idézet:
Eredetileg leslie írta:
Levettem 75*75*20-ra.Ez azert jo, mert keresztulmennek rajta a tartocsavarok, csont stabil lesz.
[/quote]
A 75*75*20-as vörösréz tömb meglehetősen nagy tömegű.
A baj az egészben az, hogy nehéz lefogatni úgy, hogy nem mozduljon el.
A tömb és a proci között kicsi a súrlódási tényező (hővezető zsír), ezért csak alakzáró rögzítést szabad alkalmazni.
Vízhűtés és rejtelmei
#261 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 05:19
#262 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 08:54
Pontosan azt a blokkot csináltattad meg, aminek a 4db. rajzát kiraktad ide a fórumra?
Valsz. én ezt fogom megcsináltatni, a szomszéd nagybátyja megcsinálná.
Utánaszámoltam egy kicsit, és a 16db. 2,5-es furat összkeresztmetszete pont annyi, mint a 10-es furaté (78,52mm2), viszont ha még hozzávetjük a 8db 3-as furatot is (56,54mm2), akkor ez már majdnem a duplája a beömlő keresztmetszete.
Nem fog nagyon lelassulni a víz áramlása?
Többet nyerünk a plusz felülettel, mint amennyit az áramlási sebesség csökkenésével veszítünk?
Valaki homályosítson fel, hogy ez miért pont ilyen méretekkle lett számolva, és nem lenne-e elég csak 16 db 3mm-es furat két sorba rendezve!
Ez fontos lenne, mert a jövő héten megcsináltatom a blokkot, és nem akarom az otthon lévő 60*60*20-as réztömbömet elcseszni!
Eddig ez a konkrét rajz tetszett a legjobban, de van vele szemben ez a néhány fenntartásom.
ui: Ki lehet egyáltalán 2,5mm-es fúróval fúrni?
#263 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 09:01
idézet:
Eredetileg PeC írta:
Na Hugi_0!
Pontosan azt a blokkot csináltattad meg, aminek a 4db. rajzát kiraktad ide a fórumra?
Valsz. én ezt fogom megcsináltatni, a szomszéd nagybátyja megcsinálná.
Utánaszámoltam egy kicsit, és a 16db. 2,5-es furat összkeresztmetszete pont annyi, mint a 10-es furaté (78,52mm2), viszont ha még hozzávetjük a 8db 3-as furatot is (56,54mm2), akkor ez már majdnem a duplája a beömlő keresztmetszete.
Nem fog nagyon lelassulni a víz áramlása?
Többet nyerünk a plusz felülettel, mint amennyit az áramlási sebesség csökkenésével veszítünk?
Valaki homályosítson fel, hogy ez miért pont ilyen méretekkle lett számolva, és nem lenne-e elég csak 16 db 3mm-es furat két sorba rendezve!
Ez fontos lenne, mert a jövő héten megcsináltatom a blokkot, és nem akarom az otthon lévő 60*60*20-as réztömbömet elcseszni!
Eddig ez a konkrét rajz tetszett a legjobban, de van vele szemben ez a néhány fenntartásom.
ui: Ki lehet egyáltalán 2,5mm-es fúróval fúrni?[/quote]
Biztos, hogy erdemes az aramlasi sebesseg miatt aggodni? Adott esetben a rendszernek mas komponensen is mulik az aramlasi sebesseg (szivattyu) es ezaltal befolyasolhato. A felulet viszont a megmunkalast kovetoen konstans.
#264 Guest_PeC_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 12:39
Más.
Nézegetve a rajzokat, és utánnaszámolva, azt hiszem én a Boho mester által megrajzol csigás verziót csináltatom meg 6*13mm-es belső keresztmetszettel. Itt nem lesz gond az áramlással, lévén a keresztmetszet mindenhol 78mm2, és ami a legfontosabb, a vízfelület 112cm2 (ennek még utánaszámolok), szemben a fúrt blokk ~62ccm2-ével!

