külön szomorú az, hogy nemhogy 856 ra, de még csak egy minimális emelést sem tudtam elérni![]()
Egy szó mint száz ha valaki tudna további jotanácsokkal elhalmozni nagyon megköszönném!
Előre is thx![/quote]
Ha már ennyit állítgattál akkor vedd vissza megint a default bios beállításokat. A proci szozónál ne állíts semmit jó az auto, vagy mittom én mi van oda írva. Az agp/cpu rate viszont semmiképpen se legyen 1:1-mert az agp hivatalos frekije 66Mhz, ez jó az alapórajelnél, de a 100-as fsb-nél már nem tehát átállítani a leosztást 2:3-ra. Ha az fsb 100, akkor Ez fontos!!!
Nem szükséges rögtön a proci vcore-t a maximumra rakni először alapértéken próbáld.
A memória időzétést és órajel arányt az advanced chipset setup/feature menüben találod.
Itt nézd meg a ram órajelét/fsb-hez való arányát és a cas-, ras-, precharge-latency (késleltetéseket) értékeket. Ezeket állítsd a nagyobb 3-as értékekre (a precharge-nál 5,6.. lehetnek tehát itt is a nagyobbra).
Kérdés: milyen ram van a gépben? (pl. egy aida megmondhatja, vagy kiveszed a gépből és a szemed) A frekvenciájának nem megfelelő beállítása a rendszer benemindulását eredményezheti.
Az L2 cash-t ne piszkált nem kell oda késleltetés, hagyd default értéken.
A végére pedig mégegy jótanács:
Ha valamit elállítassz a biosban mindig írd fel mit, hogy tudd milyen beállításokkal volt működőképes a rendszer. Értem itt azt, hogy először az egész bios-t le kellett volna jegyzetelned az eladó srác beállításaival és csak utána a default beállítások és format c:
Remélem segítettem.![]()
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2003. 07. 30. 10:31
idézet:
Ezt írta sebgutkopf:
Egy integrált vga tuningolásától tulajdonképpen mit vársz? :confused:
Azzal ígyse úgy se fogsz játszani legfeljebb instabil lesz a rendszered a tuning miatt. Amúgy ha már a power strip-ben ott volt a memó és grafikus mag órajele akkor a topicban korábban leírtak alapján járj el.
IMHO ha játék akkor vegyél egy normális vga-t, ha nem játszol, akkor meg minek tuningolni.[/quote]
Amely játékokkal szeretnék játszani azok mind jól futnak eddig egy kivétel akadt és azért szeretnék tuningolni hogy ne szaggasson be(most is csak kicsit szaggat).Amúgy felhúztam mind a memória mind a magórajelet a maximumra és a 3dmark 2001SE semmi esetben sem szaggatott/villogott szóval végigment normálisan.
Szerintem meg a memóriát ha most felvettem 100-ról 133Mhz-re azzal nem, árthattam neki semmit sem mivel a többi része ami nincsen elkülönítve az integrált VGA számára az 133Mhz-en megy.Javítsatok ki ha tévedek.
Elküldve: 2003. 07. 30. 11:59
idézet:
Ezt írta F1:
Amely játékokkal szeretnék játszani azok mind jól futnak eddig egy kivétel akadt és azért szeretnék tuningolni hogy ne szaggasson be(most is csak kicsit szaggat).Amúgy felhúztam mind a memória mind a magórajelet a maximumra és a 3dmark 2001SE semmi esetben sem szaggatott/villogott szóval végigment normálisan.
Szerintem meg a memóriát ha most felvettem 100-ról 133Mhz-re azzal nem, árthattam neki semmit sem mivel a többi része ami nincsen elkülönítve az integrált VGA számára az 133Mhz-en megy.Javítsatok ki ha tévedek.[/quote]
Akkor viszont húzd amíg birod és a szaggató játék grafikáját meg butítsd le annyira, hogy ne szaggasson. Mást tényleg nem tudok erre mondani.![]()
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos
Elküldve: 2003. 07. 30. 12:55
idézet:
A végére pedig mégegy jótanács:
Ha valamit elállítassz a biosban mindig írd fel mit, hogy tudd milyen beállításokkal volt működőképes a rendszer. Értem itt azt, hogy először az egész bios-t le kellett volna jegyzetelned az eladó srác beállításaival és csak utána a default beállítások és format c:
Remélem segítettem. [/quote]
Kosz szépen mindent, probálkozni fogok, az idézet meg nagyon igaz, hát az ember a saját kárán tanul)
Elküldve: 2003. 08. 11. 18:38
Elküldve: 2003. 08. 11. 19:04
[ 2003. augusztus 11.: kisbetu szerkesztette a hozzászólást ]
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 08. 11. 19:12
idézet:
Ezt írta kisbetu:
Ha feszültségemeléssel sem megy, akkor sehogy.[/quote]
Ok, akkor adatmentés elötte.
![]()
Elküldve: 2003. 08. 12. 13:17
idézet:
Ezt írta Socket370:
Hogylehetne az megoldani ha kicsit a szokottnál többet húzok a procin a windows elinduljon?[/quote]
Ha az xp nem jön be a tuning miatt annak akkor már valami oka van és az bizony harveres eredetű. Az xp jóval érzékenyebb mint az előző win-ek voltak és többek között emiatt is stabilabb, mert amin nem érzi magát biztonságban inkább nem idul el.
Mit tehetsz?
1. semmit beletörődsz
2. sok idővel és energiával kitalálod minek túl sok és könnyítessz a sorsán.
Itt arra gondlok, hogy vagy lazább beállításokat adsz neki, javítod a hűtését, vagy lecseréled (ettől lesz neki a legjobb).
Sok oka lehet a nem beindulásnak:
pl.
- túl meleg proci
- túl kemény rambeállítás
- ez a proci vége hiába adsz neki még feszt
- chipset nem bírja (jobb hűtés kell és több fesz)
- más része a mobo-nak nem bírja
- táp nem ad elég energiát a húzott rendszernek.
- magas fsb-t egyes alkatrészek (hdd, hangkártya, hálókártya...) nem bírják
Lehet sakkozni.
[ 2003. augusztus 12.: sebgutkopf szerkesztette a hozzászólást ]
-->KONFIG<--
Logitech G25 Wheel
www.rallysimfans.hu
My photos

Súgó
A téma zárva.