HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei

#2921 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 07. 12:13

egyebkent az alu-rez parositas csak vizzel valo erintkezes alatt igaz nem? szal pl a leszorito mar nyugodtan keszulhet alubol?

Lehet.

ha jol olvastam vorosrezet kupaknak es csonknak nyugodtan hasznalhatok... es igy nem anyaznak az uzemben nem (konnyebben munkalhato). ennek kisebb a surusege, ill az ara? a vorosrezhez kepest...

Mármint, "ha jól olvastam, a sárgarezet kupaknak...." :)
Igen, nyugodtan.

asszem ezt az alu rez otvozetet csak hosszu tavon lehetne megtudni, hogy bevallt e... nem igen merek ilyesmit hasznalni. vagy van erre vkinek vmi konstuktiv otlete, hogy mit keressek: suly es az ar az elsodleges szempont.

Lehet, hogy valóban csak hosszabb távon derülne ki, tudja fene. Szerintem ne erőltesd a dolgot, ilyen ötvözetet sem biztos, hogy könnyű találni, amit boho említett, ill. lehet, hogy nem is olcsó. Szerintem hasznáj rezet, ahova pedig alut tennéd (gondolom nem vesz részt aktívan a hőátadásban), használj sárgarezet.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2922 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 07. 12:31

koszi a gyors valaszokat :)

a vegen meg kikupalodom... holnap az egyik haver (aki legyartja) es en talalkozunk egy olyan fazonnal aki hutes/futessel foglalkozik. csinaltak mar hasonlo vizhutest is (hazfuteshez szukseges elektronika hutesehez). hatha van vmi epito otlete (radiator teren tuti).

#2923 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 20:49

Valakinek esetleg van tapasztalata az új Tbred magos XP-kkel vízhűtés terén?
Tehát a téglalap mennyiben "rosszab" (pl. hőátadás), vagy a lesarkazás, "erővonalak" :D kérdése...

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#2924 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 22:38

idézet:
Ezt írta Charles:
Valakinek esetleg van tapasztalata az új Tbred magos XP-kkel vízhűtés terén?
Tehát a téglalap mennyiben "rosszab" (pl. hőátadás), vagy a lesarkazás, "erővonalak" :D kérdése...

Üdv!
[/quote]

Jövő héten már lesz tapasztalatom (remélem), akkor nyomom az infót.

#2925 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 22:39

idézet:
Ezt írta arn:
koszi a gyors valaszokat :)

....talalkozunk egy olyan fazonnal aki hutes/futessel foglalkozik. ....
[/quote]

Ha tetszetős radiátorokat gyárt, légyszi írjál róla.

#2926 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 09. 22:42

.....sorry 2x ment el a hozzászólás......
Törölve.

[ 2003. január 09.: Etele [aki néha Draco] szerkesztette a hozzászólást ]

#2927 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 09:37

idézet:
Ezt írta Robicica:

Ha tetszetős radiátorokat gyárt, légyszi írjál róla.
[/quote]

meg nem lattam en sem... de kaptunk cimet egy "beszallitora". tizes csoveket hasznal (meg azt sem tudom, hogy kulso vagy belso meret), de tobbfele meretben is van. egeszen kicsitol a ket slotba elferoig, es nagyobb is. meg nem beszeltunk vele... egyenlore a blokknal tartunk. komplett eladhato rendszert szeretnenk.

ide jonne is par kerdes: a havernak nem tetszik a tomitogyurus megoldas :(

ragasztasnal: loctite ragasztot mondtak (asszem ez hasonlo a mar emlitett hengerfejragasztoval vagy mivel...), piros szinu, megszilardulaskor uveghez lehetne hasonlitani. ez mennyire rogzit? imho szukseges meg csavaros megoldas is? mert azt mar soknak erzem a csavar+ragasztast, de kevesnek a szimpla ragasztast. meg ehhez mekkora felulet kell? mert olyan peremet (lepcso) gondoltam, ami "kifele" nez, igy lekerulheto, hogy befele teruljon ki a ragaszto, rontva a belso "helyzetet". meg a kiszoritott ragasztot (amire nincs szukseg) el lehet nyom nelkul tavolitani? mert azt szeretnem ha esztetikailag is szep legyen, amit ugye ragasztas utan (ho miatt) nem nagy lehet mar... de ha osszetaknyolom, akkor hiaba a szep felulet.

forrasztas: szukseges egy "forrasztasi" arok kialakitasa?? letezik egyaltalan ilyen? :) ugy gondoltam, hogy egy kis (pl 1x1mm) arkot hagynek az osszeforrasztando feluletek kozott... igy ezt lehetne kitolteni. a kiallo reszeket meg esetleg homokfuvassal eltuntetni.

szoba kerult az is, hogy a korrodalodas ellen lakk reteget kapna (hogy szep maradjon)... ez mennyire hoerzekeny? mert ugye ha hoszigetelo az mar nem gond, legalabb nem a kornyezetet (gephazat) terheli eladott hovel.

