Vízhűtés és rejtelmei
Elküldve: 2002. 02. 15. 06:13
Ha varrjunk, akkor varrjunk.
Adva van egy "B" (beömlő)keresztmetszet, melyen p1 nyomással v1 sebességgel áramlik a folyadék.Ezen a keresztmetszeten időegység alatt átfolyik V1 mennyiségű folyadék (jelen esetben víz).
Ha "n" darabb "K" (keresztefurat)keresztmetszetű furaton áramoltatjuk tovább a vizet, akkor az összkeresztmetszet nxK.
Most jön a lényeg. Ha B kisebb, mint nxK, akkor a folyadékban a beömlési ponttól távolodva csökkenő nyomás mellett lecsökken az áramlási sebesség.(Ez a lukas tömlő esete).
Ha viszont "B" nagyobb, vagy egyenlő az "nxK", akkor azonos "K"-k esetén bizony azonosak az áramlási sebességek a kerszetfuratokban, hiszen a víz nyem nyelődik el, vagy nem keletkezik a hűtőtömbbön belül.
A topik elején ezért hangsúlyoztuk azt, hogy a beömlő keresztmetszet és a keresztfuratok összkeresztmetszetete legyen közel azonos!.
Akkor változik meg egy folyadék sebessége, ha abban a nyomás megváltozik (pl. gravitációból adódó nyomásnövekedés a toronyházaknál). Áramló folyadékban pxV= állandó (ha nincs áramlási veszteség). A V=Axv, ahol A= az áramlási keresztmetszet, v= folyadék sebessége.Ha az A nem változik, mert merev áramlási csatorna áll rendelkezésre. a v csak akkor csökken, vagy nő, ha a p változik.
Egyszerűen belátható mindez a zuhanyrózsán.10-12 mm-es beömlő keresztmetszet (gégecső) és 25-30 db 0,7÷0,9 mm-es kiömlő furatok. A vízsugár kiömlő hossza szinte mindegyik kis furaton azonos! Ha valamelyik kis furat vízkövesedik (az átmérője csökken) ott a vízsugár hossza rövidül (pxV= állandó). Amikor zárjuk el a vízcsapot, a nyomás nem változik (hálózati nyomás), de az átáramlási keresztmetszet igen, és amikor már az átáramlási keresztmetszet zérus, nem folyik át víz (elzártuk a vizet).
Elküldve: 2002. 02. 15. 09:43
idézet:
Ezt írta birdie:
Na jó. Akkor is nekem van igazam.![]()
![]()
Megpróbálok intézni vmit, de sajna hétközben reggel 8-tól este 8-ig egyetem.
Ha ilyen vagy részegen, akkor soha ne józanodj ki.![]()
[/quote]
Ha gondolod, akkor dobjal majd egy mailt es megoldjuk a transzportalast. Verebre agyuval.
En szeretem az embereket, de azt nem varhatod el tolem, hogy beton legyen a majambol pusztan empatia alapon.![]()
Elküldve: 2002. 02. 16. 08:58
Sajnos a tarcsamaro korongja 80 mm atmeroju, ezert a blokk szelen levo falakat valoszinuleg nem az also tomb szelei fogjak alkotni. Igy viszont kilapitott U alaku fedlap szuksegeltetik, ami meg megoldasra varo problema...
Reszletek:
- 50 x 50 x (valoszinuleg) 12 mm
- 10 mm-es belso csonkatmero
- 6-6.5 mm blokkalj
- 1 mm szeles, parhuzamos jaratok 1mm vastag valaszfalakkal karoltve
- vorosrez
- alkotoelemek forrasztassal rogzitve
- 7 mm jaratmelyseg a csonkok alatt, mely folyamatosan csokken 3.5 mm-re a szemkozti falig (merolegesen a parhuzamos jaratokra) -> szinatmenet
- 3.5 mm jaratmelyseg a parhuzamos jaratokban
- 75 cm^2 es belso jaratfelulet (csak az also tomb, a felso az +10cm^2)
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció
Elküldve: 2002. 02. 16. 11:59
idézet:
Ezt írta HookR:
A leendo, marassal keszulo blokkom, mely a cilinderes jaratkialakitason alapul...