Az sem elhanyagolható, hogy pont a procimag fölött van a beömlő cső (
pedig pont én akadékoskodtam, hogy fontos-e ez!
)Számomra ideálisabb a tetején lévő csonk, mivel az oldalán lévőhöz könyök kellene (KT7a).
Gyártási nehézség:
Tegnap este beszéltem a szomszéd nagybátyjával, aki esztergályos, és marós.
A fúrás miatt problémázott (2-3mm), hogy túl hosszú, stb. A marás ellen nem volt semmi kifogása, nem beszélve arról, hogy az első blokkom (igaz, hogy sárgaréz volt
) 4mm-es maróval készült S csatornás volt, és olyan pontosan csinálták meg, mintha CNC maróval készült volna.Egy kérdésem lene csupán, szerintetek mennyi lehet a minimális/optimális belső, csatornák közötti falvastagság?
Ha minden igaz, a jövő héten elkészül a blokk, ha addig van valakinek bármilyen ötlete az ilyen blokkal, akkor nem kíméljetek!!! Már csak azért is jó, hogy én ezt csinálom meg (lehet hogy lesz még más is
), mert így lesz tényleges összehasonlításra is lehetőség, elvégre Hugi_0 cilinderest csinált.[Ezt a hozzászólást PeC szerkesztette (2001. Szeptember 28.).]
#265 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 14:07
Sajnos 1.5-os furoszarat nem kaptam, de vettem ugy hirtelen 5db 1.9-es furoszarat, amivel majd tudom tesztelni a koncepciot. Ergo, keresleti piacot alakitottam ki, a hosszu, am vekony szarak piaci szegmenseben.
#266 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 18:10
(A burkolást még folytatom.)
Előtte néhány szót a hűtőtömb felfogásáról.
Tömb felfogatása
Nézzük át mi a feladat, és az abban rejlő problémákat tárjuk fel, oldjuk meg (ha tudjuk).
A hűtőtömböt alavetően hozzá kell szorítani a procihoz.Ez a fő feladat.
Ehhez a hűtőtömböt a procifelületre merőlegesen kell leszorítani.
A leszorítás mellett meg kell oldani a hűtőtömb kölönböző irányú mozgási lehetőségek megakadályozását is!
Milyen mozgási lehetőség van leszorítás mellett?
Ha a blokk nagyobb, mint a procifoglalat befoglaló mérete (AMD esetén 60x(50-70) mm) a helyzet problémásabb.
Mi lenne az ideális leszorítás? (vázlatrajz)
A nyilak az erővonalakat jelzik. Nagyon fontos, hogy a procira szorító erő átmenjen a procifelület tengelyén,
mert ellenkező esetben a tömb megbillen!
A szaggatott vonal a rúgózatlan állapotú leszorítót jelzi (a léghűtők leszorítójának analógiájára).
Kétféleképpen lehet rögzíteni a hűtőtömböt:
- procifoglalat füleihez rögzítve (úgy, mint a léghűtőknél);
- az alalaplaphoz szorítva, az alaplapon átmenő foratokon kertesztül.
Milyen egy rossz alaplapi rögzítés:
A leszorítás csavarral lehet az alaplap hátoldala felől, lehet a hűtőtömb felől,ezért nem jeleztem azt,
hogy a "T" mely oldalán van a csavar.
Mint látható, a sík kengyellel átkötött leszorítás esetén a tömböt leszorító erők a szélein ébrednek.
Ember legyen a talpán aki pontosan egyformára be tudja álítani.
A rúgók csak csökkentik, de nem szöntetik meg a billenés veszélyét!
Az erővonalaknak a procin keresztül kell átmenniük.Ime a következő, már jó megoldás
(csappal, vagy ragasztott távtartóval bevittük az erővonalakat a proci fölé.)
Ugyanez megoldható akkor is, ha a rúgót középre visszük be.
A középső barna vonal egy vékony, a tömbbe rögzített tengely, erre jön rá a rúgó, majd a furatos kengyel.
