HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#41 Guest_leslie_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 15. 17:08

Meg egy erdekesseg...Van nekem egy "buvos" excel fajlom, arra jo, hogy a proci tipusanak, feszultsegenek, orajelenek, vmint a peltier adatainak fuggvenyeben kiszamolja a proci fogyasztasat, es abbol a varhato CPU homersekletet.
Na, itt jonnek az aranyos dolgok. Ugye vegyuk azt, hogy TBird procko, 1600MHz, es 1,9V core feszultseg. Ez asszem alapbol 90W-ot zabal, de igy tuningolva 130W is lehet a disszipacioja. Ha erre raszamolom a jofajta, nem gyenge 300W-os peltieremet, es mindent idealisnak veszek, akkor kb 25 fokra jon ki a proci homerseklete.
Szal erre mar inkabb megsem tervezek peltieres hutest, jo lesz a sima viz is, 20 fok kulonbsegert nem fogok veszodni. Kép

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#42 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 17:38

idézet:
Eredetileg sAPI írta:
[QUOTE]Eredetileg HookR írta:
- Vorosrez feluleterol az oxidalt reteget milyen oldoszerbe valo aztatassal celszeru eltavolitani...?
(hocserelorol leven szo, a polirpapirral valo fenyezes szoba sem johet)[/quote]

_
a polir miért nem jöhet szóba?
oldószerrel soha az életben nem érsz el "tökéletesen" sik felületet!
[/QUOTE]

Felreerthetoen fogalmaztam. A hocserelo alatt a radiatort ertettem, mely lemezei vorosrezbol vannak, s mivel meglehetosen maceras lenne kifejteni, majd visszarakni a surun egymas melle 'paszirozott', hullamos lemezeket, igy inkabb eltekintenek a polirozastol

Tehat a kerdesek valtozatlanok:
- oxidalt reteg eltavolitasa valamilyen oldoszerrel (itt fontos megemliteni, hogy a radiator tartalmaz sarga-, vorosrez, valamint aluminium alkotoelemet is)
- valamint (lehetoleg) atlatszo vedoreteg megnevezese (hutoblokkra)...

U.I.: S mivel radiatorral leven szo, nem is a 'tokeletesen' sik felulet elerese a cel...

#43 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 17:55

idézet:
Eredetileg boho írta:
A hűtő hatásfok növelésnek - különleges gyártási eljárás nélkül is - van még módja.
Újabb és talán sokakat meglepő kialakításokat ismertetetek.
[/quote]

Ha nem banjatok, akkor elkezdenem a sort:
Kép

Velemeny a jaratkialakitasrol? (3elebol all a dolog, a bal oldali az alja, a jobb oldali a teteje a blokknak, es ami kozepen vezeti le a vizet az a beomlo csonk)

#44 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 18:36

Hi

idézet:
Eredetileg leslie írta:
Meg egy erdekesseg...Van nekem egy "buvos" excel fajlom, arra jo, hogy a proci tipusanak, feszultsegenek, orajelenek, vmint a peltier adatainak fuggvenyeben kiszamolja a proci fogyasztasat, es abbol a varhato CPU homersekletet.
Na, itt jonnek az aranyos dolgok. Ugye vegyuk azt, hogy TBird procko, 1600MHz, es 1,9V core feszultseg. Ez asszem alapbol 90W-ot zabal, de igy tuningolva 130W is lehet a disszipacioja. Ha erre raszamolom a jofajta, nem gyenge 300W-os peltieremet, es mindent idealisnak veszek, akkor kb 25 fokra jon ki a proci homerseklete.
Szal erre mar inkabb megsem tervezek peltieres hutest, jo lesz a sima viz is, 20 fok kulonbsegert nem fogok veszodni.
[/quote]

