HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#221 Guest_PeC_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 09. 24. 12:03

Mi lenne, ha WBK bordát burkolnánk be, és a középen lévő nagy üres részeb raknánk a beömlő profilját, és kétoldalt lenne a kivezetés.
Ráadásul a WBK elég nagy, a szélei pont a felfogatáshoz használható 4 lyuk felett van, tehát még ezt is könnyen kivitelezhetjük.

#222 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 24. 12:39

A WBK bordával egy gond van:
Kép
a kimarás középen. A boho által mutatott K6 borda ezért jobb.

#223 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 09. 24. 14:27

Basszus, ezt nem vettem észre! Kép
De a középen bevezetett víz azért OK nem? Kép

#224 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 24. 14:47

Na megvan a mellékvágány legf***bb bordája Kép, sztem itthon sajnos a 'nem beszerezhető' kategóriába tartozik Kép: [url="http://"http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1532&p=20"]http://www.anandtech...tml?i=1532&p=20[/url]

#225 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 24. 17:10

na egy ilyet nekem Vrezbol azonnal !

#226 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 00:08

idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
Az OBI-ban lehet kapni kisméretű szögalu-t, csöveket(d=6-15mm kb.), U és zártszelvényt is (a=10-20mm). ~200-500 ft/fm.

boho: a vékonyrézlemezes hűtőbordákat (pl.: Cool111) ugye elvetettük, de mi a helyzet a GW CAK bordával? Mi lenne ha ezt 'dobozolnánk be'? Egy biztos: ***** drága megoldás lenne...

És még vmi: felvetődött a cilinderes ill. más megoldásoknál is, a be-, ill. kiömlő csonk helyzete. A járathosszok miatt az átlós elhelyezést mondták többen is; ez akkor rendben van?

Na és még vmi Kép: ugye, annál jobb a hatásfok, minél nagyobb a dT hőm. különbség. Mi lenne a blokkba bemenő vizet egy kis peltier-vel meghűtenénk? A víz 5C°-os lehűtéséhez (mondjuk nem 20 fokos víz menne a blokkba hanem 15) mekkora peltier kellene? Mennyit javítana ez a hatásfokon?
[/quote]

A zártszelvényű alu jó gondolat(könnyű fúrni, mert ötvözet).

A CAK túl drága.Épp azon törjük a fejünket, hogy minél olcsóbban hozzunk össze vízhűtést.
A Coolink 111 nem tiszta rézből készült (oldalfalai alumíniumból vannak), így a réz-alu korróziót érdemes elkerülni.
Levegőnél ez nem okoz problémát, mert a levegő "gyenge elektrolit", még nagyobb páratartalom esetén is.

A Peltier a mi esetünkben - főleg nyáron - valóban javítja a hatásfokot. Az első oldalon levő folyamatábrán ezért jelöltem itt, kérdőjellel utalva arra, hogy alternatív kisegítő megoldás.

Járathosszok a cilinderesnél.

A víz útjának hossza nem függ attól, hogy egyoldalon, vagy átellenes (átlós) oldalon van a ki és beömlő csonk.
Ha a beömlő furat keresztmetszete közel egyező a "keresztjáratok" keresztmetszetével, akkor a beömlő furatban a víz nyomása és sebssége megegyezik a keresztjáratok furataival.
A "víz csak egyirányban folyik", ezért azonos az úthossz mint azonos oldali csonknál, mind az átlós elrendezésnél.
Az áramlási veszteség (ellenállása a blokknak) ugyancsak azonos, csak a víz iránya különbözik a kétféle kialakítású kiömlő csonkok esetén.
(Átlós: Mondjuk balról bejön, elfordul a keresztcsatornába, majd balra elfordulva kimegy a víz. A másik esetben hasonló az első két haladási irány, csak a kiömlési csatornába nam balra, hanem jobbra fordul.)

Ne feletsük el, hogy a vízben ha a nyomás állandó, és a keresztmetszet és áramlási csatorna azonos, akkor az időegység alatt átáramló víz mennyisége is csatornánként azonos. (Ez azt jelenti egyszerűen, hogy az azonos oldali csonkok esetében nem fog a víz hamarabb és gyorsabban átáramlani a csonk-csonk -hoz közelebbi keresztcsatornában, mint a távolabbiban.)

[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 25.).]

#227 Guest_boho_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 00:15

Hi
idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
A WBK bordával egy gond van:
a kimarás középen. A boho által mutatott K6 borda ezért jobb.
[/quote]

Sajnos ez a probléma a Coolinknél is.

