HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#81 Guest_AndrewBoy_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 17. 00:24

Udv, anno meg 1997ben foglalkoztam ilyen hasonlo blokk felesegekkel, a legegyszerubb modja volt hogy a borda kore epitettem egy dobozt, es akkor meg pillanatragasztot hasznaltam. Szoval, a lenyeg az hogy a viz felul aramlott es felul is ment ki, persze a bordak iranyaban a haladt, hatasfoka eleg jo volt, ezzel 333@500 atomstabilan, telen pedig -9 - -15 fokos folyadekkal sikerult 333@666ot elerni, ha tudok linkelek par kepet rola, a kepen meg a 166@300as mukodese kozben lathato a borda.

http://www.freeweb.h...rld/tartaly.jpg
http://www.freeweb.h...rld/image30.jpg
http://www.freeweb.h...iworld/boot.jpg
[url="http://"http://www.freeweb.hu/asiworld/utana.jpg"]http://www.freeweb.hu/asiworld/utana.jpg[/url]
http://www.freeweb.h...iworld/ver2.jpg
http://www.freeweb.h...iworld/pelt.jpg
http://www.freeweb.h...world/borit.jpg
A fenti kepeken elso vizhutesemet/unket lathatjatok 1998 ev elejerol, a kepeken mar egy peltierelem is latszik pontosan nem emlexem hogy ez most 35 vagy 75wattos volt e, a lenyeg az hogy eleg jol ment a rendszer, egy hutolada is rendszeresitett volt a hideg folyadek tarolasahoz;-]

Konkluzio: az mindugy szep es jo ha egy bordat megfogunk es atalakitunk, viszont, a folyadek aramlast megkell valahogy oldani, hiszen vagy egy szeles csonkot teszek ra, hogy minden vajat kapjon let, vagy pedig szukito/tagiton keresztul oldom meg, tobbszor felmerult bennem az otlet hogy egy fop szeru bordat beidomitok vizhutesre, es blokkot csinalok, de ami visszatartott mindig: nagy bordakon nehez dolgozni nehezkes osszesztergalni a takarolapokat a bordaval. Ugyanakkor a masik hogy alubol vannak, es hiaba van nagy tomeguk, akkor is egy nagyobb rez blokk veri oket. Azert osszesztergalni meglehet ahoz viszont mar heggesztes szeru munka szuksegeltetik. Az egyik uj blokkomban ezt a bordazatot fogom megoldani, 3as jaratok lesznek a blokkban soksok egymas mellett, magas falakkal, lehetosegken latom meg, hogy a kozepen egy 3 cmes D lyukat vagok az aljara amit ezustel fogok potolni, ez meg a jovo zeneje, mindenesetre a szep magas bordak adjak a jobb hoelvezetes jovojet, persze a vastag talpazat.

udv

ab

[Ezt a hozzászólást AndrewBoy szerkesztette (2001. Szeptember 17.).]

#82 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 05:27

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Mellékvágány:

Danko!

Mivel fogattad fel a blokkot a kt133-ra?

Mióta nincs CPU-ventillátor, rendesen melegszik a northbridge. Szeretném azt is bekötni a vízkörbe, de nincs mivel ráfogatni. Az eredeti hütöje valami képlékeny trutyival van ráragasztva, azt se értem, miért nem esik le. Kép
[/quote]

Nekem Asus A7V133A alaplapom van, es ott a gyari borda az alaplapon levu lukakal volt rogzitve. Most is ennek a ketto luk segitsegevel van rogzitva a blokk. Viszont gyarilag a hutoborda alatt nem volt hovezeto paszta.
Hogyha ra van ragasztva akkor nem is tudom, hogyan lehetne levarazsolni onnan...
Meg ha nincsenek korulotte lukak akkorincsen otletem hogyan lehetne rogziteni.
Meg ize, az alaplapot se latom, milyen az elrendezese Kép

Udv: Danko

#83 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 05:32

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Ujabb kerdes:
A blokk alja, es a jaratok kozt hany mm-es tavolsagot erdemes meghagyni?
[/quote]

En a procira tett blokknal 5 millit hagytam, de a viakt133A-ra tett blokknak joval tobb, mert a furatok masik oldalanal viszont csak par millimeteres az anyag. De azt hiszem ott is ilyen 4-5 milli.

