HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#61 Guest_HookR_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 16. 15:07

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

Na ez az! Erre még sehol nem láttam utalást se, szerintem boho következik. Kép
[/quote]

Addig is, mig Boho megerkezik, reszben reagalok en... Kép

Nagy valoszinuseggel a kerdesre adando valasz nem ennyire egyertelmu, hisz az allo viz onmagaban meg nem megfelelo hoelvono kozeg. Az aramlo viz eseteben mar mas a helyzet. Ebbol kifolyolag nyilvan van egy olyan pont, aminel akar a feluletet, akar a vizaramot novelem, a hatasfok csak romlik (adott keresztmetszeto beomlocsonkot figyelembeveve). Igy eros a gyanom, hogy minden kulonbozo jaratkialakitasu/csonkmeretu blokknal egyedi esettel talalkozunk, ahol a legoptimalisabb hokozlest a vizaramlas szamitogepes szimulaciojaval lehetne kideriteni...
Ettol fuggetlenul bizom abban, hogy Boho ha nem is pontos valasszal, de legalabb kielegito iranymutatassal tud szolgalni.

#62 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 15:42

Erre pontos valasz nem is lesz. A blokk belso feluletet kell ugy novelni, hogy kozben maximalis sebesseggel tudjon benne keringeni a hutofolyadek.

Pl ha furt a blokk, akkor minden furatot vegig kell meneteztetni. Ketszer akkora lesz a vizzel erintkezo felulet!

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#63 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 15:55

idézet:
Eredetileg leslie írta:
A blokk belso feluletet kell ugy novelni, hogy kozben maximalis sebesseggel tudjon benne keringeni a hutofolyadek.
[/quote]

Tehat te is azt mondod, hogy a parhuzamos jaratok osszkeresztmetszete lehetoleg egyezzen meg, vagy legalabbis kozelitsen a beomlocsonk keresztmetszetehez...

Egy ujabb fontos szempont a blokk megtervezesenel...

#64 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 16:08

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Tehat te is azt mondod, hogy a parhuzamos jaratok osszkeresztmetszete lehetoleg egyezzen meg, vagy legalabbis kozelitsen a beomlocsonk keresztmetszetehez...

Egy ujabb fontos szempont a blokk megtervezesenel...
[/quote]

Hat ja. En maximalista vagyok ilyen teren. Kép Nalam a beomlocsonk egy kb 12-14-es muanyagcso lesz, de lehet, hogy 16-os. Holnap elnezek szakboltba, es megprobalok venni olyan rez bizbaszokat, amit be lehet forrasztani, vagy csavarni a blokkba, es amire ra tudom huzni a csovet. Egyebkent a blokkban a mostani terv szerint a ket szelso furatot 23db atmero 4-es furat fogja osszekotni, a ket szelso kiomlo, es beomlo furat pedig 14-15-os lesz. A blokk 60*60*20, vagy 80*70*20, majd meglatom. Kép

------------------

#65 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 16:27

idézet:
Eredetileg leslie írta:

Hat ja. En maximalista vagyok ilyen teren. Kép...
...23db atmero 4-es furat fogja osszekotni...
...beomlo furat pedig 14-15-os lesz.
[/quote]

Szerintem a 23db 4-es furat osszkeresztmetszete joval nagyobb, mint a 14-15-os beomlofurate Kép

Ha jol szamolom, neked olyan 19.2 mm-es beomlofurat kellene, hogy a keresztemtszet mindenhol ugyanakkora legyen... Igy felmerul a kerdes, vajon szukseged van-e akkora meretu blokkra, es/vagy annyi keresztfuratra...?
(Persze, csak ha hu akarsz maradni az iment kozzetett velemenyedhez Kép )

[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. Szeptember 16.).]

