Vízhűtés és rejtelmei
#302 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 07. 20:16

------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick
#303 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 10. 08. 01:36
Igaz, kevés most az időm, de azért egy keveset írok.
Sokan kérdezik, mennyi egy vízhűtő ki- és bementi vízhőfoka. Utánanéztem, elméletileg hogy lehet kiszámítani.
Nagyon bonyolult, és sok tényezőtől függ.
A fal/folyadék nem hővezetés, hanem hőáramlás, mint fizikai jelenség. Aki nem hiszi, annak itt egy adat: a víz "lamdája" 0,58 (réz=412).
A számításokat több tényezős variációban elvégeztem és a következő "egyszerűsített" egyenlet jött ki.(Nem kell megijedni).
Az egyenletet úgy állítottam össze, hogy mindenki könnyen, jó közelítéssel kiszámíthassa a tervezett, vagy saját már meglevő hűtőjét:
A vízhőfokhoz képest a procihőfok 1-3°C-al magasabb, mert a hűtőtőmbben a nagy hővezetési tényező ellenére is van a "be- és kimenő" oldalon hőmérsékleteltérés (Procifelület->hűtőtömb).
A fenti összefüggésben a "FI" olyan tényező, amely csak abban esetben igaz, ha nincs kavitáció a hűtőblokkban (buborékképződés). Ha van, akkor az értéke a megadott határértéknél nagyobb.
Miből is adódik?
1.Nyomásveszteség és vele együtt szállítási veszteség a folyadék "töréses" útvonala miatt.
2. A hűtőtömb felső része már kisebb hőmérsékletű mint a procival érintkező rész, így itt a hőátadás is rosszabb.
Tulajdonképpen érinteni kell a vízszivattyú részt is. Ha egy vízszivattyú mondjuk - meglehetősen brutálisan - 800 l/ó szállítási teljesítményű (veszteség nélküli csőben, azonos szállítási magasság -> vízszintesen "kispriccelve"), akkor az 222 cm3/s szállítási teljesítményt, a 10 mm-es belső csőátmérőként 262 cm/s vízsebességet jelent. Ez nem semmi.
Ha azt nézzük, hogy a hűtőtömbben a víztérfogat például 20 cm3, akkor ez elméletileg azt jelentené, hogy másodpercenként 11x cserélődne ki víz a hűtőtömbben. A fenti táblázat szerinti (Hugi_0 hűtőjéhez hasonlónél) már közel 40x vízcsere.
Sajnos ez az átömlő foratcsatlakozóknál már bizony komoly turbolenciát okozhat.
De! A valóságban épp a turbolencia és a folyadékcsatorna "törései" miatt keletkező áramlási veszteség miatt, ami nyomásnövekedéshez, és vele együtt az átáramló víz mennyiségének csökkenéséhez vezet a vízáramlás jó esetben is csak az eredetinek 60÷70% -a. A szivattyú nyomása minél nagyobb, annál kisebb a valóságos szállítóteljesítménye.
Az egészből az következik, hogy nem szabad a szivattyú teljesítményét növelni, mert nem arányos a valós vízsebesség növekedés.
A fenti összefüggésből az is látszik, hogy sokkal érdemesebb a vízfelületet növelni és nem az áramlási sebességet (nagyobb teljesítményű vízszivattyú).
Ha elkezd "buborékolni" a vízrendszerünk, akkor csökkenteni kell a vízsebességet (pl. csőszűkítéssel), mert a kisebb áramlási sebesség (V szivattyú) kisebb kárral jár, mint a "FI" erőteljes növekedése (buborékképződés-> hűtési hatásfok erős csökkenése)
A hűtőtömb csonkjáról nem beszéltünk.
A hűtőtömb csonjának olyannak kell lenni, ami:
- jól rögzíthető, tömítve a hűtőtömbben;
- nagyobb átmérőjű, mint a vízcső (szorítás és felfekvés miatt);
- "összeférhető" anyag a hűtőtömb anyagával;
- nem csúszhat le könyen róla a vízcső.
A műanyagok elvileg jók, de csak akkor, ha menetesen vannak a tömbbe rögzítve.
De!
A műanyagok nagyon nagy része - bakelit, azaz a fenolgyantákat kivéve - terhelés alatt sajnos "relaxálnak". Ez azt jelenti, hogy a műanyag megnyúlik, enged a terhelésnek. Rosszabb esetben ez repedéshez, töréshez vezet (Sokan láttatok már olyan üvegkupakot, amin ha a kupakot erősen meghúzzátok, idővel a szájvégnél "kinyílik".)
Én azt ajánlom mindenkinek ilyen csőcsonkot ne használjon.
Sima csőcsonk. Egyszerően elkészíthető, de a vízcsövet csak meglehtősen nagy szorítással lehet tömítve rátenni. A szorítás eredménye a fent említett relaxáció, a kötés idővel meglazul-> csöpögés kezdete, rosszab esetben leesés (következményeit nem részletezem).
"Fogazott" csőcsonk.
A legjobb, de a kicsit nehezebben beszerezhető, vagy külön esztergáltatni kell.
Működésének egszerű az elve. A nagyobb átmérőjű "fogas" rész (lásd alábbi képen) erősen felfekszik a cső falára -> jó tömítés, de a kisebb átmérőjű részén nem terheli a csövet (relaxáció nuku). A fog-"völgy" már magában is elég rögzítést ad, csak biztonság miatt érdemes esetleg külön még szorító kötést tenni rá (pl. műanyag önzáró patentbilinccsel).
Egy példa a "profi" csőcsonkról. (345 Ft bruttó OBI). Nikkelezett, tehát forrasztható a réztömbbe, de alutömbbe is jó, mert nincs elektokémiai korrózió a réz-alu felületérintkezés hiánya miatt.
A peremes részének megfelelő süllyesztéket (alunál 1,5 mm-rel mélyebbet) készítve a réznél körbe lehet forasztani,míg alumínium tömb esetén a kicsit mélyebbre sülyesztett "kalapra" körben ráperemezzük a furat széleit (ajánlatos előtte egy kis tömítőanyaggal, ragasztóval a furat palásfelületét bekenni.
Még folytatom.(Már hajnalodik.)
#304 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 10. 08. 07:45
Eddig esszerunek tunik, hogy a furatok atmeroje minimum 3-as legyen (ez viszont gond nelkul ment).
Ha valakinek mas tapasztalata van publikalja.
#305 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 10. 08. 14:18
idézet:
Eredetileg bearr írta:
Fiuk... Felejtsetek el a 2-es furatokat.
Ha valakinek mas tapasztalata van publikalja.[/quote]
A probléma gyökere az, hogy a vörösréz rettentően kenődik!.
Csak éles fúróval lehet a furatot elkészíteni.
Az éles alatt azt értem, hogy normál köszörűn történő élezés után vagy finom korongon kell utánsimítani, vagy finom fenőkővel át kell húzni.
A vörösréz ráadásul "eszi" az acélt.
Úgy működik, mint egy radír. Minden leváló forgács magával ragad az acélból néhány mikronnyi anyagot.(Ez is a vörösréz sajátossága.)
A dróthúzó iparban amíg az acélhuzalt vídia húzógyűrűkön húzzák át, addig a vörösréz huzalt csak gyémánt húzókővel szabad (azt is megeszi 3 hét alatt).
A könyebb forgácsleválasztás érdekében a fúrót jobban hátra kell köszörülni! (pengeszerű lesz az él).
Az egész vörösrézmegmunkálás hasonlít a húsvágáshoz.Éles kés->könnyű vágás, tompa kés->trancsírozás.
#306 Guest_J_Blade_*
Elküldve: 2001. 10. 08. 16:44
.
#307 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 08. 18:05
Na, meg1x. Mondjatok mar egy olyan ceget, ahova odaviszem a rajzot, a vorosreztombot, es kifurjak nekem korrektul.
------------------
#308 Guest_D_Evil_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 07:37
Én is mondtam előre, hogy ki**szott nehéz lesz 3-as alatt kifúrni, apum öreg róka az ilyen dolgokban. Azonban látom van aki csak a saját kárán tanul

