HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#121 Guest_WiZARD_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 18. 05:57

mégvalami,d e így találom őket [url="http://"http://www.mhtl.uwaterloo.ca/tools.html#"]http://www.mhtl.uwat....ca/tools.html#[/url]

elég jó kis letölteni valók... érdemes megnézni. mindenféle hőterjedés, folyadék áramlás... számoló progik....

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

#122 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 11:27

Hát nem tudom, de szerintem a vörösréz van olyan jó hővezető, hogy megfelelő vastagságú blokk "alj" esetén nagyon minimális legyen a hőkülönbség a blokk közepe és széle között!
Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy túl komplikáltnak tartom az olyan blokkokat (főleg, ha sorozatgyártjuk Kép), amelyiknél a procimag fölött van a beömlő csonk.
SZVSZ hatásosabb egy nagyobb felületű blokk(bordák beburkolva), mint egy csillaghoz hasonló. Persze hangsúlyozom, megfelelő (5~7mm) vastag alappal!

#123 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 12:16

idézet:
Eredetileg Sgor írta:
Wizard!
A keresett cikk az overclockers.com peltiers rovatában a "Cold Plate Materials and Thickness" cím alatt található!
[/quote]

jolenne egy magyar forditas HELP ME nemtok angolul Kép(((
thx
hugi_0

------------------
nyalazd meg a balherem Kép

#124 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 12:21

majd ha egyszer megtanulok rajzolni valami progival, estere megprobalom Kép
akor ilusztarolm en is a hozzaszolasaimat hogy erthetobb legyek Kép)
Cilindere: mi lenne ha 3 atmeno furat lenne a kozepso a beomlo a ket szelso a kiomlo ?
ja es keresztben nem 6 os hanem kisseb es tob furat lenne a jobb szvsz (tulzasba ne vigyuk 0.8 X 80 furat Kép )

------------------

#125 Guest_D_Evil_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 14:24

Sziasztok!

Boho mestertől kérném azt, hogy ha már ennyire belemelegedtetek a vizes blokkok kivesézésébe, akkor valami végkonklúzióban közölje velünk, hogy mik az általa ideálisnak tartott blokk paraméterei.
Mekkora legyen a befoglaló "doboz" mérete?
Mekkora járatok/furatok legyenek benne?
Milyen elrendezést javasol?
Mekkora legyen a hőelosztó vastagsága a CPU fölött?
Hogyan oldható meg belső furatok készítésekor a már említett mikrobuborékok kialakulásáért felelős sorják eltávolítása, illetve mit kell tenni annak érdekében, hogy létre se jöjjenek?
Mi a legegyszerűbb megoldás a blokkból ki- ill. bevezető csonkok kialakítására?
A furatok végeit mivel zárjuk le, lehet-e forrasztani, vagy inkább ragasztani kell (és mivel)?
Érdemes-e nagytisztaságú vőrősrézre költeni, vagy úgysincs számottevő különbség a "simán" beszerezhető és a 99,98% tisztaságú között az általunk használt cél elérése szempontjából?

Nagyhirtelen ezek lennének a kérdéseim. Most szeretnék vizes hűtést szerkeszteni a gépembe és mindenképpen szeretnék előbb tájékozódni, nehogy valami sz@rt csináljak! Kép

A válaszokat előre is köszönöm!

------------------
"Össze tartozunk, mint két csimbók ugyan annak a kutyának a seggibűl" CopyRight by Skandar Grun the greatest orc of all

#126 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 15:11

hiyya na a kepet sikerult atszerkesztenem de nemtom hogy tegyem ide debil te meg vard ki mig mindent kitargyalunk ha surgos akor csinalj amit tudsz jobbat nemtok ajanlani nekem most epp 63 fokos a procim de hat ez van "vagy jott vagy semmmit" szvsz na a kep megtalalhato : [url="http://"http://www.extra.hu/AOK2V2/Ho2_hugi.gif"]http://www.extra.hu/...V2/Ho2_hugi.gif[/url]
na a lenyeg az hogy koezepso furaton megy a viz a ket szelso ezaltal kisseb is lehet es azon ki a viz (nehez megerteni amit akarok ? )