Sajnos a tarcsamaro korongja 80 mm atmeroju, ezert a blokk szelen levo falakat valoszinuleg nem az also tomb szelei fogjak alkotni. Igy viszont kilapitott U alaku fedlap szuksegeltetik, ami meg megoldasra varo problema...
![]()
Reszletek:
- 6-6.5 mm blokkalj
- vorosrez
- 7 mm jaratmelyseg a csonkok alatt, mely folyamatosan csokken 3.5 mm-re a szemkozti falig (merolegesen a parhuzamos jaratokra) -> szinatmenet
- 75 cm^2 es belso jaratfelulet (csak az also tomb, a felso az +10cm^2)[/quote]
Ezt hogy kell nezni? Nekem errol egy pc demo jut eszembe meg a 9x evek kozeperol.![]()
Elküldve: 2002. 02. 16. 12:35
idézet:
Ezt írta bearr:
Ezt hogy kell nezni? Nekem errol egy pc demo jut eszembe meg a 9x evek kozeperol.[/quote]
Pedig valojaban a terep2-hoz keszult magassagi terkep, csak a meretezest nem sikerult eltalalnom...
- feher: 3.5 mm-es bemelyedes -> jaratok
- fekete: eredeti magassag -> blokk szele es az elvalasztofalak
- sotetszurke 10 mm atmeroju kort formazva: 7 mm bemelyedes -> beomlo-, illetve kivezetocsonk alatt
- szinatmenet: 7 mm-rol 3.5 mm -es bemelyedesig -> lasd elozo hozzaszolas...
"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
Elküldve: 2002. 02. 16. 16:30
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2002. 02. 16. 16:55
idézet:
Ezt írta HookR:
A leendo, marassal keszulo blokkom, mely a cilinderes jaratkialakitason alapul...
![]()
Reszletek:
- 6-6.5 mm blokkalj
- vorosrez
- 75 cm^2 es belso jaratfelulet (csak az also tomb, a felso az +10cm^2)[/quote]
Ezt a konstrukciót már legyártottuk pár példányban, az én gépemben is ilyen dübörög, és szó mi szó, nagyon jó tulajdonságokkal bír. A fedelet kialakítani sem nagy ügy, fogsz egy 5cm széles, 5+2*oldalfal hosszú 1mm-es vörösréz lemezt, fúrsz bele két lyukat, nem sorjázod le a furat szélét. (így marad egy kis "cső" amibe frankón beleül a csonk) Ezután meghajtod U alakban és már kész is. Én azzal az eltéréssel csináltam, hogy tárcsamaróm nem lévén, vasfűrésszel alakítottam ki a fésűt, és 5*5*2 cm-es alapanyagot használtam. A vasfűrész lap kb 1,2-1,3 mm-es vájatot csinál. Gyakorlatilag otthon minden különleges szerszám nélkül el lehet készíteni, ezért nagyon jó konstrukció. (És emellett sztem a lejobb hatásfokú rendszer, ilyen van a north-bridge-emen is)
Elküldve: 2002. 02. 16. 16:58
idézet:
Ezt írta boho:
Hi
Ha varrjunk, akkor varrjunk.
Adva van egy "B" (beömlő)keresztmetszet, melyen p1 nyomással v1 sebességgel áramlik a folyadék.Ezen a keresztmetszeten időegység alatt átfolyik V1 mennyiségű folyadék (jelen esetben víz).
Ha "n" darabb "K" (keresztefurat)keresztmetszetű furaton áramoltatjuk tovább a vizet, akkor az összkeresztmetszet nxK.
Most jön a lényeg. Ha B kisebb, mint nxK, akkor a folyadékban a beömlési ponttól távolodva csökkenő nyomás mellett lecsökken az áramlási sebesség.(Ez a lukas tömlő esete).