#66 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 17:46

Hi
Olvasva az előzö hozzászólásokat, elég nagy dilemma merült fel.
Két eltérő fizikai jelenséh jött össze.
Egyik a hővezetés "falon" keresztül, a másik a hőátadás konvekcióval (áramlással).
A hővezetési képlet a "hideg fal" terét úgy tekinti, mint ahol az átáramló hőt az ottani közeg időveszetség nélkül elszállítja.
Az áramló vízzel hűtött hűtőblokk vízoldalát, már egy másik fizikai jelensége, a "Hőátadás" jelensége határozza meg.
A hőátadásban a Q(t)= F*alfa*dt összefüggés határoza meg a falnak és a hűtőközeg felé átadott hőt.
Az "alfa" a hőátbocsájtási tényező (dinamikus hővezetési tényező).Ez rendkívül nehéz feladat az egyszerű áramlási keresztmetszetekhez( cső, sík fal) képest.
Rendkívül sok tényezőtől függ.
Talán néhány "ökölszabály":
- minél nagyobb legyen a felület;
- ne érjen el a víz olyan sebességet, ahol kavitáció, vagy turbolencia lépjen fel, mert akkor helyi (mikrokörnyezet) nyomáscsökkenéshez vezet ami mikrobuborékok képződése miatt jelentős hőátviteli veszteséget okoz. A levegő és gázbuborékok 100x kisebb mértékben képesek a hőt vezetni, átadni mint a folyadékok.

Véleményem szerint a felületnövelés a mi méreteinkben sokkal előnyösebb, mint az áramlási sebesség növelése.

#67 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 17:58

idézet:
Eredetileg boho írta:
Véleményem szerint a felületnövelés a mi méreteinkben sokkal előnyösebb, mint az áramlási sebesség növelése.[/quote]

Akkor nem erdemes torekedni arra, hogy az osszkeresztmetszet (es ezzel az aramlasi sebesseg) allando legyen mindenhol a blokkban?

#68 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 18:33

Hi
Jelen hűtőrendszernél nem szükséges.
Ha megnézitek egy "radiátor" szerkezetét:
Kis átmérőjű beömlő vezeték, osztott, nagy terű "hőátadó lapok", kisméretű kiömlő vezeték.
Ez nem csak a "radiátornál", hanem a "fűtőbetétnél" is így van.

Nagyon fontos a hőcserélőnél a felület nagysága, de a felületi egyenetlenség kavitásciót, "falközeli" mikroörvényeket okoz és jelentősen lecsökken a hőátadási tényező értéke.
Annál jobb, minél "simább a felület", mert az áramló víz a fallal érinkezve csak kis mélységben tud átmelegedni a víz hővezetési tényezőjének fémekhez képest 100x kisebb értéke miatt.
Ha ezt a hőátadó határréteget a durva felület lerontja, kevesebb víz tud átmelegedni azonos áramlási sebesség esetén!

#69 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 18:41

idézet:
Eredetileg boho írta:

Ha ezt a hőátadó határréteget a durva felület lerontja, kevesebb víz tud átmelegedni azonos áramlási sebesség esetén!
[/B][/quote]

Érthetem úgy, hogy a furatokba vágott menet növeli ugyan a felületet, de a rosszabb felületminöség meg betesz a höátadásnak?

#70 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 19:02

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Szerintem a 23db 4-es furat osszkeresztmetszete joval nagyobb, mint a 14-15-os beomlofurate Kép

Ha jol szamolom, neked olyan 19.2 mm-es beomlofurat kellene, hogy a keresztemtszet mindenhol ugyanakkora legyen... Igy felmerul a kerdes, vajon szukseged van-e akkora meretu blokkra, es/vagy annyi keresztfuratra...?
(Persze, csak ha hu akarsz maradni az iment kozzetett velemenyedhez Kép )

[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. Szeptember 16.).]
[/quote]

Annyira nem kell maximalistanak lenni. Kép A lenyeg az volt, hogy mind a hutofelulet, mind az aramlasi sebesseg a leheto legnagyobb legyen. Ezert is fogok nezni majd ilyen buzi nagy csonkot. Kép

------------------

#71 Guest_Danko_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 19:14

Szia Boho!

