HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#101 Guest_HookR_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 17. 18:49

idézet:
Eredetileg boho írta:
Igen.
Az oxidréteg alatt a réz továbbra is "működik".
[/quote]

Rosszul fogalmaztam, rez-oxid vs. aluminiumra vagyok kivancsi...

idézet:
Azt most nem tudom megmondani, hogy a réz-oxid (ami igen vékony réteg) milyen hőszigetelési jellemzőkkel rendelkezik. Utána kell néznem. [/quote]

Elore is thx.

#102 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 18:54

idézet:
Eredetileg Danko írta:
En a procira tett blokknal 5 millit hagytam... ...Tehat 5 millimeter minimum, hogy jo legyen az aljan a hoeloszlas.[/quote]

Engem speciel az erdekelne, hogy valojaban mennyi lenne az idealis... Kép

#103 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:07

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Engem speciel az erdekelne, hogy valojaban mennyi lenne az idealis... Kép
[/quote]

hat szerintem 7-10 millimeternel nem erdemes vastagabb aljat hagyni a blokkon. egyebkent ezt az adatot (5milli) a hwsw.hu oldalon a coolit-ben a SocketA procik tulhajtasa cikkbol vettem. Egy 14 oldalas "biblia" Kép
feszultseg emeles, grafitozas, blokk, cuspacer Kép mindan ami kell Kép

Udv: Danko

#104 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:08

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
A korrózióval (vréz) kapcs. egy kérdés: átlagos élettartamot figy. véve (1-3év) kell ezzel foglalkozni?[/quote]

Bizony kell, hisz akar napok alatt is elkezdhet 'feketedni'...

idézet:
Addig úgyse fog kilukadni, nem? Vagy egyáltalán ki fog lukadni?[/quote]

Azert kilukadni nem fog Kép (belathato idon belul)

[QUOTE]...az segít ha a hideg víz egyből a blokk legmelegebb részére érkezik? Mert ugye a csillag és a spirális blokkok is ilyenek. Ez mennyire befolyásolja a hatásfokot?[QUOTE]

Igen, segit, hisz nagyobb a homersekletkulonbseg. Am mig a csillag blokkban a parhuzamos agakban egyenlo mertekben melegszik fel a viz (kozeppontosan a magtol tavolodva egyre romlik a hatasfok) es rovidebb utat tesz meg (a mag kornyeken huvosebb a viz), addig a spiral elrendezesuben folyamatosan 'vegigkisert' egeszen a kivezeto csonkig, hisz sokkal hosszab utat jar be, mikozben folyamatsoan melegszik (ezaltal folyamatosan romlik a hoatadas hatasfoka)...

#105 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:22

idézet:
Eredetileg PeC írta:
Szerintem a csillag elrendezésű blokkal van egy óriási probléma! A víz szerény véleményem szerint a legrövidebb úton (középről a jobb felső sarokban) folyna a legnagyobb intenzitással, a többibe, különösképp a bal alsóba alig mozogna, mivel itt lényegesen hoszabb utat kell(ene) megtennie.[/quote]

Igen, ez a problema mar bennem is felmerult, am megeloztel a kozzetetellel...
Ugy velem, a csillag elrendezesbol adodo elony tobb elonnyel bir, mint a parhuzamos utak hosszusag-kulonbsegebol adodo hatrany, persze ezzel kapcsolatban remelem majd Boho jol felnyitja a szemem! Kép

Megjegyzendo, hogy a problema a Boho altal vazolt elrendezesnel is fennall:
Kép

idézet:

Tehát SZVSZ a csillag alak akkor lenne jó, ha csillagpontoktól teljesen egyforma csatornák vezetnének a kimenő csonkig.
[/quote]

En olyanra gondoltam, hogy a ket atellenes sarokba kellene egy-egy kivezetocsonk, am minden a meglevon feluli problemakat vet fel az alabbi pontoknal:
- egyenletes leszoritas szuksegszerusege
- tobb csonk (csoveken keresztuli) osszekapcsolasa
- kivitelezesi nehezsegek

#106 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:26

idézet:
Eredetileg PeC írta:
A blokk tervezésénél még gondolni kellene arra is, hogy a szivattyú valószínűleg egy jól bevált szökőkútszivattyú lesz, (pl 800-as Nova), ami nem tud nyomást csinálni, tehát hiába szűkítjük le a keresztmetszetet, nem fog gyorsabban áramlani a víz, csak kevesebbet fog szállítani a szivattyú.[/quote]

Felreertettel, a jarat szukitese a tulzott meretezes miatt lenne letjogosult, hisz a 8-as csoveknel a keresztmetszet ~50,24mm^2, s nem ezt akarm tovabb csokkenteni, hanem az eltulzott meretu (sokkal tobb, mint ~50mm^2) jaratokat (csillag agai) ehhez igazitani...

#107 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:29

idézet:
Eredetileg Danko írta:
hat szerintem 7-10 millimeternel nem erdemes vastagabb aljat hagyni a blokkon.[/quote]

Akkor tovabb konkretizalom, engem egesz pontosan az erdekelne, hogy mekkora az a legkisebb vastagsag, ami ala nem erdemes menni, de ettol fuggetlenul a kerdes valtozatlan, mennyi lenne az idealis, az aranykozep?