Persze ez nem megoldhatatlan probléma, amit a burkolás tárgyalásánál megpróbálunk egyszerű módszerrel kiküszöbölni.Hálistennek a vízszivattyúnk nyomása kicsi (0,15 bar) így a tömítés nem okoz olyan nagy problémát.

#228 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 01:35

nadehuha dekeso van 6:20 rikkant a rigo
keszen vannak a rajzok holnap azaz ma este osszerakom a herkentyut jajdenagyon varom mar
meg enni is elfelejtettem most csak azt erzem lyukad a gyomrom
Megegyszer koszonom bohonak a segitseget (blokk tervek elkeszitese)
Kép
Kép
Kép
Kép

------------------
nyalazd meg a balherem Kép

#229 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 01:36

bocs a modemeseknek a 147K-s kepert

------------------

#230 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 05:46

hugi_0: Bazz, lekoppintjatok a blokkomat, pedig a rajz itt van az asztalon. Kép
Na, szoval, nekem ilyen kell, de nem 50*50*15-os darabbol, hanem 60*70*20-as legalabb...Ma lemerem pontosan. Kép

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#231 Guest_J_Blade_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 07:02

Egy másik topicban bearr felvetette a fúrás nehézségét: 2-4mm átm. ~40mm hosszon, elég jó kis szívás. Ezzel mit csinálunk?

------------------
"Az emberiség olyan, mint a krumpli, a legjava a föld alatt van."

[Ezt a hozzászólást J_Blade szerkesztette (2001. Szeptember 25.).]

#232 Guest_D_Evil_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 07:41

Sziasztok!

A fúrás nehézségeiről: Nekem a hétvégén lett készen a blokkom, és apum csinálta melóhelyén. Eredetileg 25 db 2-es furatot akartam belecsapatni, de problémát okozott a furat hossza (60*60*20-as tömb és az átmenő furatoknak 50 mm hosszúnak kéne lenniük) ugyanis ilyen kicsi átmérőjű fúrót eléggé a végénél kell befogni, hogy ilyen mélyen az anyagba lehessen tolni. Gond még az is, hogy lévén a vőrősréz "kenődik" forgácsoláskor, amikor a furtok átszakadnak a 10-es átmérőjűbe "félrehúzza" a fúró hegyét a 10-es másik oldala. Na ez szép körmondat lett, de remélem azért érthető Kép. Szóval ilyenkor elmászik a furat (rosszabb esetben beletörik a fúró) és az ilyen sőrőn pakolt likaknél ez már jelentős eltérés lehet, olyannyira, hogy képesek "összaszakadni" az átmenő kis átmérőjű furatok!

Apumék nem is csinálták meg 2-es el, csak 4-esel. A próba a hétvégén volt: nemtomhánywattos villanyrezsó maxra csapatva és azon volt a blokk. Meglepő volt számomra, hogy kézzel semmiféle különbséget nem lehetett érezni a blokk és a víz hőmérséklete között. Hőmérő nem volt nálam, de a rezsó lapja jóval 100 fok felett lehetett, ha érdekel valakit pontos eredményeket is írhatok, mert tudok szerezni fjin lézeres hőmérőt Kép.

Visszatérve a kisátmérős furatokhoz, bibi még az is, hogy a vőrősréz benyalódik a fúró forgácskivezető spiráljába (vagy mi a halálnak nevezeik azt a hornyot Kép) és elzárja az utat a keketkező forgács elől, nem halad a szerszám beljebb, csak "csuriszkol" nől a hő, a paraszt egyre erősebben nyomja és az a vége hogy eltőri a fúrót Kép.

Valamilyen szinten megoldást jelenthet az olyan fúrók használata, amelyiknek ez a bizonyos forgácskihordó spirálja nagyobb emelkedésű (meredekebb) az sima mezei fúrókénál, ez ugyanis jobban kihordja a keletkező forgácsot puha anyag esetén is. Na ilyen van apuméknál is de csak 3-as átmérőben, úgyhogy a következő blokk ilyennel lesz kifúrva.

Remélem segítettem egy-két embernek "nem elba**ni" a drága v.réz tömböt Kép

------------------
"Össze tartozunk, mint két csimbók ugyan annak a kutyának a seggibűl" CopyRight by Skandar Grun the greatest orc of all

#233 Guest_PeC_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 07:43

Jól számoltam, hogy a fúrt blokknak csak 2,5mm lesz az alja? Nem lesz ez túl kevés?

"Bessenyei Péter műrepülő világbajnok fogadott az arabokkal, hogy nem tudnak átrepülni a WTC tornyai között. Az arabok vesztettek, pedig kétszer is megpróbálták."

#234 Guest_bearr_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 08:23

idézet:
Eredetileg D_Evil írta:
Sziasztok!

