HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#21 Guest_HookR_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 13. 21:35

idézet:
Eredetileg Attila777 írta:
a radiatort honnan szereztetek be?[/quote]

Autobontobol...

idézet:
VW Golf1
radiator ehhez jo?
[/quote]

Igen, megfelel, viszont nem tudok olyan autoba valo futoradiatorrol, mely csonkjanak belso atmeroje 8-10mm korul lenne, altalaban 16-20mm -esek... (ami a VW Golf I.-esbe {is} van, az 18mm-es belseju)

------------------
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station ...

#22 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 13. 21:50

Adalekkent megemlitenem, hogy most, ahogy meregettem a VW Golf I.-es radiatorat, olyan 2,3 m^2 a holeado felulete...
(lemezek terulete * darabszamuk - atmeno csovek keresztmetszete lemezenkent)

ehhez meg hozzaadodik az atmeno csovek felulete... (kb. 8-as kulso atmero * 235mm-es hossz * 16 db)

[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. Szeptember 13.).]

#23 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 13. 22:23

lemezek területe * 2

Ugye?

#24 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 13. 22:26

A felfekvest a szokasos uton tokeletesen meg lehet oldani: a blokkot kozepen kell leszoritani.
Maximum a polirozas lehet itt meg tema, hogy mivel erdemes, milyen papirral, hol lehet kapni, stb.

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#25 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 13. 22:32

[url="http://"https://www.hwsw.hu/ubb/Forum1/HTML/001199.html"]https://www.hwsw.hu/...TML/001199.html[/url]

#26 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 13. 23:14

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
lemezek területe * 2

Ugye?
[/quote]

Igen, azt elfelejtettem odairni...

#27 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 01:06

idézet:
Eredetileg HookR írta:
Adalekkent megemlitenem, hogy most, ahogy meregettem a VW Golf I.-es radiatorat, olyan 2,3 m^2 a holeado felulete...
[/quote]

Mindenkinek csak ajanlani tudom a ladak futoradiatorat. Noha empirikus alapon (leven szo arrol, hogy nekem is volt ladam) kivaloan megfelel a celra. Anno Szigetszentmikloson vettem egy alkatresz nagykerben valami 4000 forintos potom aron, es persze teljesen uj. Mostmar csak a kiepites van hatra.

#28 Guest_sAPI_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 15:35

Nem tudom hogy kiváncsiak vagytok-e a dologra de mostanra sikerült egy pár elfogadható képet csinálni a paripáról
akit érdekel az ezen cimen megnéheti [url="http://"http://www.tar.hu/mindenszarsag/_/index.htm"]http://www.tar.hu/mi...sag/_/index.htm[/url]

figyelem a képek kicsit nagyok lettek ezért elnézést azoktól akik modemeznek!
üdv

azért majd néhány véleményt kérnék!

#29 Guest_MisterY_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 18:28

idézet:
Eredetileg bearr írta:

Szigetszentmikloson vettem egy alkatresz nagykerben valami 4000 forintos potom aron, es persze teljesen uj. Mostmar csak a kiepites van hatra.
[/quote]

Mekkora, es a csonkok hogy allnak rajta?

#30 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 19:20

idézet:
Eredetileg sAPI írta:
...figyelem a képek kicsit nagyok lettek ezért elnézést azoktól akik modemeznek!
üdv
[/quote]

"Kicsit"-t ?!? A .bmp -t atnevezted .jpg -re? Kép Kép

#31 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 21:33

Hi
Egy nap rövid ahhoz, hogy sok észrevétel szülessen, de azért folytatom, mert szerintem sok barkácsmunkát fektetnek bele a tuningrajongók, mégis nem minden esetben jó hatásfokúak a vízhűtőik.

A Hűtőtömb (Ez nagy falat)

Ennek méretezése és elkészítése okozza a legtöbb problémát. Alapvető feladata a processzormagban keletkező hő elvezetése és átadása a folyadék-hűtőközegnek. Kialakításánál a következőket kell figyelembe venni:
- anyagminőség;
- mérete;
- a folyadékcsatorna kialakítási módja;
- a folyadék áramlási iránya és módja;
- a tömítés (zárt „doboz”) kialakítási módja;
- tömítőanyag kiválasztás;
- folyadék-csatlakozók kialakítása;
- a hűtőtömb rögzítése a processzorra.

Mint az a felsorolásból kitűnik komoly elméleti és gyakorlati feladatot és munkát ad egy jó hűtőtömb kialakítása.