#108 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:33

idézet:
Eredetileg HookR írta:
...s nem ezt akarom tovabb csokkenteni, hanem az eltulzott meretu (sokkal tobb, mint ~50mm^2) jaratokat (csillag agai) ehhez igazitani...[/quote]

Egesz pontosan mar megtettem Kép

#109 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:40

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Akkor tovabb konkretizalom, engem egesz pontosan az erdekelne, hogy mekkora az a legkisebb vastagsag, ami ala nem erdemes menni, de ettol fuggetlenul a kerdes valtozatlan, mennyi lenne az idealis, az aranykozep?
[/quote]

Kép Mondjuk az arany kozep akkor legyen 8.5 milli, a minimalis meg ize. mondjuk 5, de attol is fugg a dolog szerintem, hogy miylen tavol van egymastol a ketto furat.

Egyebkent hulye ez a hutoblokkom, mert most meg megint buborekol Kép
Majd egyszer ha lesz turelmem szetszedni az egesz kocerajt akkor... megnezem kozelebbrol Kép

Udv: Danko

#110 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:46

idézet:
Eredetileg HookR írta:

[/quote]

imho vörösréznél 5-7 mm között van valahol.
de ez más anyagnál változik.
az overclockers.com-on volt erről egy cikk, lehet mingyá megkeresem ha olyan kedvem van Kép
ott ki van számolva pontosan...

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

#111 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 19:54

olyan kedvem volt, csomót kerestem de nem találtam. bár tuti lesznek nálam ügyesebbek akik megtalálják Kép

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

#112 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 20:15

idézet:
Eredetileg WiZARD írta:
olyan kedvem volt, csomót kerestem de nem találtam. bár tuti lesznek nálam ügyesebbek akik megtalálják Kép[/quote]

Nem baj, azert a szandekot ertekeljuk (kiralyi tobbes)! Kép

#113 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 20:40

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Nem baj, azert a szandekot ertekeljuk (kiralyi tobbes)! Kép
[/quote]

még jó hogy értékelitek, meg is sértődnék különben.. Kép

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

#114 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 21:35

Kiraj vagy! Kép

De legkozelebb jobban keress. Kép

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#115 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 22:18

idézet:
Eredetileg HookR írta:

En olyanra gondoltam, hogy a ket atellenes sarokba kellene egy-egy kivezetocsonk, am minden a meglevon feluli problemakat vet fel az alabbi pontoknal:
- egyenletes leszoritas szuksegszerusege
- tobb csonk (csoveken keresztuli) osszekapcsolasa
- kivitelezesi nehezsegek
[/quote]

Megpróbáltam rajzon érzékeltetni a hőeloszlást némely esetben.(Világos a meleget kék a hideget jelöli)
Hagyományos hűtőtömb("kigyós":

Kép Kép

a "cilinderes" megoldás:
Kép

A víz a beömlő csonktól melegszik egyenletesen a kiömlő csonk felé.
A "csillag"-hoz hasonló megoldás:

Kép

A "csillag" hibája az, hogy a beömlő csonk is melegítve van (hiszen körbeveszi a meleg víz).A felső két rész nem képez egy egységet az alsó résszel, így az alsó rész - habár nagyon jó hűtést kap - nem tudja olyan sebességgel átadni a hőt, mintha egy egységet képezne a felső részekkel.(Réz hővezető képessége.....).

Az alsó vastagság megállapítása nem kis feladat, ha az elméletet figyelembe vesszük.
A hő (mint energia) a "forrástól" gömb alakban terjed a felületben. Miközben az anyagra jellemző "sebességgel" (lamda) halad, felmelegíti azt, ami idővel elér valamilyen hőmérsékletet.
A hőmérséklet mértéke függ az anyag fajhőjétől is (mennyi hőenergiát képes felvenni). Lehet, hogy kicsit nehez érthető, de álljon itt egy rajz.:
Kép
Ha az anyag vastag (kék) a felületen a hőmérséklet viszonylag jól eloszlik, ha "közepesen" vastag(zöld), a hőforrás közelében már nagyobb a hőmérséklet, mint a hőforrástól távolabb.
A "vékony" (fekete) anyagnál a hőforrás közelében nagyon magas a hőmérséklet, miközben a szélein szinte hideg.(Ponthegesztésnek is ez a lényege =vékony anyag->helyi nagy hőbevitel, a hőelvezetés hiánya miatt megolvad és összeheged)
Megpróbáltam jelölni azt is (vastag vonaldarabokkal), hogy mekkora felületen tud nagy hőáramlási sebesség létrejönni.
Igaz, hogy a "vékonynál" nagy a hőmérsékletkülönbség (dT) ami a jó hőátadást eredményez, de kicsi az a felület, ahol ez megtörténik.
A "vastagnál" kisebb a hőmérséklet különbség, de jóval nagyobb a felület! (dT kicsi, de F nagy).
Hogy hol van az optimum?
Ez egyértelműen nem határozható meg!
Ha a víz áramlási sebességét kisebbre vesszük, a vastag mindenképpen jobb hőátadást eredményez.
Ha vékonyítjuk akkor növelni kell a folyadéksebességet (kicsi a "forró" felület).
A mi esetünkben 4-6 mm körül van az optimum.

