7808-as stabilizátor bekötése / ventilátor szabályzó
Elküldve: 2003. 03. 06. 07:57
Hogy a kondi minek oda?
Egyszerű. Kérem nyissa ki mindenki az elektrotechnikai könyveit és meglátja. Még a Zenerekkel is szoktak párhuzamba kötni.
GI! Nem tudnád 1-2 mondatban leírni, hogy minek a kondi az Adjust láb meg a föld közé? Nem vagyok vill.mérnök, de láttam már néhány feszstab.-os kapcs. rajzot, és ez nekem új.
Én eddig úgy tudtam, hogy a bemenet ill. a kimenet és a föld közé ajánlott.
Elküldve: 2003. 03. 06. 08:14
- jó lenne, ha a rossz rajzokat leszednéd!!
- a 2 új 7805-ös rajzod megint elvi hibás!!
a felső: PC tápról van szó, ami 12V max, tehát 78xx-szel sehogyansem csinálsz 12.5V kimeneti feszülséget, hiába emeled meg a közös pontját 7.5V-tal; 12V bemeneti fesz esetén max 10.5v lesz a kimeneten
a második: ez csak egy elvi rajz, ami így ebben a formában nem igaz a gyakorlatban; ha a potit felső állásba tekered, akkor szépen összekötötd a stab IC gnd és Uki lábait - ennek biztos örülni fog
itt főként nem szakmabeliek vannak, ne rajzolj már ilyen hülyeségeket nekik! mint már többen is írták, konkrét megvalósítható dolgokat keresnek, nem elvi rajzokat
Elküldve: 2003. 03. 06. 08:39
idézet:
LM317 Tutorial
[/quote]
idézet:
[url="http://"http://www.qsl.net/ok1duo/lm317.htm"]Áramkörméretező![/url][/quote]
idézet:
[/quote]
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 03. 06. 08:51
a lameXpert féle rajz jó, (de továbbra sem tökéletes, mert nem veszi figyelembe, hogy a venti 5V alatt már nem fog forogni)
de legalább látszik belőle, hogy GI legújabb LM317-es rajza még mindig híbás!! (az Adjust lábat a poti végállásában rákötöd a Kimenetre)
[ 2003. március 06.: pgyafi szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 06. 09:31
idézet:
Ezt írta pgyafi:
nem tudom, miért tetszik nektek annyira ez az LM317 :confused:
a lameXpert féle rajz jó, (de továbbra sem tökéletes, mert nem veszi figyelembe, hogy a venti 5V alatt már nem fog forogni)
de legalább látszik belőle, hogy GI legújabb LM317-es rajza még mindig híbás!! (az Adjust lábat a poti végállásában rákötöd a Kimenetre)
[ 2003. március 06.: pgyafi szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Ha jobb megoldást akarsz, akkor pl. R1=240, R2=750 sorosan kötve egy 1k-s potival => 5v-10.5V kimenő feszültség.
Ha tökéletes megoldást akarsz, akkor felhasználsz egy kapcsolóüzemű stabilizátort, az nem fog annyira fűteni.
Elküldve: 2003. 03. 06. 10:16
szajbaragosan: itt jon a piros drot ezt bekotom erre a labra, a feketet meg erre... szal igy ne ilyen krikszkrakszokkal. vagy most jo valamelyik tenylegesen??? 2db 9cmes ventit akarok vele 5 es 12v kozott szabalyozni. ennyi. egy lemezre lesz racsavarozva, gondolom az eleg lesz hutesnek.
ja meg tetelesen pl:
1db x ohm potmeter
1db kondenzator
1db 7805
stbstb...
egyaltalan nem erdekel a tema, csak a celomat szeretnem megvalositani