A hűtőtömb anyagminősége

A kiválasztás szempontja alapvetően a jó hővezető képességű fémféleség. Nem lebecsülendő szempont az is, hogy a kiválasztandó fémnek milyenek a forgácsolhatósági, korrózióállósági tulajdonságai. A következő alapanyagok jöhetnek szóba:
- alumínium ötvözet (szilícium, vagy rézötvözetű);
- tiszta alumínium (legalább 99,9%-os tisztaságú);
- vörösréz.
A bronzötvözetek - habár jól forgácsolhatóak - szóba sem jöhetnek, mert hővezető tulajdonságaik sokkal rosszebbak még az alumínium ötvözeteknél is.
A legrosszabbul a vörösréz forgácsolható (a forgácsoló munkás rémálma), de legjobb a hővezető képessége.
Az alumíniumötvözeteknek kisebb a hővezető képessége mint a lágyalumíniumnak, de kiválóan megmunkálhatók.
Korrózióállóság szempontjából a vörösréz a legjobb, de az alumínium se rossz, ha a hűtővíz nem lúgos (pl. NaOH), vagy foszfátos (pl. trisó).
A trisó "megeszi" az alumíniumot! (Vízlágyításhoz, vagy algacsökkentés miatt szokták használni.)

Mielőtt a hűtőtömb kialakítására rátérnék, mindenképpen kicsit át kell tekinteni (mindenki számára érthetően) a hővezetéssel kapcsolatos elméletet, mert ez az egésznek a gyökere.

A HŐVEZETÉS
A hővezetés Fourier összefüggése:
Kép , ahol

Kép - a hővezetési tényező;
F - a hőátadó felület nagysága;
dT – a hőmérséklet „változás”;
dl – falvastagság „változás”;

A fentiekből következik, hogy annál több hő tud átáramlani:
- minél jobb az anyag hővezetési tényezője;
- minél nagyobb a felület;
- minél nagyobb a két térrész közötti hőmérséklet különbség;
- minél vékonyabb a hőátadó felület vastagsága.
Kép
A mi esetünkben azonban a hő nem a falra merőlegesen áramlik át, hanem a fallal párhuzamosan, majd onnan tovahaladva a falra merőlegesen adja át a hőt. (Tesz egy „kanyart”).
Az ábrából éppen ezért az látszik, hogy minél kisebb a fal vastagsága (bordavastagság), a borda azonos hőmérsékletű felülete (fekete sávval jelölve) annál kisebb. A vékony borda felső része alig ad át hőt (dT -> hőmérsékletkülönbség nagyon kicsi).Vastag falnál sokkal nagyobb a meleg zóna magassága és felülete, tehát nagyobb az elvezetett hőmennyiség is.
A rendelkezésre álló térfogat véges, ebből következik, hogy a nagy falvastagság falaként több hőt tud átadni, de mivel csak kevés fér el egy adott térfogatban, az összes hőátadó felület kicsi.A kompromisszum tehát az, hogy a vékony és vastag borda között kell lennie a valóságos bordának, amelynél még elég nagy a „meleg” magasság, és elég nagy a felület (bordaszám).

Ökölszabály tehát az, hogy akkor jó egy hőátadó felület, minél nagyobb a felületete.

Itt jutottunk el az egész hűtőborda kialakítás kulcsához!

Nézzük át a "vízfelület" különböző esetekben. A "vízfelület" alatt a víz és a hőátadó fal közötti hőátadó felületet értettem.
Bázisnak egy 50x60mm alapterületű, 14 mm magas "fekete dodbozt" vettem.

1. Marással készült "kígyós" csatornakialakítás.
Hagyományos és legelterjedtebb megoldás.

Kép
Ezt egy 10-es maróval elkészíthető. (marási mélység 11 mm).
A be és kiömlő csonk a fedélen (amit a következő rajzon jelzek) van.

2. "Bordás" kivitel
Jobb megoldás.

Kép
Ami nagyon fontos ennél, hogy a két 8mm-es maróval készített hosszani "vájat" és a keresztben futó 3mm-es maróval készített hornyok miatt a vízfelület jelentősen megnőtt!
Gyártása könyebb az előzőnél.
A vízbevezetés történhet a fedélen keresztül is, de sokkal jobb megoldás, ha a 8 mm-es horony végét átfúrva csatlakozunk, mert a víz ekkor úgy áramlik a hűtőtömben, mint egy szabályos radiátorban!