Más: a hétvégén készen lett a vizes rendszer: 566@892 Celeron. Terheletlenül 25 C-os szobában olyan 28 C, ha terhelem hot CPU-val akkor se nagyon akar 30-31 C felé menni. (a core fesz 1,8 V) Fel tudtam menni 935-re is de oda már 1,9 V kellett és 34-36 C tartozott hozzá (na meg nem is volt atom stabil, a petrót meg nem mertem tovább emelni)
Nem tudná valaki megmondani, hogy egy 566-os Celeron mekkora Core feszt bír el max?
Azt hiszem a blokkot, meg a leszorítást eléggé jól körbe(át) jártuk, kíváncsian várom a folytatást! Remélem nem ül le a fórum, mert engem érdekelne a hőledó, meg a szivattyú kérdése is!
------------------
"Össze tartozunk, mint két csimbók ugyan annak a kutyának a seggibűl" CopyRight by Skandar Grun the greatest orc of all
#309 Guest_bearr_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 08:18
idézet:
Eredetileg D_Evil írta:
Hi!
Én is mondtam előre, hogy ki**szott nehéz lesz 3-as alatt kifúrni, apum öreg róka az ilyen dolgokban. Azonban látom van aki csak a saját kárán tanul
[/quote]
Szo sincs arrol, hogy a sajat karunkon tanulunk, legalabbis en igy gondolom. Mindossze arrol van szo, hogy megprobaltuk a gyakorlatban kitesztelni.
Hiszen ebben a forumban arrol is szo van, hogy hazilag mikent lehet megoldani.
Eppen leslie beszolasaroljutott eszembe, hogy marpedig en szeretnek menetet vagni a furatokba. Valami miatt hiszek abban, hogy a menet altal keltett aramlas jotekony hatassal lesz a hutes hatasfokara, arrol nem is beszelve, hogy szvsz drasztikusan megnoveli a hoatado felulet.
#310 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 08:18
idézet:
Eredetileg D_Evil írta:
Nem tudná valaki megmondani, hogy egy 566-os Celeron mekkora Core feszt bír el max?[/quote]
2.0V-ot teljesen nyugodtan adhacc neki. Sztem 2,1-ig is elmehecc ilyen hutessel!
------------------
#311 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 14:34
reg szoltam hozza a dologhoz
mindez azert van mert elegettem 2 rocit is de hal istennek (aramszunet volt utanna nem indult el) bevettek a dumat szal 2 es furatott siman 100° ra koszorult furoszarral es nem emulzioval kell kenni
hanem egyszeruen csak kenoolajjal (trabant valtomuolaj) es na nem gyomod mint allat akor szinte egybol elvezeti az anyag a hot es a kenes is megvan
------------------
AZERT MERT CSAK !
#312 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 14:46
egyeb tartozekokat is megkapod ha mind kell !
(csovek bilincsek stb. ) hat sajnos en ezennel fel kell adjam sokba lenne meg egy proci
( azert lelkes olvasoja maradok a tuning rovatnak
)sok szerencset mindenkinek !
------------------
AZERT MERT CSAK !
#313 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 14:55
Amugy mivel vagtad haza a procit?
------------------
#314 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 17:29
akinek a hutes ... ! [url="http://"http://www.acdc.dk/prislist/prisuk.htm#Coolers"]http://www.acdc.dk/p...suk.htm#Coolers[/url]
------------------
AZERT MERT CSAK !
#315 Guest_hugi_0_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 17:35
)------------------
AZERT MERT CSAK !
#316 Guest_HookR_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 17:41
idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
Eloszor vizzel a vga meguszta, masodszor tulerossen huztam le es ferden lesarkazodott, de nagyon[/quote]
Jol vettem ki a szavaidbol, hogy a procira rogzitett hutoblokkbol kitepted a csove(ke)t?
------------------
Sex is like Nokia (connecting people), like Nike (just do it), like Pepsi (ask for more), like Samsung (everyone is invited) and like Philips (let's make things better).
#317 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 19:10