Ha növelnénk a hűtőtömb befoglaló méretét, a vastagságot mindenképpen növelni kellene, mert a tömb széleit is fel kell melegíteni, mert ha hideg maradna akkor értelmetlenné válna a hőátadás (dT nagyon kicsi lenne).

Ha Peltiert alkalmazunk, akkor is ugyanez a helyzeta Peltier-hütötömb találkozásánál, csak ott nem "hőforrás", hanem a "hőnyelő" van.

Remélem nem zavartam össze ezzel senkit.

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 17.).]

#116 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 22:54

Elso eszrevetelek:

idézet:
Eredetileg boho írta:
a "cilinderes" megoldás:
Kép

A víz a beömlő csonktól melegszik egyenletesen a kiömlő csonk felé.
[/quote]

Szerintem a szinatmenetet a rajzon nem vizszintesen kellett volna abrazolni, s plane nem ilyen egyenletesen, elvegre a beomlocsonktol a viz folyamatosan melegszik, igy a legtavolabbi keresztjaraton mar meleggeb viz aramlik, mint a csonkokhoz legkozelebbin, am hogy ne legyen ilyen egyszeru a dolog, a szinkepen meg a proci korkoros hoeloszlasa is modosit (leven a mag meglehetosen kicsiny)...

idézet:
A "csillag" hibája az, hogy a beömlő csonk is melegítve van (hiszen körbeveszi a meleg víz).[/quote]

Sejtem, hogy mire gondolsz, de ugy velem, bovebb kifejtesre szorul, hogy miert tulajdonitasz ekkora jelentoseget a dolognak, szemben a jaratok hosszusaganak eltero mivoltaval...

idézet:
A felső két rész nem képez egy egységet az alsó résszel, így az alsó rész - habár nagyon jó hűtést kap - nem tudja olyan sebességgel átadni a hőt, mintha egy egységet képezne a felső részekkel.(Réz hővezető képessége.....).[/quote]

Itt is felmerul bennem a kerdes, hogy vajon ezek a hatranyok, vagy a csillag elrendezes elonye az, ami tobbet nyom a latba...
Azt hiszem, ezekutan egyre surgetobb egy tesztet csinalni(/om)...

#117 Guest_Sgor_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 00:43

Wizard!
A keresett cikk az overclockers.com peltiers rovatában a "Cold Plate Materials and Thickness" cím alatt található!

#118 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 05:35

Hi
idézet:
Eredetileg HookR írta:
Elso eszrevetelek:
...
[/quote]

A "cilinderes" hőeloszlásnál teljes mérétkben igazad van, nem írtam le korrektül mit akartam a rajzzal.

Én azon a rajzon a víz átmelegítését akartam érzékeltetni és nem a azt, hogy milyen a hőeloszlás a tömbben. (Kicsit idealizált a rajz.)

(Annak örülök, hogy egyre többen "jó érzékkel" hangolódnak rá a témára. Az egész topik már akkor is megérte, ha sokakban "magvas gondolatok" ébrednek és nem lehet őket hasbaaksztani a "figyel öreg egy olyat láttam, ami mindennél jobb és azt csináld meg" szöveggel.)

Azt javaslom minden lelkes tuningosnak, hogy várja meg a topik "végét",ne költsön esetleg feleslegesen a "hű ezt megcsinálom és kipróbálom" feliratú zászló alatt, mert egyrészt még vannak buktatók, amit ki kell tárgyalnunk, másrészt egyre több jó ötleg hanzgik el, amit érdemes megfontolni.

A téma hatalmas, ráadásul fel is pörgettétek ötleteitekkel, kérdéseitekkel.

Jó a társaság! Kép Kép Kép

Én megpróbálok minél több képet nyomni az érthetőség kedvéért.(Ha tudtok és szükségesnek tartjátok,ti is tegyetek fel, hogy könnyebben érthessük meg a dolgokat.)

#119 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 05:54

idézet:
Eredetileg Sgor írta:
Wizard!
A keresett cikk az overclockers.com peltiers rovatában a "Cold Plate Materials and Thickness" cím alatt található!
[/quote]

tényleg, köszi Kép [url="http://"http://www.overclockers.com/articles305/"]http://www.overclock...om/articles305/[/url]

Material Calculated Heat Spreading Resistance, C/W
Thickness .125"/3.18mm .250"/6.35mm .375"/9.53mm .500"/12.7mm
Aluminum 0.259 0.170 0.149 0.142
Copper 0.147 0.096 0.084 0.080
Silver 0.136 0.089 0.078 0.075
Silver/Copper 0.111 0.073 0.064 0.061

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

#120 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 09. 18. 05:56

ja és mégvalami, a "tesztben" szerepel egy Silver/Copper (Cusil) Alloy: 515 anyag. ez elég jó tulajdonságokkal bír, jobb mint ezüst.... hol és mennyiért lehet ilyet szerezni? (ha lehet)

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8