3. Cilinder kialakítás.
Legnagyobb felület, legegyszerűbb gyártás.

Kialakítása olyan mint egy cilinderzár.
Kép
A gyártása egyszerű. Két 10 mm-es zsákfurat elkészítése után 90°-al elfordítva könnyen elkészíthető a párhuzamos 7db 6 mm-es zsákfurat (nem "húzza el" a fúrót).
A 6-os furatokat könnyen le lehet zárni.
Egyik módszer:
Kétkomponensű ragasztóval bekent menetes rövid ászokcsavarral (házilag csavarhúzónak megfelelő kereszthornyot fűrészelve bele)a 10-es furatba tett fúrószárhoz ütköztetve.
Másik módszer:
6mm-es "pogácsákat" készítve a fent említett ragasztóval bekenve, fúrószárnak ütköztetve egyszerűen bekalapáljuk (szorító kötés).
Nem ébred a rendszerben akkora nyomás, hogy "kilője".
Aki nem bízik ebben, egy "U" alakú kengyelt (<14mm széleset) készíttet és a kiömlő nyílások oldalát kivéve, kétkomponensű ragasztóval bekenve rögzíti a kengyelt.
A ki- és beömlő csonkokat a 10mm-es furatokra kell tenni (menet+csonk, vagy ragasztó+szorító kötés, azaz "bekalapálja", mint az autók karburátor beömlő csonkját)

Az utóbbi megoldásnál nincs fedél, ezért a hőátadás a teljes felületen történik, hűtőfolyadék folyási esély pedig a legkisebb.

A fent említett megoldásokkal azt bizonyítottam, hogy a hűtőtömböt sokkal jobb hatásfokkal is el lehet készíteni, mint a hagyományos, de mérnöki szemmel kifogásolható kialakításban.

Ha növeljük a hűtőtömb hatásfokát, alkalmazhatunk olcsó és könnyen megmunkálható alumínium tömböt is!

Nos itt a költségcsökkentés lehetősége, amit az elején írtam is.

Alumínium tömb -> rosszabb hővezető képesség -> jobb hatásfok + könnyű megmunkálhatóság + olcsóbb <=> vörösréz hűtőtömb.
Kép

Lehet, hogy ez egyszusszra most nagyon sok volt, de úgy éreztem egy darabban kell tálalni.

Várom véleményeteket.

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 15.).]

#32 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 22:04

Kerdessel fordulnek a nagyerdemuhoz, mely kerdes, nemileg erinti a temat, bar ketsegtelen, nem koveti a Boho altal vazolt fo csapas iranyat :]

Szoval:
- Vorosrez feluleterol az oxidalt reteget milyen oldoszerbe valo aztatassal celszeru eltavolitani...?
(hocserelorol leven szo, a polirpapirral valo fenyezes szoba sem johet)

S hogy folytassam a gyakorlati kerdesek sorat, alljon emitt meg egy:
- fenyesre polirozott hutoblokk feluletet es egyuttal megjeleneset milyen vedoretteggel ajanlatos megovni ugy, hogy az ne befolyasolja szamottevoen a hoelvezetes folyamatat? (lakk? ha igen, milyen?) (megjegyzes: Elony, ha atlatszo, megorizve a blokk eredeti szinvilagat)

Mindezek felett, ha eszembejut nehany tovabbi, (talan) masok erdeklodeset is szavakba foglalo kerdes, azonnal tudatom Kép

------------------
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station ...

#33 Guest_sAPI_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 23:22

[QUOTE]Eredetileg HookR írta:
- Vorosrez feluleterol az oxidalt reteget milyen oldoszerbe valo aztatassal celszeru eltavolitani...?
(hocserelorol leven szo, a polirpapirral valo fenyezes szoba sem johet)

_
a polir miért nem jöhet szóba?
oldószerrel soha az életben nem érsz el "tökéletesen" sik felületet!

tehát marad a polir
2500 papírral szárazon!
igy a legjobb(kb 20 perc meló után borotválkozni lehet a blokk segítségével)
üdv

#34 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 14. 23:58

boho: Vmi kimaradt a szamitasbol szerintem. Vegyuk pl a furt blokkot. Ha tul surun vannak a furatok, azaz kicsi koztuk az anyag, akkor ott nem megy at a ho a furat tetejere, igy ott nem tud huteni. Meg kellene allapitani, hogy mekkora az a falvastagsag, amin frankon at tud menni a ho a procitol.

------------------

#35 Guest_Attila777_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 00:20

A Nova 800as (800l/h) tipust tehat erdemes tartalyba tenni,vagy mehet "szarazon" is ?
-illetve ha van egy nyomaskiegyenlito cso(mint Ordasi-tuning vizhutesnel) ,akkor is celszeru-e a tartaly beszerelese?

#36 Guest_Sgor_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 01:53

Vagy az egyik, vagy a másik, de a kettő együtt felesleges!
Ha merülőként használod a szivattyút akkor nem kell tágulási edény és fordítva!
A tartályos megoldást kűlső egységként szokták használni, ilyenkor a hűtőradiátor is a házon kívül van.

