idézet:
Ezt írta GI:
Erre nehogy aszondjátok, hogy rossz, mert lehidalok.[/quote]
Nem rossz, csak...
Elég különleges értékü ellenállásokat válogattak bele.
(Na jó, nem komoly ellenérv.)
7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó
Elküldve: 2003. 03. 06. 23:42
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 03. 06. 23:50
Most ezzel a stabilizátoros dologgal kicsit elbizonytalanítottatok. Én annyira értek az elektronikához, mint bárki aki gimnáziumban tanult fizikából egy kis elektromos dolgot.
Én fogtam egy Y tápvezetékelosztót és egy átkötéssel a 12 voltot sorosra kötöttem. Ennek a végére dugtam 2-2 8 centis ventit.
Hamár ennyi rajz van itt, akkor tessék valahogy így:

Így minden venti 6 V-ot kap. Szóval ezzel van valami gond, vagy csak ti "bonyolítjátok" túl a dolgot?
Vagy itt inkább a hangsúly a 6 Volttól eltérő feszültségen van?
[ 2003. március 06.: HyPeRnIcS szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 06. 23:55
idézet:
Ezt írta kisbetu:
Pedig Öt szívesebben nézem...[/quote]
Akkor hallgasd a Hymnuszát is...!!!![]()
Elküldve: 2003. 03. 06. 23:57
idézet:
Ezt írta Roberrto:
OFF
Akkor hallgasd a Hymnuszát is...!!![/quote]
Itt feszültségcsökkentésről van szó, nem különböző felfújt marhaságokról.....
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:01
idézet:
Ezt írta HyPeRnIcS:
Hi.
Most ezzel a stabilizátoros dologgal kicsit elbizonytalanítottatok.
...
Így minden venti 6 V-ot kap. Szóval ezzel van valami gond, vagy csak ti "bonyolítjátok" túl a dolgot?
Vagy itt inkább a hangsúly a 6 Volttól eltérő feszültségen van?
[ 2003. március 06.: HyPeRnIcS szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Meg azon, hogy esetleg szamályozható is, esetleg hőfok függvényében automatikusan nagyobb ford.számra kapcsolnak a ventik, stb... A sima sorbakötésed mit fog csinálni - szerinted -, ha mondjuk az egyik venti csapágyasra hajtja magát és beáll??? Nagyobb áramot vesz fel -> a másik is kevésbé fog hűteni...!!!
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:05

A Te verziód egyszerűségében kevésbé "hibaforrás", mer' minden bonyolítással újabb hibalehetőségeket épít be az Mber a rencerbe...

Elküldve: 2003. 03. 07. 00:07

Nehogy úgy járj, mint a karácsonyfaégőnél, hogy egy tönkremegy, akkor a többi is kialszik.
Jó-jó tudom hogy 2-2 párhuzamosan van. Nem tudom, hogy mi lenne, ha 1 venti nem lenne rádugva, szerintem a másik 2 minimum lelassulna. (nem biztos, próbáld ki)
[ 2004. február 09.: Tangerine szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:08
Oké az ellenállások nincsenek benne a sorozatban!!!!
ÁÁÁÁÁÁÁ!!!
Ha kell elküldöm az eredetit, azon is ez van!!!!!!
ÁÁÁÁÁÁÁ!!!
Hazafutok.

A kibertér kivet magábol....
ÁÁÁÁÁÁÁ!!!
[ 2003. március 07.: GI szerkesztette a hozzászólást ]
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:11
Mostmár mindent értek. (vagy nem