Franko topikot inditottal Kép
Ize. Csinaltam vizhutest, 2 lepesben.
Eloszor megcsinltam a CPUra a blokkot. Aluminium blokk. Ez volt 2001.08.15-en. Es tegnap, azaz 2001.09.15-en, (most nezem 1 honappal kesobb Kép) meglett csinalva a viakt133a chipre is a blokk. 10-es belso furat, aluminium blokk. A csonkok is alubol vannak.
Nyomasproba: Kerti csapra rakotottem a blokkot, es teljesen kinyitottam a csapot. nyomas volt rendesen, mert a 9-es csonkbol kirobbano viz meg ~3-4 meterre kilott. A blokk nem szivargott.
Ilyen KENDERKOC nevu cuccal csinaltam a tomitest, es a csonkokhoz tettem meg ilyen gyu"ru"t is, ami a gazpalacknal van. Ilyen kis piros vacak Kép
A lenyeg a lenyeg: teljesen kinyitott csapnal a blokkon nem vettem eszre szivargast, es a mai napig se lattam az alaplapon vizcseppeket.
DE!!!
A viakt133A blokkja a vizet a CPU blokkbol kapja. Sorba vannak kotve. A bemeno vizen latszik, hogy nincsen bene semmi. Viszont a kimeno vizben LEVEGOBUBOREKOK VANNAK!
Miert? Ki mikor miert rakta azokat bele? Kép Van ilyen jelenseg, hogy a nagysebessegu aramlasnak vakuum lehet, es mikrobuborekok lehetnek. Nemtom mi szamit mikrobuboreknak, de ezek korulbelul 1 millis atmeroju buborekok. Ha leallitom a szivattyut, akkor a viakt133A blokkjabol csak ugy spontan elkezdenek kicsike kis buborekok kijonni.
Esetleg valami kemiai reakcio jatszodik le a blokk belsejeben?
Ja, sima csapviz kering a rendszerben.

Mitol keletkeznek buborekok a kimeno reszben?

Koszi: Danko

#72 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 19:25

Hi

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

Érthetem úgy, hogy a furatokba vágott menet növeli ugyan a felületet, de a rosszabb felületminöség meg betesz a höátadásnak?
[/quote]

Pontosan!
A hőátadás a fallal érintkező határrétegben történik.Közvetlenül a falnál, a fal "súrlódási" tényezőjétől függően a folyadék áramlási sebessége akár tizede is lehet a faltól néhány tizedmiliméterre levő réteghez képest. Az ideális tehát a "polírozott" fal, ahol a súrlódási határréteg csak néhány század milliméter.
A fal "súrlódási" tényezője és a folyadékcsatorna alakja adja meg az un. "áramlási" veszteséget. Emiatt a bemenő nyomást hiába emeljük a folyadéksebesség növelésésre,az áramlási veszteség miatt mégsem nő.
Ráadásul az áramlási veszteség a sebesség növelésekor egyre nő, az egyre nagyobb- és több mikroturbolenciák miatt.
Az áramlástan és áramlástechnika rendkívül komoly tudomány sok empirikus összefüggéssel (kísérletek sokasága után, tapasztalati "változókat" tartalmazó matematikai összefüggéssel írják le sok esetben egy rendszer tulajdonságait).

Erről nem írnék többet, mert akkor ez a topik csak szűk szakmai társaságnak és nem a "nagyérdemúnek" szólna.

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 16.).]

#73 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 19:34

Mellékvágány:

Danko!

Mivel fogattad fel a blokkot a kt133-ra?