Véleményem szerint az utobbit tetted jól.
A Peltier nagyon jó szerkezet, fantasztikus dolgokat lehet vele elérni, de mint tisztán elektronikus eszköz hőérzékeny, azaz, ha eléri a gyári specifikációban leírt hőmérsékletkülönbség határt lavinaszerű a tönkremenetele.Ez magával rántja a drága és féltett procit.Nincs biztonság!
Proci->peltier ahhoz hasonló, mintha a lakás egyik vízcsapjára rátennénk egy tömlőt és a nagy nyomású vizet a tömlőn kerszetül (ez a Peltier) elvezetnék a ciszternába.
Proci->vízhűtés esetén a csapot belevezetjük egy nagy vödörbe és amikor megtelik az átömlik a fürdőkádba, ami a ciszterába vezet.
Ha bekövetkezik egy hiba, akkor a peltier esetén (tömlőtörés) a víz egyenest a lakásba ömlik, hisz nincs semmi puffer (vödör), míg a vízhűtés esetén (fürdőkád eldugul) csak lassan ömlik ki a víz, és van idő közbeavatkozni.
Minden hasonlat sántít, de talán érzékeltetni tudtam a közvetlen peltieres hűtést hátrányát.
Sokkal jobb megoldás, ha van már peltierünk, hogy a hűtőtömbre szereljük, mert a 0°C alatti tartományt kivéve alacsony hőmérsékletet lehet biztosítani.Ha meg felmondja a szolgálatot a peltier(tápfeszültség kiesés,tönkremenetel stb.) még mindíg dolgozik a vízrendszer, mégha az alacsony hőmérséklet már nem tartható is.
A proci túléli.
(Ezt a megoldást mint alternatív lehetőséget jeleztem a folyametábrán.)

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 15.).]

#45 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 19:02

Hi
idézet:
Eredetileg HookR írta:

Ha nem banjatok, akkor elkezdenem a sort:
Velemeny a jaratkialakitasrol? (3elebol all a dolog, a bal oldali az alja, a jobb oldali a teteje a blokknak, es ami kozepen vezeti le a vizet az a beomlo csonk)
[/quote]

Ez nagyon rafinált dolog, amiről nem igen írtál (kicsit találós kérdés íze van).

A víz útja nagy valószínűséggel a következő lehet:

- beömlik hideg víz a jobboldali kép "excentikus" középső furatán,
- átmegy a középső kép központi furatán,
- középpontos (merőleges) beömléssel és csillag alakú szétterüléssel (baloldali kép)a járatokban kimegy a járatvégig,
- a középső kép 8 db szélső furatain keresztül elkezd felfelé áramlani,
- a furatokból feláramló vizet a jobboldali kép majdnem körbefutó csatornája összegyűjti és a víz a jobb felső sarokban távozik.

Nagyon ügyes (igaz extra drága) megoldás.

A rafináció még ezután jön (jöhet).
Ha a baloldali képből az vehető ki, a csillag alakú csartornákban Peltier elemcsoportok (azok a kis "téglatestek) vannak. Ez valószínűleg egy "integrált" hűtőtömb.
Összegezve, szerintem ez egy vízhűtéses peltier blokk. Az infó kevés a határozott véleményhez.
Ha ezt TE szedted szét és tudtad, hogy mi az, akkor teszteltél bennünket.(??)

Függetlenül a peltier-nem peltiertől, minden illeszkedő felület hőhíd, azaz rontja a hőátadást.Itt 3 darab alkatrész 3 illeszkedő felülettel rendelkezik, azaz igazán csak a baloldali hűtőrész vesz részt a hőátadásban.Ráadásul meglehetősen kis méretű az egész, mert a "csiszolási" nyomok meglehetősen nagyok.

Ismeri valaki közelebbről ezt a szerkezetet (adatok)?

#46 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 19:39

idézet:
Eredetileg boho írta:
A víz útja nagy valószínűséggel a következő lehet:

- beömlik hideg víz a jobboldali kép "excentikus" középső furatán,
- átmegy a középső kép központi furatán,
- középpontos (merőleges) beömléssel és csillag alakú szétterüléssel (baloldali kép)a járatokban kimegy a járatvégig,
- a középső kép 8 db szélső furatain keresztül elkezd felfelé áramlani,
- a furatokból feláramló vizet a jobboldali kép majdnem körbefutó csatornája összegyűjti és a víz a jobb felső sarokban távozik.
[/quote]

Igy igaz...
Szandekosan nem irtam le szajbaragosan, had agyaljon rajta mindenki maga Kép

idézet:
Nagyon ügyes (igaz extra drága) megoldás.[/quote]

Itt erdemesnek tartom megjegyezni, hogy a jaratok elrendezesenek otlete (legjobb tudomasom szerint) egy magyar srac fejebol pattant ki, s igy meg merem kockaztatni, hogy ilyennel csak kishazankban talalkozhattok...
(Akit esetleg erdekel, hogy honnan lehetne ilyet beszerezni, az emilezzen...)