Ez az előzőektől eltérően, már az oldalirányú ekcsúszásokat is kiküszöböli (csapon van a tömb).
Ennek feltétele az, hogy elég széles legyen a kengyel (min. 10 mm ha a furat 3 mm)
#267 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 18:13
(folytatás)
A hűtőtömbbe mart (0,8- 1,5 mm mély), kengyelszélességű horony nagyon jó megvezetést ad a
kengyelnek és az egyik irányú elmozdulást meg is akadályozza.
Hátránya az, hogy újabb forgácsolási munkát igényel
Az első képre visszatérve, felvetődik mindenkiben, hogyan lehetne a léghűtő venti leszorítóját felhasználni,
mert az eleve egy erős, egyszerű, gyorsan oldható és könnyen szerelhető megoldás.
Kézenfekvő megoldásnak látszik az, hogy hagyjuk meg az eredeti léghűtős rúgót és "toldjuk" meg.
Ekkor az procifülekhez kapcsolódik a rögzítés, furat nélküli alaplapoknál pedig ez az egyetlen ésszerű megoldás.
A toldás nem más mint egy olyan magas lap, amin egy "akasztó" fül van - mint a procifoglalaton - és
mindhárom procifoglalat fülbe beakad (biztonság!).
AMD esetén a procifülek:
A sárga négyszögek a fülek, baloldalt a procirögzítő kart jelöltem.
(A foglalat szimmetrikus, a fülek "tükörképek" az átellenes oldalakon.)
Ennek megfelelően a "toldalék" a következőképpen néz ki (0,5÷0,8 mm-es rézlemez):
A rajzon a lap szélességeét nem jelöltem, mert az 40÷50 mm szélességűek, és a magasságuk
a hűttömb magasságától, és a leszorító kengyel fülméretétől függ.
Ha alul 1 mm-es minnimális távolságot hagyunk az "ablak" és a lemez vége között, akkor a lemez magassága:
7 mm (fül->hőtőtömb távolság) + hűtőtömb magasság - 8 ÷ 9 mm (összenyomott rögzítőfül távolság a hűtő tetejétől).
Pl. ez 20 mm-es tömb magasság esetén 19 mm.
A lemezen a fület forrasztással érdemes rögzíteni ( 1mm vastag huzal).
A huzal vastagsága engedi a rögzítőfül kismértékű mozgását, így a befeszülés nem jön létre.
Ennél a megoldásál a két "toldalék" méreteiknél fogva megakadályozzák az elfordulást és az egyik irányú elcsúszást.
Szerintem ez a legegyszerűbben, legolcsóbban kivitelezhető és az egyik legbiztonságosabb megoldás.
(Sanos a szét kellett szednem a hozzászólást, mert együtt nem ment át 5-ödik kísérletre sem.)
#268 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 18:35
idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
A 75*75*20-as vörösréz tömb meglehetősen nagy tömegű.
A baj az egészben az, hogy nehéz lefogatni úgy, hogy nem mozduljon el.
A tömb és a proci között kicsi a súrlódási tényező (hővezető zsír), ezért csak alakzáró rögzítést szabad alkalmazni.
[/quote]
Hat ja, nehez egy darab lesz. A proci mag folott lesz leszoritva a blokk, igy nem fog billegni a cuccos. Az egeszet nem az alaplaphoz, hanem a mogotte levo femlemezhez fogom rogziteni 4-es csavarokkal. Eleg stabil lesz.
------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick
#269 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 19:08
Gondold végig azt, hogy hol, és hogy megy a leszorító "erőfolyam".
Ha jól értem:
Leszorító erő->hűtőtömb->procifelület->procifoglalat->alaplap-> alaplapi rögzítő csavar->alaplap lemez->leszorító csavar.
