HWSW Informatikai Kerekasztal: Az LCD kijelző és rejtelmei! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (88 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Az LCD kijelző és rejtelmei!

#621 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 09. 16:48

Lehessen programozni kompóton keresztül oszt jóvan. Mivel prgramozó vónék, megódom a többit. Szóval akkor elteccik vállani? Hogyen lehete egy ilyet programozni amúgy? Elképzelésem sincs hogyan működik egy lcd/led kijelző vezérlése...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#622 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 09. 20:26

Idézet: orbano - Dátum: 2004. máj. 9, vasárnap - 17:48

Lehessen programozni kompóton keresztül oszt jóvan.

Elképzelésem sincs hogyan működik egy lcd/led kijelző vezérlése...

A COM porttal az a gond(om), hogy valami félig intelligens rendszer kell a kijelzőbe. Mondjuk egy PIC-kel megoldható, akkor szinte egyetlen IC vezérelheti a kijelzőidet, de azt is fel kell programozni. (Fejlesztői környezet, eszköz, letöltő.)

Butább kapcsolást lehet illeszteni párhuzamos portra, ekkor pár IC az egész (attól függ, hány digitet kérsz), a programozás az LPT regisztereinek írásában merül ki.

Az általánosan elterjedt LCD-k programozása sem több ennél: kiküldesz egy bájtot, és megmondod, hogy ez most parancs vagy adat volt. (Parancs pl. kurzor ugorjon, képernyőtörlés, stb. Adat: spec karakter bitmintája, ill. a kijelzendő ASCII-kód.)

De nem, ez nem jelenti azt, hogy megcsinálnám, elég elmaradásom van enélkül is. Talán valaki inspirációt kap tőle és nekiáll...
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#623 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 09. 21:02

:( ezt szomoruan hallom...
A mikrokontrollerek programozasa is egy jo moka lehet, egyszer kipróbálnám...
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#624 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 09. 23:33

Idézet: orbano - Dátum: 2004. máj. 9, vasárnap - 22:02

:( ezt szomoruan hallom...
A mikrokontrollerek programozasa is egy jo moka lehet, egyszer kipróbálnám...

Ha találsz rá valakit, aki megírja a programot, beégetem neked. (Minden DIP tokozású PIC-et tudok égetni). De nincs időm ilyen programot írni, azaz szakíthatnék rá, de neked az nem érné meg anyagilag.

De ha komolyan gondolod a PIC programozás kitanulását, tudok számodra égetőt, keress priviben, gyártói supportot is kapsz hozzá a Microchiptől (komolyan).
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#625 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 20:47

Aszem nekem is hasonló problémáim lesznek:) - ugyanis most tettem szert egy Futaba VFD modulra, ami teljesen jó lenne nekem(8 nagy alfanumerikus hely, meg hőmérséklet kijelzésre 2 digit) csak a meghajtása kérdéses. írtam a futabának, hogy küldjenek róla doksit, remélem összejön...:)
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#626 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 12. 15:01

Sziasztok!

A www.chipcad.hu oldalon, az árlistában van egy olyan kategória hogy "CHIP ON GLASS". (2*16 soros LCD 44780 kompatibilis, olcsóbb pár száz forinttal) meg tudnátok pontosan mondani, hogy ez mit jelent? A telefonba a hölgy azt mondta, hogy a szilicium rész az üvegen van. Ez oké, de mégis hogy néz ez ki?

g.
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, komód, szvetter, cekker (bevásárlószatyor), fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, pléh, drót, dunsztos üveg, abrosz, dunyha, lavór, papundekli, sámli, hokedli...szocreál. (és a "hamár" szó, ami akár milliókba is kerülhet...:)

#627 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 12. 19:48

úgy hogy van egy tök átlátszó üveged, amin alapból nem látszik semmi, ha meg bekapcsolod a kijelzőt akkor fekete dolgok jelennek meg rajta (számok, betűk, ilyenek). Pl. karórákon szokott lenni, biztos láttál már ilyet...
--HunFrost vízhűtés--

#628 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 07:36

Idézet: orbano - Dátum: 2004. máj. 12, szerda - 20:48

úgy hogy van egy tök átlátszó üveged, amin alapból nem látszik semmi, ha meg bekapcsolod a kijelzőt akkor fekete dolgok jelennek meg rajta (számok, betűk, ilyenek). Pl. karórákon szokott lenni, biztos láttál már ilyet...

AHA! Nem is rossz!

Vajon lehet mögé házilag valamilyen világítást készíteni LEDekből?

g.
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, komód, szvetter, cekker (bevásárlószatyor), fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, pléh, drót, dunsztos üveg, abrosz, dunyha, lavór, papundekli, sámli, hokedli...szocreál. (és a "hamár" szó, ami akár milliókba is kerülhet...:)

#629 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 07:51

Ez már a te fantáziádon és kreativitásodon múlik. csak ügyelj arra, hogy egyenletes szórt fényt kapjon, ami nem túl erős, tehát világítsd meg oldalról, vagy rakj mögé valami opálos lapot (persze innentől olyan lesz mint egy normál lcd kijelző).
--HunFrost vízhűtés--

#630 Felhasználó inaktív   Sick_boy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 13. 08:31

ha alkatrészre van szükséged a megépítéshez, nézz be ide:

Eladó holmik LCD-kijelző készítéséhez

#631 Felhasználó inaktív   aton-hawk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 08:42

Sziasztok

Bocsi, hogy belepofázok a témába, csak lenne egy-két kérdésem
Az első az lenne, hogy van a codix oldalán egy grafikus lcd 240x64. Na most megnéztem a leírását, és akárhogy néztem a méreteit nem férne be az 5"25-ös meghajtó helyébe. Ez lehetséges, vagy én vagyok ilyen béna?
A másik kérdés, hogy ezt az lcd-t tényleg lehet kezelni soros porton?
Ha lehet, akkor hogy lehet forrasztani....
Esetleg van valami konkrét leírás, hogy miként lehet ezt megoldani?