[ 2003. március 06.: arn szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 06. 10:21
idézet:
Ezt írta pgyafi:
[/quote]
meg ez akkor mukodokepes??? egyet nem ertek... a molex csatinal miert az 5v foldjet hasznalod??? a 12ve miert nem jo?
Elküldve: 2003. 03. 06. 10:52
idézet:
Ezt írta arn:
a molex csatinal miert az 5v foldjet hasznalod??? a 12ve miert nem jo?[/quote]
Tényleg nem értesz hozzá!
Az nem az 5V földje, hanem föld.
Ha már buherálsz, szedd le a táp borítását (kikapcsolt, kihúzott tápon!!!!) és nézz bele: az összes piros, összes sárga, összes fekete egyetlen helyröl indul. Nincs külön táp az egyik molexnek, külön a másiknak, stb.
(Remélem, nyelvtanilag nem kell átszerkeszteni és megértitek röviden leírva.)
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 03. 06. 11:08
idézet:
Ezt írta kisbetu:
Tényleg nem értesz hozzá!
Az nem az 5V földje, hanem föld.
Ha már buherálsz, szedd le a táp borítását (kikapcsolt, kihúzott tápon!!!!) és nézz bele: az összes piros, összes sárga, összes fekete egyetlen helyröl indul. Nincs külön táp az egyik molexnek, külön a másiknak, stb.
(Remélem, nyelvtanilag nem kell átszerkeszteni és megértitek röviden leírva.)[/quote]
hat persze hogy nem... mar leirtam parszor. kizaroloag a helyes mukodes erdekel. az nem, hogy mi van mogotte...
de akkor vegulis mind1, hogy a melyik feketedrithoz kotom?
Elküldve: 2003. 03. 06. 12:58
idézet:
Ezt írta arn:
hat persze hogy nem... mar leirtam parszor. kizaroloag a helyes mukodes erdekel. az nem, hogy mi van mogotte...
de akkor vegulis mind1, hogy a melyik feketedrithoz kotom?[/quote]
Teljesen mindegy.
Különben pgyafi és az én rajzom is jó, ennél egyszerűbben nem lehet lerajzolni. 5 és kb. 10,5V közt tudsz szabályozni 7805-el. Veszel egy 1kohm-os potit, egy 800-1000 ohm közti R-t hozzá, bekötöd az említett rajzok szerint, és kész. (Vagy lehet 470 ohmos poti meg R is - a lényeg az arányuk.)Ha már 2 ventit kötsz rá, ajánlatos egy kis hűtőborda/lemez neki, ez azonban nem szabad, hogy hozzáérjen a házhoz (v. alaplaphoz, stb.). Ennyi. Többet szerintem így online már nem lehet segíteni... Sok sikert!
[ 2003. március 06.: tomesz szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 03. 06. 13:38
idézet:
Ezt írta tomesz:
Teljesen mindegy.
Különben pgyafi és az én rajzom is jó, ennél egyszerűbben nem lehet lerajzolni. 5 és kb. 10,5V közt tudsz szabályozni 7805-el. Veszel egy 1kohm-os potit, egy 800-1000 ohm közti R-t hozzá, bekötöd az említett rajzok szerint, és kész. (Vagy lehet 470 ohmos poti meg R is - a lényeg az arányuk.)Ha már 2 ventit kötsz rá, ajánlatos egy kis hűtőborda/lemez neki, ez azonban nem szabad, hogy hozzáérjen a házhoz (v. alaplaphoz, stb.). Ennyi. Többet szerintem így online már nem lehet segíteni... Sok sikert!
[ 2003. március 06.: tomesz szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
ok, akkor a "gyerekrajz" alapjan megcsinalom. tehat a potmeter es az ellenallas kozel azonos nagysagu legyen....
Elküldve: 2003. 03. 06. 15:54
idézet:
Ezt írta pgyafi:
nem tudom, miért tetszik nektek annyira ez az LM317 :confused:
de legalább látszik belőle, hogy GI legújabb LM317-es rajza még mindig híbás!! (az Adjust lábat a poti végállásában rákötöd a Kimenetre) [/quote]
A túrót sem érdekli az LM317, DE
1. az első egy soklépéses oktató, ami végigvezet, mit, hogyan....
2. a másodikon van egy on-line méretező programocska (csak lusta vagy megnézni), amivel tetszésszerinti feszültségre megcsinálható....
3. tiszta, áttekinthető rajzok, követhető vonalakkal (ez nem téged akar kritizálni, távolról sem)
4. tovább is van, mondjam még?
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2003. 03. 06. 16:18
1. a kondi a nagyfrekis zavarok miatt kell. Vagyis a visszajövő zavarok miatt. A kondi nagyfrekvencián rövidzárnak felel meg.
2. én csak egy kapcsolást ismertettem. Olyan zanert nyom bele, amilyet akar.
Pfgyagyi:
NEM 7805!!!!!
De ezt le is írtam. Még a szebb rajzba is beírtam, hogy LM317!!!