Ha viszont "B" nagyobb, vagy egyenlő az "nxK", akkor azonos "K"-k esetén bizony azonosak az áramlási sebességek a kerszetfuratokban, hiszen a víz nyem nyelődik el, vagy nem keletkezik a hűtőtömbbön belül.
A topik elején ezért hangsúlyoztuk azt, hogy a beömlő keresztmetszet és a keresztfuratok összkeresztmetszetete legyen közel azonos!.
Akkor változik meg egy folyadék sebessége, ha abban a nyomás megváltozik (pl. gravitációból adódó nyomásnövekedés a toronyházaknál). Áramló folyadékban pxV= állandó (ha nincs áramlási veszteség). A V=Axv, ahol A= az áramlási keresztmetszet, v= folyadék sebessége.Ha az A nem változik, mert merev áramlási csatorna áll rendelkezésre. a v csak akkor csökken, vagy nő, ha a p változik.
Egyszerűen belátható mindez a zuhanyrózsán.10-12 mm-es beömlő keresztmetszet (gégecső) és 25-30 db 0,7÷0,9 mm-es kiömlő furatok. A vízsugár kiömlő hossza szinte mindegyik kis furaton azonos! Ha valamelyik kis furat vízkövesedik (az átmérője csökken) ott a vízsugár hossza rövidül (pxV= állandó). Amikor zárjuk el a vízcsapot, a nyomás nem változik (hálózati nyomás), de az átáramlási keresztmetszet igen, és amikor már az átáramlási keresztmetszet zérus, nem folyik át víz (elzártuk a vizet).[/quote]
Bocs, gazod van, az én teóriám csak akkor bizonyulhat igaznak, ha a blokk belsejében lelassul a víz (a keresztmetszet növekedés miatt). Azért vagyok eltévedve, mert eddig mindegyik blokkomban megtette.![]()
Elküldve: 2002. 02. 17. 02:46
idézet:
Ezt írta birdie:
A fedelet kialakítani sem nagy ügy, fogsz egy 5cm széles, 5+2*oldalfal hosszú 1mm-es vörösréz lemezt, fúrsz bele két lyukat, nem sorjázod le a furat szélét. (így marad egy kis "cső" amibe frankón beleül a csonk) Ezután meghajtod U alakban és már kész is.[/quote]
Igen, mar gondoltam erre, csak azzal kapcsolatban van ketelyem, hogy hogy fog kinezni a hajlitott lemez... marmint mennyire szogletes/ivelt? Tudnal mutatni kepet a blokkodrol?
idézet:
Én azzal az eltéréssel csináltam, hogy tárcsamaróm nem lévén, vasfűrésszel alakítottam ki a fésűt, és 5*5*2 cm-es alapanyagot használtam. A vasfűrész lap kb 1,2-1,3 mm-es vájatot csinál...[/quote]
Milyen mely jaratokat alakitottal ki? Vagy mekkora a blokk alja, a hoeloszto?
[ 2002. február 17.: HookR szerkesztette a hozzászólást ]
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
Elküldve: 2002. 02. 17. 02:49
idézet:
Ezt írta orbano:
HookR! Ha sikerül elkészíteni ezt a blokkot, vállalnád még egynek az elkészítését? (nekem) Term. költségtérítéssel. Én is terveztem egy ilyen blokkot, de nem hiszem, hogy el tudnám készíteni(tetni).[/quote]
Persze, megoldhato, am erre akkor terjunk vissza, ha mar elkeszult a mintadarab.![]()
Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
Elküldve: 2002. 02. 17. 15:50
idézet:
Szerintem erről is volt szó korábban, bár most nincs időm, hogy ismét átnyálazzam az előző 15 oldalt. [/quote]
Én kétszer is átolvastam mielőtt hozzászoltam az egész vízhűtéses témához (meg mást is), de nem találtam erre vonatkozó infót. De most már legalább mindenkinek világos![]()
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2002. 02. 17. 21:54
idézet:
Ezt írta HookR:
Milyen mely jaratokat alakitottal ki? Vagy mekkora a blokk alja, a hoeloszto?