Mióta nincs CPU-ventillátor, rendesen melegszik a northbridge. Szeretném azt is bekötni a vízkörbe, de nincs mivel ráfogatni. Az eredeti hütöje valami képlékeny trutyival van ráragasztva, azt se értem, miért nem esik le. Kép

#74 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 19:46

Na, ertettem! Kép

A menet csak egy kosza otlet volt. Kép Ugyis megvarom, mig boho mester ki nem vesezi rendesen ezt a topikot, es majd akkor epitek hutest. Kép

------------------

#75 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 19:49

Hi
idézet:
Eredetileg Danko írta:
Szia Boho!
A viakt133A blokkja a vizet a CPU blokkbol kapja. Sorba vannak kotve. A bemeno vizen latszik, hogy nincsen bene semmi. Viszont a kimeno vizben LEVEGOBUBOREKOK VANNAK!
Miert? Ki mikor miert rakta azokat bele?
Ja, sima csapviz kering a rendszerben.

Mitol keletkeznek buborekok a kimeno reszben?

Koszi: Danko
[/quote]

Biztosan tapasztaltad már, hogy egy vízcsapban elkopott a tömítés, vagy az ülék a vízcsap megnyitásakor "szódavizes",tejszerú víz jön ki. Ez a kavitáció okozta mikrobuborékok, amik a a helyi "mikroszűkület" miat keletkeznek. Szűkület, azaz a rés megléte miatt a víz sebessége helyileg megnő, nyomása leesik arra a szintre, hogy vízgőzbuborékok keletkeznek, amelyeket az áramló víz magával ragad.Amikor a "résből" ujra nagyobb térbe kerülnek, összeállnak és látható buborékot alkotnak.

Tehát nagy valószínűséggel a VIA blokkban forgácsolási "utónyom", azaz nagyobb sorja, vagy keskeny él maradt a vízcsatornában.
Ezt - mivel alumíniumról van szó- éles keskeny késsel el lehet távolítani (szétszedés után).
Keress a blokkban éles, kiálló sarkokat, vagy éleket. Ezeket el kell távolítani (lefaragni).

#76 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 20:54

Nah, egyenlore(! Kép) ezzel kapcsolatban nincs ujabb kerdesem, am felhivnam a szives figyelmetek, hogy nehany szalat (kerdest) elvarratlanul hagytunk!
Ujabb kerdes:
A blokk alja, es a jaratok kozt hany mm-es tavolsagot erdemes meghagyni? mondjuk egy 50 x 50 mm-es alapteruletu blokkot feltetelezve?

#77 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 21:07

Hi
Szeretném leszögezni, hogy én nem tekintem magam "mindentudónak" ,tévedhetetlennek, csak egy adott műszaki problémát megpróbálom mérnöki szemmel átvizsgálni.

Ha már a blokknál tartunk,az előzőekben ismertettem néhány blokktípust, mint lehetséges megoldást.
A hőátadás szempontjából - most a hűtőközeget nem említem - két fontos szempont van:
- a hőtőtömb anyagminősége olyan legyen, hogy minél nagyobb legyen a hővezetési tényezője;
- minél nagyobb legyen a hőátadó felület nagysága.

Szerintem vezessük be a hővezetési tényező és felület szorzatát, mint összehasonlításhoz nagy jó mutatót.
Nevezzük el ezt - ha egyetértetek - hőátadási szám-nak.Adjunk neki "nevet" is:
hs
hs= a*Fátl, ahol "a" a hővezetési aránnyosági szorzó, "Fátl" az átlagolt felület

Legyen a bázis a vörösréz(lamda = 393W/mK). Legyen ez a 100%, azaz a=1.

Az alumínium (lamda= 221 W/mK) a réz 56%-a, azaz a=0,56.
A sárgaréznek (lamda= 105 W/mK) azaz a=0,25.

A hővezetési tényező, mint anyagjellemző a mi hőmérséklettartományunkban anyagonként állandó tekinthetjük. Azzal azt hiszem a fentiek alapján egyértelműsítve mindenki egyetért, hogy két - még megfizethető - anyag jöhet számításba:
- alumínium (a=0,56);
- vörösréz (a=1).
Az alumínium nagyon jól megmunkálható, olcsó, de kisebb hővezetési tényezővel rendelkezik.
A vörösréz drága, a forgácsoló munkás rémálma, de nagyobb hővezetési tényezővel rendelkezik.