A dragasagrol meg annyit, hogy mihez kepest?
(az ar, amirol en tudok, meglepoen barati)

idézet:

...Összegezve, szerintem ez egy vízhűtéses peltier blokk. Az infó kevés a határozott véleményhez.
[/quote]

Itt mar picit vakvaganyra futottal. A kepen lathato kis buckak pusztan a felulet nagysagat hivatottak megnovelni...

idézet:
Függetlenül a peltier-nem peltiertől, minden illeszkedő felület hőhíd, azaz rontja a hőátadást.Itt 3 darab alkatrész 3 illeszkedő felülettel rendelkezik, azaz igazán csak a baloldali hűtőrész vesz részt a hőátadásban.
[/quote]

Ezzel kapcsolatban:
- eltokelt szandekom a kozeljovoben osszehasonlitani mas megoldasokkal...

idézet:
Ráadásul meglehetősen kis méretű az egész, mert a "csiszolási" nyomok meglehetősen nagyok.[/quote]

Azert ilyen megalapozatlan feltetelezeseket nem vartam volna toled... Kép elvegre azt okozhatta durva csiszolopapir is (pl. mert mint a kepen is lathato, felkesz allapotban leledzik)...

A birtokomban levo peldany 50x50x20 mm-es meretu + a csonkok, es a kepen lathato peldanytol eltero, aprobb fejleszteseken atesett darab. Komolyabb erdeklodes eseten erre is kiterhetek...

idézet:
Ismeri valaki közelebbről ezt a szerkezetet (adatok)?[/quote]

Amit meg tudni erdemes rola:
- letezik 8-as es 10-es belso atmeroju csonkakkal is
- 2 darab 50x50x10 mm-es, valamint egy 2mm vastagsagu elembol all

Mint mondottam vala, igeny eseten szolgalhatok reszletesebb infoval is...
(jaratok meretei, azok pontos elhelyezkedese...etc.)

[Ezt a hozzászólást HookR szerkesztette (2001. Szeptember 15.).]

#47 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 19:52

idézet:
Eredetileg HookR írta:

- valamint (lehetoleg) atlatszo vedoreteg megnevezese (hutoblokkra)...
[/quote]

A blokknak ugye csak az alját kell polírozni.
(Mazochisták persze körbepolírozhatják, aztán átlátszó plexilappal lefogatva, átlátszó házban, neonnal kísért buborékok kíséretében mutogathatják perverz tuningos haveroknak, de szvsz itt nem erröl van szó.)
A teteje és az oldala mindegy milyen, ráadásul benn van a gépben. A polírozott alja trutyival megkenve a procira szorul, ott ki fogja korrodálni?
Szerintem az oldalát lefested, amivel akarod (de minek?), viszont az alját hagyd békén!

#48 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 20:23

Hi

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Amit meg tudni erdemes rola:
- letezik 8-as es 10-es belso atmeroju csonkakkal is
- 2 darab 50x50x10 mm-es, valamint egy 2mm vastagsagu elembol all

Mint mondottam vala, igeny eseten szolgalhatok reszletesebb infoval is...
(jaratok meretei, azok pontos elhelyezkedese...etc.)

[/quote]

Azért jól éreztem a szándékodat.

Hagytad az "fejtörést", az ismertetés helyett.
Nem mindenki tudja "megfejteni" a kütyüt, a nem egyértelmű részleteket mutató fotókról.

Az hogy ez ez egy félkész szerkezet még jobban nehezítette a megértését, továbbmenve nem volt egy fairplay díjas hozzáállás a kiegészítő információk eltitkolásával.

Bizonyos szempontból megértelek, hiszen - és ezt tartsátok szem előtt - a fórumban közölt megoldásokat nem lehet sem a szerzőnek, sem másoknak utólag szabadalmi oltalommal védeni, mert ez nyílt publikációnak számít.
(Az itt közölt megoldások, ötletek közkincsnek számítanak, hasznot ebből senkinek nincs joga húzni.A "haszon", minden betérő ismeretének bővítése.)

Ha össze fogod hasonlítani más blokkokkal, akkor vedd figyelembe azt, hogy almát-almával, körtét-körtével kell összehasonlítani. Erre törekedtem én is az azonos blokkméretekkel.

Amit ezekből publikussá teszel, szívesen elolvasom.