------------------

#127 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 18:30

idézet:
Eredetileg PeC írta:
Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy túl komplikáltnak tartom az olyan blokkokat (főleg, ha sorozatgyártjuk Kép), amelyiknél a procimag fölött van a beömlő csonk.[/quote]

Szerintem akkor itt hagyd is abba a forum olvasasat, elvegre te meg vagy elegedve az 'egyenblokk' kepessegeivel, es nincs szukseged nagyobb hatasfoku darabra... Kép

#128 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 18:45

idézet:
Eredetileg boho írta:
A "cilinderes" hőeloszlásnál teljes mérétkben igazad van, nem írtam le korrektül mit akartam a rajzzal.[/quote]

Ugy velem, az objektivitas miatt celszeru lenne, hogy ha mar a tobbi blokk hibait kihangsulyoztad, akkor a cilinderes megoldassal se kivetelezz, es ne idealizalva abrazold azt...

idézet:
Én azon a rajzon a víz átmelegítését akartam érzékeltetni és nem a azt, hogy milyen a hőeloszlás a tömbben. [/quote]

A vegeredmeny szempontjabol mi is a kulonbseg? Kép

idézet:
...és nem lehet őket hasbaaksztani a "figyel öreg egy olyat láttam, ami mindennél jobb és azt csináld meg" szöveggel.)[/quote]

<rosszmaj>Akkor a cilinderes blokkabrazolas amolyan foproba volt? Kép </rosszmaj>

idézet:
A téma hatalmas, ráadásul fel is pörgettétek ötleteitekkel, kérdéseitekkel.
[/quote]

Sajnos olyan mertekben, hogy nehany kerdes felett biz' alaposan at is siklottunk Kép

[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. Szeptember 18.).]

#129 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 18:52

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Sajnos olyan mertekben, hogy nehany kerdes felett biz' alaposan at is siklottunk Kép
[/quote]

Peldanak okaert itt van mindjart a az elteru hosszusagu parhuzamos jaratok problemajanak kerdese, mely a csillag blokkon kivul a cilinderest is sujtja...

#130 Guest_Trevis_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 19:21

Bazz!

A cilinderesnél jobb alul megy be a viz és bal fölül ki, gyorsan beláthatjátok, hogy bármerre is megy a víz ugyanolyan távolságot tesz meg (legalább is a beömlö és a kiömlő csonk közt, ha jól tudom ez a radiátorok ideális felszerelése is)! Az meg tök mindegy, hogy az egyik furat a másikkal ellentétes irányban lessz.

Egyébbként így a hőelosztás átlós irányban fog megjelenni és valóban a hűtőblokk felénél.

[Ezt a hozzászólást Trevis szerkesztette (2001. Szeptember 18.).]

#131 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 19:27

Hi
idézet:
Eredetileg HookR írta:

Szerintem akkor itt hagyd is abba a forum olvasasat, elvegre te meg vagy elegedve az 'egyenblokk' kepessegeivel, es nincs szukseged nagyobb hatasfoku darabra... Kép
[/quote]

Szerintem a PeC véleménye is hozzátartozik a topikhoz.Lehet, hogy a TE, vagy más okfejtései után megváltozik a véleménye, de lehet, hogy igaza van!
A folyadékáramlást kicsit a blokkkialakítással összekötve érintettük, de még nem veséztük ki!

A hozzászólásommal kapcsolatosan valószínűleg nem jól érezted, vagy értetted amit ki akartam fejezni.
Nem vagyok a "cilinderes" híve, csak mint kialakítási lehetőséget említettem.
Ha visszanézed a vízfelületekkel kapcsolatos értékeket a cilinderes megoldásnak elég jó az értéke.
Elismerem, hogy nem "tököltem" a cilinderesnél a víz és a hűtőborda eltérő hőeloszlásán - amit megtettem a "csillagnál" -, csak gondoltam érzékelhető lesz az a kedvező kialkítás amikor a hideg beömlő résztől minél távolabb vezessük el a melegvizet.

Miért melegítsük az elvezetett hővel a hideg oldalt?

Én úgy érzem eddig a fő dolgokkal foglalkoz(t)unk, a kevésbé fontos részekben még nagyon sok variáció lehet.Lehet, hogy nem jól itélek meg dolgokat, de meg lehet győzni észérvekkel.