Tehat 5 millimeter minimum, hogy jo legyen az aljan a hoeloszlas.

#84 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 05:36

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi

....a kavitáció okozta mikrobuborékok, amik a a helyi "mikroszűkület" miat keletkeznek. Szűkület, azaz a rés megléte miatt a víz sebessége helyileg megnő, nyomása leesik arra a szintre, hogy vízgőzbuborékok keletkeznek, amelyeket az áramló víz magával ragad.Amikor a "résből" ujra nagyobb térbe kerülnek, összeállnak és látható buborékot alkotnak.
[/quote]

Akkoterehat elmondhato, hogy artalmatlan a dolog, es emiatt nem fog kilukadni a cuccom?

idézet:

Tehát nagy valószínűséggel a VIA blokkban forgácsolási "utónyom", azaz nagyobb sorja, vagy keskeny él maradt a vízcsatornában.
Ezt - mivel alumíniumról van szó- éles keskeny késsel el lehet távolítani (szétszedés után).
Keress a blokkban éles, kiálló sarkokat, vagy éleket. Ezeket el kell távolítani (lefaragni).
[/quote]

De akkor is keletkeznek buborekok, amikor a szivattyut mar kikapcsolom, es a viz mar all. Az mitol van?
egyebkent eszembejutott, hogy a proci blokkjanal is volt ilyesmi, de megszunt. Csak azt nem tudom h. mikor, es hogyan szunt meg ez a jelenseg a CPUBlokknal Kép

Vegulis mind1, mert akkor itt is megszunik majd egyszercsak. Remelem Kép

#85 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 09:42

Jesszjó ez a topic!

A korrózióval (vréz) kapcs. egy kérdés: átlagos élettartamot figy. véve (1-3év) kell ezzel foglalkozni? Addig úgyse fog kilukadni, nem? Vagy egyáltalán ki fog lukadni?

Egy fajta blokkot még nem láttam itt viszont: a spirális elrendezésűt. Ezzel kapcs. is lenne egy kérdésem: az segít ha a hideg víz egyből a blokk legmelegebb részére érkezik? Mert ugye a csillag és a spirális blokkok is ilyenek. Ez mennyire befolyásolja a hatásfokot?

Itt lenne még egy kérdés, csak nem tudom, hogy fogalmazzam meg. Az áramló hűtőközeg nem 'tolja' el a a blokk adott részén lévő hőmérsékletet? Tehát a csillag ill. spirál blokkoknál a meleg víz a blokk középpontjától kifelé megy - tehát elviszi a hőt onnan. Ezen filózgatva rajzoltam még régebben egy fúrt blokkot - a 3d-s rajzokat Kisbatyu csinálta nekem. A blokk sose volt gyártva, csak ötlet szinten leledzett, a hat kiömlő csonk nem praktikus, akkor még így gondoltam, a gyártás miatt. Egy dolog nem nagyon látszik rajta: a közepén, a nagy beömlő csonk alatt, volt egy kiemelkedés, pont a mag fölött - mint egy "citromfacsaró". Ennek lett volna az a szerepe, hogy a legmelegebb részen adja át a hőt. Kép

A hűtőborda 'bodobozolásával' kapcs. meg az jutott eszembe - ha már szóba került a sorozatgyártás - hogy zártszelvény formájú profilt kellene tervezni, belül bordákkal, és már csak a két végére kéne egy-egy lezáró elem a csonkokkal. Ezt lehetne sajtoltatni aluból, darabolni, véglezáró és kész a blokk. Ha jól tudom egy présszerszám ~3000DM-be kerül, és a minimális mennyiség 500kg az Alcoa-ban. Khmmm, tehát ez az út nem járható, de ilyen alu profilt nem tud vki: zártszelvény+belül bordák?

Huh, egyenlőre ennyi, ha sok ökörséget írtam, bocsi.

JB

[Ezt a hozzászólást J_Blade szerkesztette (2001. Szeptember 17.).]

#86 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 10:12

boho!
Eszembe jutott még egy bedobozolható borda is rézből: a Cool111 bordája. Régebben azt mondtad erre, nem jó mert nagyon vékonyak a lemezek benne, és nem forgácsolt, hanem ragasztva vagy hogy vannak illesztve a lemezek az aljához. Viszont most ezek a bordák a legjobbak, legalábbis a netes tesztek szerint (pl. Vantec CCK-6035). Erről mi a meglátásod?