thx
[ 2003. március 07.: HyPeRnIcS szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:30
idézet:
Ezt írta arn:
meg ez akkor mukodokepes??? egyet nem ertek... a molex csatinal miert az 5v foldjet hasznalod??? a 12ve miert nem jo?[/quote]
ez működőképes, direkt neked rajzoltam le így
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:32
idézet:
Ezt írta arn:
nah bakker... most mar teljesen megkavartatok! ma akartam megvenni a cuccosokat hozza. plz tegyetek mar fel egy TENYLEG HASZNALHATO rajzot. de ne kapcsolasit, mert azt ugyse tudom ertelmezni.
szajbaragosan: itt jon a piros drot ezt bekotom erre a labra, a feketet meg erre... szal igy ne ilyen krikszkrakszokkal. vagy most jo valamelyik tenylegesen??? 2db 9cmes ventit akarok vele 5 es 12v kozott szabalyozni. ennyi. egy lemezre lesz racsavarozva, gondolom az eleg lesz hutesnek.
[/quote]
a szép rajzaim nem elegek? megpróbáltam laikus számára is érthetően lerajzolni; azt csináld meg úgy ahogy a rajzon látod, és menni fog
és tényleg használhatóak!
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:34
idézet:
Ezt írta arn:
ok, akkor a "gyerekrajz" alapjan megcsinalom. tehat a potmeter es az ellenallas kozel azonos nagysagu legyen....[/quote]
nem közel azonos nagyságú, hanem akkora mint amit írtam (tehetsz mást is, tehetsz 1k-kat is, de mivel nem vágod a témát, ne variálj!)
Elküldve: 2003. 03. 07. 00:43
idézet:
Ezt írta GI:
Pfgyagyi:
Számomra evidens, hogy 12V-bol nem csinálsz 12.5-öt...
Ja és Pfgyagyi ne csináljunk már versenyt a kapcsolásokbol.
Amugy én is beleköthetnék pár dologba, mert a ventik bizony még 5V-on is elindulnak. Párat éppen lepróbáltam.
[/quote]
egy laikus számára nem evidens, hogy nem lesz belőle 12.5! ezt is figyelembe kell venni
a kapcsolásokból tényleg ne csináljunk versenyt, mint láthatod én direkt hozzá nem értőknek rajzoltam le, hogy hogyan is csinálja meg, nem elvi rajzokat tettem be
nem értem, hogy mibe is kötsz bele a 5Vos venti indulásnál, de mindegy, a 8cm-s normál ventik nagy rész elindul már 5Von, ill. még kicsivel alatta is, viszont 1.25Von (ami a LM317 min. kimenő feszültsége) már biztosan nem; pont ezért jobb megoldás a 7805-tel való megépítés
Elküldve: 2003. 03. 07. 01:16
idézet:
Ezt írta pgyafi:
..
nem értem, hogy mibe is kötsz bele a 5Vos venti indulásnál, de mindegy, a 8cm-s normál ventik nagy rész elindul már 5Von, ill. még kicsivel alatta is, viszont 1.25Von (ami a LM317 min. kimenő feszültsége) már biztosan nem[/quote]
ami szintén csak a hozzáértőknek egyértelmű...![]()
Elküldve: 2003. 03. 07. 08:12
idézet:
Ezt írta pgyafi:
[/quote]
Láma vagyok, kérdezek: hogyan kell erre KÉT ventit kötni?
16/2001. (III. 3.) FVM rendelet
Elküldve: 2003. 03. 07. 08:49
idézet:
Ezt írta AspectRatio:
Láma vagyok, kérdezek: hogyan kell erre KÉT ventit kötni?[/quote]
Párhuzamosan kell kötni a másik ventivel, tehát a 2 venti egyszínű vezetékeit összekötöd (ha fordszámmérős, akkor a sárgákat nem kell)
Elküldve: 2003. 03. 07. 10:18
idézet:
Ezt írta pgyafi:
a szép rajzaim nem elegek? megpróbáltam laikus számára is érthetően lerajzolni; azt csináld meg úgy ahogy a rajzon látod, és menni fog
és tényleg használhatóak![/quote]
de elegek... nekem gi rajza is eleg volt. csak az volt a bajom, hogy itt jokat vitaztatok, en meg a "hozzanemertessemmel" hogyan dontsem el, hogy kinek van igaza? melyik rajz helyes?![]()
egyebkent megvettem azokat a cuccosokat amiket leirtal (470ohmos poti meg ellenallas), majd ma kiprobalom.
Elküldve: 2003. 03. 07. 12:55
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2003. 03. 09. 13:00

Nadjon yol működik. Köszönet mindenkinek!
16/2001. (III. 3.) FVM rendelet
Elküldve: 2003. 03. 09. 15:04

Különben igényesen meg van csinálva, gratula!
[ 2003. március 09.: tomesz szerkesztette a hozzászólást ]