A fúrás nehézségeiről: Nekem a hétvégén lett készen a blokkom, és apum csinálta melóhelyén. Eredetileg 25 db 2-es furatot akartam belecsapatni, de problémát okozott a furat hossza (60*60*20-as tömb és az átmenő furatoknak 50 mm hosszúnak kéne lenniük) ugyanis ilyen kicsi átmérőjű fúrót eléggé a végénél kell befogni, hogy ilyen mélyen az anyagba lehessen tolni. Gond még az is, hogy lévén a vőrősréz "kenődik" forgácsoláskor, amikor a furtok átszakadnak a 10-es átmérőjűbe "félrehúzza" a fúró hegyét a 10-es másik oldala. Na ez szép körmondat lett,
[/quote]

En eloszor a 4-es furatokat csinaltam meg, aztan furtam a beomlo nyilasokat. A beomlo furatokat eloszor 5-os, aztan fel 8-asra, majd 10.2-re. Ekkor nana, hogy nem viszi el. Mivel egy 4-es furoszarat beletortem, meg kellett furnom a masik oldalrol is a munkadarabot, hogy ki tudjam utni. ~1-2 tized pontossaggal sikerult a masik oldalrol eltalalnom, tehat nem nagyon maszott el.

Arra vonatkozoan tegnap sikerult beszereznem ket cimet, ahol valszeg lehet kapni, olyan furoszarakat, amelyek megfelelo hosszusaguak es ofcoz vekonyak, vagyis 1,5-2 r2 es 70 hosszu. Termeszetesen az aruk egyediseggel azonos aranyban valtozik. Szoval kitesztelem, hogy mennyire realis a 2-es furatok elkeszitese, mert lehet, hogy olyan megmunkalasi idoigenye es ktg.-je, hogy nem ad azzal egyenes aranyban jobb hatasfokot, ekkor erdemes felejtheto statusba rakni.

A lukak betomesehez forrasztoon-t fogok probalni elso korben. A vrezhez szeret tapadni.

#235 Guest_D_Evil_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 09:29

Az ipari ezüst is legalább olyan jó Kép

------------------
"Össze tartozunk, mint két csimbók ugyan annak a kutyának a seggibűl" CopyRight by Skandar Grun the greatest orc of all

#236 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 11:02

idézet:
Eredetileg D_Evil írta:

...amikor a furatok átszakadnak a 10-es átmérőjűbe "félrehúzza" a fúró hegyét a 10-es másik oldala ... ilyenkor elmászik a furat (rosszabb esetben beletörik a fúró) és az ilyen sűrűn pakolt likaknál ez már jelentős eltérés lehet, olyannyira, hogy képesek "összaszakadni" az átmenő kis átmérőjű furatok!

[/quote]

Egetverő ötletem van: először kéne keresztbefúrni a vékony fúróval, csak aztán a 10-essel.

Ettől persze még nem lesz hosszabb a 2-es fúrószár.

#237 Guest_kisbetu_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 11:07

Na tessék! Mire sikerült ismét fellépnem, megelőztek Kép

#238 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 17:45

hiyya
nekem most erre futotta de itt a kovetkezore a nyersanyag X*X*X Kép mivel ma nem lett kesz igyhat csak ulok es buslakodok Kép
D_Evil: "Apumék nem is csinálták meg 2-es el, csak 4-esel. A próba a hétvégén volt: nemtomhánywattos villanyrezsó maxra csapatva és azon volt a blokk. Meglepő volt számomra, hogy kézzel semmiféle különbséget nem lehetett érezni a blokk és a víz hőmérséklete között. Hőmérő nem volt nálam, de a rezsó lapja jóval 100 fok felett lehetett, ha érdekel valakit pontos eredményeket is írhatok, mert tudok szerezni fjin lézeres hőmérőt " ... es volt szilikonP a rezso es a blokk kozot vagy csak levego ? Kép Es irtozatosan varjuk a tesz eredmenyeket ! PeC: "Jól számoltam, hogy a fúrt blokknak csak 2,5mm lesz az alja? Nem lesz ez túl kevés?" boho: "Ha megnézed a Coolink111 léghűtőt, a réz lap, amibe a vékony lemezek be vannak fogva, 2,5-3 mm vastag!"
leslie igy jartal Kép)

------------------

#239 Guest_leslie_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 18:42

hugi_0: Meg nincs meg a rajz, mert csak most neztem meg a prockom kornyeket, hogy mekkora blokk fer el. Elso korben probalkozom kb 60*75*20-as darab megtervezesevel. Kép

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick

#240 Guest_hugi_0_*

Elküldve: 2001. 09. 25. 19:31

akor huzzal bele mert a hetvegen meleg lesz Kép

------------------

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első