Számomra evidens, hogy 12V-bol nem csinálsz 12.5-öt. Ez csak példa volt arra, hogy megemeli a zener a kimeneti feszültséget.
Ja és Pfgyagyi ne csináljunk már versenyt a kapcsolásokbol.
Amugy én is beleköthetnék pár dologba, mert a ventik bizony még 5V-on is elindulnak. Párat éppen lepróbáltam.

Na de ne busulj, mert nekem is volt pár csapágysom, ami annyin nem indult el. Viszont ha indításnál nagyobb feszt adtál rá, akkor már ment 5 V-on is.

Remélem így tetszik.

-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2003. 03. 06. 17:03
idézet:
Ezt írta GI:
Remélem így tetszik.[/quote]
Hát nem igazán.
idézet:
1. a kondi a nagyfrekis zavarok miatt kell. Vagyis a visszajövő zavarok miatt. A kondi nagyfrekvencián rövidzárnak felel meg.
[/quote]
A rajzon szereplő kinézetű (meg a szövegben említett 100uF-os) elkó pont nagyfrekin nem fog csinálni semmit. Ráadásul a berajzolt helyen nincs is igazán értelme (inkább lameXpert rajzával megegyezően a be- és kimenetre kellene rakni). Helyette -ha kellően nagy ellállást használsz- egy lassú felfutású stabilizátort fogsz kapni.
A poti bekötése se túl szerencsés, ha kontakthibás lesz a csúszka, akkor a kimeneti fesz fel fog ugrani közel a bemenő fesz értékére. Ez ebben az esetben ez nem katasztrófa, de máskor kellemetlen lehet...
Elküldve: 2003. 03. 06. 17:34
Akkor mi tetszik.

A kondiban igazad van. Így tényleg lassú felfutást kelt. A nagyfrekihez kicsi kondi kell és nem elektrolit. De ezt már nem javítom ki.

Elküldve: 2003. 03. 06. 18:26
Elküldve: 2003. 03. 06. 18:30

Remélem ez mindenkinek tettszeni fog.

Induláskor a kondi miatt max feszt kap a venti, majd ha feltöltődik, akkor lejebb esik beállított értékre a venti fordulata.
Ha a hőellenállást (KTY10) használjuk, akkor hőmérséklet a szabályozza a fordulatot.
Ha kézzel szeretnénk, akkor a bal oldalra lévő potmetert kell bekötni. (1.8Kohm)
Elküldve: 2003. 03. 06. 23:07
idézet:
Ezt írta GI:
Remélem ez mindenkinek tettszeni fog.
[/QB][/quote]
Kösz, épp valami hasonlón törtem a bucómat... Annyi változtatással fogom (sorozat)gyártani, hogy a termisztort és a potit 1 váltókapcsolóval lehet kapcsolni: vagy a potival szabályozom, vagy automata...Előlapra az átkapcsoló(k) és a poti(k)... Esetleg LED-del visszajelezve az állapotot. Egy öreg [5,25"-os helyre 3,5"-os floppy] bölcső a NYÁK-ot tartja a NYÁK-ra pedig rögtön a venticsatikat forrasztom egy régi, döglött MoBo-ról, így ventiket csereberélni ugyanúgy csak 1 mozdulat lesz, de a szabályozás marad...
Kiegészítem 1 USB csatikivezetéssel, S&leg MIC-In, Line-Out... tök KIRA lesz (de nM Linda...)!!!
![]()
Elküldve: 2003. 03. 06. 23:34

Elküldve: 2003. 03. 06. 23:38
idézet:
Ezt írta Roberrto:
(de nM Linda...)!!![/quote]
Pedig Öt szívesebben nézem...
Köszönöm. Ennyi!