Üdv:
Boho

#49 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 20:30

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:

A blokknak ugye csak az alját kell polírozni.
(Mazochisták persze körbepolírozhatják, aztán átlátszó plexilappal lefogatva, átlátszó házban, neonnal kísért buborékok kíséretében mutogathatják perverz tuningos haveroknak, de szvsz itt nem erröl van szó.)
A teteje és az oldala mindegy milyen, ráadásul benn van a gépben. A polírozott alja trutyival megkenve a procira szorul, ott ki fogja korrodálni?
Szerintem az oldalát lefested, amivel akarod (de minek?), viszont az alját hagyd békén!
[/quote]

Ez igazan 'remek' hozzaszolas volt, csak semmivel sem jutottam elorebb Kép

Ha mar igy kitertel ra, elarulom, hogy valoban a szep megjelenes a lenyeg, es valoban plexi lemez van rajta, am biztosithatlak afelol, hogy nem kivanok tarlatot nyitni, se nem hivalkodni vele, mindossze a sajat szeperzekem motival...

Akkor most, hogy tettunk nemi kiterot, terjunk vissza ismet az erdeti kerdeseimhez...

U.I.: megtanulok mar elsore hibamentesen gepelni, hogy ne kelljen egy-egy betu kedveert szerkesztessel ronditani a hozzaszolason Kép

#50 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 20:50

idézet:
Eredetileg boho írta:
Az hogy ez ez egy félkész szerkezet még jobban nehezítette a megértését[/B][/quote]

A felkeszseg fogalma mindossze abban merul ki, hogy nincs osszeforrasztva, s a csonkok sincsenek a helyukon (mint, ahogy az szvsz a kepen is jol lathato), egyszoval nincs osszerakva... (s mivel altalaban polirozni is utolag szoktak a szukseges feluleteken, igy azt hiszem ertheto a feltetelezesed kivaltotta megrokonyodes is Kép )
Ebbol kovetkezik, hogy a megertest inkabb konnyitette a szetszedett (vagy inkabb ossze nem rakott) mivolta Kép

idézet:
továbbmenve nem volt egy fairplay díjas hozzáállás a kiegészítő információk eltitkolásával.[/quote]

Szavaiddal ellentetben pusztan a jatekossag vezerelt, s nem a rosszindulat...

idézet:

Ha össze fogod hasonlítani más blokkokkal, akkor vedd figyelembe azt, hogy almát-almával, körtét-körtével kell összehasonlítani. Erre törekedtem én is az azonos blokkméretekkel.
[/quote]

Termeszetesen azonos korulmenyek kozt all szandekomban az osszehaslonlitast elvegezni, ha ez barmi okbol kifolyolag meghiusulna, ugy nyilvam felhivom arra a figyelmetek...
Na de errol majd akkor, ha valoban aktualissa valik a dolog...

Bye, HookR

#51 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 21:02

idézet:
Eredetileg HookR írta:

Ez igazan 'remek' hozzaszolas volt, csak semmivel sem jutottam elorebb Kép

Ha mar igy kitertel ra, elarulom, hogy valoban a szep megjelenes a lenyeg, es valoban plexi lemez van rajta, am biztosithatlak afelol, hogy nem kivanok tarlatot nyitni, se nem hivalkodni vele, mindossze a sajat szeperzekem motival...

Akkor most, hogy tettunk nemi kiterot, terjunk vissza ismet az erdeti kerdeseimhez...

U.I.: megtanulok mar elsore hibamentesen gepelni, hogy ne kelljen egy-egy betu kedveert szerkesztessel ronditani a hozzaszolason Kép

[/quote]

Akkor hogy elöbbre jussunk: befektettem egy üveg körömlakkba, hogy a radiátoromban kényszerböl tartózkodó vas csavarok fejét lefessem. Ebböl olyan kevés fogyott, hogy úgy éreztem, jó lehet máshova is. Kitalálhatod: a blokkot kentem körbe vele. Értelme, - megismétlem: szerintem - nincs, de érzem, hogy csináltam valamit. Pedig ki se látszik a lefogató barna textilbakelit lemez alól.

A lefestésröl még egy kicsit. A régi bélás idejében kezembe került egy friss, fényes darab. Éppen panelt lakkoztam átlátszó akrilát lakkal, gondoltam, megörzöm a 2-est az utókornak (ma is megvan). A szép fényes pénz azóta is fényes a lakktól, de a színe folyamatosan sötétedik a lakk alatt.