Az utolsó észrevételed hasonlít a topik elején már előfordult képes találós kérdésre.(Még egyszer nem ugrok be neki.)
Ha szerinted valami fontos dolog eddig kimaradt, tálald nekünk és főleg fejtd ki. Én csak indítottam a topikot, elmondtam és mondom gondolataimat, de nem vagyok sem házigazda, sem "tanár úr".

Üdv.

#132 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 19:42

Most támadt egy talán nem magánérdekü kérdésem.
A blokkom belül spirális kiképzésü: a proci fölött középen indul, és cirkulál szépen kifelé, egyik sarkon végzödik.
A vízáramlás hogyan jobb? A hideg víz menjen be középen, hogy a proci fölött legyen minél hidegebb, vagy a szélén induljon, mert akkor a hömérsékletkülönbség jobb a szélén (is?).

#133 Guest_Trevis_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 20:03

Még valami!

A kérdés azoknak szól, akiknek van vízhűtése. A kérdés pedíg így szól: mennyit melegszik a víz miközben áthalad a hűtőblokkon? Mert ha nem sokat, akkor szerintem az az 1-2 fokos eltérés nem annyira fontos a hőeloszlást tekinve, főleg, hogy a vastag talp a lehető legjobban osztja el a hőt a blokk alján.

Arra azért mindenképp figyelni kell, hogy a proci felett lehetőleg a leghidegebb pont legyen. Szerintem ilyen szempontból a csillag a legjobb. (biza, mert itt is megoldható, hogy minden járat egforma hosszú legyen)

Most látom, hogy kisbetű is pont ezt feszegeti. Szerintem mindenképp középen menjen be a hideg víz, mert nagy valószínüséggel ez tesz a legjobbat a procinak, mert így a legnagyobb a hőmérséklet különbség a processzormag és a víz között.

[Ezt a hozzászólást Trevis szerkesztette (2001. Szeptember 18.).]

#134 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 20:18

idézet:
Eredetileg Trevis írta:
Bazz!

A cilinderesnél jobb alul megy be a viz és bal fölül ki, gyorsan beláthatjátok...
[/quote]

A gond az, hogy boho abrajanal jobb alul megy be, es jobb folul ki... Kép

Ellenben tenyleg remek felvetes a jobb also-bal felso csonk felallas...

#135 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 20:22

idézet:
Eredetileg HookR írta:
Ellenben tenyleg remek felvetes a jobb
also-bal felso csonk felallas...
[/quote]

Ha van hozzá elég hely az alaplapon Kép

#136 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 20:53

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi

Szerintem a PeC véleménye is hozzátartozik a topikhoz.Lehet, hogy a TE, vagy más okfejtései után megváltozik a véleménye, de lehet, hogy igaza van!
[/quote]

Lehet, hogy altalaban nem osszeegyeztetheto a hangvetelemmel, de neha viccelodni is szoktam (arulkodo jelek: " Kép", " Kép" es tarsai) Kép
(Am, ha ennyire nem vagyok kepes megertetni magam a masikkal, akkor azert elnezest kerek Kép )

idézet:
A folyadékáramlást kicsit a blokkkialakítással összekötve érintettük, de még nem veséztük ki!
[/quote]

Nem nagyon ertem, hogy ezt mire is reagaltad... Kép

idézet:

Nem vagyok a "cilinderes" híve, csak...
[/quote]

Nem ezzel van baj... csak akkor fejtsd ki (amit mar egyszer hangoztattam is), hogy milyen mertekben kell ennek a problemanak jelentoseget tulajdonitani, szemben a jaratok hosszusaganak kulonbsegevel... (de hogy ezuttal semmikepp se erts felre, arra vagyok kivancsi, tekintheto-e ez kompromisszumos megoldasnak, hogy ez a problema nagyobb merteku-e, mint az egyeb - a jaratkialakitassal jaro - pozitivumok?)

idézet:
...Az utolsó észrevételed hasonlít a topik elején már előfordult képes találós kérdésre.(Még egyszer nem ugrok be neki.)
[/quote]

Ezzel sem igazan ertem, mire akarsz celozni...

idézet:
Ha szerinted valami fontos dolog eddig kimaradt, tálald nekünk és főleg fejtd ki.[/quote]