Sokaknak nincs ismeretsége, hozzáértése, vagy - a mai árakat figyelembe véve - elég pénze ahhoz, hogy egy jó hűtőtömböt megcsináltasson, vagy gyárit vegyen.

Az átlagolt felület (F)a teljes vízzel érintkező hűtőtömb felület, figyelembe véve a tömb különböző hőmérsékletű részeit is.(A beömlő hideg oldalon nagyobb a hőátadási sebesség, mint a kimenő meleg oldalon. Ez kapcsolódik az előzőekben már ismertetett bordahőmérsékletes ábrával.)

Arra gondoltam, akkor lehetne a legolcsóbban elkészíteni, ha valamilyen tömegtermékből indulnánk ki.Mik is a feltételek:
- alu, vagy rézből legyen,
- legyen egy síkba munkált alsó része,
- legyen minél nagyobb felületű,
- zárt legyen.

Első ránézésre olyan termék nincs ami mindet kielégítené.
Nézzük mi az amit mi is könnyen tudunk pótolni a feltételek közül, forgácsolási munka nélkül?
Csak az utolsót!.
(Erre mondják azt, hogy nem látja valaki a fától az erdőt.)
Az sufnimban többféle cooler bordát találtam.
Ezek a zártság kivételével minden szempontból jónak tüntek. Mérések->rajz->számítás, és az eredmény, egy régebbi INTEL coolerről:

Kép

Ha ezt ellátom burkolattal (csak 24 mm magas!) a következőt kapom:

Kép

Ekkora felület azért nem semmi!

Számoljunk( a régebbiekt is figyelembe véve):
- "kígyós" vörösréz, F= 44,2; Fátl= 38, : hs = 38;
- "bordás" vörösréz, F= 68; Fátl= 50: hs = 50;
- "bordás" alumínium, a=0,56, : hs = 28;
- "cilinderes" vörösréz, Fátl.= 67, : hs = 67;
- "cilinderes" alumínium a=0,56, : hs = 37,5;
- "cooler" aluminium, a= 0,56, Fátl= 154; : hs =86,2

A furcsa épp az az egészben, hogy a nagy felület miatt a víz szinte teljesen lehűti a bordákat ezért számoltam ilyen alacsony átlagolt felülettel.

A burkolat lehet 0,5÷0,6 mm vastag alumínium lemez (kivágás, hajtogatás, ragasztás), vagy ugyanilyen rézlemezből elektrokémiai korrózióvédelemmel.

Igértem érdekes megoldást, és ez bizony sokakat elgondolkoztathat.
Adva van tehát egy olcsó jó lehetőség. Legközelebb áttekintjük ennek a kialakítási módját és azokat a trükköket amivel biztonságossá lehet tenni az eléggé szabdalt bordázatot vízhűtésre.
Ezek már tulajdonképpen finomítások, a hatásfok növelésére.

#78 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 21:34

Ez a becsomagolt borda ötlet már a családi kupaktanácsban is felmerült. Mi nem fejeztük be, ezért kíváncsian várom a folytatást.

#79 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 22:17

Felmerult bennem egy ujabb kerdes, miszerint a vorosrez a rarakodott oxidalt reteg ellenere is jobb hovezeto-e, mint az aluminium...?

(Arra az esetre, ha vegul nem sikerulne eltavolitanom a frissen szerzett radiatorom vorosrez lemezeirol a rarakodott vorosrezoxidot)

#80 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 23:54

Hi
idézet:
Eredetileg HookR írta:
Felmerult bennem egy ujabb kerdes, miszerint a vorosrez a rarakodott oxidalt reteg ellenere is jobb hovezeto-e, mint az aluminium...?
[/quote]

Igen.
Az oxidréteg alatt a réz továbbra is "működik". Azt most nem tudom megmondani, hogy a réz-oxid (ami igen vékony réteg) milyen hőszigetelési jellemzőkkel rendelkezik. Utána kell néznem.

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.