HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 144
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#2901 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 05. 23:45

Kép

[ 2003. január 06.: Hank szerkesztette a hozzászólást ]

#2902 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 00:21

Sziasztok,
írtam egy kis cikkecskét a rendszeremről a SavageGamers oldalára: [url="http://"http://www.savagegamers.hu/main_v41.php?mode=cikk&lg=hu&c=hw&id=22"]Vízhűtés - gyári alkatrészekből[/url] címmel, ha gondoljátok olvassátok el. Sok kép van benne.
Csak kérlek benneteket ne legyetek nagyon kritikusak, nem vagyok olyan guru mint TI a vízhűtés témakörében (többek között ezért van az is hogy nem saját készítésűek a cuccaim...)
Egyébként már áttértem AMD rendszerre, chipset blokkal meg zöld csövekkel :) , úgyhogy a cikkben szereplő rendszer már nem aktuális.

#2903 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 09:33

a plexi tenyleg olyan draga??? mert akkor inkabb a rezkupak es a forrasztas lenne jo... a masik: eleg a forrasztas? nem ereszt?

#2904 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 09:49

idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
Sziasztok,
írtam egy kis cikkecskét a rendszeremről a SavageGamers oldalára: [url="http://"http://www.savagegamers.hu/main_v41.php?mode=cikk&lg=hu&c=hw&id=22"]Vízhűtés - gyári alkatrészekből[/url] címmel, ha gondoljátok olvassátok el. Sok kép van benne.
Csak kérlek benneteket ne legyetek nagyon kritikusak, nem vagyok olyan guru mint TI a vízhűtés témakörében (többek között ezért van az is hogy nem saját készítésűek a cuccaim...)
Egyébként már áttértem AMD rendszerre, chipset blokkal meg zöld csövekkel :) , úgyhogy a cikkben szereplő rendszer már nem aktuális.
[/quote]

hat nem volt egy olcso rendszer... :)

egyebkent... sokig arrol volt szo, hogy alu meg rez egyuttes alkalmazasa nem egeszseges. ehhez kepest az osszes innovatek blokknal azt latom, hogy a vizzel erintkezo reszek kevert alu-rez megoldasuak. akkor mi van most??? alu kupakot en is szivesen hasznalnek... sokkal olcsobb es egyszerubb a megmunkalasa.

#2905 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 09:50

idézet:
Ezt írta Hank:
Kép

[/quote]

harmadszorra is jol sikerult :D

#2906 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 12:36

idézet:
Ezt írta boho:

A blokkoddal kapcsolatban javaslom készíts egy tesztet:
Kapcsold ki a vízszivatyúdat úgy 50 percre.
Menyi lesz a procihőmérséklet?
(Erről is írtam már, sőt gyakorlatban - nem csak én - kipróbáltuk a saját blokkunkkal. Nekem 52°C-nál megállt a hőemelkedés 20 perc után, és ma is tökéletes a procim.)

Ha a tied ezt nem tudja, akkor még van értelme beszélni a blokkokról.

Többször hangsúlyoztam, hogy a hűtés hatékonyságával egyenértékű a biztonság.Ha az utóbbit is figyelembe vesszük, akkor igazán jó a vízhűtéses rendszerünk.

Ez persze az én véleményem és tiszteletben tartom másokét.
[/quote]

Semmiféleképpen se érezd kötekedésnek, de szerintem ezzel az eljárással nem feltétlenül a blokk "jósága" tesztelhető. Sokkal inkább az, hogy a radiátor a blokkhoz képest milyen magasan van, hogyan és merre tekeregnek a közöttük levő csövek. Szerintem ez amiről beszélsz, főként abban az esetben igaz, ha a blokk lejjebb van, mint a radiátor, ill. a csövek viszonlyag egyenes úton mennek a radiátorhoz. Olyasmi, mint a központi fűtés egy házban: kazán alul, radiátorok felül (kazántól feljesbb). lehet akármilyen jó a rendszer ill. az elemei, de ha a kazán a paláson lenne, keringető szivattyú nélkül semmit sem érne a fűtés.
Magyarán egy blokk kialakítása nem attól lehet csak jó, ha a gravitációs keringés meg tud indulni a rendszerben.
Tényleg ne vedd kötekedésnek, messze nem szándékom, de az, hogy egy blokk _tényleg_ mennyire jó, csakis egy gyakorlati teszt tudná alátámasztani.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2907 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 13:50

miert hasznal az innovatek alu-rez megoldasokat??? elmeletileg az egyik legelismertebb ceg a temaban... nem hiszem, hogy hulyek lennenek. velemenyek?

#2908 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 14:17

esetleg arra tudok gondolni, hogy vmi feluletkezelest kapnak...