Hozzaszolasodbol ugy tunik, nem art valamit tisztazni: nem szemrehanyas volt... pusztan biztam benne, hogy nem kell megegyszer leirnom a felmerult, am egyeb temak miatt megvalaszolatlanul maradt kerdeseket...

idézet:
Én csak indítottam a topikot, elmondtam és mondom gondolataimat, de nem vagyok sem házigazda, sem "tanár úr".
[/quote]

Ehhez csak annyit fuznek hozza, hogyha valamire azt mondod, hogy rossz (elvegre javareszt te alkotsz a topicban velemnyt a felmerulo kerdesekrol), azt legy oly szives es indokold is meg, mert esetleg mas szamara nem annyira egyertelmu (melegvizes kivezetojarattal korulvett beomlojarat kerdese)... Vagy ha nem tudod a valaszt, akkor mondd azt, am ne tegy szemrehanyast azon felvetesemre, hogy bizony felmerult nehany kerdes, amire nem erkezett valasz...

Vegszokent, remelem tisztaztunk minden (esetleges) felreertest, s ezekutan sikerul az objektivitas es a targyilagossag mesgyejen maradni...

Udv, HookR

#137 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 21:01

idézet:
Eredetileg Trevis írta:
A kérdés pedíg így szól: mennyit melegszik a víz miközben áthalad a hűtőblokkon?[/quote]

Erre en is kivancsi lennek...

idézet:
...a csillag.... (biza, mert itt is megoldható, hogy minden járat egforma hosszú legyen)[/quote]

Kivancsi vagyok a megoldasodra... (fontos lenne, hogy lehetoleg ne bonyolitsuk a vizhutest a blokkon kettonel tobb csonkkal -> kusza gumicsorendszer a gepben)

[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. Szeptember 18.).]

#138 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 21:08

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

Ha van hozzá elég hely az alaplapon Kép
[/quote]

Ebben az esetben lehet, hogy egy konyokcsonk, vagy a csonkok eleve folfele valo vezetese megoldast nyujthat...

#139 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 21:14

idézet:
Eredetileg boho írta:
A hozzászólásommal kapcsolatosan valószínűleg nem jól érezted, vagy értetted amit ki akartam fejezni.[/quote]

Amig az emberi gesztusok tarhaza, valamint a forumon hasznalatos erzelemkifejezo-eszkozok szama kozt ekkora szakadek tatong, addig elkerulhetetlen a felreertesek megjelenese, ami sajnalatos modon jelen esetben is fennall. (ugy velem kolcsonosen)...

#140 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 22:01

idézet:
Eredetileg boho írta:
Ha szerinted valami fontos dolog eddig kimaradt, tálald nekünk és főleg fejtd ki.[/quote]

- Vorosrez feluleterol az oxidalt reteget milyen oldoszerbe valo aztatassal celszeru eltavolitani...?

- fenyesre polirozott hutoblokk feluletet es egyuttal megjeleneset milyen vedoretteggel ajanlatos megovni ugy, hogy az ne befolyasolja szamottevoen a hoelvezetes folyamatat? (lakk? ha igen, milyen?) (megjegyzes: Elony, ha atlatszo, megorizve a blokk eredeti szinvilagat)

- Es mi a helyzet a lakasban fellelheto radiatorok festesevel?

- Azt most nem tudom megmondani, hogy a réz-oxid (ami igen vékony réteg) milyen hőszigetelési jellemzőkkel rendelkezik. Utána kell néznem.

Hirtelen ezeket talaltam, melyekre nem kaptam kielegito valaszt.
-----------------------------------------

Ujabb kerdes:
idézet:
Boho: "ne érjen el a víz olyan sebességet, ahol kavitáció, vagy turbolencia lépjen fel"[/quote]

Ez akar jelentheti azt is, hogy egy adott blokk eseteben nem feltetlenul ajanlatos a szivattyut maximalis teljesitmenyen hasznalni? (peldanak okaert vegyuk az oly elterjedt NOVA 800{l/h}-ast)
Avagy megfeleloen aramvonalas jaratkialakitas eseten nem erdemes ilyesmivel szamolni ekkora aramlasi sebesseg mellett...?

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.