[ 2002. február 17.: HookR szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Az 1 mm-es lemezt nagyon jól lehet hajtani, ha kalapáccsal rásegítesz egy kicsit, akkor nagyon pofásra meg lehet csinálni. (itt van egy kész blokk előttem (már megvan a vevője), csak nincs digitális fényképezőmasinériám, sajnos)
A legutóbbi verzióban 13-15 mm mélyen vágtam bele, hát nem semmi meló vasfűrészlappal... (Sarokcsiszolóval gyorsabb volt, csak szélesek lettek a járatok (még a 2mm-es lappal is)). A blokk alja változó, a közepén, a mag felett vastagabb, a szélei felé vékonyodik, de már nem vagyok benne biztos, hogy nem pont fordítva kéne lennie.
Az a bajom, hogy teljesen felpolírozva (1500-as papírral, utána polírpaszta) is max terhelésen a víz és a proci (650@1050 1,9V) között van vagy 9-10C fok különbség. Mi lessz velem nyáron???? Muszáj lesz belehúzni abba a gázhűtés építésbe. Csak ne lennék egész nap azon a kib*tt Egyetemen...
Elküldve: 2002. 02. 18. 14:22
Szerintem ennyire kis felületen nemigen lehet kicsi különbséget elérni.
Mind1, még így is jobb, mint bármely léghűtés.
Elküldve: 2002. 02. 18. 18:10
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2002. 02. 19. 09:01
Elküldve: 2002. 02. 19. 18:10
--HunFrost vízhűtés--
Elküldve: 2002. 02. 19. 19:41
idézet:
Ezt írta orbano:
Csak azért kérdezem, mert kíváncsi vagyok, hogy mennyiben befolyásolja a hővezetést...[/quote]
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A polírpaszta maga semennyire. Illetve csak annyira, mint a sunlicht az ételek ízét. A pasztával felpolírozod a blokkot, aztán fémtisztára mosod.
A polírozás, az igen, jelentösen befolyásolja, de ezt már többtucatszor leírták, itt is.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2002. 02. 19. 23:12
idézet:
Ezt írta PeC:
Nekem a Tbirdnél húzva 8 fok különbség a proci és a víz között, pedig nincs igazán polírozva a blokk alja, csak sima.
Szerintem ennyire kis felületen nemigen lehet kicsi különbséget elérni.
Mind1, még így is jobb, mint bármely léghűtés.[/quote]
Hogy van a szenzor a procihoz téve?
Nekem 2 fokot jelentett, hogy egy "arany" pigmenttel bekevert elég nagy viszkozitású, zsírcsomóban van a szenzor. De még ennek sincs túl sok köze sajnos a maghőfokhoz, ez az egyetlen pont, ahol elismerem az intelt...
Még egy tbird hány mhz, hány V-al?
Elküldve: 2002. 02. 19. 23:17
idézet:
Ezt írta orbano:
Csak azért kérdezem, mert kíváncsi vagyok, hogy mennyiben befolyásolja a hővezetést...[/quote]
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ez jó!
Egyébként Autó fényező paszta, és olyan tükrös felületet tudsz vele csinálni, hogy az valami nagyon durva. Szinte tökéletes tükör, csak marha sok idő mire elkészülsz vele.
Elküldve: 2002. 02. 19. 23:23
idézet:
Ezt írta bearr:
Ha gondolod, akkor dobjal majd egy mailt es megoldjuk a transzportalast. Verebre agyuval.
En szeretem az embereket, de azt nem varhatod el tolem, hogy beton legyen a majambol pusztan empatia alapon.[/quote]
Probléma megoldódott helyben, Veszprémieknek (ha vannak) mondom, hogy a várban van egy díszhalas meg még sok mindenes, és ott aztán van minden, ráadásul nem is drága, és még a nova 800-hoz is van külön forgórészük
.
De a hűtés megnézése sztem megtörténhet, ha gondolod majd egyeztetünk.

Súgó
A téma zárva.