#87 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 11:30

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

A szivattyú utáni legdrágább alkatrész lett a benzinszürö (sajnos én is a netröl néztem). Kép
Nem folyik át rajta a víz, csak ha fújom, kicsi a keresztmetszete, bazi lassú vele a feltöltés. Szvsz jobban járunk egy vastagabb csövel.

[/quote]
Ezt nem mondhatod komolyan!!! Kb 300Ft-ért vettem a múltkor egyet. Azért más ennél még drágább! Mellesleg ha kiszúrod a benne lévő papírt, akkor gyorsabban átfolyik rajta a víz.

#88 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 12:02

Ha nem hegesztjük/ragasztjuk a csonkokat a blokkra lehetne teflonszalaggal tömíteni?

#89 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 12:25

Szerintem a csillag elrendezésű blokkal van egy óriási probléma! A víz szerény véleményem szerint a legrövidebb úton (középről a jobb felső sarokban) folyna a legnagyobb intenzitással, a többibe, különösképp a bal alsóba alig mozogna, mivel itt lényegesen hoszabb utat kell(ene) megtennie.
Ez szerintem nagyban hasonlít a többhengeres motorok kipufogókönyök hossz méretezéséhez. Ott pl. alapszabály, hogy az összes hengerből kijövő csőnek azonos hosszal kell rendelkeznie a kipuhogóig.
Persze itt az áramlás kicsit másként jelentkezik, de hirtelen csak ez a példa jutott az eszembe.
Tehát SZVSZ a csillag alak akkor lenne jó, ha csillagpontoktól teljesen egyforma csatornák vezetnének a kimenő csonkig.

#90 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 12:52

idézet:
Eredetileg PeC írta:
Ezt nem mondhatod komolyan!!! Kb 300Ft-ért vettem a múltkor egyet. Azért más ennél még drágább! Mellesleg ha kiszúrod a benne lévő papírt, akkor gyorsabban átfolyik rajta a víz.[/quote]

Pedig!

szivattyú 2600,-
benzinszürö 400,-
müanyagcsö 340,-
ioncserélt víz 99,-

csonkok, tömb, bilincsek, csavarok, lefogató: itthoni hulladékokból.

Ja, elkopott a vasfürészem, egy új lap 450,-
(nem ettöl kopott el, de most kellett
cserélni)

Kép Kép Kép

#91 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 12:55

Bökjem ki a papírt? Meggondolandó, ha használni akarom.
Bár szürni is akartam vele...

#92 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 13:51

A blokk tervezésénél még gondolni kellene arra is, hogy a szivattyú valószínűleg egy jól bevált szökőkútszivattyú lesz, (pl 800-as Nova), ami nem tud nyomást csinálni, tehát hiába szűkítjük le a keresztmetszetet, nem fog gyorsabban áramlani a víz, csak kevesebbet fog szállítani a szivattyú.

#93 Guest_HumpY_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 17:30

Mi lenne ha a processzormag felé egy ezüstből készült betétet helyeznék és a többi rész pedig "rosszabb" (Vörösréz) hővezető anyagból késziteném?
Kémiai szempontból nem vesznek össze?

#94 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 17:36

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
Ha nem hegesztjük/ragasztjuk a csonkokat a blokkra lehetne teflonszalaggal tömíteni?[/quote]

Igen,. en is azzal tomitettem. Ratekerem a menetre, jol "rabikazom" a csavart, es 100000 Bar nyomast kibir. Vagy csak 99999 Bar-t? nemtom Kép

#95 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 17:41

Szia!

Kerdeztem, hogy mitol lesznek csak ugy buborekok a vizben miutan a hutoblokkbol kijonnek.

Elmult ez a buborekozodas Kép Nem tudom, hogy mitol mult el. A rendszert lekapcsoltam, kifolyattam a vizet, mert a hutoradiatorra probaltam (sikertelenul) ratenni 2 darab 115 voltos ventit. Es amikor ujra elarasztottam vizzel mindent, azota nincsenek buborekok Kép

Csak ennyit akartam irni.

