)------------------
nyalazd meg a balherem
Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Elküldve: 2001. 09. 19. 22:51
)
Elküldve: 2001. 09. 19. 22:57
idézet:
Eredetileg Trevis írta:
[/quote]
Jólesik a thx, de nem érdemlem meg, én is a neten találtam. Igaz, kifaragtam, az meg nem volt semmi.
Elküldve: 2001. 09. 19. 23:01
idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
sajnos en tapasztaltam hogy a rez es az aluminium nem fer ossze alig 1 honapja olyan kontak hiba jott letre az automban , az alu erintkezo es a rez biztositek kozt megszunt az elektromos kapcsolat majd nemi csiszolas utann ujra volt belso villagitas az autoban)
[/quote]
Jo, hogy szolsz, ez a problema fel sem merult bennem a holeadoradiatornal![]()
Elküldve: 2001. 09. 19. 23:17
).
Elküldve: 2001. 09. 19. 23:33
idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Tényleg, itt az ideje ismét feltenni a kérdésemet (amit biztos egy másik topic-ban kérdeztem):
Mi a helyzet a galvánelemmel? Mindenki fél töle, mint a mumustól, de ki látta eddig? Hol keletkezik egy vizes hütöben, mekkora hatása van?
(Ha már elem, akkor hajtsunk vele ventillátort).[/quote]
En taliztam vele, az elso alu blokkomnal.
Azota eleve vorosezben gondolkodom csakis.Elvileg sztem, ha nem vizet hasznalsz hutofolyadeknak, hanem olyan cuccot, ami nem vezeti az aramot, akkor nem lehet gond. De en megsem ajanlanam a ket anyag kevereset. A viz szep feher trutyis lesz tole 1-2 honapon belul.
------------------
"A nok miatt lettem ilyen gazember" - Moby Dick
[Ezt a hozzászólást leslie szerkesztette (2001. Szeptember 20.).]
Elküldve: 2001. 09. 20. 03:57
idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
itt lathato 2 oldalas leszoritasa van es ahol a procimag van ott nincsenek megszuntetve a bordak sem szerintem ennek a valtozata lesz hamarosan a legjobb hutoborda (foleg ha V rez bol is lesz majd) most 3000 egy ilyen es kb ugy hut mint az en wbk38 asom 5500 ami mellet en mar aludni is tudok)
a ket leszorito pant kozott kellene megoldani a vizcirkulaciojat (csak egy 5lett)
[/quote]
Ha arra gondolsz, hogy a bordákba és nem a "talp"-ba fúrsz lyukat és abba fűzöl bele hűtőcsövet, úgy működik, mint a "radiátor".
Nehéz elkészíteni úgy, hogy minden bordába pontosan illseszkedjen a hűtőcső.
Ha még ez meg is oldható, a cső csak "élben" tudja a bordátől átvenni a hőt, ami azt jelenti, hogy kicsi lesz a "vízfelület".
A léghűtés hatásfoka jelentősen lecsökken.
Ez nem praktikus ötlet.(Megvalósítható, de nem hatásos.)
A hútőblokk beburkolása sokkal jobb megoldás, mert akkor olyan mint egy "vízkazán", aminél a fűtés a talp felől jön.
Speciál a KKC7 nagyon jó alap hozzá (téglatest formája miatt).
Ezt a megoldást már érintettük, de nem részleteztük ki.
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 20.).]
Elküldve: 2001. 09. 20. 04:21
idézet:
Eredetileg kisbetu írta:
Tényleg, itt az ideje ismét feltenni a kérdésemet (amit biztos egy másik topic-ban kérdeztem):
Mi a helyzet a galvánelemmel? Mindenki fél töle, mint a mumustól, de ki látta eddig? Hol keletkezik egy vizes hütöben, mekkora hatása van?
(Ha már elem, akkor hajtsunk vele ventillátort).[/quote]
Minden elektromoson vezető közegben (víz, nedves levegő stb.) két eltérő elektopotenciállal rendelkező vezető anyag (fém) között létrejön egy elektronáramlás kisebb, vagy nagyobb mértékben (pl.cink-acél, alu-réz)
Ez azt jelenti, hogy a nagyobb elektropotenciálllal rendelkező fém "fogy" a vezető közeg vezetőképességétől és a két fém közötti felület nagyságától függgően(Cink esetében az acél marad, cink fogy. Ez a horganybevonat védelmének lényege.)
Mi kell ehhez, hogy ne következzen be.
- minél kisebb legyen elektromosan vezetőképes a közeg (jelen esetben a hűtőfolyadék);
- minél kisebb legyen a két anyag közötti "fegyverzet" felülete;
- ne érintkezzen közvetlenül (legyen elszigetelve) a vezető közegtől a két anyag;
Alu-réz esetében, azért lesz "tejszerű" a folyadék, mert az alumínium "fogyása" során alumínium-oxid csapódik ki (hófehér kristály).
Ha egy alumínium felülettel kis rétfelület érintkezik, nagyon lassú a korrózió (felületarány nagy), ha viszont fordított a helyzet, bizony nagyon intanzív az alumínium korróziója.
Az elektrokémiai korrózió nem tévesztendő össze a galvánelemmel, ahol a két anyag egymással nincs kontaktban, ezért alakul ki a potenciálkülönbség és elektronáram (feszülség/áram).Ha a két fegyverzetet rövidre zárjuk, nincs potenciálkülönbség, nincs galvánelem, de elektrokémiai korrózió még mindíg fennáll.
Elküldve: 2001. 09. 20. 04:27
idézet:
Eredetileg HookR írta:
Ellenben meg igy is felvetodik a kerdes, hogy hany %-osat ildomos hasznalni? Valamint nem jelent-e problemat a sargarez, es aluminium jelenlete?[/quote]
Kémikusok! Rajtatok a sor.