#2909 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 14:54

idézet:
Ezt írta arn:
esetleg arra tudok gondolni, hogy vmi feluletkezelest kapnak...[/quote]

ha nem tévedek mintha eloxálva lennének az alu cuccok, és akkor már nem gáz.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2910 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 15:15

idézet:
Ezt írta WiZARD:

ha nem tévedek mintha eloxálva lennének az alu cuccok, és akkor már nem gáz.
[/quote]

az ok... de pl az a csigas rezmagos alu blokkok. kiesik belole egy ido mulva a mag? eleg vadul hangzik egy olyan draga blokkert....

Kép

vegulis a menet felett van a tomites... az eloxalas ott megkophat, de a feletti resz "vedett". viszont a rezmagot meg mindig nem ertem. az eloxalas gondolom nem ket forintos dolog... vmi olcsobb felhasznalasi mod rezmag es alu alkalmazasara?

[ 2003. január 06.: arn szerkesztette a hozzászólást ]

#2911 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 15:25

minek aluval szenvedni?
ott a réz, ami tökéletes és a plexi is.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2912 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 15:31

jo csak vki irta a masik topicban, hogy rohadt sokba kerul. az alu meg relative olcso... es persze szepen is nez ki.

#2913 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 15:52

idézet:
Ezt írta arn:
jo csak vki irta a masik topicban, hogy rohadt sokba kerul. az alu meg relative olcso... es persze szepen is nez ki.[/quote]

plexi drága.
vörösréz nem annyira

átlag gépbe kell 4 blokk. nem mind1, hogy 3000 forint az anyagár, vagy 2000 vagy 4000? úgyis a megmunkálás a drága.

#2914 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 16:14

a megmunkalas "ingyen" van... nem mind1. plane ha nagyobb tetelben szeretnenk.

#2915 Felhasználó inaktív   boho 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 06. 20:54

Hi

idézet:
Ezt írta arn:
miert hasznal az innovatek alu-rez megoldasokat??? elmeletileg az egyik legelismertebb ceg a temaban... nem hiszem, hogy hulyek lennenek. velemenyek?[/quote]

Igen nem bolondultak meg a cég mérnökei.Nagyon céltudatosan alakították ki a szerkezetet.

A vörösréz (Cu) és Alumínium (Al) közötti nagy elektropotenciál tény.

De!
Az Innovatec Vörösréz (Cu) - Alumínium ötvözetet(AlCu) használ.
Az aluötvözeteknek nagyon széles a skálája, AL-Si-Mg az egyik csoport (szilumin) és az Al-Cu a másik ("spiáter").
Az AlCu ötvözeteknek nagyon jó a hővezető képessége, kíválóan önthetők és melegfolyathatók (hengerfej), de messze nem olyan nagy az elektropotenciálkülönbsége a rézhez képest!
Ha a metszet színei valószínűleg nem teljesen színhelyesek, de a ház szine bizony magasabb réztartalomra utal (spéci ötvözet).Ez nem szerkezeti anyag, de jelen felhasznmálási körülmények között nincs is terhelésnek nagyon igénybe véve, fő cél a minél jobb hővezető képesség és elektro-korrózió megakadályozása.

Ha valaki meg akarja tudni, hogy egy alumínium milyen ötvözetcsoportba tartozik, akkor egy gyenge sósavba mártva a Si bázisúak gázfejlődés mellett "fehérednek" (Al-oxid), a rézbázisúak elfeketednek (Cu-oxid)

#2916 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 07. 09:28

najo... akkor ilyen sem lesz rajta. mindenesetre ujraterveztem a blokkot. mar 50es maga a blokk, es csak 5mmes plexilemez kell hozza. nemileg figyeltem az anyagfelhasznalasra is. persze meg mindig nem jo... :) pl amikor az uccso lyukat "furtam" a plexibe, akkor jottem, ra, hogy a rezben a kivezetonek rahagyas kell a kulso atmero miatt, mert igy a menet belefutna a tomitogyurube :( mindezt kb ket ora utan... nem kicsit voltam ideges.

Kép

asszem kiprobalom a gyakorlatban a ket vegletet: egy spiralos es egy "tuskes" kivitellel. az elozonek az aramlas a masodik a holeadas az erossege. de en latatlanban a tuskesre szavaznek, mert eleve a beomlonyilas 90 fokos "torese" nagy hatrany ebbol a szempontbol... nem hinnem, hogy a tuskek ezen meg olyan sokat rontananak. a keresztmetszet is valtozo lesz, atlagolni fogom. igy csak a blokk egeszere nezve lesz kiegyenlitett a nyomas. de ez nem hinnem, hogy sokmindent befolyasolna a gyakorlatban. a szimpla bordas kialakitasnal (mint alternativa a tuskesre)lehet jobbak az aramlasi tenyezok, de a kor kialakitas miatt az allando aramlasi sebesseg megtartasa mellett nagyon rossz az anyagkihasznalas, es osszesegeben szerintem rosszabb eredmenyt kapnank.