#96 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 17:42

Hi
idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Bökjem ki a papírt? Meggondolandó, ha használni akarom.
Bár szürni is akartam vele...
[/quote]

A benzinszűrő, benzinhez való!
A papírszűrőben levő cellulóz a víz hatására megduzzad, ezért elzárja a víz útját!
A benzint nem szívja fel és nem duzzad meg tőle.

#97 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 17:48

idézet:
Eredetileg Danko írta:
Szia!

Kerdeztem, hogy mitol lesznek csak ugy buborekok a vizben miutan a hutoblokkbol kijonnek.

Elmult ez a buborekozodas Kép Nem tudom, hogy mitol mult el. A rendszert lekapcsoltam, kifolyattam a vizet, mert a hutoradiatorra probaltam (sikertelenul) ratenni 2 darab 115 voltos ventit. Es amikor ujra elarasztottam vizzel mindent, azota nincsenek buborekok.

[/quote]

Ha azután keletkeznek buborékok, miután légtelenítve lett a rendszer, három lehetőség van:
- kavitáció miatt folyamatosan ujratermelődik;
- nem lett rendesen légtelenítve, vagy a járartok kialakítása, helyzete olyan, hogy a rendszerben keletkező buborékok nem tudnak a blokkon keresztül átáramlani, így öszegyűlik benne;
- a szivattyú levegőt is benyom (kavitáció, alacsony vízszint).

#98 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 18:11

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
boho!
Eszembe jutott még egy bedobozolható borda is rézből: a Cool111 bordája. Régebben azt mondtad erre, nem jó mert nagyon vékonyak a lemezek benne, és nem forgácsolt, hanem ragasztva vagy hogy vannak illesztve a lemezek az aljához. Viszont most ezek a bordák a legjobbak, legalábbis a netes tesztek szerint (pl. Vantec CCK-6035). Erről mi a meglátásod?
[/quote]

Nézd vissza a bordahő rajzot.
A vékony lemezben a hőmérésklet gyorsan esik, mert nagy a felület és nem tud a "meleg" feláramlani.
A léghűtés esetén a levegő rossz hővezető képessége miatt a lemezek felső része jobban átmelegszik, mint a víz esetében, és mivel a (képlet alapján) a hőátadási sebesség annál nagyobb, minél nagyobb a hőmérséklet különbség( dT értéke nagy), nem jó, ha a hőátadó felület "nem meleg".Látszólag ez ellentmondás, de nem az.
Ha a lemez felső része "hideg", nem ad át hőt.
A Cool111+ -t egy nagyon nagy fordulatszámú venti hűti.Ha kisebb teljesítményűt raknának rá, mint modjuk a FOP-32-é, akkor labdába se rugna a mezőnyben.Ott nem a bordázat, hanem a venti a menő.

A hűtés ás áramlástechnika bizony bonyolult dolog.A közölt egyszerűsített képleteket mindíg fegyelembe kell venni.A valóság ettől sokkal bonyolultabb, de ha betartunk náhány "ökölszabályt" nagyot nem tévedhetünk.
Azt hiszem készítek néhány rajzot a hűtőblokk hőmérsékleteloszlásáról és akkor könnyebben megérhetitek egyes blokkok "jóságát" és "hibáját".

Az ezüst-réz párosítás szorítókötés esetén nem gond, azonban ezzel csak a "szerencsések" kísérletezzenek. Sajna nekem erre nincs "módom".

#99 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 18:33

nahh megjottem a bulibol 4 nap alapp 9 ora alvas na meg tegnap este 10 tol ma dellig Kép)))
na elolvastam a hozzaszolasokat hat ez a kreativ 5let valoban jo nem ertem andrewboy miert is nem fogalkozott tovabb a gyari alu hutoborda fejlesztesevel vajon draga lett volna vagy csak ennyire ugygondolja hogy a rez ennyivel jobb ?
hugi_0

------------------
nyalazd meg a balherem Kép

#100 Guest_Dodo_*

Elküldve: 2001. 09. 17. 18:46

boho:hasonlo bordás blokkot csináltattam vörösrézböl,50*50*30 mm es kockában a felület 275 cm2,a bordák és a járatok 2mm szélesek,a lényeg komresszoros hütéshez vélemény?

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.