Elküldve: 2001. 09. 20. 04:31
idézet:
Eredetileg hugi_0 írta:
sajnos en tapasztaltam hogy a rez es az aluminium nem fer ossze alig 1 honapja olyan kontak hiba jott letre az automban , az alu erintkezo es a rez biztositek kozt megszunt az elektromos kapcsolat majd nemi csiszolas utann ujra volt belso villagitas az autoban
[/quote]
Jótanács.
Soha ne "csiszold" az érintkezőt, hanem "kapard". A csiszoláskor beágyazódhat kemény nem vezető csiszolószemcse a felületbe és ez eleve segít a korrózióban és a kontakthiba újra előjön.
Autós szilikozsírral vékonyan be kell kenni az érintkezőt és máris lezártad a "közeg" elől a felületeket.
A szorító erő olyan, hogy a zsír kiszorul az érintkezésből, nem okoz kontakthibát.
Elküldve: 2001. 09. 20. 09:08
idézet:
Eredetileg HookR írta:
(fontos lenne, hogy lehetoleg ne bonyolitsuk a vizhutest a blokkon kettonel tobb csonkkal -> kusza gumicsorendszer a gepben)
[/quote]
Látod itt éppen Te vagy a túlbonyolítás ellen!![]()
Elküldve: 2001. 09. 20. 10:00

Elküldve: 2001. 09. 20. 10:55
.
.Elküldve: 2001. 09. 20. 14:12
Elküldve: 2001. 09. 20. 14:50
idézet:
Eredetileg PeC írta:
Valahol láttam egy bordát, aminek a vörösréz aljába volt préselve rengeteg alu pálca.
Hasonlóképp gondolom én is.
Juteszembe, itt nem lesz gond előbb-utóbb a vörösréz vs. alu?
[/quote]
Csak akkor, ha locsolod, vagy kidiffundál a víz, vagy párás helyen használod (trópus)![]()
Elküldve: 2001. 09. 20. 15:53
idézet:
Eredetileg PeC írta:
Arra gondoltál már,hogy ha azt a kb 7mm-es talpat kifúrod, akkor már túl vékony lesz ahoz, hogy eloszlassa a hőt?. A bordákhoz sem biztos hogy elég hő jut.
Ehez inkább gyártani kellene olyan bordát, aminek 10-15mm vastag az alja, és ebben lennének a járatok.
Vagy eleve egy meglévő cilinderes blokk tetején lévő vájatokba préselni a borda lapjait.
Valahol láttam egy bordát, aminek a vörösréz aljába volt préselve rengeteg alu pálca.
Hasonlóképp gondolom én is.
Juteszembe, itt nem lesz gond előbb-utóbb a vörösréz vs. alu?
[Ezt a hozzászólást PeC szerkesztette (2001. Szeptember 20.).][/quote]
Amit láttál az valszeg a SwiftTech MC-370 v. 462 volt, neten megtalálod, brutális egy jószág, emellet k***a drága.
A hőmennyiség eloszlása a felső bordákhoz itt nem olyan fontos sztem (vmennyi azért biztos eljut), mivel ez egy öszvér megoldás lenne, biztonsági tartalékkal.
Bordát gyártani (préseltetni) meg nem hiszem, hogy tudunk (lásd első oldal alja), így inkább keresni kéne egy megfelelő alu profilt hozzá. Mi rengeteg félét forgalmazunk (a melóhelyem), de ilyenünk egy sincs.
Elküldve: 2001. 09. 20. 16:48

Elküldve: 2001. 09. 20. 18:09
idézet:
Eredetileg J_Blade írta:
Hy!
Amit első nekifutásra találtam:
WBK borda (ez tűnik a legjobbnak)
Coolink132 borda
KKC xx borda (by hugi_0)
Ha vkinek van még ötlete, az szóljon.
[/quote]
Néhány kép a felhasználható típusokból (taisol CGK, KKC7, INTEL ,coolink131 , coolink141 , coolermaster)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
[Ezt a hozzászólást boho szerkesztette (2001. Szeptember 20.).]
Elküldve: 2001. 09. 20. 18:19
idézet:
Eredetileg PeC írta:
Én most tapogattam meg az irodámban a 2m*1m-es radiátoromat, ami egy az egyben az átellenes csonkú cilinderes blokknak a nagytestvére, és a különbség a bemenő és a kimenő ág között pár fok, pedig a radiátorban a bordák felülete óriási. Mellesleg a csap alig van nyitva.
[/quote]
Ez természetes, mert a szobaradiátor léghűtés kategória (Ez lesz majd a téma a mi hűtőradiátorunknál is).
Ha nem tudjuk elvezetni a hőt kellő teljesítményben (a levegő rossz hővezető), akkor a a "borda" átmelegszik, az áramló vízből elvont kevés hőmennyiség miatt alig lesz különbség a be-kimenő csonkok között.(A víz nagy mennyiségű hőt vett fel felmelegítésekor.)
Elküldve: 2001. 09. 20. 18:33
Egyebkent sztem itt most kb 2-3 fokrol megy a vita, tehat elegg ertelmetlen. 
Elküldve: 2001. 09. 20. 19:50
idézet:
Eredetileg leslie írta:
Egyebkent sztem itt most kb 2-3 fokrol megy a vita, tehat elegge ertelmetlen.
[/quote]
Bár sok helyen hasonlítanak össze blokkokat, ha a többiek beleegyeznek, megkérnélek, hogy ismertesd azt a 2-3 fokot.
(Jó kis mondat lett.)