#2928 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 10:38

arn:

Mi a baj(a) a tömítőgyűrűs megoldással?
Ragasztással szerintem az a baj, hogy ha ezt "nagy tételben" akarjátok árulni, azaz nem (csak) saját felhasználásra kell, úgy azt is figyelembe kell benni, hogy a customer akármit is beletehet a vízbe adalékként, ami esetleg kikezdi a ragasztót, a blokkja szétesik, víz folyik, PC tönkremegy, téged/titeket perel. Ilyen esetben "bolondbiztosra" kell tervezni és kialakítni a blokkot. Én rengeteget kínlódtam mindenféle ragasztóval, hogy a glykol ne kezdje ki, de nem találtam olyat. Új rendszeremben sem ragasztó, sem glykol nincs, így nem lehet ilyen gond :) Ezt a ragasztót viszont nem ismerem, nem tudom, mit bír, mennyibe kerül, de akkor inkább a forrasztás. Mindkét esetben ugrott a modulszerű (LEGO) kialakításra való törekvésed, mely néhány napja fontos szempontnak tűnt. Szerintem maradjatok a tömítőgyűrűnél, bár ha a user olajat keringet a rendszerben, az kikezdi a gumit is.

Forrasztásnál nem árok kell, hanem a két illeszkedő felület élét kell picit "lecsapni", igy egy amolyan "V" alakú bevágás lesz, mely közepénél van a két illeszkedő felület (ezt ha nem értetted, dobj egy mailt :) ).
Csiszolással eltávolítható a felesleges ón, sokkal egyszerűbb, mint a homokfúvás.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2929 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 14:00

ertettem... mert mintha remlett volna ilyesmi gepeszeti kozepsulis tanulmanyaimbol, azert gondoltam ezt.

hat igen... a legos dolog egyre valoszinutlenebbnek latszik :(

egyebkent max arra vallalunk garanciat, hogy a blokk nem szivarog, es azt akkor kicsereljuk (csak a blokkot). a tobbire hulyek lennenek... vmi looser rosszul tesz ra vmit, aztan akkor szopas. ki kell elotte probalni. mar gondolkodtam ezen.

nezegettem ezeket a gyorscsatlakozos megoldasokat... eloszor ilyet kell venni, mert ehhez meretezek majd.
1.
Kép
2.
Kép

a 2. az ok... de az elso... az mennyire fogja stabilan a csovet? mert a 2. megoldasnal boschbol pl 9est talaltam max, festobol meg ekkorat sem... ebbol meg van mindenfele. meretben is. hogy is mukodik ez... az overclockon annyit olvastam, hogy bedugom aztan megszorul :confused:

aztan meg le kell nyomni es old... ez egyszerunek tunik, csak a "profi" huteseknel meg mindenutt a 2. variacio van. hoyg is van ez? van vkinek elso fele db?

#2930 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 14:42

amikor neztem ezeket a csatlakozokat... akkor lattam, hogy boschrexroth. aztan rajottem, hogy a szomszed irodaban van ilyen.

na most bementem, aztan a kezembenyomtak egy 403 oldalas pneumatika katalogust. meg is tarthattam... tok korrektek voltak. mondtak, hogy kinek irjak a kerdessekkel kapcsolatban, es meg le is hozzak pestrol. elvileg volna par ezres hatar... de hoznak par dbot is, nagyobb tetelnel meg kedvezmeny. szeretem ezt a hozzaallast :D

#2931 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 14:48

arn: Ne aggódj, ezeket ipari alkalmazásra, 15bar nyomásra tervezték. Nem fog eldurranni vagy ereszteni az 1 BAR nyomástól....

#2932 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 15:05

de ilyet meg kepen sem lattam mukodes kozben... mindenutt a csavaros dolog ment. egyedul az overclock.hu miatt neztem ennek utana.

#2933 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 15:07

idézet:
Ezt írta Robicica:
arn: Ne aggódj, ezeket ipari alkalmazásra, 15bar nyomásra tervezték. Nem fog eldurranni vagy ereszteni az 1 BAR nyomástól....[/quote]

meg a nyomasrol jut eszembe... epp ezaz. nem azert jo ez a kialakitas, mert nagy nyomashoz csinaltak? ahogy elnezem... nagyobb nyomasnal jobban tomit. csak amig nem latom nehezen hiszem, hogy csak be kell nyomni, aztan kesz...

#2934 Felhasználó inaktív   real Waffen 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 10. 16:45

idézet:
Ezt írta arn:

meg a nyomasrol jut eszembe... epp ezaz. nem azert jo ez a kialakitas, mert nagy nyomashoz csinaltak? ahogy elnezem... nagyobb nyomasnal jobban tomit. csak amig nem latom nehezen hiszem, hogy csak be kell nyomni, aztan kesz...
[/quote]

Kiprobaltam. Belenyomtam a csovet, utana belefujtam a szammal. Nem eresztett.
Sínen fekvő ember mosolya nem mindíg őszinte.