És azt is fenntartom, hogy az alját (szépérzék ide vagy oda) ne kend be szilikonpasztán kívül semmivel, csak rontod a hütést.

#52 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 22:02

Hi

Ha már a felületvédelemről is csevegünk, talán érdemes tudni a következőt:

A réz és rézötvözetek a levegőben levő mikroszennyeződések miatt folyamatosan oxidálódnak. Sajnos a réz-oxid (ennek több változata van)nem képez folyamatos bevonatot (porózus), azaz a felületi oxidáció nem áll meg idővel.
Az alumínium-oxid nem porózus, rendkívül vékony kemény bevonatot képez a fémen, ezért marad hosszú ideig "fényes".
A "lakkozás" ezen nem segít, mert az oldószerrel rendelkező lakkok mindenképpen porózus szerkezetűek száradás után (némelyik nagyon kis porozitásúak és erre fogják rá, hogy "korrózióálló" bevonat).
Az előzőeknek egyszerű oka van. Ahol és ahogy az oldószer "elpárolog", oda és úgy a levegő behatol ("helyettesíti" kisebb- nagyobb mértékben),víz és szenyezőtartalmával együtt.
Megint csak azt mondhatom, hogy ha mi nem is , de az anyagok mindenképpen ismerik a fizikát!
Az akrillakkok oldószeresek, ezért nem adnak korrózióálló bevonatot.(Bélás esete.)

Ha egy hűtőbordát belakkoznak, akkor a lakk "hőszigetelő" bebonatot képez a felületen.A lakk hővezető képessége töredéke a fémeknek.
Sokszor keverik a hővezetést a hősugárzással.A hősugárzás már hőelnyelés/visszaverés kategória, ahol viszont a felület elnyelő/visszaverő képességének van szerepe.A sötét színeknek mind kisugárzás, mind elnyelés szempontjából van szerepe.
A fekete rézoxidos felület ebből a szempontból jó, de a hősugárzásnak ilyen kis hőmérsékleten legfeljebb 1%-ban lehet szerepe (lehet hogy kicsit még túloztam is).

#53 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 22:07

idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
...panelt lakkoztam átlátszó akrilát lakkal, gondoltam, megörzöm a 2-est az utókornak (ma is megvan). A szép fényes pénz azóta is fényes a lakktól, de a színe folyamatosan sötétedik a lakk alatt.[/quote]

Ezt szomoruan hallom, hisz pont az lenne a celom, hogy megorizzem a polirozott, fenyes allagat, eppen ezert meg mindig nyitott vagyok a megoldasra...

idézet:
És azt is fenntartom, hogy az alját (szépérzék ide vagy oda) ne kend be szilikonpasztán kívül semmivel, csak rontod a hütést.[/quote]

Az aljat termeszetesen nem is allt szandekomban, de ettol fuggetlenul koszonom a figyelmesseget...

[B]Boho:[B]

Funkcionalis szempontbol (processzor hutese) jar e lenyeges(!) negativummal, ha a blokk lathato reszein (termeszetesen a processzorral erintkezo oldalat leszamitva) vedoreteget kepezek (a fentebb vazolt cel erdekeben)?

#54 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 22:59

Hi
Nekem CAK-38-asom van.(Vörösréz hűtőtömb)
Gyárilag lakkozott az egész hűtőtömb.
Nem tudom milyen lakk van rajta, de valószínű, hogy egy kompromisszumos megoldás ( a lakk hővezető képessége, habár sokkal rosszabb a fémekhez képest, de sajnos jobb, mint a fém-oxidok-nak , azaz a réz-oxidnak). Ez a megoldás a kisebb rossz.
Idővel (lakktól függően) sajnos lassan oxidálódni fog, de akkor majd lakk- és oxidmentesíteni kell majd a bordákat.
Ilyen probléma fel sem merült az alumíniumnál.

Lám milyen problémák jönnek elő az anyagválasztás/váltás során.

#55 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 23:12

idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
A "lakkozás" ezen nem segít, mert az oldószerrel rendelkező lakkok mindenképpen porózus szerkezetűek száradás után (némelyik nagyon kis porozitásúak és erre fogják rá, hogy "korrózióálló" bevonat).
Az előzőeknek egyszerű oka van. Ahol és ahogy az oldószer "elpárolog", oda és úgy a levegő behatol ("helyettesíti" kisebb- nagyobb mértékben),víz és szenyezőtartalmával együtt.
[/quote]

Akkor most ismét szigorúan blokkfestészeti szempontból.
A vízhütöblokk borításának ugye nincs sok köze a hütési tulajdonságaihoz, hiszen a víz belül dolgozik. (Ehhez lesz egy kérdés.)
Szóval lakk helyett bevonhatom kétkomponensü mügyantával, ami nem párolog, nem alakváltoz? Ez már nem porózus? (Kémiából sajna szinte nulla vagyok.)