#632 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 13:00

Idézet: Sick_boy - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 9:31

ha alkatrészre van szükséged a megépítéshez, nézz be ide:

Eladó holmik LCD-kijelző készítéséhez

köszi! megnézegettem, de ilyesmim nekem is van. Inkább a világításon töröm a fejem, hogy más legyen mint a többi.

g.

#633 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 17:32

Idézet: aton-hawk - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 9:42

megnéztem a leírását...
lehet kezelni soros porton?

A leírásban nem találtad?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#634 Felhasználó inaktív   aton-hawk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 20:08

Megnéztem(újra)....igazad volt, benne van.
Jaaa....be lehet állítani az lcd-ken, hogy még az op rendszer elindulása előtt kiírjon bizonyos infókat...pl a cpu hőmérséklete stb...stb.

#635 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 20:33

Idézet: aton-hawk - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 21:08

Jaaa....be lehet állítani az lcd-ken, hogy még az op rendszer elindulása előtt kiírjon bizonyos infókat...pl a cpu hőmérséklete stb...stb.

Mivel a mondat végén nem kérdőjel van, kijelentésed érdeklődéssel tölt el.
Hogyan is van ez?
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#636 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 20:36

Továbbgondolva: még a gép bekapcsolása előtt letesztelhetné a hálózati feszültség frekvenciáját, esetleg friss kávéval ébreszthetne. (De legalább a bilit ürítse ki.)
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#637 Felhasználó inaktív   aton-hawk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 20:00

Bocs....nemtudtam, hogy minden írásjel számít!!
Amúgy részben igazad van, mert az ún. kérdés volt rossz.
Megpróbálom újra: A kijelző DOS-ban is működik?
Vagy kell a Windows hátterében futtatni egy programot?
Mellesleg megjegyzem, hogy szerintem normális stílusban kérdeztem, amire egy nem éppen korrekt választ kaptam. Szerintem Te is voltál kezdő....vagy javíts ki ha tévednék

#638 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 21:54

Idézet: aton-hawk - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 21:00

A kijelző DOS-ban is működik?

Eldőlni látszik, mit is kérdezel.
Először az oprendszer betöltődése előtt akartad működtetni, most már DOS-nál tartunk. (Van DOS is a gépeden?)

Igen, a kijelzőre lehet írni DOS operációs rendszer alatt is.
Program persze kell hozzá.

Idézet

Mellesleg megjegyzem, hogy szerintem normális stílusban kérdeztem, amire egy nem éppen korrekt választ kaptam.

A stílussal semmi gondom, csak a tartalma volt egetverő marhaság.

Idézet

be lehet állítani az lcd-ken, hogy még az op rendszer elindulása előtt kiírjon bizonyos infókat...pl a cpu hőmérséklete stb...stb.

Az LCD-n semmit nem lehet beállítani, na jó, esetleg a kontrasztot.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#639 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 21:58

Idézet: aton-hawk - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 21:00

Bocs....nemtudtam, hogy minden írásjel számít!!
Amúgy részben igazad van

Mivel a mondanivalódat írásjelek segítségével közlöd velünk, szerintem sem számít, miket hordasz össze. Csak magadat minősíted vele. Én meg válaszolok arra, amit a kérdésnek látszó betűhalmazból kihámoztam.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#640 Felhasználó inaktív   Zyrt3k 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 15. 22:18

Helloka mindenkinek!

Lenne nekem nagyon nagy gondom. Nemrégen mondjuk rá fél éve vettem WiZARD-tól egy LCD-t. Tökéletesen működött és nem is volt addig vele gond még be nem akartam építeni a házamba. Ugyanis a keretbe rakáskor az EL fólián lévő két csati letört.. Hát igen szépen rendben Conrad és rendeltem egy újat. Megkaptam méretre vágtam beraktam az LCD-be. Eddig az volt a gondom ,hogy nem volt szép kék háttér világításom most meg az a gondom az LCD-vel ,hogy:

Amikor valaki 12V tápfeszt ad a 4x20 karakteres LCD-re akkor ugye az 1,3 sornak tele kell lennie kis négyzetekkel. Ezt nevezik tuttom szerint tesztképernyőnek. Namármost nekem mind a négy sor tele van kis négyzetekkel..  :(
Most ilyenkor mi lehet a probléma? Kérem valaki segítsen nekem benne. Mert már hiányzik az a kis hülye kékségem :(. Már szétszedtem 2x-r hogy nem-e az összerakással volt-e a probléma.. De én nem láttam semmit. Van valakinek ötlete hogy mi lehet a baj? Gyafi? Kérem ha valaki tud ilyen problémáról valamit akkor szóljon..

Köszi.. Bye Zyrt3k.........

Téma megosztása:

• (88 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.