#2935 Felhasználó inaktív   arn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 10. 16:47

idézet:
Ezt írta Waffen:

Kiprobaltam. Belenyomtam a csovet, utana belefujtam a szammal. Nem eresztett.
[/quote]

:D :D :D

#2936 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 11. 22:19

Sziasztok: A gép oldalára 12-es vréz csőből készítek radiátort, 1mm-es vréz bordákkal. Mivel eléggé szép a házam, szeretném ha ez is szépen nézne ki. Néhány megoldás jutott eszembe. Mi a véleményetek róla?

1. Legegyszerűbb, és legkevésbé szép. Matt fekete festék. mennyire tapad a rézcsőre, és mennyire befolyásolja a hőleadást?

2. Rézcső csiszolás, maj lakkozás. Egy fokkal szebb, igaz eléggé munkás. Kérdés mint az elsőnél...

3. Műanyag porszórás. Nem jut eszembe a neve. (Amikor felmelegítik a bevonandó anyagot és a ráfújt műa. ráolvad. Ilyenek a fürdőszobai törülközőtartós radiátorok) Bármilyen színben elérhető, igen dekoratív. Csak nem tudom hány fokon csinálják. Nem olvad ki az ón az illesztéseknél a radiátoromból. Vajon mennyit ront a hőleadáson a műa. bevonat.

4. Valamilyen galván eljárás. Mint pl. az aluminiumnál az eloxálás. Mit lehet a vréz-el csinálni? Talán nikkelezni?

5. Esetleg valamilyen egyéb ötlet?

#2937 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 11. 23:13

Ha a vréz blokk belsejét is felületkezelném (még nem tudom mivel) elkerülhető a mikrobuborékok okozta "korrozió" és az ezzel járó fogyás? Egyáltalán ez milyen mértékű?

Hűtőközeg: Ha desztvíz + alkohol helyett sima desztvizet használnék a jobb hővezetés miatt, mennyit nyerek vele? Mindenképpen veszítek a megjelenő kis állatkákkal. Hacsak nem rakok be egy az akvarisztikában használatos UV sterilizálót. (hengerben üvegcsőben átáramló víz körül UV lámpa) Próbálkozott már valaki ilyennel???

#2938 Felhasználó inaktív   iceman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 02:24

idézet:
Ezt írta arn:
ujabb kerdes: irtatok, hogy az also resz vastagsaga ajanlott, hogy 5-7mm legyen. ehhez kepest a cilinderes blokknal pl 4mm a bordasnal meg 3mm... legalabbis a korabbi rajzok alapjan. meg csak a 17. oldalnal tartok :D[/quote]

hi !
az en dupla csiga-bigas vorosrez blokkom alja 8 mm .
nem bantam meg
majd valahonnan elovakarom a tervet ha erdekel valakit.
cad -ben megcsinaltam felfogatassal egyutt amd-re
a blokk most eppen p4-n teljesit

sokat tanultam a topicbol !
gratula !
egy beleponek tenyleg sok vegigolvasni a topicot
tamogatom azokat , akik kulon oldalon osszegzik az eredmenyeket !

#2939 Felhasználó inaktív   iceman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 02:38

idézet:
Ezt írta Robicica:
Ha a vréz blokk belsejét is felületkezelném (még nem tudom mivel) elkerülhető a mikrobuborékok okozta "korrozió" és az ezzel járó fogyás? Egyáltalán ez milyen mértékű?

Hűtőközeg: Ha desztvíz + alkohol helyett sima desztvizet használnék a jobb hővezetés miatt, mennyit nyerek vele? Mindenképpen veszítek a megjelenő kis állatkákkal. Hacsak nem rakok be egy az akvarisztikában használatos UV sterilizálót. (hengerben üvegcsőben átáramló víz körül UV lámpa) Próbálkozott már valaki ilyennel???
[/quote]

kb 9. honapja megy a vizhutesem /viz + kicsi etilalkohol/
nem csereltem egyszer sem lottyot es meg midig tiszta !
nagyon jo otlet a tiszta alkohollal valo kb. 10% os keveres:
csokkenti a viz viszkozitasat , `folyosabba teszi` , csokkenti a buborek kepzodest es irtja az organizmusokat
nekem az adagolas utan hofokban merheto emelkedest nem okozott az alkohol

ja: a patikakban kaphato nyakmarashoz valo rez... oldatot kerjel ezzel kezeld a forgacsolas-furas utani blokk belso feluletet
vigyazz azert ne oldd fel az egeszet ! :)

#2940 Felhasználó inaktív   Brian63 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 12. 08:36

idézet:
Ezt írta iceman:

hi !
az en dupla csiga-bigas vorosrez blokkom alja 8 mm .
nem bantam meg
majd valahonnan elovakarom a tervet ha erdekel valakit.
...... !
[/quote]

Megköszönném ha elkülöd nekem.

Téma megosztása:

• (158 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149