A leszorító erő, ami a procira koncentráltan hat, az alaplapon megoszló terhelésbe megy át,amit az elég nagy távolságra levő alaplapi rögzítő csavarokon ébredő "ellentartó" erők tartanak egyensúlyban.(Magyarán ez olyan mint egy híd, aminek pillérei az alaplapot rögzítő csavaros távtartók, a híd közepén van a terhelés, a procit leszorító erő.)
Eredmény: az alaplap meghajlik!
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 28.).]
#270 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 21:09
idézet:
Eredetileg PeC írta:
ui: Ki lehet egyáltalán 2,5mm-es fúróval fúrni?[/B][/quote]
hiyya
kilehet bizony ! csak az ember akire rabiztam 3 nap utan ugygontotta 14 ik furatnal hogy nincs ideje ezzel szorakozni ugyanis ebbe beletolrte a furot(
ja es megvalami 70mm es forgacskivezetovel rendelkezo furoszarat lehet venni ami 250 egyseg szal nem veszes (persze nem kellet volna fizetnem de most en is keresek olyat aki elvalalja vagy aki tud nekem biztositani marogepet !)
------------------
AZERT MERT CSAK !
#271 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 21:25
)1 es villamos vegalomasanal budai oldalon !
ahogy leszalsz a villamosrol elindulsz a hegyfele asszem van zebra
) atmesz balra ahol a buszmegallo van (kocsma STB
) a bolt elott van egy parkoloszeruseg na es onann bitos meglatod ( kis gepbolt ).remelem ezzel sokan elorebb lesznek nekem is kb 20 percbe telt mire ratalaltam

ja es ha valaki tud forgacsolot help me
06 30 3635300 Miklos
------------------
AZERT MERT CSAK !
#272 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 22:23
idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
na akor most elarulom az is hogy hol)
1 es villamos vegalomasanal budai oldalon !
ahogy leszalsz a villamosrol elindulsz a hegyfele asszem van zebra) atmesz balra ahol a buszmegallo van (kocsma STB
) a bolt elott van egy parkoloszeruseg na es onann bitos meglatod ( kis gepbolt ).
remelem ezzel sokan elorebb lesznek nekem is kb 20 percbe telt mire ratalaltam
ja es ha valaki tud forgacsolot help me
06 30 3635300 Miklos
[/quote]
Reklam, reklam?
Kis & Tarsa Kft., Ferto utca, kobanya tuttone battoro hely, aki oda beszadabul az nyalcsorgatassal vegzi. De valaki mondja meg, hogy tudok 1.5-es furoszarat venni! Szitat akarok kesziteni!)
#273 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 23:22
idézet:
Eredetileg boho írta:
Eredmény: az alaplap meghajlik![/quote]
Nade en ugyes leszek. es egy /illetve 4db/ tavtartot teszek a femlemez, es az alaplap koze.
Igy mar jo lesz, mester?
------------------
#274 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 09. 28. 23:30
------------------
#275 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 29. 05:57
idézet:
Eredetileg leslie írta:
Nade en ugyes leszek. es egy /illetve 4db/ tavtartot teszek a femlemez, es az alaplap koze.
[/quote]
A távtartó jó megoldás. Arra vigyázz, hogy szigetelő anyagból legyen (kemény danamidból könnyű esztergáltatni).
#276 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 09. 29. 08:45
Kis segítség annak, aki maga akarja kifúrni a blokkját.
Vörösréznél a fúráshoz előírt optimális forgácsolási sebességek->fordulatszám -> még megfelelő:
D= 2mm --- 0,78 m/s-> 7400 RPM (ford./perc);--> 5000 RPM
D= 2,5 mm --- 0,8 m/s -> 6100 RPM -> 4000 RPM
D= 3 mm ---0,87 m/s -> 5100 RPM -> 3500 RPM
D= 3,5 mm --0,95 m/s -> 4700 RPM -> 3000 RPM
D= 4 mm -- 1 m/s -> 4700 RPM -> 3000 RPM
D= 5 mm --- 1 m/s ->3800 RPM -> 2600 RPM
D= 6 mm --- 1 m/s -> 3100 RPM -> 2500 RPM
D= 8 mm -- 0,76 m/s -> 1850 RPM -> 1500 RPM
D= 10 mm --- 0,81 m/s -> 1600 RPM -> 1200 RPM
D= 12 mm -- 0,87 m/s -> 1400 RPM -> 900 RPM
A sima gyári csigafúró nem jó vörösréz forgácsolásához, kicsit át kell alakítani.