Ugyesen, ovatosan kell nekiallni az ilyesminek, akkor nem lesz belole gond. Ez tapasztalat, volt, hogy a celeronom -10 fok korul futott.

------------------
#318 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 19:52
hugi_0! Sajnálom, ami veled történt és azt, hogy a végefelé feladtad.
Lehet, hogy konzervatívnak tartotok, de én a könnyebb ellenállás irányába mozdultam el.
A fenti csőcsatlakozóval csináltattam 1+1 alumínium hűtőblokkot.(Teszthez kell majd.)
Az egyik teljesen kész, a másik csőcsatlakozó nélküli (1 művelet még hiányzik)
Méretei: 60x60x30! mm
Furatok: Csonk 11mm, be-kivezető 11 mm, keresztfurat 3 mm/26 db, furatzár M4 (alu)
Procival érintkező lap 600-as papíron polírozva.
Nyomáspróba: 7 bar 1 órán át-> gyöngyözés nuku.
Teljes tömeg 265 g.
A csőcsatlakozót szorosan illesztve pereménél, körköresen zömítve (3. kép)
A kiindulási anyag 35 mm vastag alutábla.
A zömítés előtt a marós mester minden oldalán simító marással átment (csak szép munkadarabot volt hajlandó kiadni kezei közül)
(Fűrészelés, fúrás, marás, zömítés, polírozás)
A léghűtő cooler felhasználását majd folytatom, de csak ha majd az is kész lesz (képekkel illusztrálva).
A következő részekben a vízcsövekről és a vízálamlási biztonsági kapcsolóról írok.
#319 Guest_boho_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 20:07
idézet:
Eredetileg bearr írta:
Valami miatt hiszek abban, hogy a menet altal keltett aramlas jotekony hatassal lesz a hutes hatasfokara, arrol nem is beszelve, hogy szvsz drasztikusan megnoveli a hoatado felulet.[/quote]
Ez mind igaz akkor, ha a hűtés közel statikus, vagyis a vízálamlási sebesség nagyon kicsi.
A fent leírt nagy áramlási sebesség miatt a menetekben a víz áramlása közel zérus.
Ennek oka az, hogy a menet éppen közel merőleges a víz áramlási irányára, ráadásul a menetemelkedés (3/2 "völgy" vastagság) menetmérettől függően 0,25-0,3 mm!
A "ráadás" ezekre még az, hogy a menetfal érdessége miatt jelentős lesz az áramlási veszteség, azaz nő a nyomás azonos átáramlási mennyiség esetén. Mivel a szivattyú nem állandó vízhozamú, hanem nyomásfüggő, leesik a szállított vízmennyiség és vele együtt a vízsebesség.
A rézcsövekből kialkított (modern) vízhálózatnál a rézcső sima belső felületete miatt kisebb a rendszer áramlási vesztesége, vagyis ugyanolyan "vízhozamú" hálózatnál kisebb átmérőjű rézcsőt alkalmaznak azacél csővezetékhez képest!
A hit nagy úr!
Üdv
#320 Guest_leslie_*
Elküldve: 2001. 10. 09. 21:06

Ide jon a kerdes: a mester nem vallalkozik-e hasonlo munkara vorosrezbol?

------------------

Súgó
A téma zárva.