#37 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 12:53

Hi

idézet:
Eredetileg leslie írta:
boho: Vmi kimaradt a szamitasbol szerintem. Vegyuk pl a furt blokkot. Ha tul surun vannak a furatok, azaz kicsi koztuk az anyag, akkor ott nem megy at a ho a furat tetejere, igy ott nem tud huteni. Meg kellene allapitani, hogy mekkora az a falvastagsag, amin frankon at tud menni a ho a procitol.
[/quote]

Igazad van!
Valóban a furatok felső része nem tud olyan mértékben hőt átadni, a hőelvezetés nagy része az alsó furatfelületekre van terhelve.
De semmi baj, a problémát - a lehető legegyszerűbben - orvosoljuk.
Ime a javított változat, amely nem igényel plusz munkát (ha még nem készült el az előző):
Kép
A furatokat síkban osztva eltoljuk és akkor javul a felső rész hűtőképessége.A javított változatnál a furatok közötti távolság 2x-esére nőtt. Ennek a kialakításnak további előnye az, hogy az "éritőleges" furatok miatt intanzívebb a víz keveredése a kivezető csatornában.
A szaggatott piros vonal a be- kivezető furatot mutatja.
Ha már itt tartunk, kicsit több munkával már közel professzionális kivitelhez jutunk.
Kép
Itt már kétféle "vízfelületet" jeleztem:
"Vízfelület" = a teljes vízzel érintkező felület,
"Átlagolt vízfelület" = [Alsó sor]x100% + [felső sor]x75% + [Be-,kivezető furat]x50%

Ez azt mutatja, hogy valóságban - a hatásfokot is figyelembe véve - mekkora felülettel számoljunk hőátadási szempontból.(Ezt a hűtőt Bp.-en egy cég rövidesen gyártani fogja. Ki szeretném próbálni, ezért tárgyalásban állok velük.Össze szeretném hasonlítani ezt, a hagyományos hűtőkkel.)

A hűtő hatásfok növelésnek - különleges gyártási eljárás nélkül is - van még módja.
Újabb és talán sokakat meglepő kialakításokat ismertetetek.
A hűtő - biztonságos és egyszerű - rögzítéséről a hűtő kialakításának lezárása után írok.

#38 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 15:05

boho: Na, en is ugyanilyet talaltam ki, csak nem ilyen kicsiben, hanem 100*100*20mm-es blokkba furva/furatva. Kép
A rez mar 1 eve megvan, lelkesedes meg elfogyott kozben, de mar gyulik. Kép

Esetleg cimet nem tudsz adni BP-en, akik profi modon tudnak vorosrezbe likakat furni? Precizen?

Na, eloszedtem a regi rajzaimat. Oldalt 2db 14-es furat szallitja a vizet. Ezek kozott 26db 4-es furat van, es az egesz a fenti meretu brutal rezdarabban lakik.

Kerdes: az ujabb Asus AMD lapokon a CPU foglalat kornyeken meg mindig van 4 csavarnak hely, vagy ez csak regen volt?
------------------

[Ezt a hozzászólást leslie szerkesztette (2001. Szeptember 15.).]

#39 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 15:41

Hi
Ha az előző blokk (hűtő) rajzokat megnézed, akkor a több kisebb furat nagyobb vízfelületet ad, mint a kevesebb nagy, ráadásul jobb lesz a hőeloszlás is.A rajzokat amit betettem, mind azonos hűtőméretre vonatkoztak (60x60x14 mm).
A 60 mm-nél nagyobb szélességnek nincs igazán értelme, mert a hő "oldalt" már nem tud olyan mennyiségben átáramolni, mert az öszefüggés szerinti "l" értéke nagy.
A nagyobb méretű blokknál a tömeg aránytalanul nő a hűtőképességhez képest.
A felületet kell növelni a tömegnövekedés minimalizálása mellett.

Igazán nem tudom hol tudnak igazán jó minőségben vörösrezet megmunkálni - olcsón.

#40 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 16:50

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
Ha az előző blokk (hűtő) rajzokat megnézed, akkor a több kisebb furat nagyobb vízfelületet ad, mint a kevesebb nagy, ráadásul jobb lesz a hőeloszlás is.A rajzokat amit betettem, mind azonos hűtőméretre vonatkoztak (60x60x14 mm).
A 60 mm-nél nagyobb szélességnek nincs igazán értelme, mert a hő "oldalt" már nem tud olyan mennyiségben átáramolni, mert az öszefüggés szerinti "l" értéke nagy.
A nagyobb méretű blokknál a tömeg aránytalanul nő a hűtőképességhez képest.
A felületet kell növelni a tömegnövekedés minimalizálása mellett.

Igazán nem tudom hol tudnak igazán jó minőségben vörösrezet megmunkálni - olcsón.
[/quote]

Elkezdtem en is szamolgatni, nameg regen is ugy rajzoltam, hogy sok kicsi furat legyen.
Szal nekem azert kell ekkora, mert egy 300W-os peltiert fogok huteni, az meg egy 100W-ot disszipalo procit. Ebben az esetben sem kell szerinted 6*6-nal nagyobb blokk?

Es dragan sem tudsz? Kép

------------------

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.