A vizes kérdés. Írtad nemrég (Boho), hogy algátlanítás érdekében mit _ne_ tegyünk a vízbe, mert megtámadja az alumíniumot. És mit _tehetünk_ bele? Az autó fagyálló jó? Valahol írták, hogy az védi a felületet.

#56 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 23:24

idézet:
Eredetileg boho írta:
Nem tudom milyen lakk van rajta, de valószínű, hogy egy kompromisszumos megoldás ( a lakk hővezető képessége, habár sokkal rosszabb a fémekhez képest, de sajnos jobb, mint a fém-oxidok-nak , azaz a réz-oxidnak). Ez a megoldás a kisebb rossz.[/quote]

Ha nem tevedek ez megfelelo lenne az en problemamra, elvegre nem a vizhutoblokk feladata a hot a levegovel kozolni

idézet:
Lám milyen problémák jönnek elő az anyagválasztás/váltás során.[/quote]

Valoban erdekfeszito vizekre eveztunk...

Es mi a helyzet a lakasban fellelheto radiatorok festesevel?

#57 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 23:35

nekem olyan blokkom van amit hookr bemutatott, csak az 5let kitalálójától, ha találok képet mingyá beteszem, de nem ez a lényeg.

engem a kinézet nem érdekel, kívül lehet oxidélt, de a cpuval érintkező rész a lényeg, és az lenne a kérdésem, hogy a szilikonzsír alatt oxidálódik-e?

igaz minden szerelésnél amikor leveszem kicsit felpolírozom, így szép színe lesz megint, de nem szeretem gyakran szétszedni, ezért kérdezem....

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

#58 Guest_WiZARD_*

Elküldve: 2001. 09. 15. 23:48

itt van a blokknak egy másik változata...

Kép

enyém is ilyen majdnem, csak szélesebbek az ágak, és a felső részben kívül csak egy sima kőr van, nincsenek ilyen "kiugró bigyók" Kép és az alján vannak felületnövelő bütykök.

ha egyszer rászánom magam lehet hogy szétszedem és lesz fénykép mert csak csavarozva van, bár a ragasztó nagyon erős....

------------------
WiZARD
wizard@uze.net

#59 Guest_HookR_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 00:10

Akkor ha mar ugyis ennel a csillag elrendezesu blokknal tartunk, felvetek egy ujabb erdekes kerdest: beszeljunk a jaratok megfelelo kialakitasarol...
Azt hiszem, mindket kepen jol lathato, hogy kozvetlen a csonkokhoz csatlakozo jarat keresztmetszete nem felel meg a csillag 8 db aganak osszkeresztmetszetevel, mivel ez utobbi nagyobb. Igy felmerul a viz aramlasanak sebessege, mint problema, elvegre nagyobb keresztmetszetnel lassul...
Kerdes: A felulet nagysaga, vagy a vizaramalas sebessegenek nagysaga az, ami jobban befolyasolja a hokozlest? A 8db jarat keresztmetszetet nem-e celszerubb leszukiteni annyira, hogy az osszkeresztmetszet megkozelitse a beomlocsonkoknal merhetot?
S ha mar itt tartunk, ugyanezt nem lenne-e celszeru a ket darab gyujtojaratnal is elvegezni, hisz a legutolso luknal pusztan egy apro lukban aramlana a viz, s ahogy egyre tobb luk csatlakozik be, ugy novelni annak fugvenyeben a keresztmetszetet...?

Altalanossagban: A felulet novelese fontosabb-e a hokozles szempontjabol, mint a jaratok osszkeresztmetszetebol adodo esetleges vizaramlassulas?

#60 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 16. 14:28

idézet:
Eredetileg HookR írta:
A felulet novelese fontosabb-e a hokozles szempontjabol, mint a jaratok osszkeresztmetszetebol adodo esetleges vizaramlassulas?[/quote]

Na ez az! Erre még sehol nem láttam utalást se, szerintem boho következik. Kép

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.