#2917 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 07. 09:44

szuksegem lenne meg par informaciora:

milyen a "szabvany" fogazott csonkok aranyai, meretei (10es belso atmero)? a fog kialakitas erdekel elsosorban...

ill... erdemes ezt is gumigyuruvel tomiteni (menetes rogzitesu lenne a csonk)? ehhez vastagabb kupak kellene szerintem a sulyesztek miatt... bar ba nem plexibol lenne, hanem pl vorosrezbol (akar a csonk), akkor maradhatna 5mm.

de lenyeg: a nyomas miatt nem lazulna fel (vmilyen oknal fogva kiporog)? mert tenyleg nem lenne rossz, egy teljesen szetszedheto blokk, mindenfele ragasztas es forrasztas nelkul.... es ha vmi szigeteles gondja van, akkor tudom, hogy mit kell cserelni.

#2918 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 07. 10:01

Kép

bocsanat az akombakom abraert, de a munkahelyemen csak fotosop van... nem eppen mernoki program :)

remelem azert ertheto, hogy mire gondoltam a csonk tomitesenel. a fekete a gumigyuru, szurke a blokk kupak, menetes furattal. a piros a csonk (menetes...), voros a furat a csonkon belul (10es). ez megfeleloen rogzitene? nem oldana ki? milyen menet kell ehhez??

olvastam mono oldalan az osszeszedett gondolatokat, de a tomiteses resz szamomra kicsit kodos volt... ezert talaltam szimpatikusnak inkabb ezt. boho help... te vagy itt a mernokember :)

[ 2003. január 07.: arn szerkesztette a hozzászólást ]

#2919 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 07. 11:25

arn: Egész jól elbeszélgetsz itt a fórumban :D
Bocs, de nem hagyhattam ki :)

Szóval, megoldásod jó, nem fog kilazulni, a neves EHEIM pumpának is ilyen megoldással van a két csonkja a pumpába illesztve, szerintem megfelelő lenne a blokknál is. Metrikus menet szerintem bőven jó, kilazulni nem nagyon fog a nyomás miatt, mert az ott nem nagyon van.
Amitől leginkább lazulhatna a dolog, az akkor lehetne, ha a csonk és a blokk anyaga eltérő lenne és nagy lenne a hőméséklet változás, ami miatt sűrűn lenne nagy hőtágulás. Itt nem fog előfordulni ez sem, szerintem aggodalomra semmi okod, a menet egy régi, nagyon jól kitalált megoldás.
Ezzel kapcoslatban a kérdésem viszont: nem lenne egyszerűbb a csonkot a blokk tetejébe beforrasztanád, míg a blokk teteje (csonkostól) a blokk aljától oldható kötéssel (csavarokkal) lenne rögzítve, így a szétsedhető blokk elmélete ugyanúgy megmaradna.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2920 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 07. 12:05

de en is gondoltam a forrasztasra, de akkor fem kupak kellene. vegulis... lehet mar a suly sem lenne akadaly, hiszen egy 50x50x5mmes dbrol van mar csak szo. de azert akarok "modulokbol" allo blokkot, hogy az egyes reszek igeny szerint legyenek cserelhetoek. mas csonk pl... gyakorlatilag olyan lenne mint a lego. megveszed a cuccokat, es azt epitesz belole amit akarsz. a legkisebb reszletig. es persze nekunk is jo, mert nem kell igeny szerint osszeallitani, hanem csak amikor megrendelik (ill akkorsem, mert barki osszeszerelheti). nem kell tobb variaciot gyartani.

egyebkent az alu-rez parositas csak vizzel valo erintkezes alatt igaz nem? szal pl a leszorito mar nyugodtan keszulhet alubol?

ha jol olvastam vorosrezet kupaknak es csonknak nyugodtan hasznalhatok... es igy nem anyaznak az uzemben nem (konnyebben munkalhato). ennek kisebb a surusege, ill az ara? a vorosrezhez kepest...

asszem ezt az alu rez otvozetet csak hosszu tavon lehetne megtudni, hogy bevallt e... nem igen merek ilyesmit hasznalni. vagy van erre vkinek vmi konstuktiv otlete, hogy mit keressek: suly es az ar az elsodleges szempont.

egyebkent tenyleg jol elbeszelgetek magamban... :D :D :D

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 144
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.