A forgácsolási erőt kétféleképpen lehet (kell) csökkenteni.
Keresztél csökkentéssel (a forgácsolásban részt nem vevő keresztél "aláköszörülésével").
Élhorony kialakításával (csökkentjük a vágóél szögét és könnyebben törik a forgács)
Mindkettőt ötvözve egyetlen köszörüléssel megoldhatjukaz alábbi általam készített kép alapján:
A képen a 12 mm-es fúró keresztéle 1 mm! Ha így köszörüljük meg, a fúró forgácselvezésénél nem lesznek éles törések (él== törés kiindulási hely!).Előfúrást nem igényel, de a forgácsolási fordulatszámot 10%-al csökkenteni kell ("nagyot harap" a forgácsoló él).
Nagyon fontos, hogy a forgácselvezető csatorna felülete finom legyen, mert akkor alig tud a vörösréz a csatornában és a vágóélen "feltapadni".
A fúró hátszögét érdemes csökkenteni (kisebb szögű legyen, mint a gyári).Elvileg a vörösrézhez a 140°-os kúpszög az optimális, de a kereskedelemben kapható 120°-os is megfelel.
Hűtő-kenő folyadék: 1:20-as emulzió.Tiszta olaj nem olyan jó, de ha csak az van akkor kis viszkozitásút kell alkalmazni.
Ehhez a Hykomol hajtóműolaj (Trabi), vagy Arol2T olaj a legjobb. Ezeknek nagy a nyomástűrése,jól tapadnak a fémfelülethez.
Kitűnő forgácsolási felületet lehet kapni akkor, ha a fúrás a hűtő-kenő folyadékban történik.
(ezt nem egyszerű megoldani)
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 29.).]
#277 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 09. 29. 08:58
idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
Kis segítség annak, aki maga akarja kifúrni a blokkját.
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 29.).][/quote]
wow.
Koszonjuk a gyulekezet neveben, a problema mindossze az, hogy akik maguk akarjak elkesziteni, azok technikai ill., felkeszultsegi okokbol nem kepesek megvalositani az altalad leirtakat.Ill. jomagam koszoruvel nem rendelkezem, az asztali furom 5000 rpm-et nem tud gyartani (ill. a tok sem tudja, hogy mennyi a szarnak a keruleti sebessege), koszorulni vegkepp nem tudok, orulok, ha pontosan tudom jelolni a munkadarabot, aztan finom furni es kefevel takaritom a furoszarat.
Aztan lehet, hogy rosszul tettem, hogy magambol indultam ki.
#278 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 29. 11:55
idézet:
Eredetileg bearr írta:
De valaki mondja meg, hogy tudok 1.5-es furoszarat venni! Szitat akarok kesziteni!)[/B][/quote]
hiyya az emlitett 1 es vegalomasanal az is van (husszufuroszar)
------------------
AZERT MERT CSAK !
#279 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 09. 29. 14:57
idézet:
Eredetileg boho írta:
Hi
A távtartó jó megoldás. Arra vigyázz, hogy szigetelő anyagból legyen (kemény danamidból könnyű esztergáltatni).[/quote]
Vagy kell egy szigetelo alatet pluszban. De valoban egyszerubb vmi muanyag hengerbol csinalni, ebbol nem lesz gond.
------------------
#280 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 09. 29. 21:02
hat sajnos nekem az alaplapot most epp csak 3 csavar fogja de aletet megvan oldva

------------------
AZERT MERT CSAK !

Súgó
A téma zárva.